Το μομέντουμ ο Παναθηναϊκός

Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για το δεύτερο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού σε διάστημα λίγων ημερών και κάνει τον απολογισμών των αγώνων του Σαββατοκύριακου.

Το μομέντουμ ο Παναθηναϊκός

Η μεγάλη ώρα για ακόμη ένα ντέρμπι έφτασε! Δεύτερο clásico στην Ελλάδα πριν καν ξεκινήσει καλά-καλά η σεζόν και αυτή την φορά με αλλαγή έδρας. Με τους δύο "αιώνιους" ανέτοιμους αλλά αυτό δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει δικαιολογίες. Ήδη κρίθηκε -σχεδόν- ένας τίτλος στο κύπελλο και τα μεταξύ τους παιχνίδια κρίνουν βασικά τον μισό τίτλο του πρωταθλήματος μιας και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ θεωρείται μισή κούπα.

Συνεπώς μιλάμε για ένα ντέρμπι με βαθμολογική σημασία και όχι μόνο, καθώς ένα διπλό για παράδειγμα του Ολυμπιακού, τον καθιστά αυτόματα φαβορί για την έδρα στους τελικούς. Πριν 15 μέρες είδαμε το πρώτο στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα τρομερό 15-0 στο πρώτο επτάλεπτο της τελευταίας περιόδου να περνά ...μαρς και να αγκαλιάζει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Σε ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι με εμφανώς ανέτοιμες και τις δύο ομάδες και λιγότερο χειρότερο τον Παναθηναϊκό, που είχαμε επισημάνει ότι δεν έπαιξε κανένα τρομερό μπάσκετ και ότι η διαφορά άνοιξε γιατί ήταν τραγικός ο Ολυμπιακός επιθετικά.

Δεν βγάζουν λαγούς

Σε 15 μέρες αλλάζουν πολλά, θα είναι η πρώτη ερώτηση. Μην ξεχνάτε ότι το ματς του ΣΕΦ ήταν κάτι σαν σε ουδέτερο αφού ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Η αλήθεια είναι ότι σε 15 μέρες δεν αλλάζουν πολλά και ούτε οι προπονητές μπορούν να βγάλουν, ειδικά τέτοια εποχή, λαγούς από το μαντήλι τους. Συνεπώς μην περιμένουμε μεγάλες αλλαγές στην απόδοση των ομάδων. Ασφαλώς όμως ο Παναθηναϊκός περιμένει με την έδρα και την ψυχολογία να είναι καλύτερος επιθετικά βασικά και ο Ολυμπιακός εκτιμά απλά ότι δεν μπορεί να ξαναπαίξει τόσο άσχημα.

Οπως και να έχει σε αυτά τα παιχνίδια ποτέ δεν υπάρχει φαβορί. Ενα ντέρμπι δεν έχει ποτέ φαβορί αλλά έχει μομέντουμ και συνθήκες που αυτή την φορά δείχνουν έδρα. Ο Παναθηναϊκός έχει την ψυχολογία, δείχνει να πατά καλύτερα, θα έχει 20000 κόσμο και την έδρα σε ένα OAKA που έμοιαζε μια 20ετία με άβατο για τον Ολυμπιακό. Αλλά αν δεν παίξει καλά, δεν θα κερδίσει. Τόσο απλά. Συνεπώς όλα αυτά μπορεί να πάνε περίπατο αν δεν παίξει καλά, αν δεν μοχθήσει στην άμυνα και αν δεν βάλει και μερικά μεγάλα σουτ. Γιατί και ο Ολυμπιακός δεν μπορεί λογικά να είναι τόσο άσχημος επιθετικά. Μήπως όμως μπορεί; Γιατί αμυντικά ο Ολυμπιακός πάλι θα πάει το ματς στους 65 πόντους αλλά αν δεν βάλει 67 πχ, πως θα πάρεις το ροζ φύλλο; Αλλωστε και στο ΣΕΦ έτσι δεν έχασε; Το ερώτημα είναι τι διαφορετικό περιμένουν οι δύο ομάδες σε σχέση με την αναμέτρηση προ 15 ημερών.

Δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά πράματα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει -με βάση και την εικόνα στο Κράσνονταρ- να βρει λύσεις στο πως θα κρύψει τις αμυντικές αδυναμίες ειδικά στο πικ εν ρολ του Ραντούλιτσα, να αποκτήσει εμπειρία στα αθλητικά σχήματα στο σέντερ ο Γκιστ, να περιορίσει εκ νέου τον Σπανούλη και να περιορίσει τα αρκετά λάθη στην επίθεση. Θα περιμένει και μεγάλα σουτ από την περιφέρεια και βασικά από τους Παύλοβιτς-Φελντέιν. Και ασφαλώς να γεμίσει μπαταρίες με ενέργεια από την κερκίδα καθώς λόγω και των απουσιών του το ροτέισον είναι των 9 παικτών και από συνεχόμενα ταξίδια.

Χαμηλό τέμπο, πικ εν ρολ και Σπανούλης

Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός υπολογίζει ότι κουτσά στραβά θα πάει σε χαμηλό τέμπο κοντά στους 65-70 πόντους το ματς. Αλλά ξέρει ότι για να βάλει 70 θα πρέπει να περιμενει σαφέστατη άνοδο του ντεφορμέ και ανέτοιμου Σπανούλη που δεν πατάει καλά. Χωρίς και τον Σλούκα ο Ολυμπιακός είναι δύσκολο να τρέξει και θα πρέπει να διαχειριστεί καλά και τον φορμαρισμένο Πρίντεζη που είναι ο κορυφαίος του παίκτης γιατί αν έχει φθορά, οι "ερυθρόλευκοι" θα είναι πιο προβλέψιμοι από ποτέ επιθετικά. Πειράματα τύπου Τσεντεβίτα με δίδυμο Αγραβάνη-Τσαϊρέλη είναι απαγορευτικά σε τέτοια παιχνίδια και φυσικά κριτήριο θα αποτελέσουν πάλι τα τρίποντα που και εκεί όμως ο Ολυμπιακός δεν έχει σταθερό πόλο. Κλειδί είναι οι Λοζέσκι-Μάντζαρης όπως έγινε και στην Κρήτη στην Ευρωλίγκα. Παράλληλα, ο Σφαιρόπουλος περιμένει σκορ από Χάκετ και Στρόσμπερι που ακόμα επιθετικά ψάχνονται. Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ότι θα πάμε σε χαμηλό σκορ με μέτριο Σπανούλη και κλειδί θα είναι η περιφερειακή άμυνα του ΠΑΟ στο τρίποντο. Αν οι πράσινοι κόψουν το πικ εν ρολ και βγάλουν ατομικές φάσεις και μερικά μεγάλα σουτ έδρας μπροστά.

Το δεύτερο ερώτημα είναι τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα και για τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός αν κερδίσει θα έχει κάνει τρομερό ξεκίνημα και ψυχολογικά και ουσιαστικά με 2-0 σε 15 μέρες κόντρα στον "αιώνιο" και θα έχει σβήσει το 0-5 πέρσι. Επίσης θα μπαίνει από σημείο αφετηρίας στη συνέχεια σε όλα τα επίπεδα και με όρεξη θα αφοσιωθεί στην Ευρωλίγκα. Αν χάσει θα υπάρξει ένα πάγωμα αλλά όχι γκρίνια καθώς μετρά το διπλό στο νοκ αόυτ του ΣΕΦ απλά από την άλλη θα υπάρξει και σαφής προσγείωση ότι η ομάδα δεν έγινε ακόμα πανίσχυρη και ότι θέλει δουλειά, υπομονή και τα κεφάλια κάτω.

Ο Σπανούλης και τα δύο αποτελέσματα

Για τον Ολυμπιακό μια ήττα και ένα 0-2 θα είναι βαρύ μετά τα περσινά. Θα χτυπήσει καμπανάκια. Δεν θα φέρει εξελίξεις στον πάγκο όπως πέρσι με τον Μπαρτζώκα καθώς ο Σφαιρόπουλος έχει ...ζωές ακόμα να δώσει. Αλλά θα μπει και αυτός στην συνέχεια στην ...παρακολούθηση βασικά των σόσιαλ μίντια. Μαζί θα χαλάσει για τα καλά το κλίμα και θα τεθεί άμεσα θέμα ενίσχυσης και αλλαγών στο ρόστερ. Και θα πέσουν και πάνω στον Σπανούλη ειδικά αν είναι πάλι μέτριος απόψε. Σε περίπτωση νίκης το κλίμα θα φτιάξει άμεσα. Η ομάδα θα ηρεμήσει και θα περιμένει την άνοδο του Σπανούλη και τους αυτοματισμούς της και δεν θα κινηθεί για ενίσχυση. Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι μια κακή μέρα πρεμιέρας χωρίς κόσμο έφερε την ήττα στο πρώτο "κλάσικο" και ότι η ομάδα τους παραμένει το αφεντικό.

Πάμε να δούμε και τι έχουμε από την 2η αγωνιστική της Α1. Καταρχήν η ΑΕΚ πέρασε πολύ δύσκολα στο τέλος με την εμπειρία (από ισοπαλία στο 38') από το νεοφώτιστο, συμπαθητικό αλλά μέτριο Λαύριο. Εδειξε ότι δεν πατάει καλά και ότι θέλει αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Και ο Σάκοτα δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στον πάγκο του, με την Ένωση να παίζει κακό μπάσκετ και να μην αξιοποιεί το ρόστερ της. Και μάλλον θέλει αλλαγή στην θέση του Σκραμπ, καθώς λείπουν άμεσα οι πόντοι του Ίνγκλις από πέρσι.

Ο Άρης έδειξε ότι δουλεύει σωστά και διέλυσε με την τρομερή του άμυνα και τη διαχείριση του Πρίφτη τον Αρκαδικό που προσγειώθηκε ανώμαλα μετά την μεγάλη του εμφάνιση στην πρεμιέρα στην Κηφισιά. Η τελευταία έκανε το μπαμ στην Πυλαία με τον ΠΑΟΚ που δεν μπόρεσε στην έδρα του να διαχειριστεί το αρχικό 17-5. Η Κηφισιά με τα 5/5 τρ του Στίγκερς πήρε διαφορά και με την άμυνα κράτησε την νίκη δίκαια ξεκινώντας καλά, ενώ ο ΠΑΟΚ έχουμε επισημάνει ότι προβληματίζει με το κακό του μπάσκετ αφού δεν τρέχει και παλεύει μόνος ο Βασιλειάδης. Ο Χάτσερ θα τον κάνει πια πιο γρήγορο αλλά δεν έχει και καλό 3αρι και καλό σέντερ, ενώ η χημεία του απαιτεί άμεσα αλλαγές.

Έφτιαξε ομάδα από το πουθενά

Εντυπωσιακός ο Κολοσσός με περίπατο κόντρα στο καλύτερο -θεωρητικά- Ρέθυμνο. Ο Λαρεντζάκης που είδαμε από τις μικρές εθνικές με το περιφερειακό σουτ που σπανίζει, είχε 25 πόντους και ήταν το σημείο αναφοράς όπως και οι θεαματικές φάσεις του Ντέϊβις. Το άσχημο ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του ταλαντούχου διεθνή με τις μικρές Καμπερίδη που μάλλον χάνει την σεζόν.

Ο Φλεβαράκης πάλι από το...πουθενά έφτιαξε ομάδα στα Τρίκαλα που δίκαια κέρδισαν και με διαφορά -καλή για ισοβαθμία στο τέλος- στην έδρα τους την μαχητική αλλά άσφαιρη Καβάλα που θέλει ενίσχυση. Με το διπλό και της Αμαλιάδας κάνουν ιδανικό ξεκίνημα. Με την σειρά του ρεφάρισε την γκέλα της πρεμιέρας με τα Τρίκαλα ο Κόροιβος που όμως και πάλι δεν άρεσε αλλά πήρε το διπλό στην Πάτρα στο γειτονικό ντέρμπι αν και πήγε να αυτοκτονήσει από +9 στο 38'. Τελικά με buzzer beater του Χάρις στο τέλος γλίτωσε το σοκ και έβαλε στην πρίζα τον Απόλλωνα που έχει χάσει τον κόσμο του και τις καλές επιλογές Αμερικανών, ενώ χωρίς την εγγύηση του Βετούλα στον πάγκο τα πράματα θέλουν πολύ προσοχή.

Ο Απόλλων περιμένει και τον Πέρι να σκοράρει που είναι εκτός κλίματος και υπάρχει ήδη γκρίνια για πολλούς, ενώ ο Μέιερ μετά τους 31 π. στην Κρήτη διαβάστηκε σωστά από τον Χάρη Μαρκόπουλο και έμεινε στους 8. Ο Απόλλωνας θέλει δουλειά και αλλαγές μάλλον και η ήττα αυτή είναι από αυτές που πονάνε. Με 41π σε 30' δεν μπορείς να θέλεις και πολλά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημήτρης Καρύδας: Η νίκη ενός αμάχου

Σωτήρης Γεωργίου: Προσγείωση για Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK