Σκέψεις για 16 ομάδες στο Champions League

Η UEFA σχεδιάζει νέο Champions League με τις μισές ομάδες στους ομίλους και επιθυμεί να προκρίνονται μόνοι οι "μεγάλοι". Δείτε τα νέα δεδομένα και πότε μπορεί να συμβεί η αλλαγή.

Σκέψεις για 16 ομάδες στο Champions League

Τα πάνω κάτω πιθανότατα να φέρει η UEFA στο Champions League, μειώνοντας στο μισό τις ομάδες που συμμετέχουν στη φάση των ομίλων, στην προσπάθεια να υιοθετήσει ένα αμερικανικό μοντέλο.

Στόχος των ανθρώπων της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του " Guardian", είναι στην τελική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να βρίσκονται πάντοτε οι κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού από κάποιον μικρότερο σύλλογο.

Ως εκ τούτου, φέρονται να σχεδιάζουν πλάνο δύο ομίλων των οκτώ ομάδων, ήτοι με 14 αγωνιστικές, οι οποίοι θα απαρτίζονται κατά βάση από την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αυτό θα διασφαλίζεται μέσω των προκριματικών, αφού οι άνθρωποι της UEFA προσανατολίζονται στην προσθήκη ακόμη ενός γύρου, στον οποίο θα τοποθετούνται απευθείας οι 16 κορυφαίες ομάδες (οι οποίες πιθανότατα θα καθορίζονται από την κατάταξη της UEFA) και δεν θα μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.

Γίνεται πρόδηλο ότι οι ελπίδες πρόκρισης στην τελική φάση θα είναι πάντοτε υπέρ τους, αφού θα καλούνται να αντιμετωπίσουν πάντοτε μία -θεωρητικά- πιο αδύναμη ομάδα και η πλειονότητα των "ισχυρών" θα παίρνει το "εισιτήριο" για τη φάση των ομίλων.

Τα χρήματα αλλάζουν το τοπίο

Το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Premier League, που θα αρχίσει να αποφέρει χρήματα από το προσεχές καλοκαίρι, αλλάζει τα δεδομένα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Για την επόμενη τριετία, τα έσοδα τόσο από τα δικαιώματα προβολής στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα αποφέρουν στους συλλόγους το εξωφρενικό ποσό των 10.200.000.000 ευρώ, με συνέπεια να αποκτούν τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους συλλόγους των υπολοίπων χωρών.

Εάν συνυπολογιστούν τα χρήματα από τα εισιτήρια και τις εμπορικές συμφωνίες, η ομάδα που θα υποβιβαστεί στο τέλος της σεζόν 2016-2017 από την Premier League θα εισπράξει περίπου 176.000.000 ευρώ για τη νέα χρονιά, τη στιγμή που το μπάτζετ της κατόχου του Europa League, Σεβίλλης, ανέρχεται σε 63.000.000 ευρώ.

Περίπου 70.000.000 ευρώ είναι κατά μέσο όρο τα χρήματα που εισπράττει και ο νικητής του Champions League κάθε χρόνο, την ώρα που ο πρωταθλητής Αγγλίας 2017 θα εισπράξει μόνο γι' αυτό το κατόρθωμα 190.000.000 ευρώ.

Η αναθεώρηση του μοντέλου διεξαγωγής του Champions League κρίνεται επιβεβλημένη στον στόχο της προσέγγισης του μοντέλου που συζητιέται εδώ και χρόνια, ήτοι μιας κλειστής λίγκας στην οποία θα συμμετέχουν οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Εξάλλου, προ ημερών είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής των πέντε κορυφαίων αγγλικών συλλόγων (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ) με τον Αμερικανό επιχειρηματία Τσάρλι Στιλιτάνο, πρόεδρο της "Relevent Sports" που διοργανώνει τα καλοκαιρινά φιλικά τουρνουά " International Champions Cup", στα οποία προσκαλούνται οι κορυφαίοι σύλλογοι του πλανήτη.

Αν και διαψεύστηκε ότι η συζήτηση σε ξενοδοχείο του Λονδίνου αφορούσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας λίγκας δίχως υποβιβασμό, στα πρότυπα των αμερικανικών αθλημάτων, η πίεση στην UEFA για μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων στις ομάδες μέσω των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων αυξήθηκε κατακόρυφα.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Μία τέτοια εξέλιξη έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η χώρα μας βρίσκεται στην 14η θέση της κατάταξης της UEFA τη δεδομένη στιγμή και ως εκ τούτου δεν συγκαταλέγεται στην ελίτ ούτε βάσει βαθμολογίας.

Το ίδιο ισχύει και για τους συλλόγους μας, αφού αυτός που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση αυτήν τη στιγμή είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος βρίσκεται στην 24η, απέχοντας παρασάγγας από την πρώτη 16άδα η οποία (λογικά) θα απαρτίζει κάθε χρόνο την "ελίτ των προκριματικών".

Αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποί μας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα αρχίζουν από τους πρώτους προκριματικούς της και όταν βρεθούν ένα βήμα πριν από τη φάση των ομίλων, θα αντιμετωπίζουν μία -θεωρητικά- μεγαλύτερη και καλύτερη ομάδα, συνθήκη που "ψαλιδίζει" τις ελπίδες πρόκρισης.

Δεν διαψεύδει η UEFA

Ο "Guardian" απευθύνθηκε σε ανθρώπους της UEFA για να σχολιάσουν την πιθανή αλλαγή φορμά της διοργάνωσης, λαμβάνοντας απάντηση ότι δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα, με δεδομένο ότι μόλις τώρα άρχισε ο νέος κύκλος στις διοργανώσεις, που περιλαμβάνει τριετή τηλεοπτικά συμβόλαια από το 2015 μέχρι το 2018.

"Η UEFA βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και με τους συλλόγους, για όλα τα ποδοσφαιρικά θέματα. Ως εκ τούτου, κάθε σχέδιο εξέλιξης της μορφής των διασυλλογικών διοργανώσεών μας συντονίζεται και διαπραγματεύεται μαζί τους. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν απτές προτάσεις επί τάπητος, αφού βρισκόμαστε στην έναρξη του κύκλου 2015-2018 στις διοργανώσεις μας", ήταν η απάντηση στην αγγλική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μυστική συνάντηση για την ευρωπαϊκή Super League

UEFA ranking: Οριστικά 14η η Ελλάδα, χάνει τους ομίλους

News 24/7

24MEDIA NETWORK