Η οκτάδα που πρέπει να βγάλει τον Ολυμπιακό από το βούρκο

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τα αμυντικά προβλήματα που κόστισαν στον Ολυμπιακό απέναντι στη Μιλάνο και τον "πυρήνα" των 8 παικτών με τους οποίους θα ζήσει ή θα πεθάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέχεια της σεζόν, κάνοντας το ξεσκαρτάρισμά του στον αγώνα του ΣΕΦ.

Η οκτάδα που πρέπει να βγάλει τον Ολυμπιακό από το βούρκο
INTIME SPORTS

Σχεδόν όλα καλά τα έκανε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τη Μιλάνο, τηρουμένων, πάντα, των αναλογιών. Οι υπαρχηγοί του λαβωμένου Σπανούλη, οι Περπέρογλου και Πρίντεζης πέτυχαν μαζί 38 πόντους. Ο Ντάνστον έπαιξε προσωπικές άμυνες του θανάτου έχοντας τέσσερα φάουλ, ο Σλούκας με τον Μάντζαρη βοήθησαν αρκετά αλλά...

Το μεγάλο αλλά έχει να κάνει με τη συνολική προσπάθεια στην άμυνα. Σ' ένα παιχνίδι που ο πρωταθλητής Ευρώπης έπαιξε ουσιαστικά το πλεονέκτημα της έδρας ενόψει πλέι οφ, δέχθηκε 50 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και 88 συνολικά, επίδοση που τελικά τον καταδίκασε σε μία ήττα-μαχαιριά. Παράδοξο από μία πλευρά διότι θα περίμενε κανείς ότι χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ, οι υπόλοιποι θα επιστράτευαν κάθε ικμάδα της δύναμής τους για να αμυνθούν αποτελεσματικά, ιδίως στην περιφέρεια κόντρα στους Χάκετ, Λάνγκφορντ και Μος.

Αυτό εν τέλει έγινε μόνο περιστασιακά και όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο ματς. Ο Σλούκας και ο Λοτζέσκι είχαν σαφή και ολοφάνερα αμυντικά προβλήματα με συνέπεια η Μιλάνο, που πάντως έβαλε μερικά πολύ μεγάλα σουτ στο τέλος, να ολοκληρώσει τον αγώνα με 12/24 τρίποντα και 50%, ποσοστό σχεδόν εξωπραγματικό για παιχνίδι τέτοιας σημασίας.

Επιπλέον, ο Ολυμπιακός απέτυχε να διαχειριστεί στοιχειωδώς αποτελεσματικά το μεγάλο προβάδισμα που έχτισε στην αρχή και το οποίο χάθηκε εν ριπή οφθαλμού με φθηνά λάθη και κακές επιθετικές επιλογές.

Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν τελικά το μοιραίο. Και είναι μοιραίο, διότι ο Ολυμπιακός οφείλει πλέον να δώσει πρώτα τον αγώνα για την επιβίωσή του στη διοργάνωση και στη συνέχεια να κοιτάξει -αν προλαβαίνει πλέον- την υπόθεση της δεύτερης θέσης. Η μαχαιριά από την Αρμάνι, για όσους δεν κατάλαβαν, έθεσε εν αμφιβόλω την παρουσία των πρωταθλητών Ευρώπης ακόμα και στα πλέι οφ.

Τουλάχιστον πάντως σ' αυτό το ματς, ο Μπαρτζώκας επέλεξε με ποιους θα ζήσει και με ποιους θα πεθάνει. Ο Σίμονς άραξε για 40 λεπτά στον πάγκο, ο τραγικός Κόλινς έπαιξε μόλις 4 λεπτά και έπαιξε με τα νεύρα του κόσμου, ενώ ο άοσμος Πέτγουεϊ βρέθηκε στο παρκέ μόλις για 10 λεπτά προσφέροντας μόλις τρεις πόντους και απολύτως τίποτα άλλο.

Συμπέρασμα; Τον Ολυμπιακό μπορεί να τον βγάλει από το βούρκο μόνο ο στενός πυρήνας του ρόστερ του. Ο επανακάμψας Σπανούλης μαζί με τους Περπέρογλου, Πρίντεζη, Ντάνστον, Σλούκα, Λοτζέσκι, Μάντζαρη και τον Σερμαντίνι, ο οποίος έδειξε ότι αν μην τι άλλο μπορεί να προσφέρει ποιοτικές βοήθειες. Μία οκτάδα παικτών που θα κληθούν να οδηγήσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης ένα βήμα πιο κάτω. Τα καταφέρνουν; Έχει καλώς. Δεν τα καταφέρνουν; Η ευρωπαϊκή σεζόν τελειώνει πρόωρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΥΓ: Η αλήθεια είναι πάντως ότι τίποτα δεν χάθηκε οριστικά ακόμα. Μία ενδεχόμενη μεγάλη νίκη επί της Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη την επόμενη εβδομάδα βάζει τον Ολυμπιακό για τα καλά και πάλι στο κόλπο. Μπορεί όμως η ομάδα του Μπαρτζώκα, τσαλακωμένη ψυχολογικά από τις τελευταίες αποτυχίες, να φτάσει σε τόσο μεγάλες υπερβάσεις; Η απάντηση σε μία εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακός - Μιλάνο 86-88

Μπαρτζώκας: "Πρέπει να μαζέψουμε τα κομμάτια μας"

News 24/7

24MEDIA NETWORK