Ο Γκουαρδιόλα, ο Μπενίτεθ και στη μέση ο αινιγματικός Αμπράμοβιτς

Πεπ Γκουαρδιόλα ή Ράφα Μπενίτεθ; Ή και οι δύο; Ο Τζον Τέρι; Μήπως κάποια έκπληξη; Η απόλυση του Ρομπέρτο ντι Ματέο από τον απαιτητικό Ρομάν Αμπράμοβιτς ήταν αναμενόμενη. Ο πάγκος της πρωταθλήτριας Ευρώπης "καίει" και το Contra.gr αναλύει όλα τα δεδομένα για τον άνθρωπο που θα παραλάβει την "καυτή πατάτα".

Press Release Monday 29th October(Free Picture)
TAXI FOR CRAIG LEVEIN
THE METER IS TICKING ON LEVEINS TIME IN CHARGE

Is time about to run out for under-fire Scotland manager Craig Levein? With Scotland lying bottom of their World Cup qualifying group, Coral bookmakers are offering the Scottish FA a helping hand by laying on a special Taxi for Levein to drive him away from the hot seat at Hampden Park.

As crunch talks begin this week regarding the future of Craig Levein, the light is fading on what has been an inauspicious stint in charge. Fans across the nation have lost patience with Levein and despite the recall of Steven Fletcher to the squad for the recent qualifiers, Scotland were still unable to pick up a single point in either game away from Hampden Park.

Simon Clare from Coral commented; A string of poor recent results has left Scottish fans across the nation feeling down and gloomy, but Coral are here to provide a new light - one on the top of a taxi for Craig Levein. Were taking bets on whether Levein will be in charge for the friendly in Luxembourg next month, and for those who think his fate is already sealed we have a market for who the next Scottish manager will be.

-Ends

For more information, or high res images, please contact Craig Ralph at craig@z-pr.com or 0207 896 3218
Press Release Monday 29th October(Free Picture) TAXI FOR CRAIG LEVEIN THE METER IS TICKING ON LEVEINS TIME IN CHARGE Is time about to run out for under-fire Scotland manager Craig Levein? With Scotland lying bottom of their World Cup qualifying group, Coral bookmakers are offering the Scottish FA a helping hand by laying on a special Taxi for Levein to drive him away from the hot seat at Hampden Park. As crunch talks begin this week regarding the future of Craig Levein, the light is fading on what has been an inauspicious stint in charge. Fans across the nation have lost patience with Levein and despite the recall of Steven Fletcher to the squad for the recent qualifiers, Scotland were still unable to pick up a single point in either game away from Hampden Park. Simon Clare from Coral commented; A string of poor recent results has left Scottish fans across the nation feeling down and gloomy, but Coral are here to provide a new light - one on the top of a taxi for Craig Levein. Were taking bets on whether Levein will be in charge for the friendly in Luxembourg next month, and for those who think his fate is already sealed we have a market for who the next Scottish manager will be. -Ends For more information, or high res images, please contact Craig Ralph at [email protected] or 0207 896 3218 FREE_PICTURE Z-PR

Ο κύκλος του Ρομπέρτο ντι Ματέο στην Τσέλσι έκλεισε και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναζητεί τον 9ο προπονητή επί θητείας του στο "τιμόνι" των πρωταθλητών Ευρώπης. Το ζήτημα που χρήζει ανάλυσης δεν έχει να κάνει μόνο με το πρόσωπο που θα γεμίσει την καρέκλα του εστεμμένου Ιταλού, αλλά και η μονιμότητά του, διότι τα σενάρια που αιωρούνται δίνουν διαφορετικές διαστάσεις στο ζήτημα της αναπλήρωσης του κενού.

Ο Ρώσος μεγιστάνας ποτέ δεν θεώρησε την περίπτωση Ντι Ματέο μόνιμη. Ακόμα κι όταν ο 42χρονος προπονητής έκλεινε... επιδεικτικά το μάτι στο αφεντικό του, παρελαύνοντας στις εξέδρες της "Άλιαντς Αρένα" για την απονομή του Champions League, λέγοντάς του με νόημα πως "το πήραμε", χρειάστηκαν περίπου 2 μήνες μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο 2 ετών στην ομάδα που οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης και συνάμα πανηγύρισε μαζί της και το Κύπελλο Αγγλίας.

Ο Αμπράμοβιτς δεν είναι ο πιο εύκολος άνθρωπος του κόσμου. Εάν ήταν, δεν θα δημιουργούσε (επίσημη) περιουσία άνω των 10.000.000.000 λιρών, που τον φέρνει στην 4η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας. Σε συνδυασμό με τις γνώσεις περί του αθλήματος (σαφώς ανώτερες από ομολόγους του όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ανώτερες από αυτές που ο απλός κόσμος πιστεύει), δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τους πιο καταξιωμένους προπονητές και να τους δείξει την πόρτα εξόδου. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι ήταν ο πρώτος, ο Ζοζέ Μουρίνιο, αν και Special One είχε την ίδια τύχη, ο πρωταθλητής κόσμου του 2002 Λουίς Φελίπε Σκολάρι, αποχώρησε ως αποτυχημένος, ενώ ούτε ο Κάρλο Αντσελότι των 2 Champions League κατάφερε να πείσει τον Αμπράμοβιτς, παρότι κέρδισε με περίπατο το πρωτάθλημα Αγγλίας του 2010.

Ο Γκουαρδιόλα, ο Μπενίτεθ και στη μέση ο αινιγματικός Αμπράμοβιτς

Το μόνιμο φλερτ με Γκουαρδιόλα

Γι' αυτό και η κατάκτηση του Champions League από την Τσέλσι του Ντι Ματέο δεν είχε ως άμεση απόρροια ένα νέο, πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στο γραφείο του. Για να "κερδίσει" την... ασφάλεια των 2 ετών, χρειάστηκε μεγάλη μάχη στις διαπραγματεύσεις. Και χρειάστηκε ο προϊστάμενός του να "χωνέψει" τη διπλή απόρριψη του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο Αμπράμοβιτς είναι "ερωτευμένος" με την Μπαρτσελόνα, σε κάθε έκφανσή της. Με τον τρόπο οργάνωσης, με τις ακαδημίες, με τον χαρακτήρα της ως σύλλογο, με τη δομή της, με το προϊόν που παράγει εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και φυσικά με την επιτυχία της. Γι' αυτό και κάθε χρόνο προσέγγιζε τον βασικό εκφραστή αυτής της εικόνας των "μπλαουγκράνα", προσφέροντάς του πρώτα 10.000.000 ευρώ ανά έτος, στη συνέχεια 12.000.000 ευρώ και στο τέλος 15.000.000 ευρώ.

Ο Γκουαρδιόλα, ο Μπενίτεθ και στη μέση ο αινιγματικός Αμπράμοβιτς

Ο Γκουαρδιόλα αντιστεκόταν και εν τέλει δεν μεταπείστηκε ούτε το καλοκαίρι το 2012, όταν αποχώρησε από το "Καμπ Νόου" για να ξεκουραστεί, παίρνοντας "άδεια" μιας σεζόν. Ο Αμπράμοβιτς τον προσέγγισε, αλλά η ανάγκη για διακοπές του 41χρονου τεχνικού υπερίσχυσε των θελγήτρων που του παρουσίασε ο Ρώσος μεγιστάνας. Ο Γκουαρδιόλα, μάλιστα, αρνήθηκε ακόμα και να δεχθεί την πρόσκληση για ολιγοήμερες διακοπές στο πλευρό του Αμπράμοβιτς, που του προσέφερε το ιδιωτικό ελικόπτερο για να τον φέρει στο Λονδίνο.

Ο... μεσοβέζος Μπενίτεθ

Εφόσον ο Γκουαρδιόλα δεν αποδέχθηκε την πρώτη, την άμεση πρόταση, ο Αμπράμοβιτς του παρουσίασε 2 εναλλακτικές στις συζητήσεις του. Η μία είχε να κάνει με μία... πετσοκομμένη άδεια του Καταλανού τεχνικού, με σκοπό να αναλάβει την Τσέλσι όταν θα τα έκανε... μαντάρα ο Ντι Ματέο. Ο Αμπράμοβιτς θεωρούσε ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν αυτή η ώρα, αφού οι "μπλε" είχαν αλλάξει συνταγή σε σχέση με το άκρως αμυντικό παιχνίδι που τους έφερε στην κορυφή της Ευρώπης και ήταν αδύνατο να περάσουν μία ολόκληρη σεζόν χωρίς σκαμπανεβάσματα. Για έναν ιδιοκτήτη που στην αρχή της ενασχόλησής του με το άθλημα δεν άντεχε να βλέπει την ομάδα του να φέρνει ούτε ισοπαλία, μία σειρά από άσχημα αποτελέσματα θα του έδινε (τουλάχιστον για τον ίδιο) ακλόνητο άλλοθι απόλυσης ενός κατά τα άλλα πετυχημένου προπονητή.

Ο Γκουαρδιόλα, ο Μπενίτεθ και στη μέση ο αινιγματικός Αμπράμοβιτς

Η δεύτερη επιλογή είχε να κάνει με έναν προπονητή που θα καθοδηγούσε την ομάδα του δυτικού Λονδίνου μέχρι το τέλος της σεζόν 2012-2013. Έναν προπονητή ειδικών αποστολών, ο οποίος θα κρατούσε τα "ηνία" της ομάδας μέχρι την ολοκλήρωση της άδειας του Γκουαρδιόλα, το καλοκαίρι του 2013. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα όνομα βρισκόταν στα χείλη όλων των διοικούντων την Τσέλσι: Ράφαελ Μπενίτεθ.

Ο Ισπανός τεχνικός βρίσκεται εκτός επαγγέλματος εδώ και περίπου 2 χρόνια, από τότε που έφυγε κακήν κακώς από την Ίντερ. Το καλοκαίρι του 2012 βρέθηκε πολύ κοντά στη Σαμπντόρια, τα είχε βρεί σε όλα με τον Ρικάρντο Γκαρόνε για την (υψηλή) αμοιβή του και τις απολαβές των (πολλών) συνεργατών του, αλλά προς το τέλος της συζήτησης, όταν ήρθε η ώρα να μιλήσουν για το μπάτζετ, ζήτησε 30.000.000 ευρώ ώστε να κάνει την Ντόρια ξανά πρωταθλήτρια Ιταλίας. Οι συζητήσεις διεκόπησαν αμέσως και ο Μπενίτεθ επέστρεψε στο σχολιασμό ποδοσφαιρικών αγώνων.

Ο Γκουαρδιόλα, ο Μπενίτεθ και στη μέση ο αινιγματικός Αμπράμοβιτς

Η "ανάσταση" του Τόρες

Παρ' όλα αυτά θεωρείται υψηλών προδιαγραφών στο Νησί. Η δουλειά που έκανε στη Λίβερπουλ χαίρει εκτίμησης από τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Δύο τελικοί Champions League και μία κατάκτηση του τροπαίου, παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο, δεν είναι αμελητέα επιτεύγματα για έναν ιδιοκτήτη συλλόγου που δαπάνησε πάνω από 700.000.000 ευρώ ώστε να καταστήσει την ομάδα του πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα σπουδαιότερο... παράσημο στο πλούσιο βιογραφικό του 52χρονου Μαδριλένου. Αυτό ακούει στο όνομα του πιο διάσημου συντοπίτη του που κατοικεί στην Αγγλία, του Φερνάντο Τόρες. Ο Ισπανός επιθετικός δεν έχει δικαιώσει ακόμα την απόφαση του τότε τεχνικού των "μπλε" να καταρρίψει το βρετανικό ρεκόρ μεταγραφής και δαπανώντας 58.500.000 ευρώ από την τσέπη του Αμπράμοβιτς, να τον φέρει στο "Στάμφορντ Μπριτζ".

Ο Τόρες, ο οποίος τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει βιώσει 5 απολύσεις προπονητών (Μπενίτεθ, Ρόι Χόντσον στη Λίβερπουλ, Αντσελότι, Αντρέ Βίλας Μπόας, Ντι Ματέο στην Τσέλσι), υπό την καθοδήγηση του Μπενίτεθ στο Μέρσεϊσαϊντ, μετρούσε 33 γκολ σε 46 σεζόν στην πρώτη σεζόν του, 17 γκολ σε 38 εμφανίσεις στη δεύτερη και 24 γκολ σε 32 εμφανίσεις στην τρίτη. "Ο Ράφα Μπενίτεθ ήταν ο πιο σημαντικός προπονητής στην καριέρα μου. Ήταν ο μοναδικός που γνώριζε πως να με βελτιώσει. Η προτεραιότητά του είναι η ομάδα, αλλά προσαρμόζει τις συνθήκες ώστε ο καθένας να ταιριάζει σε αυτήν. Αυτό είναι το μυστικό του. Μου έμαθε πολλά και χάρη σε αυτόν ωρίμασα ως επαγγελματίας", έχει δηλώσει ο 28χρονος Ισπανός για τον συμπατριώτη του.

Η "πόρτα" σε Φαλκάο

Κι αν το "θέλω" ενός παίκτη δεν μπορεί να επισκιάσει τις ανάγκες ενός συλλόγου και δη μεγέθους Τσέλσι, με έσοδα για το 2011-2012 ύψους 320.038.000 ευρώ, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποφάσισε το αντίθετο. Το παράδειγμα του Ρανταμέλ Φαλκάο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Πριν το ευρωπαϊκό σούπερ καπ, ο Αμπράμοβιτς ρωτήθηκε για την περίπτωση του διεθνή Κολομβιανού. Ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης, μάλιστα, είχε ενημερώσει τον πατέρα του να μην ταξιδέψει στο Μονακό για το παιχνίδι απέναντι στην Τσέλσι, διότι ο ίδιος ίσως να μην αγωνιζόταν. Ο Ρώσος επιχειρηματίας απέρριψε την πιθανότητα της μεταγραφής και ο Φαλκάο απάντησε με μία μεγαλειώδη εμφάνιση και χατ τρικ εις βάρος των πρωταθλητών Ευρώπης. Την τελευταία μέρα των μεταγραφών του φετινού καλοκαιριού, ένας κορυφαίος μάνατζερ προσέφερε για πολλοστή φορά τις υπηρεσίες του πιο "θανατηφόρου" σέντερ φορ στον κόσμο αυτήν τη στιγμή. Ο Αμπράμοβιτς αρνήθηκε ξανά για τους δικούς του λόγου.

Ο Ρώσος θεωρεί ότι επένδυσε αγάπη και χρήματα στον Τόρες και αισθάνεται πως πρέπει να του δώσει χώρο και χρόνο στην ομάδα, η οποία βρίσκεται υπό αναδιοργάνωση μετά τη σταδιακή αποχώρηση της "παλιάς φρουράς" (γι' αυτό το σκοπό, εξάλλου, προσέλαβε τον Αντρέ Βίλας Μπόας το καλοκαίρι του 2011). Η φετινή σεζόν είναι αυτή στην οποία ο Ισπανός πρέπει να αποδείξει ότι ορθώς άνοιξε διάπλατα το πορτοφόλι του ο Αμπράμοβιτς τον Ιανουάριο του 2011 και το κυνήγι του Φαλκάο ή οποιουδήποτε άλλου κορυφαίου φορ περιοχής θα σήμαινε αυτομάτως έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του ακριβοπληρωμένου Τόρες.

Ο Γκουαρδιόλα, ο Μπενίτεθ και στη μέση ο αινιγματικός Αμπράμοβιτς
© ACTION IMAGES

Το νέο "όχι" του Γκουαρδιόλα

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Με τις εξελίξεις να θέτουν την Τσέλσι και τον Αμπράμοβιτς σε κατάσταση αναζήτησης. Ο Ντι Ματέο αποτελεί παρελθόν και ο σύλλογος που στα πρώτα 70 χρόνια ζωής άλλαξε 8 προπονητές, ψάχνει τον 9ο την τελευταία 9ετία. Το πρώτο τηλεφώνημα από τα γραφεία του συλλόγου έγινε στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γκουαρδιόλα απολαμβάνει τις διακοπές με την οικογένειά του.

Ο Ισπανός δημοσιογράφος Γκιγέμ Μπαλάγκε, ο οποίος έχει γράψει την αυτοβιογραφία τόσο του Γκουαρδιόλα, όσο και του Μπενίτεθ, αποκάλυψε πως η απάντηση που ακούστηκε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν διαφοροποιήθηκε σε σχέση με αυτήν που ακουγόταν τόσους μήνες. Με δεδομένη την πίεση που ασκεί ο Αμπράμοβιτς σε κάθε νεοπροσληφθέντα τεχνικό και την απαίτηση για άμεσα αποτελέσματα, ο Καταλανός τεχνικός σκέφτεται διπλά την πρόταση του Ρώσου, ακόμα κι αν αυτή αφορά το επόμενο καλοκαίρι.

Το δεύτερο όνομα που υπάρχει στον ορίζοντα είναι αυτό του Μπενίτεθ. Ο Μπαλάγκε ισχυρίζεται πως δεν έχει καταγραφεί ακόμα κλήση στο κινητό τηλέφωνο του πρώην τεχνικού της Λίβερπουλ, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μία ομιλία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο "Sport360", όμως, δεν θα δίσταζε να πει το "ναι", εάν πραγματοποιηθεί η προσέγγιση. Θα αψηφούσε ακόμα και τους φίλους της Τσέλσι, που τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε απολυθεί ο Βίλας Μπόας, φώναζαν στο αεροδρόμιο του "Χίθροου" συνθήματα όπως "άντε γ... Μπενίτεθ" και "είσαι απλά ένας χοντρός, Ισπανός σερβιτόρος".

Από εκεί και πέρα, οι επιστροφές των Μουρίνιο, Γκους Χίντινκ, Άβραμ Γκραντ, Στιβ Κλαρκ, Τζιανφράνκο Τζόλα, οι περιπτώσεις των Λοράν Μπλαν, Φάμπιο Καπέλο και... Τζον Τέρι, καθώς και ο παράγοντας έκπληξη, αποτελούν τον τρίτο δρόμο που δύναται να επιλέξει ο Αμπράμοβιτς, στην προσπάθειά του να σώσει μια χρονιά που άρχισε με τη... συνήθη απόλυση προπονητή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK