Ο Σίλβα που δεν βοήθησε και οι πλαϊνές τούμπες του Φορτούνη

Ο Τσάρλυ γράφει για όλα αυτά που δεν έκαναν καλά ο Σίλβα και ο Ολυμπιακός και οδήγησαν στην ήττα με 3-0 καιστον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League.

Ο Σίλβα που δεν βοήθησε και οι πλαϊνές τούμπες του Φορτούνη

Όταν περνάς με δυόμισι αποτελέσματα, χάνεις το σκορ πρόκρισης στο 49ο λεπτό και μένεις εκτός μάχης από το 67ο, κάτι δεν έκανες καλά. Για να πετάξεις ως Ολυμπιακός έξω από διοργάνωση μία ομάδα επιπέδου Άρσεναλ, που μπορεί να παίξει σε υψηλούς ρυθμούς και να εκμεταλλευτεί τα κενά σου, θα πρέπει να μπορείς να φας σίδερα και να μην εμφανίσεις κενά. Ο Ολυμπιακός σίδερα δεν έφαγε.

Όταν καλείσαι να αποκλείσεις ένα μεγαθήριο αλλάζουν τα δεδομένα

Δεν μπορεί να μειωθεί η επιτυχία του Ολυμπιακού στο "Έμιρετς". Πλέον, όμως, οι μεγάλες ομάδες παίζουν πολλά παιχνίδια κι έτσι αν είσαι καλός σε αγώνα για τη φάση των ομίλων, όταν το λάθος διορθώνεται, μπορείς να αιφνιδιαστείς. Τα δεδομένα αλλάζουν όταν βρίσκεις απέναντι σου την Άρσεναλ κι οι παίκτες της γνωρίζουν πως αν τους κερδίσεις, τους πετάς εκτός Ευρώπης. Πρέπει να είσαι πολύ σκληρός για να το πετύχεις. Ο Ολυμπιακός το τελευταίο διάστημα δεν είναι σκληρός και το ελληνικό πρωτάθλημα δεν βοηθάει στο να το καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές του αλλά και το τεχνικό επιτελείο.

Έκανε πλαϊνές τούμπες ο Φορτούνης

Εδώ και αρκετό διάστημα, ο Ολυμπιακός παίζει άσχημα, όμως οι διαιτητές δεν διστάζουν να απαξιώσουν το προϊόν. Οι "ερυθρόλευκοι" σφυρίζονται με μεγάλη συμπάθεια, κερδίζουν σε αγώνες που σέρνονται, δεν είναι αμυντικά συγκεντρωμένοι, δεν έχουν παραγωγή επιθέσεων και το πρόβλημα κρύβεται.

Και μη γελιόμαστε, υπάρχει και πάτημα. Ο Ολυμπιακός κερδίζει στο "Έμιρετς", δύο φορές την Ντιναμό κι οι αντίπαλοί του έδωσαν τέσσερα παιχνίδια με την Καμπάλα και δεν έκαναν νίκη. Ποιος να πιστέψει στις... κραυγές των αντιπάλων του; Όμως, όταν οι διαιτητές φέρονται στους ποδοσφαιριστές σου με τόση συμπάθεια, είναι ανθρώπινο αυτοί να χαλαρώνουν. Και όταν μετατρέπεις το ποδόσφαιρο σε πόλο και πας να κάνεις το 30 στα 30 κερδίζοντας συνέχεια, ακόμα κι ο προπονητής δεν μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα και να μαζέψει την κατάσταση.

Και μην παρεξηγηθώ. Δεν ισχυρίζομαι πως ο Ολυμπιακός είναι πρώτος επειδή τον παίζει η διαιτησία. Δεν τους βλέπει τους υπόλοιπους. Ισχυρίζομαι, όμως, πως μετά από το πρώτο παιχνίδι στην Κροατία, ο Ολυμπιακός δεν είναι καλός, δεν βγάζει την ίδια σκληράδα ή τα ίδια τρεξίματα και οι διαιτητές, εκτός από το κακό που κάνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, κάνουν κακό και στον ίδιο. Γιατί δεν τον βοήθησαν να αντιληφθεί πως έχει πρόβλημα. Γιατί οδήγησαν τον Φορτούνη και τον Πάρντο να κάνουν πλαϊνές τούμπες σε μονομαχίες και να πιστεύουν πως ο Ριτσόλι θα τους σφυρίξει φάουλ ή πέναλτι.

Αυτήν την φορά υπήρχε ο Ζιρού

Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν καλά για 25 λεπτά. Πρέσαραν ψηλά, δεν άφηναν τους παίκτες του Βενγκέρ να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Όλα αυτά, όμως, μέχρι η μπάλα να ακουμπήσει στον Ζιρού. Αποδείχθηκε στην πράξη κάτι που είχα υπογραμμίσει πολλές φορές. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν κλασάτο, καθαρό στράικερ. Την βόλεψε πολύ την άμυνα του το γεγονός πως στο Λονδίνο ο Ζιρού ήταν τιμωρημένος και στο ρόστερ τους οι Κροάτες δεν είχαν έναν καθαρό στράικερ.

Δεν είχαν συνεργασία μεταξύ τους οι στόπερ, δεν συμμετείχε στο μαρκάρισμα Ζιρού ο Μιλιβόγιεβιτς

Στις εκπομπές, που κάνουμε με τον Θέμη Καίσαρη στον " Sport24 Radio 103.3", τόνιζα πως το "κλειδί", αλλά και ο φόβος για το παιχνίδι με την Άρσεναλ, ήταν η αντιμετώπιση του Ζιρού. Δυστυχώς, η άμυνα των "ερυθρολεύκων" δεν ήταν καλά διαβασμένη. Ή ο Σίλβα δεν έδωσε εντολή στον Μιλιβόγεβιτς να παίζει κοντά στον Ζιρού, για να μην φτάνει η μπάλα εύκολα σε αυτόν, ή ο Σέρβος βρέθηκε τακτικά σε άσχημη ημέρα.

Άθλια λειτούργησε και το αμυντικό δίδυμο, αφού ο Ζιρού βρισκόταν πάντοτε ανάμεσά τους. Ακόμα και τις λίγες φορές που τον έκοψαν, τον άφηναν πρώτα να κατεβάζει την μπάλα και μετά πήγαιναν πάνω του.

Απαράδεκτοι τακτικά οι Σεμπά - Πάρντο

Στο 25ο λεπτό ήρθε το δοκάρι του Φλαμινί και άρχισαν να φαίνονται τα κενά του Ολυμπιακού. Η μπάλα ακούμπησε στον Ζιρού, αυτός την έσπασε στον Κάμπελ, ο Σεμπά δεν τον ακολούθησε και άφησε κενό στα άκρα, με αποτέλεσμα η Άρσεναλ, με γέμισμα περιοχής, να χάσει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Η συγκεκριμένη φάση, άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού. Από εκείνη τη στιγμή, το πρέσινγκ ψηλά για τον Ολυμπιακό δεν ήταν αποτελεσματικό.

Η Άρσεναλ έβαζε πιο βαθιά την μπάλα και εκμεταλλευόταν την αδυναμία των στόπερ να περιορίσουν τον Ζιρού, την άσχημη βραδιά του Ομαρ, αλλά και την πολύ άσχημη τακτική λειτουργία των Πάρντο, Σεμπά, που δεν είχαν καθόλου καλές επιστροφές. Και είναι απαράδεκτο ο λόγος που ο προπονητής δεν χρησιμοποιεί τον Καμπιάσο είναι επειδή φοβάται να τους βγάλει από την ενδεκάδα, θεωρώντας πως μπορούν να παίξουν άμυνα μέχρι χαμηλά στα άκρα.

Γι' αυτά τα παιχνίδια πληρώνεις τον Καμπιάσο

Μιας και ανέφερα το όνομα Καμπιάσο, θεωρώ πως ο Σίλβα ήταν φάουλ. Ο Πορτογάλος έχει δείξει πολύ καλά δείγματα μέχρι σήμερα και δεν γίνεται να αμφισβητηθεί από ένα παιχνίδι, όμως αυτούς τους ποδοσφαιριστές τους πληρώνεις γι' αυτά τα παιχνίδια. Όταν είσαι μία ομάδα από χαμηλότερο επίπεδο και δίνεις ένα παιχνίδι χωρίς αύριο απέναντι σε έναν αντίπαλο με ποδοσφαιριστές με περισσότερες παραστάσεις, χρειάζεσαι στο γήπεδο αυτόν που έχει δώσει στο παρελθόν ανάλογα παιχνίδια και δεν τα φοβάται.

Ο Καμπιάσο, άλλωστε, έβγαλε προσωπικότητα κι έδωσε πίστη στους συμπαίκτες του στο "Έμιρετς". Θυμηθείτε τον Παόλο Σόουζα στο πρώτο ημίχρονο με τη Γιουβέντους,. Δεν μπορούσε να κουνηθεί, αλλά ένα χτύπημά του έκανε τη διαφορά. Και προσέξτε, ο σημερινός Καμπιάσο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Σόουζα του 2001.

Έλειπε ο ηγέτης που θα δίνει κατεύθυνση πίσω απ' τις γραμμές

Ο Σίλβα φοβήθηκε να βάλει τον Φορτούνη στα άκρα και δεν χρησιμοποίησε τον Καμπιάσο. Κακώς για εμένα, γιατί θα κέρδιζε χαφ. Περίμενα να τον δω έστω στο ημίχρονο, αλλά ο Πορτογάλος τον αγνόησε, θεωρώντας πως δεν αξίζει να παίξει το χαρτί του και να ποντάρει στην εμπειρία του.

Στην πράξη δεν δικαιώθηκε, γιατί ήταν φανερό σε σημαντικές στιγμές του αγώνα, πως οι ποδοσφαιριστές του δεν έβγαζαν την απαιτούμενη ποδοσφαιρική γνώση και πως δεν υπήρχε κάποιος από τις πίσω γραμμές να τους κατευθύνει. Το να έχεις σε αυτά τα παιχνίδια αυτόν που θα μιλάει, θα κατευθύνει, ακόμα και που θα χαλάει το παιχνίδι και θα παίζει με τον χρόνο, είναι μεγάλη δουλειά. Από το 25ο λεπτό, οι μεσαμυντικοί του Ολυμπιακού ήταν... μουγκοί και δεν βοηθούσαν ο ένας τον άλλον.

Δεν βοήθησε και ο Σίλβα

Η ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού συνεχίζεται, δεν σταματά εδώ. Συνολικά είναι επιτυχία το γεγονός ότι έφτασε στο τελευταίο παιχνίδι να παίζει την πρόκρισή του. Στον "τελικό", όμως, δεν έβγαλε προσωπικότητα, δεν τον διαχειρίστηκε σωστά κι ο Σίλβα, που έχω την αίσθηση πως αυτήν την φορά δεν έκανε καλό κοουτσάρισμα. Η παρουσία του Ζιρού "φώναζε" πως θέλει διάβασμα και προσαρμογή. Προσαρμογή δεν υπήρχε και αποδείχθηκε πως το παιχνίδι χρειαζόταν διαφορετική διάταξη και σχηματισμό με καθαρό 6άρι.

Ο ίδιος, επίσης, έχει εγκλωβίσει τον εαυτό του στη λογική ότι δεν βάζει τον Φορτούνη στα άκρα. Πριν από το παιχνίδι υπήρχε ένα λανθασμένο δίλημμα, για το οποίο ευθύνεται ο Σίλβα. Αν, δηλαδή, θα προτιμηθεί σχήμα με Καμπιάσο ή με Φορτούνη. Δεν έχει λογική να είναι ερώτημα αν θα ξεκινήσει στην ενδεκάδα ο Φορτούνης και να θεωρείται δεδομένα βασικός ο Σεμπά, που δεν ανήκει σε αυτό το επίπεδο. Τα κενά από τα άκρα δημιουργήθηκαν, αλλά για να φθάσει η μπάλα στα άκρα, πρώτα έμπαινε βαθιά στον άξονα του Ολυμπιακού και μετά κάποιος την έσπαγε στα πλάγια.

Το Europa League δίνει προοπτική, ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα θα το πάρει περίπατο κι αντί να κυνηγά τον εξευτελιστικό για τον θεσμό στόχο του αήττητου, καλό θα είναι να ασχοληθεί σοβαρά με την προοπτική να κάνει κάτι σπουδαίο στην Ευρώπη. Η βάση υπάρχει, ένας στόπερ κι ένας εξτρέμ χρειάζονται τον Ιανουάριο και να μπορέσει ο Σίλβα να κρατήσει γυμνασμένη την ομάδα του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Τσεχ, ο Ζιρού και τα 8 εκ. του Κάμπελ...

Διονύσης Βερβελές: Κατώτερος των περιστάσεων, αλλά με τον πιο ώριμο κόσμο

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Europa League

Ολυμπιακός - Αρσεναλ 0-3

News 24/7

24MEDIA NETWORK