Ρίσκαρε (και) λόγω αύρας ο Τούντορ

Ο Αντώνης Τσακαλέας σχολιάζει τις επιλογές του Τούντορ και την γκέλα του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη στην Τούμπα.

Ρίσκαρε (και) λόγω αύρας ο Τούντορ

Με το "μαξιλαράκι" τη διαφαινόμενης πρόκρισης στους ομίλους του Europa League αλλά και αρκετές δικαιολογίες, που άλλες προκλήθηκαν και άλλες τις προκάλεσε, ο Ιγκόρ Τούντορ αποφάσισε να "εκτεθεί", πιστεύοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται να βγει χαμένος, ανεξαρτήτου αποτελέσματος κόντρα στη Ξάνθη. Ο ΠΑΟΚ άφησε δυο βαθμούς στην έδρα του, με πρωταγωνιστή τον προπονητή του, όπως άλλωστε όλο το τελευταίο διάστημα.

Ήταν δεδομένο πως το παιχνίδι με την Ξάνθη θα ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό με αντίπαλο την Μπρόντμπι. Η Ξάνθη προσάρμοσε την άμυνά της στα δεδομένα του ΠΑΟΚ, και δεν έκανε τα λάθη των Δανών, ούτε σε ατομικό ούτε σε ομαδικό επίπεδο στα μετόπισθεν.

Μόνο στη... φωτογράφιση

Ο ΠΑΟΚ είχε πέντε αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα της περασμένης Πέμπτης. Από τους πέντε που είχαν δει το παιχνίδι με την Μπρόντμπι από την κερκίδα, οι τέσσερις αγωνίστηκαν για πρώτη φορά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε επίσημο παιχνίδι, και από αυτούς οι τρεις έπαιξαν για πρώτη φορά με τα ασπρόμαυρα... γενικώς. Σάμπο, Λέοβατς και Τσίμιροτ έβαλαν τη ριγέ φανέλα τους μια φορά την ημέρα που υπέγραψαν, για τη φωτογράφιση, και μια στο ματς με την Ξάνθη. Από τους τρεις πρωτάρηδες, ο Τσίμιροτ αντικαταστάθηκε μόλις στο 24' λόγω ενοχλήσεων.

Ο Τσίμιροτ βρέθηκε στην 11άδα αντικαθιστώντας τον μέχρι τώρα αναντικατάστατο Κάτσε. Ο Λέοβατς αντικατέστησε τον Κίτσιου και ο Σάμπο προσπάθησε να κινηθεί στο χώρο που την περασμένη Πέμπτη, ο Πέλκας έκανε ό,τι ήθελε. Δεν ήταν λοιπόν μόνο το πόσοι έλειπαν σε σχέση με το ματς κόντρα στην Μπρόντμπι, αλλά τόσο το ποιοι έλειπαν όσο και το ποιοι τους αντικατέστησαν.

Πλην των τριών αλλαγών, ο Τούντορ έβγαλε από την άμυνα τον Μαλεζά για να βάλει τον Τζαβέλλα, ενώ ο Ζάιρο κινήθηκε δίπλα στον Σάμπο, με τον Τούντορ να βγάζει από την 11άδα τον Κωνσταντινίδη, όχι ως μονάδα, αλλά ως ρόλο, καθώς με την Ξάνθη δεν έπαιξε 3-5-2 αλλά ένα 4-2-3-1, που γινόταν 3-4-2-1 όταν ο ΠΑΟΚ είχε τη μπάλα στη κατοχή του και μερικές φορές κάτι σαν 3-3-3-1. Τη τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ έπαιξε με δυο "8άρια" ήταν στο φιλικό κόντρα στη Βέροια, όταν ο Τούντορ χρησιμοποίησε ένα 4-1-2-3 το οποίο δεν του βγήκε.

Όλα αυτά, δημιούργησαν ένα σκηνικό αγώνα προετοιμασίας, ένα παιχνίδι στο οποίο ο Ιγκόρ Τούντορ έμοιαζε, με όλα αυτά που δοκίμασε, όντας αναγκασμένος να κάνει αλλαγές στην 11άδα σε σχέση με το ματς κόντρα στη Μπρόντμπι "ας παίξω τη ζαριά μου, αν μου βγει, έχει καλώς, αν δε μου βγει, θα έχω μάθει κάποια πράγματα". Ουσιαστικά, ο ΠΑΟΚ μπήκε στο παιχνίδι με τον προπονητή του, και γενικά την ομάδα, να έχει δικαιολογίες σε περίπτωση μη νίκης. Αυτό, είναι το πρώτο βήμα για να μη κερδίσεις.

Ο τρίτος δρόμος του Τούντορ

Ο Τούντορ δεν είχε τους Κίτσιου, Κάτσε και Πέλκα, τρεις παίκτες που ήταν σίγουρα στους διακριθέντες στο ματς με την Μπρόντμπι, το οποίο επικαλούμαι συνεχώς διότι ήταν το τελευταίο δείγμα γραφής του ΠΑΟΚ πριν αυτό με την Ξάνθη. Σε αυτές τις απουσίες, μπορώ να δεχθώ τις δικαιολογίες του Τούντορ. Από εκεί και μετά όμως, ο ίδιος ο Κροάτης είχε δυο επιλογές. Ή να κρατήσει το 3-5-2 και να αλλάξει μόνο πρόσωπα, ή να κάνει τις λιγότερες δυνατές αλλαγές σε πρόσωπα και να προσαρμόσει σε αυτούς το σύστημα.

Ο Τούντορ διάλεξε τον τρίτο δρόμο. Πέντε αλλαγές και αλλαγή συστήματος. Για αυτόν τον συνδυασμό, δεν έχει δικαιολογία. Και για να προλάβω να απαντήσω σε εκείνους που θα (μου) πουν "δηλαδή, θα ήταν ο προπονηταράς που ό,τι κάνει, πιάνει;" Όχι, δεν θα ήταν ο προπονηταράς, απλά, όπως λένε εδώ στα βόρεια, θα έβρισκε πορτοφόλι, πέφτοντας από τον Λευκό Πύργο.

Στα δικά μου τα μάτια, ο Τούντορ θεώρησε πως με την "αύρα" που έχει θα το έβρισκε το πορτοφόλι, διότι ήξερε πως με όλα αυτά τα δεδομένα (που επαναλαμβάνω, κάποια δημιουργήθηκαν , όπως οι απουσίες λόγω τραυματισμών και καρτών - και κάποια τα δημιούργησε, όπως η αλλαγή συστήματος) θα είχε ελαφρυντικά. Εδώ και αρκετές ημέρες, γράφω συνεχώς γι' αυτή τη "δεύτερη προετοιμασία" που είναι αναγκασμένος να κάνει Τούντορ από τη στιγμή που μέσα στον Αύγουστο του ήρθαν επτά παίκτες.

Υπάρχουν ομάδες που έκαναν συνολικά λιγότερες μεταγραφές από όσες ο ΠΑΟΚ μέσα στον Αύγουστο. Η Ξάνθη, για παράδειγμα, είχε στην 10/11 "περσινούς" στο αρχικό της σχήμα. Μια ακόμα "δικαιολογία" του Τούντορ είναι πως, και να ήθελε, δεν μπορούσε να κάνει όλους αυτούς τους πειραματισμούς σε πρόσωπα και σχήματα στο παιχνίδι της προσεχούς Πέμπτης στη Δανία, άσχετα αν ο ΠΑΟΚ πηγαίνει με 5-0 στις αποσκευές του στη Κοπεγχάγη, διότι εκεί δε θα έχει κανέναν εκ των Λέοβατς, Ζάμπο, Ζάιρο, Τσίμιροτ.

Με όρους "Σούπερ Μάριο", ο Ιγκόρ Τούντορ αποφάσισε να "ρισκάρει" την έξτρα ζωή που είχε κερδίσει με τη νίκη - πρόκριση κόντρα στη Μπρόντμπι και την έχασε, με αποτέλεσμα να προετοιμάζεται για ένα παιχνίδι "must win" στα Γιάννενα.

ΥΓ: Ατομικά, ο Τσίμιροτ βγήκε νωρίς εκτός παιχνιδιού, ενώ Λέοβατς και Σάμπο άργησαν πάρα πολύ να "μπουν" στο παιχνίδι, και "φάνηκαν" ελάχιστα. Ο Ροντρίγκες "ξεβολεύτηκε" σε σχέση με το ματς κόντρα στη Μπρόντμπι, ο Ζάιρο δεν φοβάται να πάρει ατομικές ενέργειες και το πάλεψε όσο μπορούσε, και ο Όλσεν ακόμα ψάχνει το παιχνίδι που δεν θα αγχώσει τους συμπαίκτες του.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος ο Σαλπιγγίδης από τον ΠΑΟΚ

Δεν απασχολεί ο Σπόραρ

Τούντορ: "Χρειαζόμαστε έναν παίκτη μπροστά"

ΠΑΟΚ - Ξάνθη 0-0

News 24/7

24MEDIA NETWORK