Η αυστηροποίηση της ανευθυνότητας και η Τρόικα

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει την έκτακτη συνάντηση Αλαφούζου-Μαρινάκη με τον Σταύρο Κοντονή και τις πιθανότητες να βρεθεί ουσιαστική λύση για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η αυστηροποίηση της ανευθυνότητας και η Τρόικα

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε την κυβερνητική απόφαση για την επανέναρξη ή μη των αγωνιστικών υποχρεώσεων στην Super League. Καίτοι ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε αναποφάσιστος στους προέδρους Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, τους οποίους προσκάλεσε χθες στο γραφείο του, θεωρείται πιθανότερο ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνουν αγώνες και στη μεγάλη κατηγορία.

Επιφυλακτικός ο Κοντονής

Ο Σταύρος Κοντονής δεν έδειξε ικανοποιημένος απ' όσα μεσολάβησαν από την απόφαση διακοπής κι εντεύθεν και το γιατί είναι κατανοητό στον καθέναν που μελέτησε προσεκτικά τις δήθεν προτάσεις που επεξεργάστηκαν οι διοργανώτριες Αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν έμεινε απλά στο βαρύγδουπο “αυστηροποίηση των ποινών” που σερβίρουν από τη Δευτέρα.

Δεν χρειάζεσαι μεταπτυχιακό για να αντιληφθείς ότι το πρόβλημα της βίας δεν αντιμετωπίζεται – προλαμβάνεται με νέα δέσμη κανόνων και πειθαρχικό κώδικα, γιατί πολύ απλά ούτε πυροδοτείται, ούτε υποθάλπεται από τα ισχύοντα. Τα φαινόμενα βίας γιγαντώνονται από πρόσωπα, συμπεριφορές και πολιτικές και όχι από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση των εκτρόπων της Λεωφόρου, όπου υπήρξε παραδειγματική τιμωρία.

Η βία γεννάται ακούγοντας τον διαιτητή της Ριζούπολης να εισηγείται ως πρόεδρος της Λίγκας πλέον την διακοπή των αγώνων στην πρώτη ρίψη φωτοβολίδας. Γιατί πολύ απλά πείθει και τον πλέον καλοπροαίρετο, ακόμη και τον αφελή, για τα διαφορετικά μέτρα με τα οποία σταθμίζουν τις καταστάσεις τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, όπως και την ευκολία με την οποία αποφασίζουν εκ του ασφαλούς. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τον διαιτητή της Λεωφόρου ή της Τούμπας.

Ποιος τις εμπιστεύεται;

Η βία υποθάλπεται όταν οι ΠΑΕ ζητούν την μετατροπή των συνδέσμων σε Λέσχες, αλλά αποποιούνται την ευθύνη των συμπεριφορών τους εκτός γηπέδων, ρίχνοντας το μπαλάκι αδειοδότησης και ευθύνης στην Αστυνομία και κρατώντας για τις εταιρίες τους το χαρτί της “έγκρισης”, προφανέστατα για να μπορούν να αποκλείουν εκείνες τις “λέσχες φίλων” τους που θα αρθρώσουν και αντιπολιτευτικό λόγο, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

Ποιός αλήθεια εμπιστεύεται τις αθλητικές ανώνυμες εταιρίες, που όταν κράτησαν στα χέρια τους και το καρπούζι και το μαχαίρι με την ίδρυση της Super League, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να περιορίσουν την ευθύνη και να “εξαφανίσουν” τις ποινές για τα επεισόδια των οπαδών τους; Ελπίζουμε όχι ο κ. Κοντονής.

Όπως επίσης ελπίζουμε ότι ο λόγος που δεν συζητά με τις διοργανώτριες Αρχές επί της ουσίας, αλλά ακούει με στωικότητα τις “ρηξικέλευθες” προτάσεις τους, είναι διότι έχει αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο συνιστά χάσιμο χρόνου. Και είναι πεπεισμένος ότι οι παθογένειες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταξύ τους διαλόγου, αλλά αποκλειστικό θέμα συζήτησης με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές Αρχές, αρχής γενομένης από το προσεχές ραντεβού με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί.

Το να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις και πολλά να συζητήσεις με τον Γκιρτζίκη και τον Μποροβήλο, είναι ένα πρώτο βήμα και προφανώς το εύκολο. Το επόμενο και δυσκολότερο είναι να πείσεις τον Μπλάτερ και τον Πλατινί, ότι για να αναβαθμίσεις το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει να υποβαθμίσεις τους ποδοσφαιροπαράγοντες που το έφεραν μέχρι εδώ. Και να ζητήσεις κιόλας αν χρειαστεί την παρουσία διεθνούς Τρόικας, για να τους επιτηρεί!

Διαβάστε ακόμη:

Τι έγινε στη συνάντηση Μαρινάκη-Αλαφούζου

Τι περιμένει ο Κοντονής από τη Super League την Τετάρτη

News 24/7

24MEDIA NETWORK