Η Ευρωλίγκα των 35.400.000 και τα έσοδα 'ρεκόρ' Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού

Το ακριβό συμβόλαιο της Euroleague με τη Nova θα προσφέρει από 3.500.000 ετησίως σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό από τη σεζόν 2020-2021. Η 'ψαλίδα' μεγαλώνει και η Ευρωλίγκα επιζητά την απόλυτη κυριαρχία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Μονομαχία στον αέρα του Νικ Καλάθη με Νίκολα Μιλουτίνοφ και Κώστα Παπανικολάου στον τελικό της Basket League 2017-2018 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018
Μονομαχία στον αέρα του Νικ Καλάθη με Νίκολα Μιλουτίνοφ και Κώστα Παπανικολάου στον τελικό της Basket League 2017-2018 μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 LATO KLODIAN / EUROKINISSI SPORTS

Η Ευρωλίγκα εξακολουθεί να είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα ελκυστικό για την τηλεόραση. Και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από τα πιο 'ισχυρά' τηλεοπτικά συμβόλαια στην Ευρώπη. Η πρόσφατη ανανέωση της συνεργασίας με τη Nova, για την τριετία 2020-2023, περιλάμβανε αύξηση σχεδόν 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο συμβόλαιο θα στοιχίσει συνολικά 35.400.000 ευρώ, δηλαδή 11.800.000 ετησίως. Το προηγούμενο ήταν 24.000.000 (8.000.000 τον χρόνο).

Ευνοημένες από το deal βγαίνουν, όπως καταλαβαίνετε, οι δυο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός (και από φέτος, εμμέσως και ο Προμηθέας). Υπολογίζεται ότι οι 'αιώνιοι' θα βάζουν κάθε χρόνο στο ταμείο τους από 3.500.000, δηλαδή 1.500.000 περισσότερο από τα χρήματα που θα πάρουν φέτος, τελευταία χρονιά του ισχύοντος συμβολαίου.

Μην μπερδεύεστε. Η Ευρωλίγκα δεν αποδίδει... πλήρως όσα χρήματα εισπράττει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Κάποια χρήματα καταλήγουν στους μεσάζοντες για να κλείσει η συμφωνία και κάποια παραμένουν στο ταμείο της διοργάνωσης, για να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες τόσο της Euroleague, όσο και του Eurocup. Στο πακέτο, άλλωστε, συμπεριλαμβάνονται και οι αγώνες της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης, που φέτος έχει ελληνικό ενδιαφέρον με τη συμμετοχή του Προμηθέα.

Το συμβόλαιο της Nova παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και δείχνει πρώτα απ' όλα την απήχηση των δυο κορυφαίων ομάδων, ύστερα το πόσο αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο η αξία της διοργάνωσης, συν το άνοιγμα της 'ψαλίδας' από τα κλαμπ που δεν έχουν πρόσβαση στο γκρουπ των ομάδων της ECA. Δημιουργούνται σιγά-σιγά μεγάλες ανισότητες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι.

Τα 3.500.000 ευρώ που θα εισπράξουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός από τη σεζόν 2020-2021 είναι ποσό ρεκόρ. Μόνο την πρώτη χρονιά της νεοσύστατης -το καλοκαίρι του 2000- Ευρωλίγκας είχαν δοθεί, ή μάλλον είχαν υποσχεθεί, περισσότερα, σε μια προσπάθεια να πειστούν τα μεγάλα κλαμπ να αποσχιστούν από τη FIBA. Ακόμη αναρωτιέται ο Σωκράτης Κόκκαλης αν ήταν πραγματική ή στα... λόγια, η συμφωνία με την Ευρωλίγκα, να πάρουν οι 'ερυθρόλευκοι' 5.000.000 ευρώ. Μάλλον ίσχυε το δεύτερο.

Τότε, όμως, η Euroleague ήταν στα σπάργανα. Τώρα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, είναι το απόλυτο κατεστημένο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το ελληνικό συμβόλαιο πληρώνεται μέχρι τελευταίου σεντ και είναι ένα από τα ακριβότερα της Ευρώπης. Αν δεν κάνουμε λάθος μόνο σε Τουρκία και Ισπανία, τα συμβόλαια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι μεγαλύτερης αξίας. Κατ' αναλογία, βέβαια, το ακριβότερο συμβόλαιο εξακολουθεί να έχει η Μακάμπι Τελ Αβίβ, τα δικαιώματα της οποίας στοιχίζουν 5.000.000.

Η μάχη με τις εθνικές λίγκες

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Ευρωλίγκα έχει βάλει ως στόχο την κυριαρχία της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, σε βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων. Μοιάζει οξύμωρο, αλλά η διοργάνωση που ξεκίνησε υπό την αιγίδα της ULEB, της ένωσης των λιγκών δηλαδή, βρίσκεται πλέον σε θέση μάχης ή στον αντίποδα των εθνικών διοργανώσεων. Η αύξηση των ομάδων από 16 σε 18 με προοπτική τις 20, το πιεστικό καλεντάρι το οποίο εκπονήθηκε χωρίς την ενημέρωση των λιγκών και γενικά η διάθεση των ισχυρών κλαμπ (και όσων τα ακολουθούν σε Ευρωλίγκα και Eurocup) να αυτονομούνται ολοένα και περισσότερο, οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα.

Η Ευρωλίγκα, αργά ή σταθερά, θα θελήσει να κυριαρχήσει απόλυτα στο στάτους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Γι αυτό, όπως γράφαμε το Σάββατο, το πείραμα του Ολυμπιακού που προέκυψε συγκυριακά, για να έχει μια ομάδα στην Α2 και το κανονικό γκρουπ των παικτών του μόνο για την Ευρωλίγκα (με απεριόριστο αριθμό ξένων, θυμίζουμε εν προκειμένω 8), θα το παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον στην διοργάνωση.

Οι δηλώσεις του Χοσεάν Κερεχέτα στο Radio Vitoria, που δεν είναι απλά ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Μπασκόνια, αλλά κι ένας από τους 'εγκέφαλους' της Ευρωλίγκας, ήταν χαρακτηριστικές: "Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία πολύ καλή διοργάνωση στην Ευρώπη, δηλαδή η Ευρωλίγκα. Υπάρχει επίσης μία καλή λίγκα, η ACB. Η τελευταία θα πρέπει να κάνει μερικές σοβαρές κινήσεις αν θέλει να προοδεύσει, ειδικά στο οικονομικό πεδίο. Σημαντικές αποφάσεις, όπως αυτές που πήρε η LaLiga στο ποδόσφαιρο. Αν όχι και με τη διαρκή ανάπτυξη της Ευρωλίγκας και τη στασιμότητα της ACB, θα αναγκαστούμε να παίξουμε σε μία διοργάνωση: στην καλύτερη της Ευρώπης. Νομίζω πως θα συμβεί νωρίτερα, παρά αργότερα. Το λέω πολύ καιρό και πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτήν την κατάσταση".

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ξαφνικά όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκας θα δημιουργήσουν β' ομάδες και θα παίζουν μόνο στην κορυφαία διοργάνωση. Θα το έχουν, ωστόσο, υπόψη και θα το χρησιμοποιούν σαν όπλο, απέναντι στα εθνικά πρωταθλήματα που δεν ικανοποιούν τις ορέξεις τους. Πιο ωμά (δυστυχώς) δεν γίνεται. Όταν ένα κλαμπ σαν την Μπασκόνια καταφέρεται εναντίον της ACB, δηλαδή του κατά τεκμήριο κορυφαίου πρωταθλήματος στην Ευρώπη, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τι προβλέπεται για το μέλλον.

Και πόσο χαώδης είναι η διαφορά των κλαμπ της Euroleague με τα υπόλοιπα σε πρωταθλήματα πολύ πιο υποβαθμισμένα. Παράδειγμα το ελληνικό. Η τελευταία πληροφορία αναφέρει ότι η ΕΡΤ εν όψει της νέας χρονιάς, για τα δικαιώματα των 11 ομάδων (εκτός Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΑΕΚ) δίνει μόλις 800.000 ευρώ. Από 1.500.000 που πρόσφερε μέχρι πέρσι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK