Το παρασκήνιο μίας υποψηφιότητας

Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μώραλη για τη θέση του Δημάρχου Πειραιά, η οποία ανακοινώθηκε μόλις τη Δευτέρα, λίγο πριν εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο της σχετικής διαδικασίας βάσει νόμου, ήρθε να ταράξει τα νερά που κάποιοι θεωρούν λιμνάζοντα εδώ και πολύ καιρό.

Το παρασκήνιο μίας υποψηφιότητας

Όλα αυτά συνέβησαν λίγες μόλις ημέρες μετά από τη διαρροή της είδησης για πιθανή κάθοδο στη «μάχη» των Δημοτικών εκλογών του ίδιου του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Για πολλούς η απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά στη πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αποτελεί έδρα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, αλλά και της ομάδας που αγαπά από μικρό παιδί, ήταν έκπληξη. Για εκείνους που τον γνωρίζουν πολύ καλά, όχι!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε στο μυαλό του τη συγκεκριμένη ιδέα εδώ και μήνες. Οι λόγοι, άλλωστε, ήταν πολλοί. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν είχε ποτέ πολλά-πολλά με τον νυν Δήμαρχο, παρότι ανήκουν αμφότεροι ιδεολογικά στο φιλελεύθερο χώρο. Μάλλον τυπικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι σχέσεις τους μέχρι πριν από μερικούς μήνες όταν στο σύλλογο θεώρησαν ότι ο Βασίλης Μιχαλολιάκος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως όχημα και τον Ολυμπιακό για να ικανοποιήσει τις προσωπικές-πολιτικές του φιλοδοξίες.

Οι λόγοι της "ρήξης"

Η ευχαριστήρια δήλωση του δημάρχου στο πρόσωπο του Δημήτρη Μελισσανίδη, αποτέλεσε απλώς τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις του με τον πρόεδρο και τη διοίκηση των «ερυθρολεύκων». Άσχημη εντύπωση, μάλιστα, προξένησε και το γεγονός ότι επιχείρησε να προσεγγίσει και βετεράνους ποδοσφαιριστές της ομάδας, η σχέση των οποίων, ωστόσο, μέσω του Συνδέσμου τους, με τις εκάστοτε διοικήσεις του Ολυμπιακού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.

Τα «έργα και οι ημέρες» του κ. Μιχαλολιάκου, καθώς και το ότι από ένα σημείο και μετά επιχείρησε να «συστηθεί» ως οπαδός της ομάδας στον απλό κόσμο, ενώ άπαντες γνωρίζουν –εδώ και χρόνια μάλιστα- ότι τα αισθήματά του είναι «πράσινα», προκάλεσε την οργή και των οργανωμένων οπαδών της ομάδας, οι οποίοι εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση με την οποία τον χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητο» στο «Καραϊσκάκη» με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αρνητικά σχολιάστηκε, επίσης, το γεγονός ότι θέλησε να οικειοποιηθεί μία μέρα πένθους και μνήμης για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, στέλνοντας ακόμα και… προσκλήσεις για το ετήσιο μνημόσυνο της Θύρας 7, κίνηση που υπερέβη τα εσκαμμένα και τον μετέτρεψε στα μάτια πολλών ως persona non grata.

Πως φτάσαμε στην επιλογή Μώραλη…

Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά κι επειδή στον Ολυμπιακό θεωρούν ότι πως ο Πειραιάς λόγω του λιμανιού και όχι μόνο, είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάνουν ακόμη πιο ισχυρή την παρουσία τους.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, στη διάρκεια του Δεκέμβρη δηλαδή, άρχισε να μοιράζεται αυτές τις σκέψεις με δικούς του ανθρώπους, προκειμένου να πιάσει τον παλμό τους και να… μετρήσει αντιδράσεις. Κοινή συνισταμένη των απόψεων που έγινε δέκτης ήταν ότι η πιθανή ενασχόλησή του με τα κοινά του Δήμου θα αποτελούσε καταλύτη για αλλαγή σελίδας.

Πολλοί δεν έχουν ξεχάσει, άλλωστε, ότι ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ήταν αουτσάιντερ στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, την οποία κέρδισε τελικά στις επαναληπτικές εκλογές της δεύτερης Κυριακής και με την αποχή των ψηφοφόρων να ξεπερνά το 50%. Δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη γνώση δηλαδή ή πολιτική εμπειρία για να αντιληφθεί κανείς ότι μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου ή έχει γυρίσει την πλάτη ή απλά έχει αποφασίσει να απέχει επειδή η παρούσα κατάσταση δεν τον εκφράζει…

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους με τους οποίους ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μοιράστηκε τις σκέψεις του, αλλά και την επιθυμία να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μεγάλο εγχείρημα ήταν ο Γιάννης Μώραλης! Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ και πρόεδρος της Λίγκας ήταν καιρό τώρα στο μυαλό του Β. Μαρινάκη ως ο καταλληλότερος για να βγει μπροστά με τη δική του στήριξη και να διεκδικήσει τη Δημαρχία.

Ο Γ. Μώραλης, ο οποίος ασχολήθηκε με τον Ολυμπιακό σε διάφορα νευραλγικά πόστα επί προεδρίας Κόκκαλη, είναι συμμαθητής και επιστήθιος φίλος με τον Πέτρο Κόκκαλη, ενώ προέρχεται από οικογένεια με έντονη πολιτική δράση, καθώς ο πατέρας του, Πέτρος ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών βουλευτής.

Η προφητική συνέντευξη

Είναι γεγονός, ωστόσο, πως όταν του προτάθηκε να τεθεί επικεφαλής μιας νέας προσπάθειας για τον Πειραιά, εμφανίστηκε διστακτικός, καθώς προτιμούσε να παραμείνει στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σε συνέντευξη, μάλιστα, που είχε παραχωρήσει πριν δύο χρόνια είχε επισημάνει σχετικά απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει και με τις πολιτικές του θέσεις:

«Το πιο ισχυρό και το "κόμμα" που με συγκινεί απόλυτα είναι ο Ολυμπιακός! Το κοινωνικό φαινόμενο που αγαπώ και πιστεύω. Και τελικά, θεωρώ το ποδόσφαιρο και τον Ολυμπιακό πολύ πιο γοητευτικό από την πολιτική.

Άλλωστε έχει πολλούς περισσότερους "ψηφοφόρους" από οποιονδήποτε συνδυασμό, ενώ μέσα από αυτόν "διαβάζεις" όλο τον εκλογικό χάρτη. Είναι το σημαντικότερο μέγεθος της χώρας, ένα εν δυνάμει μαζικό κίνημα, στο οποίο τόσοι άνθρωποι νιώθουν ότι πάντα μπορούν να ανήκουν.

Έχει τόσες παραμέτρους: κοινωνικές, πολιτικές, ιστορικές, ποδοσφαιρικές... Σου καλύπτει τη ζωή σου…».

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η συγκεκριμένη απάντηση αποδείχθηκε προφητική για τις εξελίξεις. Η οριστική του απόφαση ελήφθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αφού διαπίστωσε ότι απολαμβάνει της πλήρους στήριξης όχι μόνο του νυν προέδρου της ΠΑΕ, αλλά και του πρώην, ενώ αντιλήφθηκε πλήρως και τη δυναμική του όλου εγχειρήματος, καθώς λέγεται ότι πριν από μερικές ημέρες έγινε και σχετική… σφυγμομέτρηση, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν περισσότερο από ενθαρρυντικά.

Άλλωστε, κατάφερε αυτό που για πολλούς ήταν ακατόρθωτο, να επιβιώσει δηλαδή στο τιμόνι της Σούπερ Λίγκα ως πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, με τη σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΠΑΕ που τον εξέλεξαν σχεδόν ομόφωνα για δεύτερη σεζόν ως πρόεδρο του Συνεταιρισμού.

Και μόνο το γεγονός ότι όσο περνούν οι ώρες ακόμη και άνθρωποι που εκλέχθηκαν με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, οι οποίοι κατέχουν σημαντικά πόστα στο Δημοτικό συμβούλιο, τάσσονται ανοικτά υπέρ του Γ. Μώραλη και θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα με τον συνδυασμό του, σημαίνει πολλά για όσα ακολουθήσουν…

Διαβάστε ακόμη:

Για τη Δημαρχία Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης

Μώραλης: Δεν απολογούμαι για μένα και τον Μαρινάκη

Σχόλιο: Αλέφαντος for president

News 24/7

24MEDIA NETWORK