Φάουλ... υπάρχουν

Ο Τάσος Μαγουλάς εξηγεί τα συστήματα και την τακτική Σφαιρόπουλου που έφερε τη σπουδαία νίκη στη Βιτόρια για τον Ολυμπιακό.

Φάουλ... υπάρχουν
Ολυμπιακός-Μπασκόνια ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι εξαιρετικός στα μαθηματικά και βάσει αυτών προετοίμασε τέλεια έναν ακόμα δύσκολο αγώνα. Το βασικό σκεπτικό ήταν πως η Λαμποράλ δεν πρέπει να έχει ρυθμό στο παιχνίδι της κόντρα στον Ολυμπιακό, ιδιαίτερα οι γκαρντ της. Να μην έχουν ρυθμό και να μην μπορούν να ακουμπήσουν τη μπάλα στη ρακέτα. Άλλωστε, οι Βάσκοι δεν αποτελούν το πρότυπο του ομαδικού μπάσκετ, αλλά παίζουν περισσότερο με τις εκρήξεις ποιοτικών παικτών με ιδιαίτερα ατομικά στοιχεία.

Το πλάνο ήταν συγκεκριμένο: δυναμικά νταμπλ τιμ έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Φάουλ υπάρχουν. Και οι πρωταθλητές ξόδεψαν 18 μακριά από τη ρακέτα πολύ νωρίς, ξεκινώντας ένα γαϊτανάκι αλλαγών που σκοπό είχαν να μην πέσει καθόλου η ένταση στην άμυνα και την επίθεση. Πρώτος σκοπός, όμως, ήταν να καταστραφεί παντελώς ο ρυθμός της αντιπάλου και το παιχνίδι να πάει κατοχή στην κατοχή.

Παράλληλα, οι δυνατές άμυνες υποχρέωσαν τους γκαρντ της Λαμποράλ σε εννέα λάθη έξω από το τρίποντο, εκεί δηλαδή από όπου ξεκινούν την οργάνωση του παιχνιδιού, και αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα. Εκεί έχασε το φως της η ομάδα από τη Χώρα των Βάσκων.

Εκεί οι "ερυθρόλευκοι" έχουν σαφές πλεονέκτημα από την εμπειρία τους και ομάδα να βγάλουν καλές επιθέσεις. Η άμυνα του Περάσοβιτς επικεντρωμένη στον Σπανούλη; Η μπάλα στον Μάντζαρη που αθόρυβα εκτέλεσε στο ξεκίνημα και μοίρασε παιχνίδι. Ο Πρίντεζης τα ποσταρίσματα με ηρεμία και αποτελεσματικότητα. Η έκπληξη ήρθε με τον Όντομ, ο οποίος φαίνεται πως ήταν στοχευμένη κίνηση για να δώσει έναν καλύτερο τρίτο οργανωτή από τον εκρηκτικό σούτινγκ γκαρντ Στρόμπερι.

31 πεντάδες, 31 φάουλ

Ο Έλληνας προπονητής, στην πλειοψηφία των 31 διαφορετικών πεντάδων του, είχε τρεις παίκτες δημιουργούς και αυτή η επιλογή βοήθησε στον απόλυτο έλεγχο του αργού ρυθμού και σε στοχευμένες επιθέσεις. Πριν καταλάβουν οι Βάσκοι το παιχνίδι του Όντομ, αυτός πρόλαβε να περάσει μπάλες στον Χάντερ που έκανε το πάρτι απέναντι στην πολύ βαριά γραμμή ψηλών, αλλά κι έναν καταπονημένο σωματικά και ψυχολογικά Μπουρούση. Τι θα συνέβαινε αν ο Έλληνας σέντερ βρισκόταν σε καλή κατάσταση και δεν έκανε τρία airball; Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Το αμυντικό πλάνο στηρίχθηκε περισσότερο στο να χαλάσει ο ρυθμός, με τα πολλά φάουλ -που έφτασαν στα 31- τα οποία προαναφέραμε, που έγιναν διότι δεν έπρεπε να τρέξει ο Άνταμς, ο Τζέιμς κλπ. Σούταραν βολές, αλλά δεν έτρεξαν. Επιθετικά, λόγω του συγκεκριμένου πλάνου, έγιναν πολλά τρίποντα απλά και μόνο για να γίνουν, ενώ όταν ο Στρόμπερι προσπάθησε να ανοίξει τον ρυθμό, χάθηκε διαφορά 18 πόντων σε μόλις πέντε λεπτά. Για τα δύσκολα, ο Σπανούλης πέτυχε πέντε γρήγορους πόντους και... πάσαρε άλλους πέντε για να μην απειλήσει η Λαμποράλ, όταν ξεκίνησε να πιστεύει σε μία μεγάλη ανατροπή. Στην 3η περίοδο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να βγάλει μόλις τρεις επιθέσεις στη ρακέτα, ενώ είχε εννέα μέσο όρο στις άλλες τρεις.

Ο γρήγορος... Τζέιμς

Γι' αυτό οι γρήγοροι πόντοι που έδωσε, πάλι, ο Σον Τζέιμς ήταν πολύ χρήσιμοι. Αυτό μοιάζει να ψάχνει πια ο Σφαιρόπουλος. Άμεσα, μόλις ένας παίκτης μπει στο παρκέ, σκληρή άμυνα-φάουλ και άμεση προσφορά στην επίθεση, διότι μπορεί να βγει στο λεπτό. Γεμάτο ρόστερ με έμπειρους παίκτες, δώδεκα λύσεις κι ένας προπονητής που αξιοποιεί ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα των ελληνικών ομάδων: προετοιμάζει με επιμέλεια έναν αγώνα την εβδομάδα, οπότε ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται αρκετές ημέρες για την Ευρωλίγκα σε αντίθεση με τους Ισπανούς ή και τους Τούρκους που το πρωτάθλημά τους παραμένει ισχυρό.

Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε πόσο φρέσκος είναι σωματικά και πνευματικά κάθε Πέμπτη. Είναι προφανές πως για να λειτουργήσει το πλάνο, που κάποιες φορές πηγαίνει κόντρα σε όσα έκαναν οι "ερυθρόλευκοι" στο παρελθόν, θέλει απόλυτη συγκέντρωση και ηρεμία, διότι οι οδηγίες στην άμυνα αλλάζουν στο δευτερόλεπτο.

Με την τεράστια νίκη στη Βιτόρια, οι φιναλίστ της Ευρωλίγκας έχουν και μία ακόμα μαθηματική πράξη στο πλευρό τους. Βλέπουν πως με έντεκα νίκες, το απόλυτο στο ΣΕΦ και άλλα τρία διπλά σε Κάουνας, Χίμκι, Μπάμπεργκ, παίρνουν το πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση. Λογικά. Και ο Ολυμπιακός του Σφαιρόπουλου παίζει πολύ με τη λογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σωτήρης Γεωργίου: Επαγγελματική η νίκη του Ολυμπιακού στη Βιτόρια

Μπασκόνια - Ολυμπιακός 76-82

Πρίντεζης: "Ακόμα δεν κάναμε τίποτα"

News 24/7

24MEDIA NETWORK