Απέτυχε: αυτά είναι τα λάθη του Καραγκούνη

Ο Σταύρος Καραΐνδρος γράφει για τον Γιώργο Καραγκούνη που απέτυχε στο νέο του ρόλο.

Απέτυχε: αυτά είναι τα λάθη του Καραγκούνη

Κάποια κείμενα πρέπει να ξεκινούν με το αυτονόητο. Αυτό έχει τονιστεί ουκ ολίγες φορές. Τόσο στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του όσο και στη θητεία του από ένα διαφορετικό πόστο, αυτό του διευθυντή ποδοσφαίρου στην Εθνική Ελλάδας.

Ο Γιώργος Καραγκούνης, περί ου ο λόγος, ήταν, είναι και θα είναι κάτι διαφορετικό. Ένα ποδοσφαιρικό τοτέμ. Αυτό είναι ξεκάθαρο, έχει γραφτεί στη μικρή ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία. Δεν πρόκειται να σβήσει, ό,τι κι αν έρθει στο μέλλον. Ό,τι κι αν συνέβη από τη μέρα που δέχθηκε να βοηθήσει την αγαπημένη ομάδα του από μία διαφορετική θέση. Έξω από το γρασίδι, αλλά μέσα στην ένταση και τα αποδυτήρια.

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα με τον εθνόσημο. Αλλά σε ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας έγινε ένας από τους πιο αποτυχημένους στον (νέο) ρόλο που ανέλαβε. Ρόλο που είχε ως βασικό γνώμονα την ανασυγκρότηση της Εθνικής ομάδας. Όταν άρχισε να καταρρέει το οικοδόμημα από τον Κλαούντιο Ρανιέρι και την (τότε) ΕΠΟ, μέχρι την έλευση Μαρκαριάν και τα όσα ακολούθησαν μέχρι το "διαζύγιο".

Έκανε λάθη ο Καραγκούνης. Το ότι τον συκοφάντησαν από την ΕΠΟ και του συμπεριφέρθηκαν λες και είναι σκουπίδι, είναι δεδομένο. Δεδομένα, όμως, είναι και τα λάθη του. Ας τα απαριθμήσουμε:

1. Το πρώτο και βασικότερο λάθος του Καραγκούνη ήταν που δέχθηκε να μπλέξει με κάτι που εξ αρχής φαινόταν ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. "Ήταν πολύ καλή η συνεργασία μας με τον κ. Ρανιέρι. Μετά από δυο ραντεβού μαζί του, πείστηκα να δεχτώ. Μια χαρά τα πηγαίναμε", τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αθλητική Κυριακή". Ναι, αλλά το λάθος ήδη είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Για μια σειρά από λόγους, ο Ρανιέρι ήταν λανθασμένη επιλογή και σίγουρα δεν έφταιγε μόνο αυτός. Ο Καραγκούνης πείστηκε και τον πήρε η μπάλα. Όταν έγινε αντιληπτός ο λάθος δρόμος, τότε ο ίδιος ήταν που αποφάσισε να πάρει πάνω του την επιλογή του αντικαταστάτη.

2. Ο Καραγκούνης ήθελε εξ αρχής τον Μαρκαριάν. Πίστευε ότι ο Ουρουγουανός θα ήταν ο κατάλληλος για να αναμορφώσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Δέχθηκε για χάρη της ΕΠΟ να συναντηθεί με τον Γιώργο Δώνη, είπε "όχι" εξ αρχής στη λύση Κετσπάγια και πήρε το ρίσκο με τον Μαρκαριάν γνωρίζοντας ότι αν πάει κάτι στραβά, τότε θα βρει απέναντί του την Ομοσπονδία. Και όλα πήγαν όπως... δεν τα περίμενε. Ο Μαρκαριάν δεν ήταν τελικά η ενδεδειγμένη λύση, αφού δεν άλλαξε τίποτα στην Εθνική, ο Καραγκούνης φορτώθηκε τη συγκεκριμένη επιλογή και έγινε έρμαιο της ΕΠΟ που έψαχνε το εξιλαστήριο θύμα. Και ο "τυπάρας" ήταν ο ιδανικός.

3. Αν ισχύουν οι φήμες ότι στη διάρκεια της θητείας του Μαρκαριάν και βλέποντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, μετάνιωσε που δεν κατέληξε τελικά στην περίπτωση του Κετσπάγια, τότε ο Καραγκούνης είναι δύο φορές λάθος. Γιατί πρώτον προκύπτουν ευθύνες (και τις παραδέχεται) στην επιλογή του Ουρουγουανού και δεύτερον γιατί δεν ζύγισε τα πράγματα όπως θα έπρεπε, έχοντας στον νου του την κοινή θητεία με τον Μαρκαριάν στον Παναθηναϊκό και όχι το τι πραγματικά χρειάζεται το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Διαφορετικές ομάδες, διαφορετικές καταστάσεις, διαφορετικές κρίσεις.

4. Δεν σπίλωσε η ΕΠΟ τον Γιώργο Καραγκούνη. Ο ίδιος την άφησε να το κάνει. Συμφωνούμε όλοι με την ατάκα του "είμαι 25 χρόνια εκεί. Με συκοφάντησαν, έριξαν λάσπη πάνω μου και σπίλωσαν την επαγγελματική αξιοπρέπειά μου", αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε αντίλογος. Ουσιαστικά, η Ομοσπονδία τον ξεφτίλισε χωρίς... αντίπαλο. Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση, ο Καραγκούνης παρακολουθούσε απαθής. Ίσως από στάση, ίσως γιατί ήθελε τα χρήματα της αποζημίωσης, ίσως γιατί ήταν τόσο αγαθός που περίμενε ότι η ΕΠΟ από σεβασμό και μόνο θα τον ενημερώσει. Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο θέμα το χειρίστηκε λάθος.

5. Τελευταίο, αλλά σημαντικότερο. Ο Καραγκούνης μπήκε στην Εθνική με τον ρόλο της "ηγετικής φυσιογνωμίας". Ουσιαστικά τοποθετήθηκε για να απορροφήσει τους κραδασμούς, να βάλει τάξη στα αποδυτήρια και να επισημάνει τα λάθη. Το έκανε με τον Ρανιέρι, δεν το έκανε με τον Μαρκαριάν. Και το βρήκε μπροστά του. "Προδόθηκε" ακόμα και από αυτόν που στήριξε, που του βρήκε δουλειά που τον έφερε και τον παρουσίασε σαν... Μεσσία. "Προδόθηκε" ακόμα και από το "εγώ" του.

Ο Καραγκούνης μπορεί να τα διορθώσει όλα αυτά, έστω και την ύστατη στιγμή, αν βγει και πει όλα όσα δεν ξέρει ο κόσμος. Όλα όσα έγιναν και να "αδειάσει" την ΕΠΟ. Τόσο απλά. Αν δεν το κάνει, θα προστεθεί και αυτό στα λάθη του...

Διαβάστε ακόμη

Μαρκαριάν: "Για ηθικό θέμα έφυγα από την ομάδα"

Καραγκούνης: "Με συκοφάντησαν, έριξαν λάσπη πάνω μου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK