Ο Αντετοκούμπο ιντριγκάρει το ΝΒΑ

Όπου και να πάει η Ελλάδα θα τον… πληγώνει. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο σε κάθε κίνησή του βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ελληνικά οξύμωρα. Το παιδί γεννήθηκε εδώ, θέλει να είναι Έλληνας αλλά η πατρίδα μας τόσο αυτόν, όσο και πολλούς άλλους, δεν τον αναγνώριζε μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να καρφώσει ανάποδα.

Ο Αντετοκούμπο  ιντριγκάρει το ΝΒΑ
adetokumbo12.jpg INTIME SPORTS

Από την στιγμή, λοιπόν, που οι κρατικοί μηχανισμοί κινητοποιήθηκαν επειδή ο Γιάννης, και ο αδερφός του ο Θανάσης, παίζει καλό μπάσκετ, ο μικρός πήρε υπερήφανα το ελληνικό του διαβατήριο.

Τώρα, λοιπόν, που είναι Έλληνας περιμένει το σημερινό ντραφτ κουβαλώντας ένα πραγματικά βαρύ φορτίο: να αποτινάξει την εικόνα που έχει το ΝΒΑ για τους Έλληνες παίκτες. Βλέπετε όταν πρόκειται για νοοτροπία υπάρχει η απόλυτη αχρωματοψία: ο Γιάννης Αντετοκούμπο για τους σκάουτερ είναι ένα παιδί με τρομερά αθλητικά προσόντα, φοβερές μπασκετικές δυνατότητες αλλά Έλληνας. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι μαύρος, άσπρος, κίτρινος ή εμπριμέ, μόνο ότι έρχεται από την μοναδική μεγάλη ευρωπαϊκή σχολή που δεν παράγει παίκτες για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Αντετοκούμπο  ιντριγκάρει το ΝΒΑ

Από τον Πέτζα στον Γιάννη...

Ίσως να φταίμε κι εμείς που δεν διαφημίσαμε πολύ τον Πέτζα Στογιάκοβιτς, αλλά πρόκειται για την εξαίρεση στον κανόνα. Για τους ανθρώπους των ομάδων του ΝΒΑ, οτιδήποτε έρχεται από την Ελλάδα, διαθέτει ταλέντο, εμπειρίες σε νεαρή ηλικία, σκληράδα, καθαρό μυαλό αλλά αδυναμία στην προσαρμογή στις συνθήκες ζωής του ΝΒΑ, στασιμότητα στην μπασκετική εξέλιξη, έλλειψη αφοσίωσης στην καριέρα πέρα από τον Ατλαντικό.

Το κυριότερο όμως ζήτημα; Οι Έλληνες δεν δοκιμάζουν καν και ως αποτέλεσμα αρκετές επιλογές έχουν πάει χαμένες.

Ο Αντετοκούμπο  ιντριγκάρει το ΝΒΑ
adetokoubo.jpg INTIME SPORTS

Θα εξαρτηθεί από τις καραμπόλες...

Ο Γιαννάκης, όπως τον αποκαλεί ο Κώστας Μίσσας, έχει καταφέρει έως τώρα να εντυπωσιάσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο: προπονήσεις. Οι εκπρόσωποί του δούλεψαν πολύ προσεκτικά ώστε η έλλειψη παρουσίας στις μεγάλες κατηγορίες να λειτουργήσει υπέρ του καθώς είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί σκάουτερ θέλγονται με τα αθλητικά προσόντα και τις… πιθανότητες. Εκεί πάτησε η ομάδα του Αντετοκούμπο και κατάφερε να τον φέρει ως ένα από τα ονόματα του φετινού ντραφτ.

Πόσο ψηλά θα πάει; Όσο καλή δουλειά κι αν έγινε, από την στιγμή που ο νεαρός δεν προλαβαίνει τα πρώτα 12-14 νούμερα, πολλά θα εξαρτηθούν από τις καραμπόλες πριν και κατά την διάρκεια της διαδικασίας επιλογής. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ταλέντο 19 ετών όμως, ηλικία που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι σχεδόν έτοιμος παίκτης. Αυτό ιντριγκάρει όσους επιλέγουν κι επειδή το φετινό ντραφτ εμφανίζει τεράστια κενά στους γκαρντ οι πιθανότητες να προλάβει καλή θέση δεν είναι λίγες.

Ο Αντετοκούμπο  ιντριγκάρει το ΝΒΑ

Να εκτιμήσουμε το ΝΒΑ...

Το γεγονός ότι έχει συμβόλαιο σε ισχύ με την Σαραγόσα προβληματίζει μόνο εξαιτίας του… ελληνικού διαβατηρίου διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να «βολευτεί» σε με ένα καλό συμβόλαιο ή να μην έχει την εξέλιξη που θα είχε στο ΝΒΑ.

Όλα συντείνουν ότι ο μικρός θα καταφέρει να ανέβει στο πόντιουμ με τον Ντέιβιντ Στερν πιθανώς δε να είναι ο… τελευταίος που θα σφίξει το χέρι του κομισάριου σε ντραφτ, αφού είναι γνωστό ότι ο Στερν αποχωρεί φέτος και μετά το 30, ανακοινώνει τις επιλογές ο διάδοχός του. Άρα δεν χρειάζεται να είναι ο… τελευταίος. Με τις ευχές μας και μακάρι να αποδείξει ότι αυτή η γενιά των Ελλήνων αθλητών εκτιμά περισσότερο το ΝΒΑ.

Δείτε σε video τα κατορθώματα του Έλληνα γκαρντ:

Διαβάστε ακόμη:

O Mάτζικ Αντετοκούμπο στη Νέα Υόρκη

Το αφιέρωμα της Μarca στον Αντετοκούμπο

News 24/7

24MEDIA NETWORK