Matchday Κυριακή 10/11: Ο Προμηθέας χάρισε την φωτιά στον Παναθηναϊκό

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής (10/11) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Μπόγρης και Αγραβάνης πανηγυρίζουν την μεγάλη πρόκριση του Προμηθέα κόντρα στον Παναθηναϊκό (81-79), με την ομάδα της Πάτρας να φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Μπόγρης και Αγραβάνης πανηγυρίζουν την μεγάλη πρόκριση του Προμηθέα κόντρα στον Παναθηναϊκό (81-79), με την ομάδα της Πάτρας να φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Το Contra.gr παρουσιάζει τις σημαντικότερες αναμετρήσεις και αθλητικά γεγονότα της Κυριακής (10/11) σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και όχι μόνο, σε Ελλάδα, Ευρώπη ή κόσμο.

Κύπελλο Ελλάδας μπάσκετ: Ο Προμηθέας θριαμβευτής της τιτανομαχίας

Ο Προμηθέας ήταν μια μυθική μορφή της αρχαιότητας, γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας. Κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας τάχθηκε υπέρ του Δία και γι' αυτό δεν τιμωρήθηκε όπως οι άλλοι Τιτάνες. Βλέποντας την κατάντια του ανθρώπινου γένους και την αδυναμία του απέναντι στη φύση, ο Προμηθέας αποφασίζει να του χαρίσει τη φωτιά. Έτσι, επισκεπτόμενος το εργαστήρι του θεού Ήφαιστου, τοποθετεί τη φωτιά σε ένα κούφιο βλαστό νάρθηκα και τη δίνει κρυφά στους ανθρώπους. Ως τόπος παράδοσης της φωτιάς αναφέρεται η πόλη Σικυώνα της Πελοποννήσου.

Σε μια απλή μεταφορά των γεγονότων σε αθλητικό επίπεδο, ο Προμηθέας χάρισε ξανά τη φωτιά, αυτή τη φορά όχι να βοηθήσει κάποιον αλλά για να 'κάψει' τις ελπίδες του Παναθηναϊκού στο φετινό Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά, με ατσάλινη φορεσιά, υπέταξε με σκορ 81-79 τους Ευρωλιγκάτους 'πράσινους' και τους ανάγκασε να σημειώσουν '-1' στους στόχους της σεζόν. Το παιχνίδι στην εξέλιξη του ήταν συναρπαστικό, με τον Προμηθέα να επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό του στο πρώτο ημίχρονο, που ολοκληρώθηκε με 47-35 και τον Παναθηναϊκό να βλέπει το καλάθι -ειδικά από την περιφέρεια- σαν κλειδαρότρυπα (9/22 δίποντα και 4/14 τρίποντα).

Στο δεύτερο μέρος οι 'πράσινοι' σταδιακά άρχισαν να ροκανίζουν την διαφορά, πέρασαν και μπροστά στο σκορ στο 35' (68-69), αλλά η τελευταία λέξη ανήκε στους γηπεδούχους. Ο Καλάθης με δύο 'κολλητά' τρίποντα ισοφάρισε σε 79-79, όμως ο Χολ πήρε την ευθύνη της τελευταίας επίθεσης του Προμηθέα και έβαλε το λέι απ με 16.6'' για το τέλος. Ο Χολ έκανε μπλοκ στην προσπάθεια του Καλάθη για τρίποντο, η μπάλα έφτασε στον Τζόνσον που αστόχησε από τα 6.75 και έτσι γράφτηκε ο επίλογος στο "Δημήτρης Τόφαλος".

Αγραβάνης(15 πόντους, 1/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 4/5 βολές, 6 ριμπάουντ), Έλις (15 πόντους, 6/8 δίποντα, 3/3 βολές, 6 ριμπάουντ) και Χολ (15 πόντους, 5/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/2 βολές) κορυφαίοι των θριαμβευτών, Καλάθης (23 πόντους, 6/8 δίποντα, 3/10 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ασίστ) και Τόμας (14 πόντους, 2/3 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/3 βολές, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα) ξεχώρισαν για την ομάδα του Πεδουλάκη. Στα ημιτελικά του Κυπέλλου βρίσκονται οι ΑΕΚ, Περιστέρι, Διαγόρας Δρυοπιδέων και Προμηθέας.

Super League 1: Ρουά - ματ σε 3 κινήσεις και μυθική ανατροπή

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 0-2 στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για την 10η αγωνιστική της Super League, ωστόσο οι 'πράσινοι' με τρεις κινήσεις του Γιώργου Δώνη από τον πάγκο έφτασαν σε μια μυθική ανατροπή, σκοράροντας τρία γκολ από το 67' μέχρι το 88' για το τελικό 3-2 στο ΟΑΚΑ! Ο Κολοβέτσιος πέτυχε το τέρμα της ολικής ανατροπής δύο λεπτά μετά την είσοδο του στο ματς.

Ο Μπακάκης με τρομερό σουτ στο 18' έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Διούδη και μόλις το ρολόι έδειξε 36 λεπτά παιχνιδιού, ήταν το αυτογκόλ του Κουρμπέλη υπό την απειλή του Ολιβέιρα που έφερε το δεύτερο τέρμα της Ένωσης στο ντέρμπι. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα για την ομάδα του Νίκου Κωστένογλου ή αν προτιμάτε χειρότερα γι' αυτή του Γιώργου Δώνη μετά τα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα. Από το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού, ήταν οι κινήσεις του τεχνικού των 'πρασίνων' σε πρόσωπα και τακτική που άλλαξαν την μοίρα μιας αναμέτρησης που έμοιαζε προδιαγεγραμμένη.

Ο Μακέντα στο 67' έδωσε όραμα στους συμπαίκτες του και την κερκίδα, όραμα που πήρε σάρκα και οστά τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν ο Περέα ισοφάρισε με κοντινή προβολή σε 2-2.

Στο 86' πάτησε χορτάρι ο Κολοβέτσιος, ως αλλαγή αντί του Χατζηγιοβάνη και δύο λεπτά αργότερα υπέγραψε μια μυθική ανατροπή για τον Παναθηναϊκό, κερδίζοντας τους πάντες στον αέρα μετά από κόρνερ του Ζαχίντ, μαζί και τον Μπάρκα, για το 3-2 στο 88', που ήταν και το τελικό σκορ στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

ΚΟΡΥΦΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕ MVP ΕΝΑΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΟ

Ξανά μόνος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Super League είναι ο Ολυμπιακός, μετά την επικράτηση του επί του Ατρομήτου στο 'Γ. Καραϊσκάκης', για την 10η αγωνιστική της διοργάνωσης. Ο Μαρτίνς εμπιστεύθηκε ένα 4-4-2 ελπίζοντας να δώσει επιθετικές επιλογές στην ομάδα του, με τον Σουντανί να κινείται περιφερειακά στην πλάτη του Ελ Αραμπί. Με ένα 4-4-2 απάντησε και ο Αναστασίου για τον Ατρόμητο, αλλά με διαφορετικό στόχο: να αμυνθεί στο χώρο πίσω από τη μπάλα και να πιέσει την πρώτη πάσα στον άξονα, χαλώντας τη δημιουργία των 'ερυθρολεύκων'. Η τακτική των φιλοξενούμενων απέδωσε καρπούς σε όλο το πρώτο ημίχρονο, χαρίζοντας στον Ολυμπιακό στημένες φάσεις αλλά όχι και την ευκαιρία να απειλήσει με συνέπεια σε open play. Το πρόβλημα για τους Περιστεριώτες ήταν πως δεν κρατούσαν μπάλα, αδυνατώντας να απειλήσουν τόσο στο σετ παιχνίδι, όσο και στο τρανζίσιον.

Ο Ολυμπιακός ωστόσο δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί το παθητικό παιχνίδι των φιλοξενούμενων, αφού δεν είχε ένταση, ενέργεια και συνεργασίες στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. Την ίδια στιγμή η ομάδα του Μαρτίνς δεν έβρισκε λύσεις ούτε από την ατομική ποιότητα των παικτών του, με τους Ποντένσε, Ελ Αραμπί, Μασούρα και Σουντανί να μοιάζουν προβλέψιμοι. Νωρίς στις αρχές του δεύτερου μέρους ο Μαρτίνς έριξε στο ματς τον Λοβέρα αντί του Μασούρα, ο Αργεντίνος πρόσθεσε φαντασία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και έδωσε την ευκαιρία στον Μπουχαλάκη να κινείται χωρίς τη μπάλα πιο ψηλά στον άξονα.

Μια κάθετη πάσα του διεθνή μέσου στον Ποντένσε και η... γάμπα του Γούτα έλυσαν τον γρίφο του γκολ για τους 'ερυθρόλευκους', καθώς από την κόντρα στο σουτ του Πορτογάλου η μπάλα κατέληξε χαμηλά στην δεξιά γωνία του Μέγκιερι για το 1-0 στο 60'. Πριν ο Ατρόμητος προλάβει να συνέλθει από το 'χτύπημα', ο Ολυμπιακός βρήκε δεύτερο γκολ, με τον Ελ Αραμπί να γυρίζει τη μπάλα από τα αριστερά και τον Σουντανί να εκτελεί στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι για το 2-0 στο 62'.

Πέντε λεπτά αργότερα ο Ατρόμητος απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα μετά την αποβολή του Αβραάμ Παπαδόπουλου, αλλά σε κανένα σημείο του χρόνου που απέμενε δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί. Το 2-0 έμεινε ως το τελευταίο σφύριγμα του Σκουλά και ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά στην κορυφή της βαθμολογίας. Μπορεί οι δημοσιογράφοι στο 'Γ. Καραϊσκάκης' να επέλεξαν ως κορυφαίο του αγώνα τον Ποντένσε, ωστόσο ο πραγματικός MVP ήταν ο Μπουχαλάκης, με τον διεθνή μέσο να έχει την ασίστ στο πρώτο γκολ και να κυριαρχεί συνολικά στον άξονα της μεσαίας γραμμής και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης.

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Τεράστιο 'διπλό' πήρε ο Πανιώνιος στην Θράκη, επικρατώντας με σκορ 2-1 της Ξάνθης. Για πρώτη φορά φέτος οι 'κυανέρυθροι' πέταξαν το αρνητικό πρόσημο από την βαθμολογία τους και από το -6 έφτασαν στο +2, αποδεικνύοντας πως θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους στην μάχη της παραμονής. Ο Αραμπούλι στο 53' άνοιξε το σκορ στα Πηγάδια και ο Λισγάρας δύο λεπτά αργότερα έφερε το ματς στα ίσια. Ο Γεωργιανός φορ του Πανιωνίου 'χτύπησε' για δεύτερη φορά στο ματς στο 67' και αυτή τη φορά δεν υπήρξε απάντηση από τους γηπεδούχους, με την ομάδα της Νέας Σμύρνης να πανηγυρίζει ένα μεγάλο τρίποντο.

ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΡΗΣ

Στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' ο Άρης δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα εύκολο απόγευμα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, ωστόσο λίγο έλειψε να πάθει ό,τι και με την ΑΕΛ, όταν προηγήθηκε με 2-0 και ηττήθηκε με 2-3. Ο Σάσα με κεφαλιά στο 5' και ο Ντιγκινί στο 34' έδωσαν αέρα δύο τερμάτων στους 'κίτρινους', με τον Λουίς Φερνάντεθ να μειώνει το σκορ για τους Αρκάδες στο 41'. Με το 2-1 πήγαν οι ομάδες στα αποδυτήρια και στο δεύτερο ημίχρονο ο Αστέρας στρίμωξε τον Άρη, δημιουργώντας τις συνθήκες ισοφάρισης, χωρίς όμως να την πετυχαίνει. Το σκορ δεν άλλαξε ως το τέλος, με τους γηπεδούχους να ολοκληρώνουν το ματς με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Έμαν στο 90'.

Premier League: Ή τώρα ή ποτέ για την Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ επικράτησε με σκορ 3-1 της Μάντσεστερ Σίτι στο ντέρμπι του 'Anfield', αποσπάστηκε στο +8 στην κορυφή της βαθμολογίας από Λέστερ και Τσέλσι και άφησε στην 4η (!) θέση και το -9 τους 'πολίτες' του Πεπ Γκουαρδιόλα! Οι 'κόκκινοι' πλέον είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια. Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στην 12η αγωνιστική της Premier League, όμως η Λίβερπουλ μοιάζει ασταμάτητη και η κατάσταση θυμίζει 'ή τώρα ή ποτέ'. Φαμπίνιο (6'), Σαλάχ (13') και Μανέ (51') οι σκόρερ των θριαμβευτών, ο Μπεράρντο Σίλβα το γκολ των ηττημένων.

Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της 12ης αγωνιστικής είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Τσέλσι - Κρίσταλ Πάλας 2-0, Μπέρνλι - Γουέστ Χαμ 3-0, Νιούκαστλ - Μπόρνμουθ 2-1, Σάουθαμπτον - Έβερτον 1-2, Τότεναμ - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 1-1, Λέστερ - Άρσεναλ 2-0, Γουλβς - Άστον Βίλα 2-1, Μάντσεστερ Γ. - Μπράιτον 3-1.

Serie A: Ο νόμος της Σαρδηνίας

Η Κάλιαρι συνεχίζει τις εκπληκτικές εμφανίσεις στο ιταλικό πρωτάθλημα, αποτελώντας την ευχάριστη φετινή έκπληξη της Serie A. Η ομάδα της Σαρδηνίας υποδέχθηκε την Φιορεντίνα στη 'Sardegna Arena' για την 12η αγωνιστική και μετέτρεψε τη φόρα της από την εκτός έδρας νίκη επί της Αταλάντα, σε χείμαρρο που παρέσυρε τους 'βιόλα'. Ο Ρατζά Ναϊνγκολάν έδωσε την δική του παράσταση, οδηγώντας την Κάλιαρι στη νίκη με σκορ 5-2, καθώς μοίρασε τρεις ασίστ και πέτυχε το τελευταίο γκολ της ομάδας του. Ρογκ, Πιζακάνε, Σιμεόνε και Ζοάο Πέδρο πέτυχαν υα υπόλοιπα γκολ. Η Φιορεντίνα βρήκε τα δύο δικά της τέρματα στο ματς με τον Βλάχοβιτς. Η Κάλιαρι με αυτό το τρίποντο ανέβηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς και θα περιμένει το αποτέλεσμα της Ρόμα με την Πάρμα για να δει αν θα παραμείνει εκεί. Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις της αγωνιστικής, Μπρέσια - Τορίνο 0-4, Ίντερ - Βερόνα 2-1, Νάπολι - Τζένοα 0-0, Λάτσιο - Λέτσε 4-2, Ουντινέζε - Σπαλ 0-0, Σαμπντόρια - Αταλάντα 0-0, Ρόμα - Πάρμα 2-0, Γιουβέντους - Μίλαν (21:45).

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, Κώστας Μπράτσος και Λευτέρης Ελευθερίου συζητούν για το αποτέλεσμα του Ολυμπιακού στο Μόναχο κόντρα στην Μπάγερν και το κατά πόσο είναι προάγγελος του τι θα συμβεί στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ. Συγκρίνουν τους Έλληνες παίκτες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και ο ένας αναδεικνύει νικητή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK