Επικίνδυνος Αγγελος και λάθη Αναστασίου

Ο Τσάρλυ σχολιάζει την τακτική προσέγγιση του Άγγελου Αναστασιάδη η οποία πλέον είναι καταστροφική για τον ΠΑΟΚ και επιρρίπτει ευθύνες στον Γιάννη Αναστασίου για το 1ο ημίχρονο του Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο.

Επικίνδυνος Αγγελος και λάθη Αναστασίου

Ο ΠΑΟΚ διασύρθηκε στο Περιστέρι και περιμένουμε να υπάρχουν εξελίξεις. Ο Αναστασιάδης έχει χάσει τον έλεγχο και δεν έκανε καμία κίνηση να ανατρέψει την κατάσταση. Είναι δεδομένο πως τον ΠΑΟΚ τον παίζει κόντρα εδώ και μεγάλο διάστημα η διαιτησία. Με την εικόνα, όμως, που παρουσιάζει η ομάδα του, δεν μπορεί καν να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο άλλοθι. Απλά θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό της διοίκησης, πως αν κάποια στιγμή αποφασίσει να ενισχύσει σοβαρά το ρόστερ για να διεκδικήσει πρωτάθλημα, θα πρέπει να κοιτάξει να προστατέψει τον σύλλογο από τον τρόπο που σφυρίζεται.

Η απουσία του Τζιόλη από τη θέση 6

Ο Αναστασιάδης μπορεί να είναι ο κύριος υπεύθυνος που για μεγάλο διάστημα ο ΠΑΟΚ ήταν στην κορυφή του πρωταθλήματος, όμως είναι κι ο κύριος υπεύθυνος για τους συνεχόμενος διασυρμούς που έχει υποστεί η ομάδα του. Ο βασικός λόγος που επήλθαν οι συνεχόμενοι διασυρμοί ήταν η απουσία του Τζιόλη στη θέση 6, η οποία κόστισε πολύ γιατί ο Αναστασιάδης δεν βρήκε τρόπο να την κρύψει.

Μάλιστα, ο ίδιος την ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό, παίζοντας συνεχώς μόνο με δύο χαφ στον άξονα. Σε όλα τα παιχνίδια έχει τους στόπερ του εκτεθειμένους. Ομολογώ πως ο Αναστασιάδης μου είναι συμπαθής σαν προπονητής, του αναγνωρίζω πως πάντοτε βάζει υψηλούς στόχους και έχει πετύχει στην καριέρα του μεγάλες επιτυχίες. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τον δικαιολογούσα, καθώς αναγνώριζα την προσπάθεια που είχε κάνει στο ξεκίνημα της σεζόν και το γεγονός πως το ρόστερ που διαθέτει στα χέρια του έχει μεγάλα κενά.

Μόνιμα χωρίς τρίτο χαφ

Το τελευταίο διάστημα, όμως, χάθηκε ο έλεγχος κι αυτή η εμμονή να αφήνει εκτεθειμένο το κεντρικό αμυντικό δίδυμο για να ξεκινήσει τον Σαλπιγγίδη οδηγεί τον ΠΑΟΚ από τον έναν διασυρμό στον άλλον.

Δεν περίμενα πως θα φτάσω ποτέ στο σημείο να γράψω κάτι τόσο χοντρό για τον Άγγελο, αλλά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον ΠΑΟΚ, πλέον είναι επικίνδυνος και πρέπει να αντικατασταθεί.

Η διοίκηση του έφερε στα χαφ έναν ποδοσφαιριστή που το μόνο που διαθέτει είναι καλή πάσα. Μιλάω γι' αυτήν την εποχή. Ο Νομπόα είναι βαρύς, ανασταλτικά δεν βοηθάει και δεν καλύπτει χώρους ούτε με μπάλα ούτε χωρίς αυτήν. Δεν έχει λογική να αντιμετωπίζεις πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας, να πρέπει να βρεις ανασταλτική ισορροπία και να χρησιμοποιείς μόνιμα τον Νομπόα μαζί με τον Κάτσε, χωρίς τρίτο χαφ.

Τον διάβασε σωστά ο Νιόπλιας

Ο Νιόπλιας έκανε ακριβώς ό,τι θα έκανε οποιοσδήποτε προπονητής που θα διάβαζε τις αδυναμίες τακτικής του ΠΑΟΚ. Πέρασε τον Κατσουράνη μπροστά από τα στόπερ για να έχει -όπως και ο ίδιος δήλωσε- σίγουρη πρώτη πάσα και καλή μακρινή μεταβίβαση. Χρησιμοποίησε, επίσης, τους Δημούτσο, Γκαρσία στον άξονα, κερδίζοντας παραπάνω ποδοσφαιριστή στο κέντρο. Έβγαλε από την επίθεση τα βαριά κορμιά των Παπάζογλου, Καραμάνου που ταλαιπωρούσαν τον Ατρόμητο και βάζοντας φορ τον Ναπολεόνι και από κοντά τους καλούς δημιουργούς Μαρσελίνιο, Ούμπιδες, έκανε πιο γρήγορη και πιο ποιοτική την ανάπτυξη του Ατρομήτου.

Το διάβασμα του παιχνιδιού από τον Νιόπλια ήταν άριστο, αλλά επειδή άλλαξε εντελώς τη φιλοσοφία της ομάδας, για μεγάλο διάστημα δεν λειτουργούσε. Θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αν πετύχαινε πρώτος γκολ ο ΠΑΟΚ στην ευκαιρία του Περέιρα, όμως βλέποντας τις διατάξεις, ήταν φανερό πως αν το παιχνίδι στράβωνε, θα ερχόταν ακόμα ένας διασυρμός για τον ΠΑΟΚ. Και υπεύθυνος γι' αυτόν θα ήταν ο προπονητής του.

Μόνο ο Χάρα χειρότερος του Σαλπιγγίδη

Το έγραψα και μετά από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, είναι αμαρτία αυτό που συμβαίνει με τον Σαλπιγγίδη. Καλά που υπάρχει και ο Φράνκο Χάρα και είδαμε πως υπάρχει η δυνατότητα να παίξει χειρότερα κάποιος επιθετικογενής ποδοσφαιριστής. Όμως η εικόνα του είναι πλέον στενάχωρη. Το λέω καλοπροαίρετα, πρέπει μόνος του να ζητήσει να απαλλαγεί από αυτήν την ταλαιπωρία.

Ο Αναστασιάδης του έχει κάνει πολύ μεγάλο κακό. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χειρότερο σε έναν ποδοσφαιριστή από το να τον χρησιμοποιείς πολύ περισσότερο από όσο μπορεί να ανταποκριθεί. Και τον Σαλπιγγίδη, που αυτήν την εποχή δεν είναι σε θέση να εκτελέσει με ορθό τρόπο οποιαδήποτε ποδοσφαιρική ενέργεια, τον έχει μόνιμα βασικό και στερεί χαφ από την ομάδα για να τον χωρέσει στην ενδεκάδα.

Λανθασμένη εφαρμογή του 4-2-3-1

Μεγάλα λάθη έκανε και ο Αναστασίου, όμως επειδή τα παιδιά του Αναστόπουλου έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες, κατάφερε στο ημίχρονο και χάρη στην είσοδο του Νίνη, να γυρίσει το παιχνίδι.

Είχαμε γράψει εγκαίρως πως η μεταγραφή του Μαυρία δίνει το δικαίωμα στον Αναστασίου να αρχίσει να σκέφτεται και το 4-2-3-1. Ο τρόπος που το εφάρμοσε, όμως, στο πρώτο ημίχρονο μπορεί εύκολα να μπει σε σεμινάριο, σε οδηγίες για το πώς δεν πρέπει να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο Αναστασίου χρησιμοποίησε τον Πέτριτς ξανά στον ρόλο του δημιουργού και αλλάζοντας το σύστημα, αυτήν την φορά είχε μόλις δύο παίκτες πίσω του. Φρόντισε επίσης, να χρησιμοποιήσει τον μακράν καλύτερο χαφ του σαν δεξί μπακ και τον Λαγό τον άφησε μόνο του με τον Πράνιτς. Παρότι βρήκε γκολ στο 1ο λεπτό, ήταν τόσο φανερά άδειο το κέντρο του Παναθηναϊκού, που ο ΟΦΗ κατάφερε να κυριαρχήσει, όχι με παιχνίδι στην κόντρα, όπως έκανε με τον ΠΑΟΚ και επεδίωξε με τον Ολυμπιακό, αλλά παίζοντας με την μπάλα.

Έκανε την διαφορά ο Νίνης, έχει λύσεις ο Αναστασίου

Στην επανάληψη, η παρουσία του Νίνη άλλαξε τα δεδομένα. Ο Νίνης ξεκίνησε δεξιά, αλλά έμπαινε συνέχεια προς τα μέσα, κράτησε μπάλα, έδωσε ποιοτικές επιλογές στην ανάπτυξη, προσέφερε δύο πάσες πάρε βάλε στον Μπεργκ που δεν αξιοποίησε ο Σουηδός και ήταν ο καταλύτης στο να γυρίσει το παιχνίδι. Από την στιγμή που βγήκε και ο Πέτριτς και ο Παναθηναϊκός γέμισε χαφ, τα παιδιά του Αναστόπουλου έχασαν μέτρα, μπήκαν στην περιοχή τους και ήταν θέμα χρόνου να έρθει το νικητήριο γκολ.

Με τις προσθήκες των Νίνη, Μαυρία, Ταυλαρίδη, πλέον το ρόστερ γέμισε και έχει λύσεις. Προσφέρει την δυνατότητα στον προπονητή να παίξει 4-2-3-1, θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό πως μόνο οι Ζέκα, Λαγός μπορούν να υποστηρίξουν τακτική με 4 παίκτες ψηλά. Ο Νίνης αποδεικνύει πως με την ατομική προπόνηση που έχει κάνει, βελτίωσε τα πετάγματα και την έκρηξή του και με την ποιότητα που διαθέτει, είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά.

Τελευταίο άφησα τον Χουχουμή. Στο 1ο ημίχρονο, οι ανασταλτικές αντιδράσεις ήταν για τα... θηρία. Πέρασαν κάθετες πάσες ανάμεσα στον Χουχούμη και στον Σίλντενφέλντ, ενώ ο Παναθηναϊκός φαινομενικά ήταν οργανωμένος πίσω από την μπάλα. Το παιδί τακτικά δεν έχει τη θέση, έχει κάποια ποιότητα στα χτυπήματά του, αλλά αν συνεχίσει να παίζει αριστερό μπακ, σύντομα θα το πληρώσει ο Παναθηναϊκός.

Έχει πετύχει στο δύσκολο κομμάτι ο Αναστασίου

Προσέξτε, δεν ακυρώνω τελείως τον Αναστασίου με την κριτική που του ασκώ. Είναι φανερό πως στις προπονήσεις γίνεται καλή δουλειά και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπουμε την πλειοψηφία των παικτών του να είναι σε καλύτερη κατάσταση στον 2ο γύρο από τον πρώτο.

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι και το πιο σημαντικό για έναν προπονητή. Ο Αναστασίου, όμως, με κάποιες αδικαιολόγητες επιλογές, λειτουργεί σαν σαμποτέρ του δικού του έργου.

Η νίκη επί του ΟΦΗ δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει το "ψαλίδισμα" της διαφοράς στους 3 βαθμούς την επόμενη Κυριακή, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Θα είναι μεγάλη επιτυχία για τον Παναθηναϊκό, αν καταφέρει να φτάσει σε απόσταση μίας νίκης τον Ολυμπιακό στην 25η αγωνιστική.

Διαβάστε ακόμη

Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 4-0 (VIDEOS)

ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 2-3 (VIDEOS)

Τα καλύτερα του Contra.gr:

Τα 5 πιο βίαια πυγμαχικά νοκ άουτ (VIDEOS)

Τρομερή απόκρουση με το ένα χέρι (VIDEO)

Στιλ: Η αστυνομία με έσωσε

Το πιο γελοίο φάουλ της ιστορίας (VIDEO)

Απίστευτο τρολάρισμα! Βρέθηκαν ψήφοι του Σαλίνο

News 24/7

24MEDIA NETWORK