Έτσι έζησα τον τελικό: ο ηλεκτρολόγος, ο Σλούκι Λουκ, η διαιτησία και το φάουλ του Ζοτς

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Ιωάννου μοιράζεται με τους αναγνώστες του Contra.gr την εμπειρία της τηλεοπτικής περιγραφής του επικού τελικού της Ευρωλίγκας και αναλύει όλα τα δεδομένα της αναμέτρησης κάνοντας παράλληλα και τον...τηλεοπτικό απολογισμό του φεστιβάλ μπάσκετ στο Βερολίνο.

Έτσι έζησα τον τελικό: ο ηλεκτρολόγος, ο Σλούκι Λουκ, η διαιτησία και το φάουλ του Ζοτς

Το να περιγράφεις για την τηλεόραση έναν αγώνα με τόσα πολλά και σημαντικά γεγονότα όπως ο τελικός της ΤΣΣΚΑ με τη Φενέρμπαχτσε δεν είναι μία εύκολη δουλειά. Εκτός πια, και αν πιστεύετε ότι η δουλειά του τηλεοπτικού σχολιαστή, είναι μία ρουτίνα, κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μία ημέρα μετά το θρίαμβο των Μοσχοβιτών στο Βερολίνιο, ζητήσαμε από τον Βαγγέλη Ιωάννου να μοιραστεί με τους αναγνώστες του Contra.gr την εμπειρία της περιγραφής ενός τέτοιου έπους αλλά και να κάνει μία ανάλυση από τη δική του σκοπιά. Ο,τι διαβάσετε παρακάτω είναι το απόσταγμα των όσων είδε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ.

Ο τελικός, η μετάδοση και το deja vu της ΤΣΣΚΑ

Η πρώτη ερώτηση βγήκε αβίαστα: "Ηταν αυτός ο δραματικότερος τελικός που περιγράψατε;" Η απάντηση ήταν εξόχως ενδιαφέρουσα.

Οχι γιατί μπορεί να είχε παράταση, μπορεί να είχε και ανατροπή, δεν είχε όμως το μπάτζερ μπίτερ που όπως και να το κάνουμε προσφέρει διαφορετικά, πολύ έντονα συναισθήματα. Η ανατροπή επί της ουσίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Χριάπα βέβαια ισοφάρισε σε σχεδόν μηδενικό χρόνο αλλά επρόκειτο για σουτ ισοφάρισης και όχι νίκης σαν και αυτό που πέτυχε ο Πρίντεζης το 2012. Αρα είναι ο δεύτερος πιο δραματικός που έχω περιγράψει.

Σίγουρα, ήταν μυθικό παιχνίδι. Η ΤΣΣΚΑ ήταν κυρίαρχος στο πρώτο μέρος αλλά η Φενέρμπαχσε στο δεύτερο πέτυχε την ανατροπή χωρίς μάλιστα να μειώσει αρκετά τη διαφορά στην τρίτη περίοδο. Στα 21 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου η διαφορά ήταν ακόμη στους 18.

Είχαμε όμως ήδη σχηματίσει την εντύπωση και το είπαμε και στη μετάδοση ότι η εικόνα του αγώνα ήταν τελείως διαφορετική. Η φανταστική ΤΣΣΚΑ του πρώτου ημιχρόνου είχε μείνει στα αποδυτήρια έστω και αν κρατούσε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα. Ηδη είχαμε αρχίζει να συζητάμε για τις ομοιότητες με τον τελικό του 2009 στο ίδιο γήπεδό και βεβαίως με τον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012. Το 2009 η ΤΣΣΚΑ προσπάθησε να επιστρέψει στο ματς με τον τρόπο που του έκανε η Φενέρμπαχτσε, το 2012 ο Ολυμπιακός βρισκόταν πίσω στο σκορ 19 πόντους λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου.

Η Φενέρ επέστρεψε στο ματς με την ανοχή των διαιτητών!

Πώς φτάσαμε στην ανατροπή και πως τελικά αυτή ματαιώθηκε μέσα στο παιχνίδι" η επόμενη...

" Η Φενέρμπαχτσε επέστρεψε στο ματς με την ανοχή των διαιτητών. Στην τρίτη περίοδο πρώτη στα πέντε φάουλ έφτασε η ΤΣΣΚΑ που βρισκόταν μπροστά με 20 πόντους! Eπίσης ήταν σαν να έπαιζαν στο γήπεδό της με 10000 κόσμο στο πλευρό της.

Η ΤΣΣΚΑ όμως είχε φανατικά μαζί της την πρώην και νυν διοικητική της ηγεσία. Είναι επίσης κορυφαίες δύο σκηνές. Πρώτη αυτή που ο Βατούτιν αφήνει τηθέση του και πηγαίνει στον πάγκο στο τέλος του κανονικού αγώνα. Και δεύτερη η στιγμή της έντασης με τον Κάλινιτς όταν ο Σέρβος έπεσε πάνω στη γνωστή κυρία της οποίας ο συνοδός καθόταν δίπλα στον πρώην αφεντικό της ΤΣΣΚΑ. Εκεί θα θυμάστε ότι προκλήθηκε θερμό επεισόδιο.

Η ΤΣΣΚΑ, σε αντίθεση με άλλα φάιναλ φορ, και κυρίως σε σχέση με το 2012 και το 2014, είχε καθαρό μυαλό και ωριμότητα από τους βασικούς της παίκτες.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε και αυτά. Το τρόπο που χειρίστηκε την επιτυχία του ο Δημήτρης Ιτούδης ο οποίος παρά το γεγονός ότι μιλά πολλές φορές με στόμφο, ήταν πολύ σεμνός μιλώντας στην καρδιά των παικτών και των φίλων της ΤΣΣΚΑ.

Αφιέρωσε δε τη μεγάλη επιτυχία του στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στην 11χρονη κόρη του Αλεξάνδρα την οποία έχει βαφτίσει ο Ομπράντοβιτς!"

Ηταν πολύ δύσκολο να περιγραφεί ένα τέτοιο ματς...

"Είναι αλήθεια. Ηταν πολύ δύσκολο αλλά ταυτόχρονοα και συναρπαστικό. Για τους ουδέτερους και όσους αγαπάνε το μπάσκετ και το θέαμα και δεν επηρεάζονται από τις προσωπικές εμπάθειες. Ηταν σίγουρα ένας τελικός που θα μείνει στην ιστορία.

Η διαιτησία είχε μεν φάλτσα αλλά στη μεγάλη εικόνα νίκησε καθαρά και δίκαια, όπως είπαμε και στη μετάδοση, η ΤΣΣΚΑ. Μέτρησε ο χαρακτήρας των παικτών της παρόλο που πολλοί από αυτούς φορτώθηκαν νωρίς με φάουλ. Τελικά μόλις ένας αποβλήθηκε, ο Βοροντσέβιτς".

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΕΚΑΝΕ ΦΑΟΥΛ

Τα παράπονα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τη διαιτησία έκαναν το γύρο του κόσμου αλλά ο Βαγγέλης Ιωάννου δεν τα συμμερίζεται. Κάθε άλλο θα λέγαμε...

"Ο Ζοτς κατά τη γνώμη μου έκανε ένα μεγάλο φάουλ. Φαίνεται ότι επιτίθεται φραστικά στο τέλος της παράτασης στον αχώριστο φίλο του επί 13 χρόνια και κουμπάρο του. Στη συνέχεια βέβαια άλλαξε συμπεριφορά. Αλλά συνέχισε να μιλάει έντονα και να λέει κάποια πράγματα στα αποδυτήρια στον τζένεραλ μάνατζερ της Φενέρμπαχτσε Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι. Διατύπωσε πολλά παράπονα για τη διαιτησία και στη συνέντευξη Τύπου.

Ενας μεγάλος προπονητής πρέπει να ξέρει όχι μόνο να κερδίζει αλλά και να χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τον Ομπράντοβιτς".

Ζητήσαμε επίσης από τον αν μην τι άλλο πολύπειρο συνάδελφο να μας συνθέσει την τηλεοπτική εικόνα του φάιναλ φορ μέσα από μερικά δυνατά πλάνα της διοργάνωσης. Μας βοήθησε και ιδού το αποτέλεσμα.

Η καλύτερη στιγμή άρα και πλάνο ήταν η αγκαλιά του Ιτούδη με την κόρη του

Η δεύτερη είναι η χαρά του Χριάπα όταν σηκώνει το Κύπελλο. Μην ξεχνάμε ότι ήταν ο άνθρωπος που έκανε το μεγάλο λάθος στον ημιτελικό του 2014 και στέρησε από την ΤΣΣΚΑ την πρόκριση στον τελικό. Οπως είπε και ο Ιτούδης έτσι έπρεπε να γραφτεί η ιστορία, ύστερα από τόσες οδυνηρές ήττες και τραυματισμούς, να επιστρέψει η ΤΣΣΚΑ στην κορυφή με τον ίδιο.

Τρίτη η κραυγή του Βατούτιν την ώρα ολοκληρώνεται η παράταση και οριστικοποιείται ο θρίαμβος της ΤΣΣΚΑ. Αν έχανε και αυτή τη φορά, ο Βατούτιν θα χρειαζόταν ψυχολόγους και η ομάδα καινούργιο πρόεδρο.

Η τέταρτη ήταν τα πούρα της νίκης και το τρόπαιο στην αγκαλιά της μεγάλης τριάδας της ΤΣΣΚΑ. Ο Μίλος Τεόντοσιτς που το κέρδισε μετά από 6 προσπάθειες, ο MVP και του φάιναλ φορ Ντε Κολό και ο Χάινς που όπως στον Ολυμπιακό είχε εξαιρετική συμπεριφορά.

Για το τέλος, μία απορία που, επιτέλους, λύθηκε. Αγαπητέ κ. Ιωάννου, αρέσουν στους Χάινς και Σλούκα τα παρατσούκλια που τους έχετε αποδώσει ή... μπα;

"Σε πληροφορώ ότι αρέσουν και στους δύο. Το ηλεκτρολόγος μάλιστα το κολλήσαμε στο Χάινς από τον τελικό του 2013 του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ όταν έτρεξε από τη μία μπασκέτα στην άλλη για να σταματήσει αιφνιδιασμού του αντιπάλου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πανάκριβη ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Στα σέρβικα τα έχωσε ο Ζοτς στον Ιτούδη

News 24/7

24MEDIA NETWORK