Ο 'σιωπηλός δολοφόνος' του στίβου που έγινε πιο viral από τη σειρά 'Τσερνόμπιλ'

Ο Μάθιου Μπόλινγκ έκανε μια αστρονομική διαδρομή στα 100 μέτρα. Τα social media παραλήρησαν. Αυτός αδιαφορεί.

O Μάθιου Μπόλινγκ σε αγώνα σκυταλοδρομίας του σχολικού πρωταθλήματος
O Μάθιου Μπόλινγκ σε αγώνα σκυταλοδρομίας του σχολικού πρωταθλήματος

“Opportunity does not knock. It presents itself when you beat down the door." - Προπονητής Έρικ Τέιλορ (Friday Night Lights)

Ο Μάθιου Μπόλινγκ δεν είναι ούτε δεκαεννιά ετών και μέσα σε λίγες ώρες απέκτησε περισσότερους από 95.000 followers, το ψευδώνυμο 'White Lighting' (Λευκή Αστραπή) και μια γνήσια απέχθεια για τα social media και τις επιφανειακές ταμπέλες που τοποθετούν σε ανθρώπους που πετυχαίνουν κάτι σημαντικό. Ο Μάθιου Μπόλινγκ επίσης, είναι ένα παιδί που έχει καταφέρει να τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,98, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για αθλητές σχολικών διοργανώσεων.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο Μάθιου ζήτησε από τον προπονητή του, Πέτρο Κυπριανού, να δοκιμάσει να τρέξει στο αγώνισμα των 100 μέτρων, κάτι που δεν είχε τολμήσει από την εποχή που ήταν 12-13 ετών. Στα τέλη του μήνα, σε τουρνουά που έγινε στο Τέξας και με κόντρα άνεμο, ο νεαρός αθλητής, υπότροφος του πανεπιστημίου της Georgia, σημείωσε ένα ρεκόρ αστρονομικό. Ακολούθησαν εμφανίσεις σε BBC, NBC, CNN, στις κορυφαίες αναζητήσεις σε κάθε Google search στίβου και σε αμέτρητα comment sections του Instagram. "Μα πώς γίνεται; Αφού είναι λευκός!", έλεγαν τα περισσότερα. Όμως, ο Μπόλινγκ είναι 'σιωπηλός δολοφόνος' όπως τον αποκαλεί αστειευόμενος ο προπονητής του και έχει μόνο μια φιλοδοξία; Να επιχειρήσει να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Κάπου εκεί ξεκινά ένας (ευχάριστος) πονοκέφαλος, διότι τα 100 μέτρα δεν είναι το φόρτε του Μάθιου. Ο 18χρονος αθλητής σύμφωνα με τον προπονητή του έχει τρομακτικές ικανότητες στο άλμα εις μήκος, ικανότητες που παραπέμπουν στο θρύλο Καρλ Λιούις, ενώ και οι επιδόσεις του στα 200 και 400 μέτρα, αλλά και στη σκυταλοδρομία 4x400 είναι ασύλληπτες. Ως προς τη σκυταλοδρομία, τα κατορθώματα του έχουν καταγραφεί και στο YouTube και ζαλίζουν. Ο Άτο Μπόλτον, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, με την ιδιότητα του τηλέ-σχολιαστή στο κανάλι NBC, ήταν από τους πρώτους που το παραδέχτηκαν. Ο Μάθιου Μπόλινγκ είναι ένας εκ των καλύτερων νέων αθλητών όλων των εποχών.

Ναι άλλα μπορεί να αντέξει τόση δημοσιότητα; Αυτό είναι το σημαντικότερο ερώτημα για ένα παιδί που έζησε σε μια τέλεια, οργανωμένη και γεμάτη ευδαιμονία, φούσκα, μια ζωή σαν σκηνικό οικογενειακής τηλεοπτικής κωμωδίας. Το Χιούστον για το νεαρό Μαρκ σήμαινε ιδιωτικά χριστιανικά σχολεία από όταν πήγαινε νηπιαγωγείο και άπειρες παραστάσεις αριστούχων αθλητών μέσω του Μάικλ και της Μονίκ, των γονιών του. Μπορεί σήμερα να έχει προσλάβει βοηθό για την διαχείριση των social media, μπορεί να έχει δει στην πόρτα του πατρικού του σπιτιού, ακόμα και δημοσιογράφους από την Βρετανία, αλλά η μητέρα του Μάθιου επιμένει: "Η ζωή του δεν έχει αλλάξει ακόμα". Θα αμφιβάλουμε λίγο, γι` αυτόν τον ισχυρισμό. Αποκλείεται να μην αλλάζει έστω λίγο η ζωή σου όταν το είδωλο σου - στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Άντριαν Πήτερσον των Ρέντσκινς- σε ακολουθεί στο Instagram και σου στέλνει μήνυμα, "αν χρειαστείς κάτι, εγώ είμαι εδώ".

Στον τελικό των 100 μέτρων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο και οι οκτώ αθλητές ήταν αφροαμερικάνοι. Τι θα σημαίνει, αν στην επόμενη Ολυμπιάδα, ένας λευκός αθλητής βρεθεί ανάμεσα τους, με βάσιμες ελπίδες για μια διάκριση; Το επιτελείο των προπονητών, συγγενών και φίλων του Μπόλινγκ προετοιμάζονται ήδη για ένα 'κύμα' σκεπτικισμού, που θα συνδέει τις επιδόσεις με το χρώμα του. "Σήμερα, τα social media τον αντιμετωπίζουν ως τον πιο γρήγορο λευκό δρομέα. Όπως τον βλέπω εγώ σήμερα, είναι ο καλύτερος δρομέας εκεί έξω." λέει ο προπονητής του.

Μπορεί ο Μάθιου Μπόιλινγκ να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας γίνει προηγουμένως επαγγελματίας αθλητής; Θεωρητικά μπορεί όντως να συμβεί κάτι τέτοιο, με την Αμερικάνικη ομάδα να κερδίζει ένα ακόμα 'όπλο' στη φαρέτρα της. Όμως ο ίδιος προτιμά να δουλέψει ακόμα περισσότερο, χωρίς να βιάζεται. "Νομίζω ότι μπορώ να γίνω επαγγελματίας φέτος, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η καλύτερη απόφαση για μένα, ότι θα πετύχω έτσι τους στόχους μου. Αυτή τη στιγμή είμαι στο επίκεντρο της προσοχής, όλοι ασχολούνται μαζί μου, αν και εγώ θα ήθελα να μην βιαστώ, να αφοσιωθώ στις προπονήσεις μου και να γίνω ακόμα καλύτερος".


News 24/7

24MEDIA NETWORK