Φινμπόγκασον, ο Σαβιόλα του 2015

Ο Θέμης Καίσαρης σκιαγραφεί το προφίλ του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού, Άλφρεντ Φινμπόγκασον. Το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στα τελειώματα των φάσεων, ο τρόπος σκοραρίσματος, οι χώροι που κινείται μέσα στο γήπεδο και η συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι.

Φινμπόγκασον, ο Σαβιόλα του 2015
PRO SHOTS

Και τελικώς ο Ολυμπιακός κατέληξε στον Άλφρεντ Φινμπόγκασον. Μετά τη γνωστή ονοματολογία για τη θέση του φορ, μετά από πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις, οι ερυθρόλευκοι κατέληξαν στο να πάρουν ένα σχετικά "φτηνό" στοίχημα. Να αποκτήσουν με δανεισμό τον Ισλανδό επιθετικό, φιλοδοξώντας πως με την κόκκινη φανέλα θα δουν τον ποδοσφαιριστή της Χιρενφέιν, που τους ενδιέφερε πριν από δώδεκα μήνες, και όχι αυτόν της Σοσιεδάδ.

Θέλουν αυτόν της Ολλανδίας

Αυτός της Σοσιεδάδ δεν "ενδιαφέρει" τον Ολυμπιακό, δεν μπορεί να θέλουν τον παίκτη που έπαιξε μόλις 6 ματς βασικός και 19 ως αλλαγή και βρήκε δίχτυα μόνο δύο φορές. Οι ερυθρόλευκοι θέλουν τον Φινμπόγκασον της Χιρενφέιν, αυτόν που συνολικά τη διετία 2012-14 πέτυχε 53 γκολ σε 65 αγώνες πρωταθλήματος και 29 γκολ σε 32 την τελευταία του σεζόν στην Ολλανδία.

Μιλάμε για ένα ντιλ με τρεις πλευρές που επιθυμούν την "ανάσταση" του παίκτη. Ο ίδιος θέλει να παίζει και να ξαναβρεί την επαφή του με τα δίχτυα και οι δύο ομάδες επιθυμούν να δουν τον "παλιό" Φινμπόγκασον να επιστρέφει. Ο Ολυμπιακός για δικαιωθεί για την επιλογή, η Σοσιεδάδ για να δει να ανεβαίνει ξανά η αξία του παίκτη για τον οποίο ξόδεψε 7.5 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2014.

Δεν έχει νόημα να κοιτάξουμε στην περσινή σεζόν του στην Ισπανία, είναι σαν μην έγινε. Στοιχεία για τον τρόπο παιχνιδιού του Ισλανδού θα βρούμε κοιτώντας στην τελευταία του χρονιά επί Ολλανδικού εδάφους. Στοιχεία που λένε πως ο Φινμπόγκασον ως επιθετικός είναι ένας προικισμένος finisher. Τελειώνει με πολύ μεγάλη επιτυχία τις φάσεις που φτιάχνουν οι άλλοι γι’αυτόν, στέλνει την μπάλα στο τέρμα, χωρίς να διακρίνεται για τις ντρίμπλες ή για τη δημιουργία φάσεων για τον εαυτό του.

"Killer" περιοχής

Τα 10 απ’τα 29 γκολ τα πέτυχε απ’τη βούλα του πέναλτι. Όπως βλέπετε και στο πρώτο γράφημα, τα υπόλοιπα 19 ήρθαν κατά κόρον μέσα απ’την περιοχή, μόνο δύο έξω ήρθαν έξω απ’το "κουτί". Ο Φινμπόγκασον δεν επιχειρούσε πολλά σουτ ανά παιχνίδι, μόλις 3.7.

Φινμπόγκασον, ο Σαβιόλα του 2015

Όμως, είχε τεράστια ποσοστά ευστοχίας, αφού έβρισκε το τέρμα στο 55% των προσπαθειών του και σκόραρε στο 30.2%. Ποσοστά πολύ χαρισματικού σκόρερ, αφού κάπου εκεί είναι το ζητούμενο για όλους τους φορ, να χρειάζονται περίπου τρεις τελικές για να βρουν δίχτυα. Στο πρώτο γράφημα βλέπετε το που έστειλε την μπάλα σε όλες τις τελικές του και στο δεύτερο το που σημάδευε όταν σκόραρε. Η δεξιά γωνία του τερματοφύλακα είναι μάλλον η αγαπημένη του.

Φινμπόγκασον, ο Σαβιόλα του 2015
Φινμπόγκασον, ο Σαβιόλα του 2015

Όσον αφορά τον τρόπο σκοραρίσματος, ο Φινμπόγκασον πέτυχε κάτι σπάνιο, αφού δεν βρήκε ποτέ δίχτυα με το κεφάλι. Απ’τα 29 του γκολ, τα 22 μπήκαν με το "καλό" το δεξί και τα υπόλοιπα επτά με το αριστερό.

Δημιουργία

Ακόμα και στη δημιουργία, ο Ισλανδός κινείται σε κλασικούς χώρους φορ. Στην τελευταία του χρονιά στην Ολλανδία, ο Φινμπόγκασον είχε εννέα ασίστ και συνολικά δημιούργησε 46 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Όπως βλέπετε και στο γράφημα, το 21.4% των ευκαιριών το "έφτιαξε" μέσα στην περιοχή και το 57.1% στον κεντρικό χώρο έξω απ’αυτήν, όχι στα άκρα. Ο μέσος όρος των 1.8 ευκαιριών ανά αγώνα είναι πολύ καλό νούμερο για επιθετικό που διακρίνεται περισσότερο για το τελείωμα των φάσεων.

Φινμπόγκασον, ο Σαβιόλα του 2015

Συμμετοχή

Ο Φινμπόγκασον, λοιπόν, βασίζεται στο τελείωμα, κινείται στην περιοχή και στα όρια του οφσάιντ. Δεν βασίζεται στις ντρίμπλες, αφού είχε μέσο όρο μόλις μία πετυχημένη ντρίμπλα ανά αγώνα, με ποσοστό επιτυχίας όταν προσπαθεί να περάσει αντίπαλο ένα "τίμιο" 39%. Οι εναέριες μονομαχίες δεν είναι και το καλύτερο του και γενικώς δεν κέρδιζε πολλά φάουλ (μόλις 1.3 ανά αγώνα), αποτέλεσμα του γεγονότος πως δεν παίζει με πλάτη, ούτε πάει συχνά στην ντρίμπλα.

Φινμπόγκασον, ο Σαβιόλα του 2015

Στο παιχνίδι δεν συμμετείχε πάρα πολύ, αφού είχε κατά μέσο όρο 23.5 πάσες ανά αγώνα με 71.5% ευστοχία. Ο Γκρατσιάνο Πελέ πχ που είχε πετύχει 23 γκολ και πήρε κι αυτός μεταγραφή για τη Σαουθάμπτον είχε 39.3 εύστοχες πάσες σε κάθε παιχνίδι.

Τύπος "Σαβιόλα"

Απ’όλους τους επιθετικούς που είχε τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός, νομίζω πως ο Φινμπόγκασον παραπέμπει περισσότερο απ’όλους στον Σαβιόλα. Όχι Τζιμπούρ, Μιραλάς ή Μήτρογλου, αλλά ένας finisher που έχει μάθει να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας, χωρίς έφεση στο ψηλό παιχνίδι, στις ντρίμπλες και στη μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη. Κάνει τα απολύτως απαραίτητα στους υπόλοιπους τομείς και είναι εκεί για να κάνει γκολ ο,τι του "φέρει" η ομάδα στην περιοχή.

Ακόμα και μια ματιά σε βίντεο με τα γκολ του αρκεί για να δει κανείς πως ελάχιστα είναι αυτά που προήλθαν από ατομική ενέργεια.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή που δεν θα τον βοηθήσει να γίνει πιο επιθετικός, αλλά πιο παραγωγικός. Όπως έλεγε κι ο Μάρκο Σίλβα πριν από μερικές μέρες, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν τελειώματα, αφού ο ίδιος ήταν ικανοποιημένος με την παραγωγή των ευκαιριών. Τη δημιουργία θα την αναλάβουν ο Τσόρι, ο Πάρντο, ο Φορτούνης και όποιος άλλος αποκτηθεί και στο πρόσωπο του Φινμπόγκασον ήρθε αυτός που θα τελειώνει τις φάσεις με υψηλά ποσοστά.

Οι επιδόσεις του πριν την περσινή χρονιά σχεδόν "εγγυώνται" μεγάλη παραγωγικότητα εντός των συνόρων. Όσον αφορά το υψηλό επίπεδο του Champions League, εκεί το "έργο" εξαρτάται πρώτα από άλλους παράγοντες, όπως η άμυνα και η συνολική αμυντική λειτουργία. Κι εκεί ο Ολυμπιακός έχει ακόμα να δώσει απαντήσεις.

ΥΓ. Τα γραφήματα είναι απ’το Squawka

Διαβάστε ακόμα:

Τι ισχύει με Ερνάνι και Ολυμπιακό

Γιατί δεν ήθελε τον Φινμπόγκασον ο Μόγες

News 24/7

24MEDIA NETWORK