H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ

Το τέλος του 2015 βρίσκει τον Γκουστάβο Πογέτ να μετρά 9 αγώνες στον πάγκο της ΑΕΚ και ο Άκης Γεωργίου γράφει για τις αλλαγές στην καθημερινότητα της "Ένωσης" σε σχέση με το διάστημα που ήταν στον πάγκο της ο Τραϊανός Δέλλας.

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ

Μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και με δεδομένη την τροπή που πήραν τα πράγματα για τον Τραϊανό Δέλλα, μία σελίδα έκλεισε για την ΑΕΚ και μία άλλη άνοιξε. Η παρουσία του Δέλλα στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο έλαβε τέλος μετά από 2 χρόνια και κάτι και η εποχή του Γκουστάβο Πογέτ ξεκίνησε λίγο αργότερα, τουλάχιστον μέχρι το προσεχές καλοκαίρι και με ένα μικρό διάλειμμα δύο αγώνων στους οποίος υπηρεσιακός τεχνικός ήταν ο Μανωλάς.

Δεδομένα κάποια πράγματα άλλαξαν στην ΑΕΚ στο συγκεκριμένο διάστημα. Άλλαξαν οι συνήθειες, το σύστημα, η φιλοσοφία, οι ρόλοι κάποιων ποδοσφαιριστών στο παιχνίδι της ομάδας και κάποια άλλα πράγματα που είναι απολύτως λογικό να διαφοροποιούνται μετά από μία τόσο σημαντική αλλαγή όπως αυτή του προπονητή.

Τι άλλαξε στο σύστημα από τον Δέλλα στον Πογέτ

Η ΑΕΚ μετά από 1,5 γεμάτο χρόνο εγκατέλειψε το 4-2-3-1 με το οποίο είχε πορευτεί πιστά από τη Β’ Εθνική μέχρι το τέλος της παρουσίας του Δέλλα, με μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εξαιρέσεις. Ο Πογέτ άλλαξε το συγκεκριμένο κομμάτι όντας γενικά πιο θετικός από τον Έλληνα τεχνικό στο να αλλάζει τακτικά το σύστημα ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα. Ο Ουρουγουανός -και λόγω πείρας- είναι πιο παρεμβατικός προπονητής από τον "Τράι" ο οποίος επέμενε στο 4-2-3-1 είτε ο αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός, είτε η Θύελλα Ραφήνας.

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Χαρακτηριστικότερο όλων το γεγονός ότι ο Πογέτ στον αγώνα με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή άλλαξε τρία διαφορετικά συστήματα, καταλήγοντας να παίζει στο τέλος με τρία στόπερ (3-5-2) για να πάρει τη νίκη. Δεδομένου του ότι την συγκεκριμένη στιγμή οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν μη διαχειρίσιμο για την ομάδα (και τον Σύλλογο γενικά), καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι καλά έκανε, αφού όπως και να το δεις οι πάντες στο ποδόσφαιρο κρίνονται από τα αποτελέσματα.

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Από την επιστροφή του Τζιμπούρ στην αγωνιστική δράση και μετά ο Πογέτ καθιερώνει ένα… περίεργο 4-3-3 το οποίο όμως αποδεικνύεται λειτουργικό για την ΑΕΚ. Στο συγκεκριμένο σύστημα ο "εξτρέμ" Αραβίδης συγκλίνει προς τον Τζιμπούρ, γεγονός που το κάνει να μοιάζει περισσότερο με 4-4-2. Σε γενικές γραμμές πάντως, της βγαίνει της ΑΕΚ το παιχνίδι με δύο σέντερ φορ, αφού πλέον με την είσοδο του Τζιμπούρ αδειάζουν χώροι και για τον Αραβίδη, ενώ ο Αλγερινός ξέρει να γεμίζει την περιοχή (με εξαίρεση το ματς με τον Λεβαδειακό που βγήκε πολύ από αυτή).

Διαφορά στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας

Ο Πογέτ άλλαξε αρκετά πράγματα ως προς τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας μέσα στο παιχνίδι. Η εντολή για ασφυκτικό πρέσινγκ στο μισό γήπεδο είναι πάντα σε ισχύ, αφού ο Ουρουγουανός δίνει μεγάλη έμφαση στη μετατροπή της ανασταλτικής λειτουργίας της ΑΕΚ σε… μπετό. Βέβαια, με αυτό το πλάνο οι "κιτρινόμαυροι" δίνουν μέτρα στον αντίπαλο, γεγονός που δεν ίσχυε επί Δέλλα, όπου η εντολή για πίεση ψηλά ήταν σε ισχύ.

Δουλειά στο πώς δε θα δεχτεί η ομάδα γκολ

Ο Πογέτ δουλεύει αρκετά σε όλες τις προπονήσεις προσπαθώντας να περάσει στους παίκτες του τον τρόπο για να μην δέχονται γκολ. Και όταν λέμε τους παίκτες του, εννοούμε όλους τους ποδοσφαιριστές, όχι μόνο τους αμυντικούς και ανασταλτικούς, αφού για τον Ουρουγουανό επιτυχημένη ομάδα είναι αυτή που μαρκάρει και ελαχιστοποιεί τους κινδύνους να δεχτεί γκολ. Πάνω σε αυτό το κομμάτι είναι χτισμένη η φιλοσοφία του Πογέτ γεγονός που γίνεται αντιληπτό και στους αγώνες, στους οποίους η ΑΕΚ παίρνει το μικρότερο δυνατό ρίσκο για την προοπτική του αποτελέσματος.

Ο πρώτος στόχος του Πογέτ ήταν να γίνει η ΑΕΚ συμπαγής πίσω, με το σκεπτικό ότι αν εξασφαλιστεί το μηδέν στα μετόπισθεν, μπροστά υπάρχει η ποιότητα για να βρει η ομάδα ένα γκολ. Ούτως ή άλλως η ΑΕΚ είναι ομάδα που σκοράρει πάντα (εκτός από τρία ματς) ενώ έχει και την υπομονή μέχρι να έρθει η στιγμή να δημιουργήσει φάσεις.

Ορισμένες φορές αυτό λειτούργησε, κάποιες άλλες όχι. Είτε όμως η ΑΕΚ δεν δέχεται γκολ, είτε προδίδεται από κάποια λάθη της άμυνάς της, ή αλήθεια είναι πως πλέον η ομάδα έχει γίνει πιο σφιχτή.

Οι σημαντικές αλλαγές που έφερε ο Πογέτ

Ο Ουρουγουανός άλλαξε τον ρόλο κάποιων ποδοσφαιριστών στην ομάδα, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις βγήκε, ενώ σε κάποιες άλλες όχι.

Η αλλαγή ρόλου του Γιόχανσον

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Η πιο σημαντική αλλαγή του Πογέτ ήταν η αξιοποίηση του Γιόχανσον σε ρόλο… 6-8αριού. Ο Σουηδός παίζει πλέον ως δεξιός εσωτερικός μέσος με εντολή να πατάει περιοχή και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει πράγματα που κανείς δεν περίμενε. Την ικανότητα του Γιόχανσον στο δημιουργικό κομμάτι μαρτυρούν και οι αριθμοί αφού στο πρωτάθλημα έχει σημειώσει τρία γκολ και έχει δώσει δύο ασίστ ενώ έχει σκοράρει και μία φορά στο Κύπελλο. Φυσικά, όλα τα παραπάνω έγιναν σε συνδυασμό με την συνεπή παρουσία του και στο ανασταλτικό κομμάτι. Ο Πογέτ πιστώνεται 100% τη συγκεκριμένη αλλαγή αφού ως βετεράνος χαφ, είδε ικανότητες στον Γιόχανσον που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν γίνει αντιληπτές.

Εξάρι ο Σιμόες

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Η προώθηση του Γιόχανσον έσπασε και το δίδυμο με τον Σιμόες. Επί Πογέτ ο Πορτογάλος καθιερώνεται ως εξάρι, σε μία κίνηση του Ουρουγουανού που επίσης ξάφνιασε, ωστόσο έχει απόλυτη ποδοσφαιρική λογική. Η αχίλλειος πτέρνα της ΑΕΚ επί Δέλλα ήταν το τρανζίσιον. Με τον Πογέτ ο Σιμόες έγινε το κλειδί στη συγκεκριμένη ιστορία καλύπτοντας ένα πολύ σημαντικό μέρος του προβλήματος, αφού ο Πορτογάλος είναι ο ποδοσφαιριστής που φεύγει… σφαίρα πάνω στον αντίπαλο όταν χαθεί η μπάλα μέχρι να επιστρέψει και οργανωθεί η υπόλοιπη ομάδα. Παράλληλα ο Σιμόες έγινε ο ποδοσφαιριστής κολόνα μπροστά από τα στόπερ, αν και όλοι περίμεναν πως αυτός θα ήταν ο Γιόχανσον.

Οπισθοχώρηση του Μάνταλου

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Η διαφοροποίηση του τρόπου παιχνιδιού της ΑΕΚ δεν συμπεριλαμβάνει δεκάρι, γεγονός που έφερε τον Μάνταλο σε ορισμένα μέτρα πιο πίσω, ως εσωτερικό χαφ. Στη συγκεκριμένη θέση ο Έλληνας μέσος είχε παίξει και με τον Δέλλα στον πάγκο, ωστόσο η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα στη σεζόν δεν κατάφερε να δώσει πολλά πράγματα στην ομάδα.

Από εκεί και πέρα, ο Πογέτ έφερε ορισμένες διαφοροποιήσεις και στην καθημερινότητα της "Ένωσης". Μικροπράγματα, αλλά στον… μικρόκοσμο της κάθε ομάδας είναι κι αυτά σημαντικά.

Ρεπό

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Με το καλημέρα ο Πογέτ έδειξε τον τρόπο σκέψεις του στην αναλογία προπόνηση-ρεπό. Έδωσε τριήμερο ρεπό στους ποδοσφαιριστές στην πρώτη ευκαιρία και μετά από αρνητικό αποτέλεσμα (ήττα από Αστέρα Τρίπολης). Το μήνυμα που τους πέρασε τότε ήταν "θέλω να σκοτώνεστε στην προπόνηση και να ξεκουράζεστε καλά". Λίγο νωρίτερα είναι ανεβάσει την ένταση σε μεγάλα επίπεδα στις προπονήσεις της ομάδας.

5ήμερο ρεπό έδωσε και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων ο Πογέτ στους ποδοσφαιριστές, γεγονός που εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο. Αρκετά διαφορετικό το πλάνο με την προηγούμενη κατάσταση κατά την οποία υπήρχε λιγότερη ένταση στις προπονήσεις και σπάνιο ρεπό. Διαφορά πάντως με τον Δέλλα υπάρχει και στο τάιμινγκ των ρεπό. Ο Έλληνας κόουτς (όταν έδινε) έδινε πάντα δύο μέρες μετά το ματς, ενώ ο Πογέτ πάντα την επομένη του αγώνα.

Βίντεο

Επί Πογέτ το πρόγραμμα υπάρχει περισσότερο βίντεο. Επί Δέλλα υπήρχε η ανάλυση του αντιπάλου το Σαββατοκύριακο ενώ ο Πογέτ δείχνει και μεσοβδόμαδα βίντεο στους παίκτες. Μάλιστα δεν περιορίζεται στην ανάλυση του αντιπάλου ή παλαιότερου αγώνα της ΑΕΚ αλλά έχει δείξει και φάσεις από άλλους αγώνες της κατηγορίας και αναλύει λάθη και σωστά εξηγώντας πράγματα στους ποδοσφαιριστές.

Οι συνεργάτες

Οι συνεργάτες του Γκας Πογέτ είναι ένα καθοριστικό συστατικό του νέου τεχνικού τιμ που σχηματίστηκε το περασμένο διάστημα στην "Ένωση" και έχουν τη δική τους συμβολή σε ότι παρουσιάζει η ΑΕΚ στο γήπεδο κάθε Κυριακή. Ο Αργεντίνος Μαουρίτσιο Ταρίκο και ο Άγγλος Τσάρλι Ότγουέι είναι σε γενικές γραμμές… αυτό που φαίνονται. Ένας Αργεντίνος μπαλαδόρος και μία φυσιογνωμία βγαλμένη από τα σταφ της Πρέμιερ Λιγκ και της Τσάμπιονσιπ.

Μαουρίτσιο Ταρίκο

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Ο Μαουρίτσιο Ταρίκο είναι ο πιο κοντινός άνθρωπος του Πογέτ, στον οποίο ο Ουρουγουανός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, όσο και σε ότι αφορά τις ισορροπίες στην ομάδα. Ο Αργεντίνος Ταρίκο ασχολείται αρκετά με το κομμάτι της τακτικής, παίρνοντας υπό την εποπτεία του σε κάθε προπόνηση ένα γκρουπ παικτών (κυρίως τους ανασταλτικούς) δουλεύοντας μαζί του για ένα μεγάλο μέρος της προπόνησης.

Με τον Ταρίκο ο Πογέτ πραγματοποιεί την τακτική ανάλυση των αντιπάλων και την ανάλυση των λαθών της ΑΕΚ. Οι δυο άνδρες περνούν αρκετές ώρες στο γραφείο του Ουρουγουανού με τις συζητήσεις τους να είναι καθοριστικές ως προς την πραγματικότητα της ομάδας και τις κινήσεις οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Τσάρλι Ότγουει

H αλλαγή πλεύσης της ΑΕΚ με Πογέτ
INTIME SPORTS

Ο Άγγλος συνεργάτης του Γκας Πογέτ έχει να κάνει με το κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Στην ουσία δίνει κατευθύνσεις στον γυμναστή της ομάδας, Παναγιώτη Βούλγαρη για τον τρόπο εκγύμνασης των "κιτρινόμαυρων". Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες του οι ασκήσεις έχουν μόνο μπάλα ενώ διαθέτει και μεγάλη… γκάμα, γεγονός που κάνει τους ποδοσφαιριστές να μην βαριούνται ένα επίπονο κομμάτι της προπόνησης.

Ο Ότγουει ο οποίος έχει και το παρουσιαστικό της κλασικής… αγγλικής μπαλαδόφατσας έχει κερδίσει όλο τον κόσμο στα Σπάτα με τις ιστορίες από την Αγγλία και τη διάθεση για χαβαλέ, ωστόσο την ώρα της δουλειάς τα πάντα σταματούν.

H σύγκριση

Μοιραία, σε κάθε περίπτωση αντικατάστασης προπονητή δημιουργούνται συγκρίσεις. Στη συγκεκριμένη ιστορία είναι κάπως άδικο τόσο για τον Πογέτ που έχει στα χέρια του μια ομάδα που δεν είναι δικιά του, όσο και για τον Δέλλα που δούλευε τα τελευταία χρόνια με μια ομάδα που χτίστηκε βήμα-βήμα. Όπως και να έχει όμως, η άποψη ότι οι ανορθογραφίες του ρόστερ της ΑΕΚ (τρία δεκάρια, έλλειψη σοβαρού έμπειρου κεντρικού αμυντικού, έλλειψη εξτρέμ, ιδιόμορφη κατάσταση στα σέντερ φορ) αποτελούν εμπόδιο και για τους δύο προπονητές (Δέλλα-Πογέτ), φαίνεται να είναι η πιο λογική. Με αυτά τα -δύσκολα- δεδομένα, ο Ουρουγουανός προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση, να ρισκάρει λιγότερο και να παίρνει ότι μπορεί από το κάθε ματς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τι καλύτερο έχει κάνει ο Πογέτ απ' τον Δέλλα;

News 24/7

24MEDIA NETWORK