Το FIFA αποδείχθηκε πως είναι το φάρμακο της καραντίνας

Ναι στο διάβασμα. Ναι στη μουσική. Ναι στις ταινίες. Ναι και στο FIFA που... γυμνάζει την καρδιά όσο μια βόλτα στο δρόμο!

Σ' αυτήν την καραντίνα μην ξεχάσεις να παίζεις FIFA, κάνει καλό
Σ' αυτήν την καραντίνα μην ξεχάσεις να παίζεις FIFA, κάνει καλό TWITTER.COM/EASPORTSFIFA

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις 6:00, η χώρα περνά μια δεύτερη περίοδο εγκλεισμού. Το πρότειναν οι υγειονομικοί, το ενέκρινε ο Πρωθυπουργός, το υλοποιεί ο Χαρδαλιάς και οι συν αυτώ. Περιορισμός της κυκλοφορίας στους δρόμους, αποκλειστικά και μόνο με συγκεκριμένη αιτιολόγηση (εργασία, υγεία, τροφοδοσία, τελετές), κλειστά εμπορικά καταστήματα και αδιάκοπη τηλεργασία μακριά από συναδέλφους προκειμένου να διακοπεί η (ανεξέλεγκτη πια) διασπορά του κορονοϊού, στα μεγάλα αστικά κέντρα τουλάχιστον. Διότι το σύστημα υγείας έχει ήδη αρχίσει να στριμώχνεται επικίνδυνα και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Τα νούμερα και οι ειδικοί προστάζουν προσωπική εγρήγορση, κυρίως μέσα από την υποχρεωτική αυτο-απομόνωση και το μπόλικο cocooning. Μαζί με ταινίες που δεν είδαμε στην πρώτη περίοδο του lockdown, βιβλία που δεν είχαμε προλάβει να διαβάσουμε, αγαπημένη μουσική. Μην αμελούμε πάντως τα videogames, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έγινε λογαριασμό εταιρίας τυχερών παιγνίων, η ενασχόληση τουλάχιστον με το FIFA της EA Sports λειτουργεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά 'αντίδοτα' που κυκλοφορούν εκεί έξω απέναντι στην έλλειψη δράσης ή κίνησης, της αναπόφευκτής μοναξιάς, ακόμη και μιας ενδεχόμενης κατάθλιψης.

Η ομάδα του δόκτορος Αντρέα Άτλεϊ, από το τμήμα των βιοϊατρικών επιστημών, που ανέλαβε την εκπλήρωση του ενδιαφέροντος πρότζεκτ, επέλεξε 10 τακτικούς χρήστες, όχι πάντως τον κορυφαίο του είδους, και μελέτησε τις αντιδράσεις του οργανισμού τους κατά τη διάρκεια το λιγότερο 10 αγώνων διαφορετικής κάθε φορά μορφής, στην έκδοση FIFA 20. Τη μία οι δοκιμάστηκαν απέναντι στον υπολογιστή, την άλλη αντιμετώπισαν φίλο-γνωστό τους, με τον οποίο έχουν συνηθίσει να παίζουν, και την τελευταία διασταυρώθηκαν μ' ένα τυχαίο αντίπαλο από το διαδίκτυο.

Το κύριο ζητούμενο της έρευνας ήταν να ελεγχθούν οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του εκάστοτε παιχνιδιού, επειδή το εν λόγω βιντεοπαιχνίδι κατηγορείται ανελλιπώς για την πρόκληση οργής, την επονομαζόμενη 'FIFA rage', η οποία έχει ως συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα (αύξηση επιθετικότητας και διάφορων άλλων συμπεριφορών, ακόμη και εμφραγμάτων). Ίσως είναι αυτός ο λόγος που δύο δημοφιλείς πανηγυρισμοί αφαιρέθηκαν από τη νέα έκδοση.

Πάντως εκ των συμπερασμάτων που εξήχθησαν, η άποψη αναιρέθηκε. Στην πραγματικότητα το FIFA φάνηκε πως δεν είναι τόσο επιβλαβές για την ψυχοσύνθεση του ατόμου, όσο θέλουν κάποιοι να πιστεύουν, δεδομένου ότι προκαλεί έκκριση αδρεναλίνης. Ιδίως όταν ο αντίπαλος είναι κάποιος άγνωστος οι παλμοί αυξάνονται τόσο που φτάνουν να ισοδυναμούν με την προσπάθεια που καταβάλει η καρδιά ενός μέσου ανθρώπου στη διάρκεια μιας αυξημένης έντασης προπόνησης. Ένα γεγονός που επιτρέπει την αποδοτικότερη κυκλοφορία του αίματος. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν πως οι 7/10 παίκτες εμφάνισαν το συγκεκριμένο στοιχείο όταν δέχθηκαν γκολ και έπρεπε ν' αντιδράσουν.

Η απογοήτευση, όταν η μπάλα δεν θέλει να μπει στα δίχτυα για να λυτρωθείς επιτέλους ή γιατί λείπουν δύο εμβληματικές φωνές, και το άγχος (της κατάστασης και όχι ως στοιχείο του οργανισμού) είναι αναπόφευκτα συναισθήματα που νιώθουν οι παίκτες όσο κρατούν σφιχτά το χειριστήριο και πασχίζουν ν' ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των αγώνων τους. Εντούτοις κατά μέσο όρο ο χρόνος που ξοδεύει κανείς παίζοντας FIFA εκτιμάται ως ένα καταπραϋντικό, διότι στο τέλος χαλαρώνει το άτομο και τον κρατά μακριά από διάφορες μορφές πίεσης.

Πόσο μάλλον σ' αυτήν την περίοδο της νέας καραντίνας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK