Χρειάζεται μαθήματα πρωταθλητισμού

Ο Τσάρλυ επικρίνει τους φιλάθλους που δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία ακόμα και του να κερδίζεις άσχημα, εφόσον ο ΠΑΟΚ κάνει πρωταθλητισμό, καθώς και τους ανθρώπους του "δικεφάλου" που "κόβουν" λόγω ηλικίας μεταγραφές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Χρειάζεται μαθήματα πρωταθλητισμού
INTIME

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε -έστω και δύσκολα- την Κέρκυρα και την εβδομάδα που έρχεται, καλείται να αποδείξει πως είναι σε θέση να πάρει τον τίτλο. Οι ομάδες που παίρνουν στο τέλος τα πρωταθλήματα, στην διαδρομή κάνουν κάποια σημαντικά διπλά. Όπως αυτά που καλείται να κάνει η ομάδα του Αναστασιάδη την Πέμπτη στους Ζωσιμάδες και την Κυριακή στη Λιβαδειά.

Οι μέρες μετά από το "Καραϊσκάκης"

Οι μέρες που ακολούθησαν από το διπλό στο "Καραϊσκάκης" δεν πήγαν όπως περίμενε ο κόσμος του ΠΑΟΚ. Μετά από την ισοπαλία του Ολυμπιακού με τα Γιάννενα, οι φίλοι του "δικεφάλου" ένιωσαν πρωταθλητές για πρώτη φορά μετά από 29 χρόνια. Πήγαν σε συνθήκες γιορτής στην Ξάνθη, άνοιξε για χάρη τους ακόμα κι η κεντρική θύρα και περίμεναν τη νίκη που θα τους δώσει αέρα 7 βαθμών. Το παιχνίδι δεν πήγε όπως υπολόγισαν. Το γκολ στο πρώτο λεπτό του 2ου ημιχρόνου χάλασε κάθε πλάνο του Αναστασιάδη, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έκανε και το πρώτο κακό κοουτσάρισμα φέτος και ήρθε το τελικό 4-2.

Την περασμένη Πέμπτη, ο ΠΑΟΚ έπαιξε "τελικό" για την πρόκριση με την Γκινκάμπ. Οι ποδοσφαιριστές ήταν φανερά κουρασμένοι, οι αλλαγές αντί να βοηθήσουν έβαλαν "χειρόφρενο" και η πρόκριση χάθηκε. Το Σάββατο, ο Ολυμπιακός έβγαλε τα αγωνιστικά προβλήματά του στη Λιβαδειά, έδειξε για ακόμα μία φορά πως είναι έτοιμος σε οποιοδήποτε αγώνα να κάνει γκέλα, αλλά πήρε την νίκη στις καθυστερήσεις.

Αδικαιολόγητη γκρίνια

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, που ξεκίνησε τη σεζόν έχοντας χάσει πολλούς ποδοσφαιριστές με μικρό ρόστερ, την Κυριακή έδινε το τελευταίο παιχνίδι του για το 2014 στην Τούμπα. Αγώνα που αν κέρδιζε, θα έφτανε στους 4 βαθμούς διαφοράς από την Κέρκυρα. Ομολογώ πως τα όσα είδα μου έκαναν άσχημη εντύπωση. Όχι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στις εξέδρες. Σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία, ο κόσμος του ΠΑΟΚ πήγε να βάλει ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια των παικτών του Αναστασιάδη. Λες και είχε πολλές φορές την ευκαιρία να πάει στο γήπεδο και να παρακολουθήσει την ομάδα ενώ ήδη βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το γήπεδο της Τούμπας είχε μεγάλα κενά, αλλά ακόμη χειρότερη εντύπωση προκάλεσαν όσοι πήγαν. Έδειξαν πως είναι εκτός τόπου και χρόνου. Σαν να μην έχουν συναίσθηση το είδος του παιχνιδιού που πήγαν να παρακολουθήσουν, αποδοκίμαζαν σε κάθε λάθος πάσα.

Έπρεπε να κερδίσει με αναπληρωματικούς

Ο κόσμος που αποδοκίμαζε, έκανε σαν να μην γνωρίζει ότι ο ΠΑΟΚ έχει Πέμπτη - Κυριακή δύο πολύ δύσκολες εκτός έδρας αποστολές, σε Ζωσιμάδες και Λιβαδειά. Ότι η έκβαση τους θα δείξει σε τι ποσοστό μπορεί να ελπίζει πως στο τέλος της σεζόν θα είναι πρωταθλητής. Να μην γνωρίζει επίσης, πως με ένα πολύ μικρό ρόστερ και κενά σε κομβικές θέσεις στο παιχνίδι με την Κέρκυρα, η ομάδα τους έδινε τον 6ο αγώνα σε 17 ημέρες.

Από τις 27 Νοεμβρίου και μέχρι τη διακοπή των εορτών, συνολικά ο Αναστασιάδης έχει να διαχειριστεί 8 παιχνίδια σε 24 ημέρες. Σε αυτήν τη διαδρομή, το παιχνίδι με την Κέρκυρα είναι στην ίδια κατηγορία που βρισκόταν και ο αγώνας με τον Πανθρακικό. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ έπρεπε να το κερδίσει με πολλούς αναπληρωματικούς, ώστε να έχει φρέσκους τους βασικούς που ήθελαν ανάσες για τις επόμενες δύο αναμετρήσεις, τις οποίες δεδομένα δεν μπορεί να τις κερδίσει χωρίς αυτούς.

Λες και βρισκόταν στο -7

Θα περίμενα ότι η λογική του κόσμου που θα πήγαινε στο γήπεδο θα ήταν να συμπαρασταθεί κι αυτός στην αναγκαιότητα ο ΠΑΟΚ να κερδίσει, με μία ενδεκάδα που σίγουρα θα ήταν πειραματική. Αντί να συμβεί αυτό, υπήρχε ένα κλίμα αγανάκτησης. Αποδοκιμασία, γκρίνια σε κάθε λανθασμένη μεταβίβαση, λες και δεν ήταν δεδομένο πως θα υπάρξουν πολλές λανθασμένες επιλογές από μία ενδεκάδα με βασικούς τους Ποζατζίδη, Σπυρόπουλο, Κουλούρη, με τον Τζαβέλα στόπερ, χωρίς εξτρέμ, με τον Περέιρα σε ρόλο δεκαριού και επιθετικό δίδυμο τον Παπαδόπουλο με τον Κουλούρη.

Να είμαστε σοβαροί: στον ΠΑΟΚ, οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους. Οι πρωτοκλασάτοι, αυτοί δηλαδή που ο Αναστασιάδης ξέρει πως μπορεί να πολεμήσει μαζί τους, αναγκάζονται να παίρνουν στο γήπεδο πολλούς ρόλους. Ο Περέιρα, για παράδειγμα, έπαιξε σε ρόλο δημιουργού, πίσω από δύο φορ και έβαλε γκολ υποδεχόμενος την μπάλα με πλάτη. Δεν έχει λογική η αντιμετώπιση από τον κόσμο λες και ο ΠΑΟΚ δεν βρίσκεται στην κορυφή, δεν παλεύει για το +4 αλλά είναι στο -7.

Όπως έγινε και με τον Πανθρακικό, με μεγάλη δυσκολία ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Κέρκυρα και βρίσκεται στο -4 και έχει μπροστά του δύο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια.

Ό,τι και να συμβεί σε Ζωσιμάδες και Λιβαδειά είναι δεδομένο πως χρειάζονται μεταγραφές. Να μπουν τρεις παίκτες ενδεκάδας για να φρεσκαριστεί η ομάδα, να λυθούν προβλήματα, αλλά και όταν υπάρχουν συνεχόμενες υποχρεώσεις και τραυματισμοί, να μην χρειάζεται ο Αναστασιάδης να δημιουργεί ένα ποδοσφαιρικό πείραμα.

Συνολικά, στον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός που λέγεται ΠΑΟΚ, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως παρουσιάζεται μία ευκαιρία που αρκετοί οπαδοί είχαν πιστέψει πως όσο ζουν, δεν θα τους δοθεί και πρέπει να τη χειριστούν με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Διοίκηση, κόσμος, προπονητής, ποδοσφαιριστές, όσοι βρίσκονται μέσα και γύρω από την ομάδα, απαιτείται να παίρνουν την κάθε απόφαση μετά από ορθολογική σκέψη.

Τέλος Μαντούρο - Μάρτενς

Ο αποκλεισμός από το Europa League στερεί έσοδα που είχαν αποφασιστεί να δοθούν και για μεταγραφές. Με το τέλος του παιχνιδιού με την Γκινγκάμπ, όλοι κατάλαβαν πως έπρεπε να βρεθούν χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες. Ένας τρόπος είναι να απαλλαχτεί ο σύλλογος από την προίκα του Στέφενς. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Ολλανδός έκανε... βασιλικά συμβόλαια σε δύο ποδοσφαιριστές που η εικόνα τους είναι αξιολύπητη. Στον χοντρό Μαντούρο και στον ψεύτικο Μάρτενς.

Αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές κοστίζουν στην διοίκηση πάνω από 1.500.000 ευρώ ετησίως. Ο Αναστασιάδης, λοιπόν, τους εξέθεσε, δίνοντάς τους χρόνο με την Γκινγκάμπ και με το τέλος του παιχνιδιού φρόντισε να τους κάνει να καταλάβουν πως πρέπει για το καλό της καριέρας τους να ψάξουν να βρουν ομάδα. Για να ενισχυθεί ο ΠΑΟ είναι πολύ σημαντικό να καταφέρει να ξεμπλέξει από την προίκα του Στέφενς όσο γίνεται πιο νωρίς.

Ηλικιακά κριτήρια

Θα πρέπει, όμως, να δει με ρεαλισμό τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Το γράφω γιατί μου έκαναν εντύπωση κάποια πράγματα που έμαθα την περασμένη βδομάδα. Για να αποκτήσουν εξτρέμ ή δημιουργικό μέσο στον ΠΑΟΚ, η ηλικία του πρέπει να είναι από 25 έως 26 ετών και για στόπερ 24-25 ετών. Μήπως να αρχίσουν να έχουν προτίμηση και σε κάποιο ζώδιο;

Σωστό είναι ένας σύλλογος να έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις για κάθε θέση και είναι τεράστιο όφελος για μία διοίκηση να υπάρχουν άνθρωποί που να γνωρίζουν το αντικείμενο και να προστατεύουν τον ιδιοκτήτη τους από τον κάθε Μάρτενς και τον κάθε Μαντούρο. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο να απορρίπτονται ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, επειδή ηλικιακά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Είμαστε στον Ιανουάριο, όταν στην αγορά υπάρχει πολύ σαβούρα που έχει ξεμείνει και οι μάνατζερ θέλουν να ξεφορτωθούν και είναι ελάχιστοι οι ποδοσφαιριστές που μπορείς να επενδύσεις πάνω τους και είναι σε θέση άμεσα να κάνουν την διαφορά.

Θα καταρρεύσει αν δεν κάνει καλές μεταγραφές

Σημασία έχει να αντιληφθούν στον ΠΑΟΚ την πραγματικότητα. Χωρίς να έρθουν 2-3 ποδοσφαιριστές που να μπορούν (στη θέση τους) να κάνουν τη διαφορά, είναι θέμα χρόνου η κατάρρευση. Ο κόσμος δεν φέρθηκε καλά που αποδοκίμαζε σε κάθε λάθος όσους πάλεψαν με την Κέρκυρα, είχε δίκιο, όμως, που ζήτησε μεταγραφές στο τέλος του παιχνιδιού με την Γκινγκάμπ.

Δεν είναι λογικό να κόβεται για παράδειγμα ο Ομπρανιάκ και ο κάθε ποδοσφαιριστής που δεδομένα μπορεί να κάνει τη διάφορα και ο λόγος να μην είναι ότι δεν τα βρήκαν στα λεφτά, αλλά ότι είναι 30 χρονών. Μιλάμε, άλλωστε, για μία ομάδα που με την περίπτωση του 34χρωνού Ρατς βλέπει πόσο ρόλο παίζει η ποιότητα και που ο στόχος της είναι άμεσος.

Σε αυτήν την μεταγραφική περίοδο πρέπει να βρει αυτούς που θα βοηθήσουν να πετύχει έναν στόχο τον οποίο αρκετοί οπαδοί του είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι δεν θα δουν ποτέ να πραγματοποιείται. Στον ΠΑΟΚ πρέπει να αντιληφθούν πως οφείλουν να ασχοληθούν με την ουσία, να ψάξουν για ποδοσφαιριστές που θα βοηθήσουν αυτούς που τραβάνε το κουπί να πετύχουν το όνειρο, δηλαδή να κατακτήσουν το πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Κεφαλογιάννης: Το αλάθητο του Άγγελου κάνει κακό

ΠΑΟΚ - Κέρκυρα 2-1 (VIDEOS)

Αναστασιάδης: "Είναι δύσκολα τα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ!"

Η θετική εντύπωση που έκανε ο Σαββίδης

News 24/7

24MEDIA NETWORK