Ιγκόρ Τούντορ, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος;

Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το αγωνιστικό πλάνο του ΠΑΟΚ, τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και ρωτάει τον Ιγκόρ Τούντορ γιατί ο δικέφαλος του Βορρά είναι ακόμη τέταρτος.

Ιγκόρ Τούντορ, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος;

Η ΑΕΚ νίκησε δίκαια τον ΠΑΟΚ με 1-0, πέτυχε την πρώτη της νίκη σε ντέρμπι μετά την επάνοδό της στη Superleague και εξίσου δίκαια είναι 2η στη βαθμολογία με συμπληρωμένο σχεδόν το 2/3 του πρωταθλήματος.

Η Ένωση έχει βρει πολύ καλό φεγγάρι με τον Πογέτ στον πάγκο της. Ο Ουρουγουανός έχει διατηρήσει την ένταση που η ΑΕΚ είχε και με τον Δέλλα στον πάγκο της, έχει αλλάξει λίγο τη μεσαία γραμμή, με τον Γιόχανσον ως εσωτερικό μέσο και τον Μάνταλο να λειτουργεί περισσότερο ως 8άρι παρά ως 10άρι, και έχει κάνει την Ένωση πιο κυνική ως ομάδα.

Όμως, θα αφήσουμε στην άκρη τους νικητές για χάρη των ηττημένων. Κι αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ βγάζει περισσότερη συζήτηση, όχι τόσο γιατί έχασε, αλλά κυρίως λόγω των επιλογών του Τούντορ, της συνολικής του εικόνας και φυσικά της αποβολής του Μπερμπάτοφ.

Κόλπα ζόρικα για Τούντορ

Απ’την αρχή της χρονιάς λέω πως ο Τούντορ έχει αναλάβει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Αρχικά, έπρεπε να ξεκινήσει προετοιμασία με μια ομάδα που τώρα μάθαινε, να δώσει προκριματικά στην Ευρώπη με μία ομάδα και στη συνέχεια να μπει στο πρωτάθλημα με μία άλλη, με την υποχρέωση να ενσωματώσει τα νέα αποκτήματα, που μόλις είχαν έρθει στον ΠΑΟΚ.

Κόλπα ζόρικα, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μόλις τη δεύτερη δουλειά ενός προπονητή, την πρώτη εκτός συνόρων, μετά από μια θητεία στην ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ως παίκτης. Ο Τούντορ είχε αντικειμενικές δυσκολίες, που έγιναν μεγαλύτερες όταν αποδείχθηκε πως οι προσθήκες του Άρνεσεν δεν ήταν σε θέση να ανεβάσουν αυτομάτως επίπεδο τον ΠΑΟΚ.

Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος;

Ισχύουν και δεν τα ξεχνάμε. Όμως, ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος. Ο (ψύχραιμος) οπαδός του μπορεί να καταλάβει γιατί η ομάδα του δεν μπορεί να κυνηγήσει ή έστω να είναι πιο κοντά στον Ολυμπιακό. Αμφιβάλω όμως αν μπορεί να δεχθεί πως ο ΠΑΟΚ είναι εκτός Ευρώπης, τέταρτος και μετά από 19 αγωνιστικές είναι έξι βαθμούς πίσω απ’την η ΑΕΚ που φέτος ανέβηκε και τρεις πίσω απ’τον Παναθηναϊκό, παρότι ο Δικέφαλος έδωσε πολύ περισσότερα λεφτά για μεταγραφές.

Για να θυμηθούμε και το θρυλικό σποτάκι με τον φίλο του Δικεφάλου που ρωτούσε τον Άγιο Βασίλη πότε θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, η ερώτηση είναι απλή: Ιγκόρ Τούντορ, γιατί ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος;

Ο Κροάτης δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για να απαντήσει. Όμως, υπάρχουν τρία σοβαρά ερωτήματα που τον αφορούν άμεσα. Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός πως πλησιάζει ο Φεβρουάριος και ο ΠΑΟΚ δεν έχει ακόμα σταθερό σχήμα, τόσο στη διάταξη όσο και στα πρόσωπα.

Χωρίς σταθερές σε διάταξη και πρόσωπα

Ξεκίνησε με ένα 3-4-2-1, κάποιες φορές έγινε 3-5-2, αλλά πάντα ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τρεις πίσω και με αναρίθμητες αλλαγές στους παίκτες που έπαιζαν στα άκρα της άμυνας. Τον είδαμε με 4-4-2, τον είδαμε τελευταία με 4-2-3-1 και ήταν σαφές πως έρχεται το 4-3-3, αφού Τσίμιροτ-Χαρίσης ήθελαν παίκτη στην πλάτη τους. Το βλέπουμε με την ΑΕΚ και χαλάει μετά από ένα ημίχρονο για να μπει ο Μπερμπάτοφ ως δεκάρι, πίσω απ’την αρνητικό Κλάους.

Κατανοώ πως ειδικά στην αρχή το ροτέισον ήταν αναγκαίο, ήταν πολλοί οι νέοι παίκτες που έπρεπε να παίξουν. Όμως, κάποια στιγμή κατασταλάζεις. Κάποια στιγμή βρίσκεις ένα σχήμα, όπως έκαναν Πογέτ και Στραματσόνι παρότι δεν δουλεύουν απ’την αρχή της ομάδες τους, και πορεύονται μ’αυτό, άσχετα αν δεν είναι τέλειο.

Ακυρώνεται η φόρμα και η ομοιογένεια

Κάποια στιγμή κάπου βασίζεσαι και προχωράς. Πότε θα έρθει αυτή η στιγμή για τον φετινό ΠΑΟΚ; Αν σταματήσεις έναν οπαδό του στον δρόμο και τον ρωτήσεις ποιοι είναι οι βασικοί της ομάδας, για πόσες θέσεις μπορεί να σου απαντήσει με σιγουριά; Μακ, Τζαβέλλας και Βίτορ είναι οι βασικοί του ΠΑΟΚ, άντε να βάλει και τους Τζιόλη-Ροντρίγκεζ.

Για να βασιστείς κάπου, κοιτάς το χορτάρι. Σου λέει πως ο Όλσεν ήταν κορυφαίος στο τελευταίο παιχνίδι, γιατί δεν του δίνεις και το ματς στο ΟΑΚΑ; Ο Μυστακίδης παίζει καλά απ’την αρχή της σεζόν, έδινε ασίστ στα πρώτα ματς του Τούντορ στα προκριματικά, σκόραρε στην Ξάνθη, γιατί "εξαφανίζεται" κόντρα στην ΑΕΚ; Ο Μπερμπάτοφ ήταν MVP με τη Βέροια, γιατί χάνεται μετά;

Ένα τόσο εκτεταμένο ροτέισον σχεδόν ακυρώνει την ομοιογένεια που αποκτά η ομάδα στις προπονήσεις. Πόσω μάλλον όταν ούτε καν η διάταξη δεν είναι σταθερή ή όταν παίκτες δοκιμάζονται σε πάνω από μία θέση. Εκτός κι αν ο ΠΑΟΚ είναι η Μπάγερν και ο Τούντορ είναι ο Γκουαρδιόλα.

Ή δεν πρέπει να βγαίνει ή παλτό

Δεύτερο κεφάλαιο, ο Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος ήρθε τελευταίος και βαρύς, δεν διαφωνεί κανείς. Όμως, έφτασε το τέλος του Ιανουαρίου και ο ΠΑΟΚ ακόμα δεν έχει εισπράξει σταθερή προσφορά απ’τον Μπερμπάτοφ.

"Γιατί, μπορεί ο Μπερμπάτοφ να προσφέρει σταθερά στον ΠΑΟΚ;" θα αναρωτηθεί κάποιος. Ε, ας το δούμε για να το μάθουμε. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν χαλιέται που δεν σκίζει τα δίχτυα ο Μπερμπάτοφ, χαλιέται που δεν τον βλέπει στο χορτάρι ώστε να σχηματίσει κι αυτός άποψη. Να τον δει και να πει "δεν πρέπει να βγαίνει ποτέ απ’την ενδεκάδα" ή να αγανακτήσει και να πει "ωραίο παλτό ψώνισες πάλι Ιβάν, μπράβο".

"Μία μέσα-τρεις έξω"

Δεν είναι κακό να αποδειχθεί πως ο Μπερμπάτοφ δεν έχει πολλά να δώσει, κακό είναι να μην το μαθαίνουμε. Κακό είναι να έχει ξεκινήσει μόνο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τότε που αποχώρησε στο 30’ με τραυματισμό. Κακό είναι να τον πηγαίνει "μία μέσα-τρεις έξω" στην ενδεκάδα και όταν παίζει να πρέπει να παριστάνει το δεκάρι και να κινείται πολύ μακριά απ’την περιοχή.

Κακό είναι να μην σκέφτεται ο Τούντορ πως ο Μπερμπάτοφ σίγουρα δεν τρελαίνεται με τα γήπεδα που επισκέπτεται με τον ΠΑΟΚ στην επαρχία. Ωραίο είναι το ΟΑΚΑ, παρότι μη ποδοσφαιρικό, κόσμο έχει, ντέρμπι είναι, βάλτον να παίξει. Βάλτον σε 3-4 σερί ματς, στην κορυφή, να κάνει τα δικά του κι αν σέρνεται όλοι θα το δουν, δεν είναι χαζοί.

Μόνος στο αεροδρόμιο

Ο Μπερμπάτοφ είναι εμφανώς ξενερωμένος και με νεύρα. Αν παίζει και παρόλα αυτά έχει το ίδιο μπλαζέ ύφοςκαι δεν προσφέρει, η κερκίδα και ο Τύπος θα καταλάβουν πως αυτός είναι το πρόβλημα. Όσο δεν παίζει, το πρόβλημα είναι ο Τούντορ που δεν έχει βρει τρόπο να πάρει πράγματα απ’αυτόν ή έστω να αποδείξει πως δεν υπάρχει κάτι να πάρει γιατί ο Μπέρμπα δεν μπορεί.

Ο Βούλγαρος αισθάνεται ξένο σώμα. Μετά την ήττα με την Καλλονή στο Κύπελλο είχε κάτσει στο αεροδρόμιο μόνος του, με την πλάτη γυρισμένη στην υπόλοιπη αποστολή, να κοιτάει τον διάδρομο, χωρίς να μιλάει με κανέναν μέχρι την επιβίβαση. Βαρύς ναι, βεντέτα σίγουρα, αλλά ας αποδειχθεί πρώτα πως δεν έχει τίποτα να προσφέρει και μετά ας τα πούμε κι αυτά.

Περίπτωση Κάτσε

Τρίτο και τελευταίο θέμα, που μάλλον δεν αφορά μόνο τον Τούντορ, ο Κάτσε. Στον ΠΑΟΚ επιμένουν πως δεν υπάρχει κάποιο θέμα που ο Κάτσε δεν αγωνίζεται, μένει εκτός για καθαρά αγωνιστικούς λόγους.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο Τούντορ προτιμάει τους "άγουρους" Χαρίση και Τσίμιροτ απ’τον Κάτσε. Και οι δυο τους έχουν καλά στοιχεία, αλλά αμφότεροι είναι πιο κάτω ακόμα κι απ’την εικόνα που είχε ο Κάτσε στην πρώτη του σεζόν.

Δεν λέω πως Χαρίσης και Τσίμιροτ είναι για πέταμα, ίσα-ίσα περίμενα απ’την αρχή της σεζόν να τους δω, έμειναν πίσω λόγω τραυματισμών και επιτέλους τους βλέπουμε. Όμως, δύσκολα είναι αποδεκτό πως είναι πιο έτοιμοι από έναν παίκτη που έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια και είναι σαφώς πιο "ψημένος", ειδικά για ντέρμπι.

Επιπλέον, είναι δύσκολα αποδεκτά τα παζάρια που γίνονται για το συμβόλαιό του. Τόσα λεφτά έχει σκορπίσει ο ΠΑΟΚ τόσα χρόνια, αυτά που ζητάει ο Κάτσε είναι το πρόβλημα; Τόσα έχουν πάρει παίκτες που αποτελούν παρελθόν μετά από έξι ή δώδεκα μήνες, το πρόβλημα είναι η ανανέωση σε παίκτη που έχει αναδείξει ο ΠΑΟΚ και αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο;

Καμία ομοιότητα με Τζανδάρη

Αρκετοί βλέπουν ομοιότητες με την περίπτωση του Τζανδάρη, εγώ εν βλέπω καμία. Ο Τζανδάρης ήταν ένας "άγραφος" που έκανε βασικό για έξι μήνες ο Αναστασιάδης. Πριν καλά-καλά καταλάβουμε τι παίκτης είναι και τι στοιχεία έχει, ήρθε ο Τύπος να τον αποθεώσει επειδή τον είδε και τον πρόσεξε στο νικηφόρο ντέρμπι στο Φάληρο. Που αν τους ρωτούσες να σου πουν μια ενέργεια ή κάτι που να έχουν προσέξει απ’τον Τζανδάρη σε άλλο ματς του ΠΑΟΚ θα μασούσαν τα λόγια τους.

Ο Κάτσε έχει πίσω του τρεις γεμάτες σεζόν παρότι είναι κι αυτός μόλις 22 χρόνων. Τρεις σεζόν αγωνιστικής προόδου, με παθήματα που έγιναν μαθήματα, με έναν τρεχαλατζή να δείχνει σταδιακά πως έχει σουτ, έχει στημένα, έχει κουβάλημα, έχει σωστές αποφάσεις και τον χαρακτήρα να δηλώνει "παρών" στα ματς.

Αν ο Τούντορ πιστεύει πως είναι τέταρτος πίσω από Χαρίση, Τσίμιροτ και Γκολάσα(!), τότε ο Κροάτης είναι επικίνδυνος. Αν ο ΠΑΟΚ πιστεύει πως ο Κάτσε δεν αξίζει το συμβόλαιο που ζητάει, ας αναρωτηθεί αν άλλος παίκτης του μπορεί να έχει μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία σε 2-3 χρόνια και ποιος έχει τις τρεις γεμάτες σεζόν που έχει ο Αλβανός.

Το Κύπελλο θα κρίνει

Προτιμήσαμε να δούμε την κατάσταση υπό ένα γενικό πρίσμα, παρά να αναλύσουμε τι έκανε και τι δεν έκανε ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, το πόσο λάθος ήταν να αλλάξει το αρχικό 4-3-3, να βγει το αφεντικό της ομάδας στο ημίχρονο, να μην δούμε ποτέ τον Μυστακίδη, να μείνει εντελώς εκτός ο Κάτσε, κτλ.

Η συνολική εικόνα είναι σημαντικότερη, γιατί αυτή είναι το πρόβλημα, όχι η λάθος διαχείριση ενός αγώνα. Στο φινάλε, ο ίδιος ο Βεζυρτζής ήταν σαφής μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ: το σημαντικό ματς είναι αυτό με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο. Το Κύπελλο ήταν αυτό που έφαγε τον Δώνη και τον Στέφενς, που πίκρανε τον ΠΑΟΚ στην τεσσάρα του τελικού, που έφερε την πρώτη και βασική γκρίνια στον Αναστασίαδη.

Το Κύπελλο περιμένει τον Τούντορ και τα ερωτήματα περιμένουν τις απαντήσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-0

VIDEO: Το χτύπημα του Μπερμπάτοφ σε αντίπαλο

Τσάρλυ: Ο Πογέτ πρέπει να μείνει, ο Τούντορ εξέθεσε τον Μπερμπάτοφ

News 24/7

24MEDIA NETWORK