Το χειρότερο ρόστερ του Ολυμπιακού την τελευταία πενταετία

Ο Τσάρλυ γράφει για το ντέρμπι της Λεωφόρου και όσα αυτό άφησε. Το χειρότερο ρόστερ του Ολυμπιακού και η νίκη του Αναστασίου.

Το χειρότερο ρόστερ του Ολυμπιακού την τελευταία πενταετία

Ο Παναθηναϊκός πήρε το ντέρμπι, πιστοποίησε πως είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα γι' αυτήν την περίοδο και μείωσε τη διαφορά στους 3 βαθμούς. Οι ελπίδες για να κατακτήσει τον τίτλο είναι ακόμα λίγες, καθώς το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι εύκολο.

Η απόφαση του Περέιρα να μην ξεκινήσει τον Τσόρι και τον Κασάμι έκανε εύκολη την αποστολή του Αναστασίου. Η αρχική διάταξη του Πορτογάλου προπονητή ήταν παθητική και δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής να είναι σε θέση να ανοίξει την άμυνα του Παναθηναϊκού. Για την εικόνα του Ολυμπιακού στα τελευταία 3 παιχνίδια έχει ευθύνες ο προπονητής του, αλλά αναδεικνύονται και τα λάθη της διοίκησης.

Είναι ανεπίτρεπτο να έχει τόσο μεγάλα έσοδα, μεγάλο μπάτζετ διαθέσιμο και στο ρόστερ να μην υπάρχει ποδοσφαιριστής από τη μέση και μπροστά να μπορεί να περάσει αντίπαλο. Δεν θυμάμαι ποτέ τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι τόσο προβλέψιμο, έτοιμο να καταρρεύσει. Κάποια στιγμή πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από αυτούς που κάνουν τις μεταγραφικές επιλογές. Για χάρη τους ο Ολυμπιακός έχασε έναν προπονητή που είχε "κολλήσει" με τον σύλλογο και έδινε πρεστίζ.

Μετά από ένα καλοκαίρι που οι επιλογές των Ισά - Καρεμπέ περιόρισαν τις δυνατότητες του Ολυμπιακού, τον Ιανουάριο αποκτήθηκαν οι Σαντάνα - Χάρα. Κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δεν είναι δυνατόν να έρχονται τόσο χαμηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές σε έναν σύλλογο που έχει την δυνατότητα να ψωνίσει από τους καλύτερους μάνατζερ.

Πού πας, κύριε Περέιρα;

Η κατάρρευση του ΠΑΟΚ εφησύχασε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού. Το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Περέιρα είναι το χειρότερο της τελευταίας 5ετίας. Δεν τρομάζει κανέναν, παρά μονάχα τους φίλους του Ολυμπιακού. Αν έχεις ένα χαμηλού επιπέδου ρόστερ στη διάθεση σου, δεν έχεις την πολυτέλεια να κάνεις λάθη και ο Πορτογάλος τεχνικός κάνει λάθη για τρίτο σερί παιχνίδι.

Πού πας κύριε Περέιρα στη Λεωφόρο χωρίς τον Τσόρι; Μία μεγάλη προσωπικότητα έχεις. Μόνο έναν ποδοσφαιριστή με ποιότητα, με γλυκό χτύπημα, που μπορεί να απειλήσει τον αντίπαλο με μία ποδοσφαιρική σκέψη. Πώς γίνεται να τον αφήνεις στον πάγκο;

Και δεν ήταν το μοναδικό λάθος που έκανε. Κατέβασε μία σύνθεση εντελώς παθητική, που το μόνο που μπορούσε να υπηρετήσει ήταν η διατήρηση του 0-0. Στα χαφ δεν ξεκίνησε τον Κασάμι, που προσφέρει ενέργεια και κάθετα κοψίματα, αλλά τους Μανιάτη - Μιλιβόγιεβιτς, ένα δίδυμο που παίζει πολύ κοντά στους στόπερ και κρατά χαμηλά τις γραμμές της ομάδας. Στο 1ο ημίχρονο δεν απειλήθηκε, επειδή ο Παναθηναϊκός δεν είχε δημιουργία.

Τον έσωσε ο Αναστασίου!

Το σχήμα που είχε ξεκινήσει ο Αναστασίου ήταν το "σωσίβιο" στις λανθασμένες επιλογές Περέιρα. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού είχε έναν αντίπαλο ακίνδυνο, κουρασμένο, χωρίς ψυχολογία, έτοιμο να καταρρεύσει. Τον κράταγε στη ζωή παίζοντας με τον Πέτριτς σε ρόλο δεκαριού, γεγονός που στερούσε τρεξίματα με την μπάλα και δεν έδινε το δικαίωμα στους παίκτες του να κάνουν αποτελεσματικό πρεσάρισμα στα στόπερ του Ολυμπιακού.

Η εικόνα του 1ου ημιχρόνου "φώναζε" πως αν βρει τρόπο ο Αναστασίου να δώσει ενέργεια στη μεσοεπιθετική λειτουργία της ομάδας του, ο Ολυμπιακός θα καταρρεύσει. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού στάθηκε τυχερός που ο Ντουρμάζ τελείωσε απογοητευτικά ένα εύκολο πλασέ στο 47ο λεπτό. Στην επόμενη φάση και σε ένα διάστημα που δεν είχε ορθολογικό σχήμα βρήκε γκολ από ανέβασμα των Νάνο, Πράνιτς που έφερε την μπάλα βαθιά στην περιοχή του Ολυμπιακού.

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα στο σκορ, δεν είχε λογική η απόφαση του Περέιρα να συνεχίσει μέχρι το 65ο λεπτό να παίζει με ένα σχήμα που δεν μπορούσε να υπηρετήσει τίποτα άλλο από το να κρατήσει το 0-0. Όταν ο Αναστασίου είδε να μπαίνει πρώτη αλλαγή ο Χάρα και όχι ο Τσόρι στο 65ο λεπτό, πρέπει να ένιωσε την ανάγκη να πάει στον πάγκο του Ολυμπιακού και να... φιλήσει τον συνάδελφο του. Ο ίδιος λίγο νωρίτερα, βάζοντας τον Ατζαγκούν, είχε φροντίσει να δώσει το δικαίωμα στους ποδοσφαιριστές του να διαχειριστούν αποτελεσματικά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός ήταν υποχρεωμένος να ανεβάσει πιο ψηλά τις γραμμές του.

Στη φάση του 2ου γκολ, ο Πέτριτς έδειξε την ποιότητά του και πόσο πολύτιμος μπορεί να είναι όταν παίζει σε χώρο που του επιτρέπει να κινηθεί σαν επιθετικός και όχι να καλείται να λειτουργεί σαν χαφ. Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον Ολυμπιακό σε πολύ κακή κατάσταση. Η ομάδα του Περέιρα προσφερόταν ακόμα και για διασυρμό, δεν μπορούσε να απειλήσει, δεν είχε ποιότητα και απέπνεε φόβο. Ο Παναθηναϊκός έχασε χρόνο παίζοντας με αδόκιμο σχήμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού φρόντισε να του δώσει, στο διάστημα που ο Παναθηναϊκός δεν είχε ορθόδοξη ανάπτυξη.

Μεθοδικός και δουλευταράς

Ο Αναστασίου στο τέλος ρωτήθηκε για το πού θα έδινε το Όσκαρ και είπε δικαίως στον Ζέκα. Ο Πορτογάλος είναι αλήθεια πως παίζει για τρεις. Βοηθά τον Τριανταφυλλόπουλο και τον Πράνιτς να βγάλουν με αξιοπρέπεια τον χώρο τους. Αυτήν την εποχή είναι καλά και είναι μακράν ο καλύτερος χαφ του πρωταθλήματος.

Ο άνθρωπός, όμως, που του έδωσε την ώθηση για να πάρει τη νίκη στην επανάληψη είναι ο... εξαφανισμένος Νάνο. Στο 2ο ημίχρονο εμφανίστηκε ο περσινός Νάνο. Ένας "οδοστρωτήρας" που έκανε δίκια του την αριστερή πλευρά.

Ο Αναστασίου για εμένα είναι κακός αξιολογητής ατομικού ταλέντου, όμως είναι μεθοδικός και δουλευταράς. Και αποτελεί για τον ίδιο τεράστια επιτυχία που καταφέρνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να εμφανίζει στο τελευταίο κομμάτι του πρωταθλήματος την πιο φορμαρισμένη ομάδα. Και η αλήθεια είναι πως το να καταφέρνεις να κρατάς σε καλό επίπεδο τους ποδοσφαιριστές σου είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του προπονητή, αλλά και το πιο δύσκολο για να αξιολογηθεί.

Ο Αναστασίου δεν κέρδισε το ντέρμπι λόγω της καλής τακτικής του, αλλά γιατί -όπως και στο περσινό ντέρμπι στο "Καραϊσκάκης"- έχει πετύχει αυτήν την εποχή οι παίκτες του να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους παίκτες του Ολυμπιακού.

Διαβάστε ακόμη:

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-1

Μαρινάκης: "Ζήσαμε μια κτηνωδία"

Αλαφούζος: "Ο κ. Περέιρα έδειξε ένα σημείο του σώματός του"

Έξαλλος ο Περέιρα: "Ελα, δεν σε φοβάμαι! Είμαι άντρας!"

Αναστασίου: "Προκληκτικός ο κ.Περέιρα"

Με βαριά καμπάνα απειλείται ο Παναθηναϊκός

Σοβαρά επεισόδια και εισβολή οπαδών

Δείτε VIDEO με την φωτοβολίδα που δέχθηκε ο Κασάμι

Δείτε φωτογραφίες από τα επεισόδια

Τι ισχύει στην ισοβαθμία

Το πρόγραμμα των "αιωνίων" μέχρι τέλους

Ο Κώστας Καραπαπάς στη SuperBALL

News 24/7

24MEDIA NETWORK