Όταν μιλούν οι αριθμοί…

Το ρόστερ του Ολυμπιακού μπαίνει στο μικροσκόπιο του Διονύση Βερβελέ. Ποιοι κερδίζουν τον Σίλβα και ποιοι περιμένουν.

Όταν μιλούν οι αριθμοί…

Μια εντεκάδα αγώνων έκλεισε για τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι. Έντεκα επίσημα ματς, με την ομάδα να έχει "8 στα 8" στην Ελλάδα και "2 στα 3" στην Ευρώπη. Κάνει παρέλαση κανονικότατα και με το νόμο ο Μάρκο Σίλβα, έχοντας κερδίσει άπαντες και με τους "ερυθρόλευκους" να τολμούν να καταγράφουν πως μοναδική τους… απώλεια είναι η ήττα στην πρεμιέρα του Champions League από την Μπάγερν Μονάχου στο Καραϊσκάκη.

Γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί ως τώρα ο Πορτογάλος προπονητής το ρόστερ του. Βάλαμε κάτω τα ματς, αυτά τα έντεκα και κάναμε… ταμείο. Ένα αρχικό ταμείο, καθώς η λογική λέει ότι είμαστε στο 1 / 4 των υποχρεώσεων του Ολυμπιακού για φέτος. 30 ματς στο πρωτάθλημα, 6 και… βάλε στην Ευρώπη και φυσικά και το Κύπελλο Ελλάδας, στο οποίο οι "ερυθρόλευκοι" ρίχνονται στη μάχη την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Πλατανιά.

Θα δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα νούμερα και ο καθένας τα μεταφράζει όπως θέλει. Δείχνουν, όμως, αρκετά για τον τρόπο που σκέφτεται ο Σίλβα, ποιοι δεν κουνιούνται… δευτερόλεπτο και ποιοι θα περιμένουν την πρώτη τους ευκαιρία.

Έχουν παίξει 24

Σε ένα μεγάλο ρόστερ η αλήθεια είναι, ως τώρα στα έντεκα επίσημα ματς έχουν αγωνιστεί 24 ποδοσφαιριστές για τον Ολυμπιακό. Στο μυαλό του Σίλβα, "είναι καλά".

Άλλωστε στην αρχή δεν ήταν υπέρ του μεγάλου ρόστερ, το ήθελε σε ένα βαθμό "κλειστό", ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, για να είναι όλοι διαθέσιμοι και κοντά στη συμμετοχή τους με την ομάδα, να μην θεωρούν τους εαυτούς τους "ξένο σώμα". Στη μεταγραφική περίοδο, η τράπουλα ανακατεύτηκε πολύ. Και η αλήθεια είναι πως Έλληνες όπως οι Τζανδάρης, Γιαννιώτας, Κολοβός, έμειναν στο… παρά πέντε.

Ούτε λεπτό!

Δύο παίκτες δεν έχουν χάσει στιγμή ως τώρα. Ο λόγος για τον Ρομπέρτο και τον Δημήτρη Σιόβα. Οι δυο τους, έχουν παίξει και στα 11 ματς του Ολυμπιακού, έχουν ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές. Τα δύο "διπλά" στο Champions League, αυτό στην Τούμπα, αλλά και την τεσσάρα κόντρα στην ΑΕΚ. Για τον Ρομπέρτο, μια αναμενόμενη κατάσταση.

Για τον Σιόβα, όμως, αρκεί να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω και να θυμηθούμε και το τι άκουγε, αλλά και το τι έβγαζε (μίνι-τραυματισμούς και κούραση). Ο Σίλβα, θεωρεί ότι ο αριστεροπόδαρος Σιόβας δίνει πολλά και τον χειρίζεται όπως πρέπει για να δίνει τον καλύτερό του εαυτό…

Η αδυναμία στον Σέρβο

Το καλοκαίρι γίνεται ντόρος με την Φενέρ του Περέιρα και τον Μιλιβόγεβιτς. Λέγεται ότι κατατέθηκε πρόταση ύψους 8 εκατ. ευρώ και οι "ερυθρόλευκοι" αρνήθηκαν. Γιατί; Για ορισμένους περίμεναν τουλάχιστον 10 εκατ. και για άλλους το… πακέτο να πάει στα 11 και να περιλαμβάνει και τον Ντουρμάζ. Ό,τι και να ειπώθηκε-γράφτηκε, πλέον έχει μικρή σημασία. Οι "ειδικοί" θεωρούσαν πως με τον Καμπιάσο πρώτο βιολί στις μεταγραφές, τον Μπουχαλάκη να αρέσει και τον Μανιάτη να… επιστρέφει, ο Μιλιβόγεβιτς θα έδινε πολλά τεστ για να πάρει φανέλα βασικού. Προσθέστε αργότερα και την ενσωμάτωση του Κασάμι με την ομάδα, όταν συνειδητοποίησε πως θα του δοθεί η μεγάλη ευκαιρία να δείξει.

Ε και; Ο Μιλιβόγεβιτς αν εξαιρέσουμε τα δύο ματς που έχασε με Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ, δεν έχει λείψει δευτερόλεπτο. Και για όσους δεν θυμούνται, να εξηγήσουμε ότι τα έχασε γιατί ήταν τιμωρημένος από την περσινή σεζόν, από εκείνη την αποβολή του κόντρα στην Ντνίπρο. Δύο αγωνιστικές, ό,τι δηλαδή έχει χάσει μέχρι στιγμής.

Οι δύο που χαιρέτησαν

Από τους 24, υπάρχουν δύο ποδοσφαιριστές που ήδη βγάζουν το μεροκάματό τους αλλού. Ο Φράνκο Χάρα τα πάει μια χαρά στο Μεξικό με τη φανέλα της Πατσούκα, σκοράρει και τους δικαιώνει.

Τίμιο το μεροκάματο, την ίδια ώρα που ο Ντοσεβί δοκιμάζεται στο Βέλγιο με τη φανέλα της Σταντάρ Λιέγης και παρακολουθεί τον Ολυμπιακό τηλεοπτικώς, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ως τώρα ευρωπαϊκή του πορεία. Για την… ιστορία, σε δύο ματς έπαιξε ο καθένας τους.

Σε όλα ο Κώστας, αλλά…

Και στα έντεκα φετινά ματς έχει συμμετάσχει ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού, ο Κώστας Φορτούνης. Ο Έλληνας μέσος οδηγεί τους «ερυθρόλευκους» με τα 8 του γκολ, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Σίλβα τον διαχειρίζεται με τη λογική «να μην… σκάσει». Στα 8 ματς αγωνίστηκε ως βασικός και στα 3 πέρασε ως αλλαγή.

Σε αυτά με την ΑΕΚ (πρόλαβε να σκοράρει δύο φορές), την Μπάγερν Μονάχου και τον Πλατανιά. Από τα 8 που έπαιξε βασικός, το ενενηντάλεπτο το έβγαλε στα δύο εκτός, στην Ξάνθη και στο ΟΑΚΑ με τον Λεβαδειακό. Είναι ξεκάθαρο πως και να διαχειριστεί μαζί και τον Τσόρι αναζητά ο Σίλβα, αλλά και να μην… φορτώσει πολύ τον Φορτούνη ενόψει και της σαφώς πιο δύσκολης συνέχειας.

Μόνο στο Περιστέρι!

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Τζίμι Ντουρμάζ. Ο Σουηδός εξτρέμ δεν μπήκε στη λίστα του Champions League. Λάθος ή όχι, τώρα δεν φαίνεται γιατί η ομάδα τα πάει περίφημα. Ο Σίλβα λογικά θα αποκαταστήσει το όλο θέμα με την πρόκριση και τη νέα λίστα, είτε αυτή είναι για το Champions League είτε για το Europa League. Όπως και να ‘χει, όμως, ο Ντουρμάζ που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη, έχει απουσιάσει μόνο από το Περιστέρι και το 1-2 με τον Ατρόμητο.

Σε όλα τα άλλα ματς του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα ήταν στο αρχικό σχήμα. Το ταμείο του έτσι λέει 7 συμμετοχές με 560 λεπτά, την ίδια ώρα που ο Ερνάνι έχει ναι μεν 7 ευκαιρίες, αλλά με 151 λεπτά συνολικά. Ούτε καν δύο ματς μαζεμένα δηλαδή. Η έξυπνη διαχείριση με τον Ντουρμάζ, ρίχνει και το χρόνο συμμετοχής των άλλων δύο εξτρέμ του Ολυμπιακού. Για παράδειγμα ο Σεμπά και ο Πάρντο μετρούν ναι μεν 9 στα 11 μέχρι στιγμής, αλλά με 544’ ο πρώτος και 636’ ο δεύτερος. Όλα παίζουν το ρόλο τους και σύμφωνα με τον Σίλβα, τίποτα δεν γίνεται τυχαία…

Σταθερές αξίες…

Στην πρώτη γραμμή της «μάχης» για τον Σίλβα και τους συνεργάτες του, είναι ο Ιντέγε με 9 ματς, ο Κασάμι με 8 και φυσικά οι δύο μπακ, ο Ομάρ με 9 και 805’ και ο Μαζουακού με 9 και 810’. Τους εμπιστεύεται αυτούς ο Πορτογάλος προπονητής, χωρίς να σημαίνει ότι… αποκλείει τους άλλους.

Αν "παγώσει" το μυαλό του κάποιος, θα μιλήσει για την άριστη διαχείριση και με τον Σαλίνο. Και όταν ο Βραζιλιάνος έχει γράψει ως τώρα 7 συμμετοχές, στις 5 ως βασικός, σίγουρα λέει πολλά.

Οι στόπερ και το κάτι παραπάνω

Μοιρασμένα είναι τα πράγματα για τους δύο στόπερ του Ολυμπιακού. Ο Μποτία είναι στα καλύτερά του, έχει και 4 γκολ, αλλά η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε να τραυματιστεί ο Ντα Κόστα για να πάρει φανέλα βασικού. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ο Ντα Κόστα ήταν η πρώτη επιλογή του Σίλβα δίπλα στον Σιόβα, με τον Βραζιλιάνο αμυντικό να έχει 400’ και 6 συμμετοχές. Από τη στιγμή που έμεινε εκτός, ο Μποτία με 7 συμμετοχές πήρε τα ηνία. Η αλλαγή… φρουράς έγινε στις 22 Σεπτέμβρη στην Ξάνθη, όταν στο 39 λεπτό ο Ισπανός στόπερ πήρε τη θέση του τραυματία Ντα Κόστα.

Κατά τα άλλα, στην αρχή της σεζόν και πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος, κάλλιστα κάποιος θα μπορούσε να τονίσει πως Καμπιάσο, Φινμπόγκασον, αλλά και Τσόρι, θα έχουν τη φανέλα σπίτι. Δεν είναι έτσι, όμως. Ο Καμπιάσο γράφει ματσάρα στο Λονδίνο με την Άρσεναλ. Παίζει άλλα 26’ ως αλλαγή στην Τούμπα και από τις 4 Οκτώβρη δεν έχει ξαναγωνιστεί. Έχει 6 ματς ωστόσο, ενώ 5 αλλά με μόλις 169’ μετράει ο Φινμπόγκασον. Ως πρώτο βιολί αποκτήθηκε, αλλά η τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου έφερε Ιντέγε και… άλλη αντιμετώπιση στον Ισλανδό φορ που σίγουρα περιμένει το κάτι παραπάνω. Το γκολ που χρειαζόταν πάντως, μπήκε στο Emirates. Αφήνω για το… τέλος τον MVP της περσινής περιόδου, τον Τσόρι.

Ναι, είχε μικροτραυματισμούς, αλλά η αλήθεια είναι πως και ο ίδιος περιμένει το κάτι παραπάνω. Μόλις 265’ ως τώρα, με 6 συμμετοχές. Στα τρία ως βασικός, στα τρία ως αλλαγή. Μάξιμουμ συμμετοχής σε ματς πάντως, τα 65 λεπτά με τον Πλατανιά στις 12 Σεπτέμβρη.

Από μία συμμετοχή

Τέσσερις "ερυθρόλευκοι" έχουν μία συμμετοχή φέτος. Ο Μπουχαλάκης έπαιξε και σκόραρε στο 3-0 με τον Πανιώνιο στις 23 Αυγούστου. Τραυματισμός και υποτροπή μετά, τον άφησαν πίσω για να επιστρέψει πριν λίγες… ώρες στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων.

Από εκεί και πέρα, 10 λεπτά και προβλήματα τραυματισμών για τον Φουστέρ, 23 λεπτά για τον Κολοβό που περιμένει μια νέα ευκαιρία και μόλις 3 λεπτά, αλλά ιστορικά (στο "διπλό" επί της Άρσεναλ) για τον Βούρο!

Αυτοί που περιμένουν…

Κλείνουμε με αυτούς που περιμένουν να πάρουν την πρώτη τους ευκαιρία. Από τους πολυσυζητημένους, δεν έχουν… κλωτσήσει τόπι ακόμη οι Πουλίδο, Γιαννιώτας, Τζανδάρης, Ζντιέλαρ.

Στο ρόστερ πάντα οι στόπερ Αυλωνίτης και Γούτας, ο Μανιάτης που κάνει ατομικό πρόγραμμα και όλοι περιμένουν να επιστρέψει, οι δύο πορτιέρο Καπίνο και Χουτεσιώτης και μαζί οι 19χρονοι Λάτσι, Σάλιακας, Τσιμίκας, αλλά και ο 17χρνος Νικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Με άλλον... αέρα ο Ολυμπιακός, αλλά και "μηνύματα"

Τα 7 νέα στοιχήματα για τον Σίλβα

News 24/7

24MEDIA NETWORK