Ο Πασκουάλ έριξε τα θεμέλια, ώρα τώρα για χτίσιμο

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες του Παναθηναϊκού, ο Τσάβι Πασκουάλ μπόρεσε να επηρεάσει τόσο πολύ σ' έναν αγώνα το παιχνίδι της ομάδας του. Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για τον εργολάβο Καταλανό που έριξε το καλούπι για να χτίσει στο άμεσο-και όχι μόνο-μέλλον κάτι πραγματικά ελκυστικό.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (Eurokinissi Sports / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Oταν ο Τσάβι Πασκουάλ αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Παναθηναϊκό ζήτησε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που ψάχνει εδώ και τέσσερα χρόνια να ξορκίσει το φάντασμα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, του το πρόσφερε χωρίς δισταγμό! Κοινώς επένδυσε πάνω του για τη δημιουργία του νέου, μεγάλου Παναθηναϊκού.

Επειδή όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα και η υπομονή των Ελλήνων παραγόντων με τους προπονητές τελειώνει πιο σύντομα και από την πανάκριβη βενζίνη στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων, ο Πασκουάλ έψαχνε μία νίκη να πιαστεί και να κερδίσει μία σχετική άνεση χρόνου. Ε, τι βρήκε στο ΣΕΦ και με τρόπο μάλιστα τόσο πειστικό που θα πρέπει να αυτοκτονήσει στη συνέχεια για να χάσει όσα κανονάκια κέρδισε την Δευτέρα στο Φάληρο.

ΗΤΑΝ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Πράγματι, ο νικητής Παναθηναϊκός είχε ένα έντονο καταλανικό άρωμα. Θέλεις οι ωραίες συνεργασίες κοντά στο καλάθι, κυρίως στο πρώτο δεκάλεπτο; Θέλεις τα συνεχή ποσταρίσματα στην παραμικρή υψομετρική διαφορά που προέκυπτε, δείγμα του ότι η ομάδα ήταν αποφασισμένη να παίξει απολύτως σκεπτόμενο μπάσκετ και να αφήσει κατά μέρος το ένστικτο; Θέλεις η εξαιρετική προσωπική άμυνα που συνοδεύτηκε και από ανάλογα γρήγορες επιστροφές; Ολα φαίνονταν (και τελικά ήταν) υπολογισμένα στην εντέλεια από τον Πασκουάλ και το επιτελείο του.

τοιχείο για τον Παναθηναϊκό ήταν ότι ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να επιστρέψει δυναμικά και να αποσπαστεί στο σκορ κάνοντας τον Καταλανό κόουτς να αλλάξει πλάνο και να δοκιμάσει κάτι άλλο. Δεν ξέρουμε αν υπήρχεplan bκαιplan c,πάντως τοplan aδούλεψε θα έλεγε κανείς με χειρουργική ακρίβεια.

Τώρα, ο Πασκουάλ μπορεί να ισχυριστεί ότι πήρε μία πολύ βαθιά ανάσα και ότι κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος της εμπιστοσύνης του ιδιοκτήτη ο οποίος άλλωστε βρισκόταν στο ΣΕΦ, καθόταν σχεδόν δίπλα του και πανηγύριζε σαν τρελός κάθε σημαντικό καλάθι της ομάδας του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ

Ο Καταλανός αξίζει την εμπιστοσύνη πάντως έτσι και αλλιώς, έστω και αν ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής, συνολικά μιλώντας, δεν έχει πείσει. Την αξίζει γιατί και στην Μπαρτσελόνα έχει αποδείξει ότι είναι προπονητής που δουλεύει σκληρά, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του και ξέρει να περνά με επιδεξιότητα μέσα από τις συμπληγάδες του πρωταθλητισμού. Για όσους απαξιώνουν τα κατορθώματά του να θυμίσουμε απλώς ότι πρόκειται για το νεότερο κόουτς που κέρδισε ποτέ την Ευρωλίγκα.

Δεν φτάνουν φυσικά τα ένσημα που απέκτησε στην Μπαρτσελόνα για να τον...ασφαλίσουν και στον πάγκο του Παναθηναϊκό (ο οποίος μετά τη φυγή του Ομπράντοβιτς μοιάζει κάτι παραπάνω από ηλεκτρικός) αλλά τέλος πάντων ο Πασκουάλ δεν προήλθε από μπασκετική παρθενογένεση ούτε πρόκειται για μαθητευόμενο μάγο που θα μάθει στου κασίδη το κεφάλι.

Στο ΣΕΦ ο κόουτς έβαλε και μερικά ακόμη παράσημα στην ήδη πλούσια από δαύτα μπασκετική στολή του. Η ομάδα του έδωσε μόλις τέσσερις πόντους στον αντίπαλο από δικά της λάθη. Συνολικά έκανε μόλις οκτώ παρά το γεγονός ότι το ροτέισον έσφιξε πάρα πολύ (χρησιμοποιήθηκαν επί της ουσίας επτά παίκτες συν τον Φώτση που έπαιξε μόλις τέσσερα λεπτά). Ο Σπανούλης παρέμεινε σχεδόν άφαντος σ' όλη τη διάρκεια του ματς ενώ ο γηπεδούχος και σαφώς πιο συμπαγής Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το παιχνίδι με μόλις 10 τελικές πάσες (και 14 λάθη).

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ο,τι ο Πασκουάλ παρέταξε στο ΣΕΦ μία ομάδα απολύτως συγκεντρωμένη που άφησε πίσω της τις τρεις προηγούμενες ήττες της από τον ίδιο αντίπαλο και αποφάσισε να γράψει σε μία ολόλευκη σελίδα αδιαφορώντας για το περιεχόμενο των προηγούμενων. Και ας έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο αφού μία ακόμη ήττα από τον αιώνιο (και η απώλεια ενός τίτλου για να μην ξεχνιόμαστε) δεν θα χωνευόταν εύκολα.

ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ

Ο κόουτς φυσικά σε ένα ιδεατό μπασκετικά περιβάλλον, προφανώς θα έπρεπε να στηριχθεί ακόμα και αν η ομάδα έχανε που λέει ο λόγος ακόμα και με 40 πόντους. Θα πρέπει να στηριχθεί επίσης ακόμα και αν δεν έρθουν οι τίτλοι και οι πολύ μεγάλες νίκες στο τέλος της σεζόν. Διαχειρίζεται ο άνθρωπος, με τα προτερήματα και τα κουσούρια του, μία ομάδα που δεν έστησε ο ίδιος. Ομως... κακά τα ψέματα το ταμείο τον Ιούνιο θα γίνει με πιο σημαντική μεταβλητή τα αποτελέσματα (και δευτερευόντως την εικόνα).

Προφανώς, ο Παναθηναϊκός έχει πολλά πράγματα ακόμη να διορθώσει στο παιχνίδι του. Δημιουργός αξιόπιστος, πλην του Καλάθη, δεν υπάρχει, ο Μπουρούσης ψάχνει ακόμα να βρει τον καλό του εαυτό,ο Τζεντίλε έχει υποστεί ένα μικρό μπασκετικό σοκ στην προσπάθειά του να γίνει έναςteam-playerκαι να αφήσει τον εγωισμό κατά μέρος. Στη θέση “4” ο Γκάμπριελ έκανε το πρώτο πραγματικά μεστό παιχνίδι του, αλλά η σταθερότητα αποτελεί γι' αυτόν ερωτηματικό.

άρχει, κοντολογίς, μεγάλη ανηφόρα μπροστά και πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν σ' ένα περιβάλλον που σε ότι αφορά την Ευρωλίγκα τουλάχιστον είναι πρωτόγνωρα ανταγωνιστικό. Πλέον όμως υπάρχει και το καύσιμο της αισιοδοξίας, η αυτοπεποίθηση (που κερδίζεται δύσκολα και διαλύεται εύκολα). Υπάρχει το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί, με δουλειά, πόνο, ιδρώτα και επιπλέον επενδύσεις σε...υλικά, να χτιστεί ένα γερό μπασκετικό οικοδόμημα.

Οι εποχές αλλάζουν, το μπάσκετ το ίδιο αλλά μερικές βασικές αρχές παραμένουν ίδιες. Λόγου χάρη χωρίς καλούς παίκτες, πως διάολο να δημιουργήσεις ανταγωνιστική ομάδα; Στον Παναθηναϊκό καλοί παίκτες υπάρχουν και ο Ρίβερς, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι ήρθε ως ρολίστας πολυτελείας, είναι ένας από αυτούς.

Προσοχή βέβαια στις συγκρίσεις από τις οποίες μπορούν να προκύψουν λανθασμένες εντυπώσεις. Επειδή σουτάρει με το αριστερό, δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός βρήκε το νέο Διαμαντίδη. Εντόπισε όμως και έστησε το καλούπι για να πέσει από πάνω το μπετόν της νέας δημιουργίας. Για να δούμε τώρα και τη συνέχεια των... έργων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νίκη ζωής για τον Παναθηναϊκό, προσγείωση για τον Ολυμπιακό
Ο αιφνιδιασμός Πασκουάλ και ο... λάκκος
Ο Ρίβερς πήρε τη μεγάλη ρεβάνς για τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ

News 24/7

24MEDIA NETWORK