Πάνω που ετοιμαζόταν για… knockout, έπαθε blackout…

Ως γνωστό "στο ποδόσφαιρο η απόσταση του παραδείσου από την κόλαση είναι πολύ μικρή" όπως είχε δηλώσει και ο Ζοζέ Μουρίνιο τον Οκτώβριο του 2009 μετά τα τρεις πρώτους αγώνες της Ίντερ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου οι "νερατζούρι" είχαν συγκεντρώσει μόλις τρεις βαθμούς. Η σεζόν τελικά βρήκε την Ίντερ να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο, καθώς κέρδισε την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό στη Μαδρίτη.

Πάνω που ετοιμαζόταν για… knockout, έπαθε blackout…
INTIME SPORTS

Τη διαδρομή αυτή, ο Ολυμπιακός την έζησε μέσα σε ένα 90λεπτο. Ενθουσιώδης, πιεστικός, απειλητικός, στρίμωξε στο πρώτο ημίχρονο την Παρί Σεν Ζερμέν που, αν και σαστισμένη από τις απανωτές… «γροθιές», κατάφερε να γλιτώσει με αμυχές πηγαίνοντας στα αποδυτήρια, ανακτώντας τις δυνάμεις της. Ήταν ένα από τα καλύτερα ημίχρονα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού, αν αναλογιστεί κανείς την ποιότητα και την αξία των παικτών που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» απέναντί τους.

Ο Βάις πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ, είχε δοκάρι, οι Πειραιώτες είχαν και δεύτερο (δοκάρι) με τον Φουστέρ και οι τελικές προσπάθειες στο πρώτο μέρος –όπως αποτυπώθηκαν στο χαρτί, αλλά και σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της UEFA- ήταν 10-1! Πότε ένιωσε τέτοια πίεση και τέτοια απειλή στην εστία της η Παρί μέσα σε ένα 45λεπτο, από την εποχή που ανέλαβε την ηγεσία της ο βαθύπλουτος Νασέρ Αλ Κελαϊφί;

Έτοιμοι να ρίξουν με knockout την Παρί...

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια υπό το θερμό χειροκρότημα των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι δημιούργησαν εξαιρετική ατμόσφαιρα και πάνω που οι Πειραιώτες ήταν πλέον έτοιμοι να ρίξουν με knockout την Παρί (όπως είχε πράξει ο ερυθρόλευκος πυγμάχος στο τρισδιάστατο κορεό που αναρτήθηκε στη θύρα των οργανωμένων), ήρθε το blackout…

Λες και ξεχάστηκαν οι «βασικοί» στα αποδυτήρια και βγήκε άλλη ενδεκάδα στον αγωνιστικό χώρο στο δεύτερο μέρος. Ο σούπερ Σάμαρης του πρώτου ημιχρόνου, μετά τον τραυματισμό του στο 58΄, ήταν άλλος παίκτης. Πιάστηκε στον ύπνο στα δύο κόρνερ που σκόραρε ο Τιάγκο Μότα, υπέπεσε σε πέναλτι, ενώ στο 60΄ έμεινε από δυνάμεις. Ο νεαρός Έλληνας μέσος πλήρωσε την έλλειψη δυνάμεων και την απειρία του, από την άλλη όμως έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, καθώς έφερε σε δύσκολη θέση παίκτες του επιπέδου του Ματουιντί και του Βεράτι.

Απώλεσαν τρία βασικά στοιχεία...

Ο Ολυμπιακός με τις 10-1 τελικές στο α' ημίχρονο, είχε μόλις δύο άστοχα σουτ στο δεύτερο με τις τελικές προσπάθειες να διαμορφώνονται σε 2-11 (12-12 συνολικά στο ματς)! Και η κατοχή της μπάλας από το 47%-53% του πρώτου μέρους, πήγε στο 36%-64% στην επανάληψη –το τελικό ήταν 42%-58%.

Οι «ερυθρόλευκοι» απώλεσαν τρία βασικά στοιχεία: Πρώτον, μετά το 55΄ «άδειασαν οι μπαταρίες». Οι παίκτες δεν είχαν ενέργεια.

Δεύτερον, η απουσία ενέργειας, άρα και καθαρού μυαλού, δεν επέτρεψε στους ποδοσφαιριστές να πιέσουν στο χώρο του κέντρου, στο βαθμό τουλάχιστον που το έκαναν στο πρώτο 45λεπτο, αναγκάζοντας τους Γάλλους να υποπέσουν σε λάθη.

Τρίτον, δεν μπόρεσαν να κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα, έχασαν τη συγκέντρωσή τους, με συνέπεια να δεχτούν μέσα σε 19 λεπτά τρία πανομοιότυπα γκολ από στημένες φάσεις (κόρνερ-κεφαλιά στη μικρή περιοχή- η μπάλα στα δίχτυα).

Τα λάθη του Μίτσελ...

Ο Ολυμπιακός «πλήρωσε» ακόμη: Πρώτον, ότι δεν ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ. Είχε δύο δοκάρια στο 0-0 και λίγο μετά οι Παριζιάνοι έκαναν το 0-1. Οι Πειραιώτες δεν το έβαλαν κάτω, ισοφάρισαν, είχαν ευκαιρίες και για δεύτερο γκολ πριν βγει το ημίχρονο, δεν τα κατάφεραν και στο 68΄ βρέθηκαν πάλι με την πλάτη στον τοίχο (1-2). Κυνηγούσαν συνεχώς την Παρί, αντί οι Γάλλοι να κυνηγούν εκείνους με βάση την εικόνα του ματς στο πρώτο ημίχρονο, έτσι σε συνδυασμό με την κόπωση, επηρεάστηκε ακόμη περισσότερο η ψυχολογία τους.

Δεύτερον, την έλλειψη αγώνων με την ερυθρόλευκη φανέλα των Εντιγκά και Γιαταμπαρέ. Δηλαδή των δύο βασικών «εργαλείων» στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού. Οι δύο Αφρικανοί ήρθαν στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα της μεταγραφικής περιόδου, έφυγαν στη συνέχεια για να ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες, ενώ ο Μίτσελ δεν έδωσε χρόνο συμμετοχής στον πρώτο στο παιχνίδι με την Ξάνθη και αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει τον δεύτερο για ένα μισάωρο.

Ο Ισπανός δεν τους πέρασε ως αλλαγή στο ματς, παρόλο που έκαναν προετοιμασία με τη Μονακό και τη Μπαστιά, αντίστοιχα, με τον Κονγκολέζο να προέρχεται μάλιστα από γεμάτο παιχνίδι με τη εθνική της χώρας του, ενώ ο Γιαταμπαρέ είχε και τρία 90λεπτα στα πόδια του στο Σαμπιονά και άλλο ένα με το Μάλι. Το σημαντικότερο είναι, ότι μετά τον τραυματισμό του Σάμαρη και βλέποντας ότι ο Έλληνας παίκτης, όπως και ο Μασάντο, έχαναν δυνάμεις θα έπρεπε να δώσει νέα πνοή στα χαφ, με φρέσκα πόδια, σε παίκτες μάλιστα που έχουν αντιμετωπίσει και γνωρίζουν καλά την Παρί Σεν Ζερμέν.

Δεν υπάρχει μόνο α' ημίχρονο...

Στο δια ταύτα, εκείνο που μπορεί να κρατήσει κανείς είναι η εξαιρετική απόδοση του πρώτου ημιχρόνου, το εκπληκτικό γκολ του Βάις (και γενικότερα την εμφάνιση του Σλοβάκου, που έδειξε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά σε υψηλό επίπεδο), τα δύο δοκάρια, η απόκρουση του Ρομπέρτο στο πέναλτι του Ιμπραχίμοβιτς, αλλά και τη συμπεριφορά του κόσμου που χειροκρότησε στο τέλος τους παίκτες εκτιμώντας την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Ο Μίτσελ και οι ποδοσφαιριστές όμως δεν θα πρέπει να μείνουν μόνο στο πρώτο ημίχρονο το οποίο βέβαια αποτελεί «οδηγό» για τη συνέχεια στη διοργάνωση, αλλά να σταθούν και στα λάθη του δευτέρου ημιχρόνου. Να τα διορθώσουν, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός που θα ταξιδέψει σε λίγες ημέρες στο Βέλγιο (και θα έχει ετοιμοπόλεμους τους Εντιγκά, Γιαταμπαρέ) να μπορέσει να πάρει τους πρώτους του βαθμούς (ή έστω τον ένα βαθμό) στο Τσάμπιονς Λιγκ κερδίζοντας έδαφος έναντι της Άντερλεχτ. Μετά τα παιχνίδια της δεύτερης αγωνιστικής στον 3ο Όμιλο, θα γνωρίζουμε, αν ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να στοχεύσει και πιο ψηλά...

Διαβάστε ακόμη:

Μπονγκ: "Δεν αξίζαμε αυτό το σκορ"

Τα είπαν Μαρινάκης - Αλ Κελαϊφί

Ιμπραχίμοβιτς: "Δεν ήταν εύκολη νίκη"

Μίτσελ: "Έχουμε δουλέψει στα στημένα"

Το απίθανο κορεό των φίλων του Ολυμπιακού

Ολυμπιακός-Παρί Σεν Ζερμέν 1-4

News 24/7

24MEDIA NETWORK