Πώς κρίνονται Ζοτς και Ιτούδης;

Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει το αν και κατά πόσο θεωρούνται επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι οι προπονητές του τελικού της Ευρωλίγκας.

Πώς κρίνονται Ζοτς και Ιτούδης;

Μεγάλο θέμα στα social media και στα δημοσιογραφικά στέκια αποτελεί το φάιναλ φορ που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο. Και ειδικά στο θέμα των προπονητών με την τρομερή εξέλιξη της διοργάνωσης, ειδικά στον τελικό. Πόσο πετυχημένος είναι στην Φενέρ ο μεγάλος Ομπράντοβιτς, πόσο πετυχημένος είναι ο Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ (ασφαλώς εκ του αποτελέσματος είναι) και τι θα λέγαμε για τους άλλους τεχνικούς. Όπως πάντα κάνουμε την ανάλυσή μας, χωρίς να βάζουμε αγάπες και έρωτες... και χωρίς να βάζουμε συμπάθειες και ό,τι άλλο. Άλλωστε η σωστή και αληθινή ανάλυση δεν τα βγάζει όλα ωραία... Η αλήθεια και η σωστή προσέγγιση πάνω απ' όλα.

Πάμε λοιπόν. Η ΤΣΣΚΑ πήρε την κούπα από τη Φενέρ σε ένα τρομερό ματς που λίγο έλειψε να είναι ανάλογο με την επική ανατροπή του Ολυμπιακού, πάλι με την "αρκούδα" στην Πόλη.

Λοιπόν, ο Ομπράντοβιτς, πόσο πετυχημένος είναι; Οι οπαδοί του και βασικά οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που υποστηρίζουν ότι του χρωστάνε τα πάντα, τον έβγαλαν πετυχημένο. Οι αντίπαλοί του αποτυχημένο. Που είναι η αλήθεια; Σχεδόν στη μέση. Όταν είσαι Ομπράντοβιτς και πας σε μια ομάδα με το μέγεθος σαν κλαμπ της Φενέρ με εκατομμύρια οπαδούς και μεγάλη επένδυση (πλέον και στο μπάσκετ), δεν πας για να συμμετέχεις σε ένα φάιναλ φορ, αλλά για να το πάρεις. Κακά τα ψέματα τα αποτελέσματα κρίνουν τα πάντα σε αυτό το επίπεδο. Και όταν είσαι Ομπράντοβιτς σε κρίνουν οι κούπες.

Η Φενέρ για 3η συνεχόμενη χρονιά απέτυχε. Κι αν στο πρώτο του χρόνο ο Ζοτς δεν είχε χρόνο να στήσει την ομάδα όπως ήθελε, στον 2ο και 3ο δεν είχε πάλι; Ο Σέρβος κορυφαίος κόουτς έχει ξοδέψει σχεδόν 120 εκ. ευρώ για να πάει την Φενέρ στην κορυφή και στην 1η σεζόν στην Ευρωλίγκα απέτυχε παταγωδώς, στη 2η πήγε στην τελική φάση και έχασε εύκολα από την οικοδέσποινα Ρεάλ στη Μαδρίτη και προ ημερών στο Βερολίνο, απέκλεισε με την τύχη τη Λαμποράλ και έχασε σε ένα απίστευτο και περίεργο σε εξέλιξη τελικό. Παράλληλα πέρυσι έχασε τον τίτλο στην Τουρκία από τη φτηνή Καρσίγιακα.

Αποτυχημένος ο Ζοτς

Όχι φίλοι μου, αποτυχημένος είναι ο Ομπράντοβιτς στη Φενέρ. Και αν στον πρώτο χρόνο είχε δικαιολογία στον 2ο και στον 3ο; Πως λοιπόν αποκαλούν αποτυχημένους πχ Έλληνες προπονητές επειδή δεν παίρνουν κούπα και όμως ο Ζοτς με το τετραπλάσιο μπάτζετ και μόνο που παέι τελικό είναι επιτυχημένος; Τι να πει για παράδειγμα ο Πεδουλάκης ή και ο Τζόρτζεβιτς. Δικαίως θα πουν ότι "δεν είμαστε Ομπράντοβιτς και δεν είχαμε 40 εκ. ευρώ στα χέρια μας και με αυτά που είχαμε φύγαμε νύχτα".

Ή ο Μπαρτζώκας επειδή έχανε από τον ΠΑΟ στην Ελλάδα; Και γιατί να αμφισβητείται για παράδειγμα ο Σφαιρόπουλος που συγκρίνοντας τα μεγέθη έχει πάει και καλύτερα από τον μεγάλο Σέρβο. Και τότε ο Μπαρτζώκας και ο Περόσοβιτς που παραλίγο να είναι τελικό με 5 εκ. ευρώ τι ειναι; Οι μάγοι του μπάσκετ, οι νέοι Πατ Ράιλι;

Η αλήθεια είναι απλή. Ο Ομπράντοβιτς είναι σαφώς ο κορυφαίος τεχνικός την τελευταία 20ετία στην Ευρώπη και από κοντά, με τον Μπλατ πλέον και παλαιότερα τον Ίβκοβιτς, που μεγάλωσε πια.

Αλλά στη Φενέρ που θέλει τίτλους απέτυχε. Και η εικόνα της ομάδας του στο φάιναλ φορ δεν ήταν καλή αν και άγγιξε το θαύμα. Και αν κέρδιζε βέβαια με τέτοια ανατροπή θα έλεγαν όλοι για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών. Ο Ομπράντοβιτς όμως, όπως του οφείλει πολλά ο ΠΑΟ, οφείλει και αυτός πολλά στον ΠΑΟ που τον είχε άρχοντα, με τεράστια μπάτζετ και στήριξη σε δύσκολες εποχές. Με την Λαμποράλ κέρδισε με την τύχη στον τέλος και με την ΤΣΣΚΑ για ένα ημίχρονο η ομάδα του ήταν τραγική. Και συγγνώμη, πιο ακριβό ρόστερ έχει η Φενέρ και πιο καλό προπονητή σαν όνομα και τον κόσμο είχε μαζί της και καλύτερο ρόστερ, με εξαίρεση τον Ντε Κολό και τον Τεόντοσιτς (και εδώ με ερωτηματικό). Ο Ομπράντοβιτς βρέθηκε να παίζει με ένα Αμερικανό στο πόιντ (Ντίξον) που δεν περιμέναμε ποτέ να έχει τέτοιο ο Σέρβος. Και η Φενέρ πολλές φορές κυνηγούσε, καθώς ξέρει τι παίζει και στο τέλος το γύρισε, μάλλον γιατί έσκασε η "αρκούδα", που δεν έχει το μεγάλο βάθος ποιότητας όπως άλλες εποχές. Βεβαίως ο Σέρβος τεχνικός κατέβασε το ύψος με τον Κάλινιτς στο "4" και βρήκε μια καλή χημεία πεντάδας στην 4η περίοδο και το πιστώνεται.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΕ ΚΡΙΝΟΥΝ

Και αν κέρδιζε θα ήταν επιτυχημένος; Λοιπόν οι τίτλοι σε αυτό το επίπεδο σε κρίνουν και σε χαρακτηρίζουν ειδικά αν είσαι τέτοιου βεληνεκούς κόουτς. Αν το έπαιρνε όπως μάλλον το δικαιούται κιόλας, αφού το γύρισε σε 83-81, θα λέγαμε ότι το πήρε, είναι επιτυχημένος και ας μην είχε την διάρκεια που έπρεπε μια τόσο καλή ομάδα. Το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τον Σέρβο που απλά άλλαξε επίπεδο την πάντα ακριβή Φενέρ αλλά δεν αρκεί; Δηλαδή το ερώτημα ήταν αν είναι καλύτερος από τον Πιανιτζάνι που έφυγε ...νύχτα από την Φενέρ; Λένε δεν έχει Τούρκους; Ας έπαιρνε Έλληνες, γιατί πράγματι οι καλοί Τούρκοι είναι στο ΝΒΑ. Αλλά πόσες ομάδες πήραν τίτλους χωρίς να έχουν εγχώριους παίκτες πρώτης γραμμής; Το μπάσκετ έχει αλλάξει, ας τα αφήσουμε αυτά.

Εξασφάλισε το μέλλον του ο Ιτούδης

Πάμε και στον Ιτούδη. Αν είχε χάσει, που αν δεν ερχόταν η ..απόκρουση φόλοου από τα 3 μ. του Κριάπα, θα είχε χάσει με το σκορ στο 83-81 απο +17 στο 31', θα ήταν σήμερα σίγουρα ο Ιτούδης στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ; Ο Ιτούδης είναι εξελίξιμος κόουτς, αλλά σε μια ΤΣΣΚΑ μετράνε οι τίτλοι που ήταν και το άχτι της άλλωστε. Εκ του αποτελέσματος ο Ιτούδης είναι επιτυχημένος και εξασφάλισε το μέλλον του. Με αρκετή τύχη στο τέλος όμως, καθώς αν έχανε η ΤΣΣΚΑ, θα ήταν -όχι άδικα- το εξιλαστήριο θύμα, αφού σαφώς ο προπονητής έχει την μεγαλύτερη ευθύνη όταν παίζει με ομάδα που είναι ίδιο επίπεδο και χάνει από 21 πόντους. Και μάλλον δεν θα συνέχιζε κιόλας ο Έλληνας τεχνικός στην "αρκούδα"! Αλλά αυτή είναι η μαγεία του αθλητισμού.

Τώρα βεβαίως και ασχέτως αποτελέσματος, θα έλεγε ο Ιτούδης -και όχι άδικα- ότι η ΤΣΣΚΑ με αυτόν στον πάγκο έχει καλό κλίμα, από ομάδα κατενάτσιο παίζει πολύ όμορφο και ελκυστικό μπάσκετ, με την καλύτερη επίθεση στην διοργάνωση. Ότι έβαλε χαλιναρι στον Τεόντοσιτς σε μεγάλο βαθμό και ότι όλα αυτά τα κάνει με μειωμένο μπατζετ και μισή ομάδα σε σχέση με πέρσι και με έλλειμμα στη φροντ λάιν, με τον σοβαρό τραυματισμό -σχεδόν όλη την σεζόν- του ΝΒΑερ Φρίλαντ και χωρίς να κάνει αλλαγές μέσα στην χρονιά. Έ χει δίκιο ο Ιτούδης για όλα αυτά. Γι αυτό και θα έπαιρνε καλό βαθμό, χωρίς να τρομάζει η ομάδα του, αλλά δουλεύοντας για το μέλλον. Και αν έχανε τον τελικό θα είχε δικαιολογία. Αν τον έχανε με 21 πόντους μπορεί να έφευγε, κακώς βέβαια, και θα τον στοίχειωνε όλο αυτό για χρόνια.

ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΖΟΤΣ

Τελικά ο Ιτούδης πήρε λίγο από το άστρο του Ζοτς και τα γλίτωσε όλα αυτά... Αλλά σαφώς πρέπει να προβληματιστεί με την εικόνα του τελικού, καθώς μπορεί να είναι Έλληνας και να χαιρόμαστε, αλλά ποια η διαφορά του στον τρόπο που έχασε ο Καζλάουσκας με την ίδια ομάδα από τον Ολυμπιακό; Και ο Ιτούδης δεν είχε καμία αντίδραση και είχε κοκκινίσει από το άγχος του βλέποντας τον εφιάλτη να επιστρέφει με πιθανό θύμα αυτόν και τον Κριάπα να είναι ο καλός του άγγελος και εδώ μάλλον, θα πρέπει να του κάνει ένα εξαιρετικό δώρο από το νέο του συμβόλαιο!

Αυτό είναι το μπάσκετ λοιπόν... Η αλήθεια είναι στην μέση. Και ας μάθουμε να κρίνουμε τον κάθε προπονητή με το πως σχεδίασε την ομάδα, ποιους είχε αντιπάλους, τι μπάτζετ είχε στα χέρια του, τι μπάσκετ έπαιξε η ομάδα του ανάλογα με τις δυνατότητες που είχε, τι παίκτες έβγαλε, ποιους βελτίωσε, πως αντέδρασε στα ματς και ειδικά σε τελικούς, τι τίτλους πήρε, ανάλογα και με το βεληνεκές του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παντελής Βλαχόπουλος: Θέλετε δυναστεία, πάρτε τον
Το "καυτό" καλοκαίρι των μεταγραφών: Έτσι προετοιμάζονται οι "αιώνιοι" για τη νέα σεζόν
Τάσος Μαγουλάς: Καλοί ξένοι και... φύγανε για Final-4

News 24/7

24MEDIA NETWORK