Αλαφούζος: "Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου"

Απειλές κατά της ζωής του κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του με αφορμή την έρευνα του αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, αναφορικά με ενδεχόμενη ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αλαφούζος: "Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου"

Οι δηλώσεις Αλαφούζου στον "Arena"

Για την τελευταία ψηφοφορία της Σούπερ Λιγκ και την διαφαινόμενη συμμαχία Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού

"Δεν υπάρχει θέμα συμμαχίας. Αναγνωρίζουμε πως ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα με πολλούς οπαδούς και οι περισσότεροι οπαδοί δεν φταίνε στο τι κάνει η διοίκηση. Από την άλλη πλευρά η θέση μας είναι πως ο Ολυμπιακός έχει εκμεταλλευτεί τρόπους σύνθετους και πολλές φορές άνομους για να κατακτήσει πρωταθλήματα και να κυριαρχήσει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι η μόνιμη θέση μας και δεν αλλάζει. Αυτό είναι διαφορετικό με το πώς λειτουργεί η Σούπερ Λιγκ. Πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη συνεννόηση εσωτερικά. Αντιμετωπίζονται κάποια κοινά θέματα και το πρωτάθλημα διοργανώνεται από τις 18 ομάδες και όχι από έναν τρίτο. Υπάρχουν θέματα λειτουργίας εσωτερικής. Από το να υπάρχει ένα κενό εξουσίας θεωρήσαμε πως είναι καλύτερο να υπάρχει μια τυπική συνεργασία Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού γιατί δεν υπάρχει και άλλη λύση. Για αυτό και ψήφισε ο ΠΑΟΚ. Τι να ψήφιζε; Να ήμασταν πάλι 14-4 ή 15-3; Να προτείναμε ποιον μετά; Να λέγαμε τον κ. Μποροβήλο; Εμείς είχαμε θέμα. Παρόλα αυτά νομίζω πως ο κ. Αγραφιώτης ήταν συνεργάτης του κ. Ιωαννίδη, έχει εμπειρίες πολιτικές για το πώς πρέπει να κινηθεί και ο Στράτος Σιωπήλης είναι ένας αγαπητός ανθρώπους του Παναθηναϊκού και δεν έχει αιχμές και εχθρότητες. Είναι ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος".

Για την αίσθηση πως Αλαφούζος και Σαββίδης άφησαν κάτι στην μέση

“Καταρχήν δεν είχαμε με τον κ. Σαββίδη ποτέ κάτι επίσημο, συμφωνημένο που καθόριζε το κάθε μας βήμα. Είμαστε δύο αντίπαλες μεγάλες ομάδες και θα έχουμε τις διαφορές μας εντός και αλλά και πολλές φορές και εκτός αγωνιστικού χώρου. Πάρα πολλές θέσεις είναι κοινές και για την κατάσταση του ελληνικού πρωταθλήματος, για τις συνθήκες που επικρατούν, για το πόσο προβλέψιμο και χειραγωγούμενο είναι. Όλα αυτά έχουν βγει".

Για την τυπική ψήφο που ανέφερε

“Όταν λέω τυπική ψήφος δεν το θεωρώ καθοριστικό της σχέσης μας με τον Ολυμπιακό. Αν ο Ολυμπιακός το βλέπει έτσι δικαίωμα του. Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός οφείλουν ειδικά στην σημερινή εποχή να είναι μέσα στα πράγματα όχι έξω. Αυτό προσπαθήσαμε. Το να είμαστε 3-4 σε μια γωνιά μόνοι μας δεν αλλάζει κάτι και δεν θα είχαμε κανένα όφελος. Οι ισορροπίες εξαρτώνται και από ευρύτερα θέματα. Αυτή την στιγμή γίνονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Υπάρχουν και άλλα πολλά στοιχεία που κάποια στιγμή θα βγούνε. Υπάρχουν θέματα για το πώς θα διοικηθεί από το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο. Εμφανίζονται άτομα σε ανώτατες θέσεις του ποδοσφαίρου να μπλέκονται σε απίθανα πράγματα. μιλάνε με ιδιοκτήτες με Κινέζικα και Πακιστανικά τηλέφωνα. Αυτά είναι εκτός ορίου. Αυτό από μόνο του τι δείχνει; Έχουμε και το αυτοδιοίκητο. Γίνεται αυτή η κατάσταση να συνεχίσει υπάρχει; Τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός όταν τα βλέπουν αυτά; Τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός; Θα πηγαίνουμε στις επιτροπές που πηγαίνουμε και μας καταδικάζουν μονίμως γνωρίζοντας η ακούγοντας πως υπάρχουν πολλές προσυνεννοήσεις για αποφάσεις που παίρνονται; Εμείς δεν είμαστε δικαιοσύνη. Καταρχήν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει σε κάθε υπόθεση. Υπάρχει μια δικαιοσύνη που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξάρτητη. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις όπως υπάρχουν και σε όλους τους χώρους για να δούμε τι θα κάνουμε".

Για το πώς θα αντιδράσει το ελληνικό ποδόσφαιρο

"Εμείς θέσαμε μια νομική σύσκεψη αύριο κάποια ώρα για να αποφασίσουμε τι μπορούμε και τι θέλουμε να κάνουμε".

Για τις δομικές αλλαγές που μπορεί να ακολουθήσουν στην ΕΠΟ

"Αυτή την στιγμή έχουν βγει πληροφορίες και ενδείξεις. Κανείς ακόμα δεν έχει καταδικαστεί. Παρόλα αυτά σαφώς και δημιουργείται μια δυσλειτουργία. Είναι μεγάλο θέμα και για αυτό δεν έρχονται οι οπαδοί μας στα γήπεδα, υπάρχει αυτή η απαξίωση και για αυτό τον λόγο αντιδρούν πολλές φορές ακραία οι οπαδοί. Βλέπουν τι συμβαίνει, υπάρχει απόγνωση και τα ξέρουν. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέμβει. Μέχρι τώρα απλά βγάζει ανακοινώσεις με το να κατηγορεί τον έναν και τον άλλον για αυτά που συμβαίνουν. Δεν κάνει δηλαδή τίποτα και βγάζει την ουρά της από έξω".

Για τις δυνατότητες αντίδρασης

"Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Θα εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες και τον τρόπο που θα δράσουμε. Κάποια πράγματα θα τα δημοσιοποιήσουμε και άλλα όχι. Εμείς έχουμε εδώ και καιρό πληροφορίες πως γίνεται μια πολύ μεγάλη έρευνα στο ποδόσφαιρο. Ακούγαμε διάφορες φήμες για διάφορα πράγματα. Χθες δημοσιοποιήθηκε ένα έγγραφο που ενισχύει αυτές τις φήμες και δείχνει πως πραγματικά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν συγκεκριμένες καταστάσεις. Σε αυτή την φάση είναι ακόμα ενδείξεις και πρέπει η δικαιοσύνη να προχωρήσει παραπάνω. Είναι κάτι που κανένας μας μπορεί να ξέρει, πρέπει να ξέρει ή να ελέγχει".

Για το θέμα αξιοπιστίας στην αρχή του ελληνικού ποδοσφαίρου

"Δικαίως πάρα πολλές ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός και υποθέτω και ο ΠΑΟΚ θα έχουν παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στα όργανα που μας διοικούν στο ποδόσφαιρο. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν; Όταν κάποιος έχει Κινέζικα και Πακιστανικά τηλέφωνα και μιλάει με παράγοντες και ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικούς για εμάς αυτό αποτελεί απόδειξη για κάτι πάρα πολύ βρώμικο. Άλλο η δικαιοσύνη, αλλά εμείς οφείλουμε να ζητήσουμε από την πολιτεία να παρέμβει. Εδώ υπάρχουν αποδείξεις. Γιατί μιλούν με τέτοια τηλέφωνα; Γιατί συνεννοούνται με ψευδώνυμα που λένε";

Για την τυπική ψηφοφορία

"Δεν πρέπει να συγχέουμε και τυπική και ουσιαστική εκλογή ενός προεδρείου σε ένα συνεταιρισμό που αποτελούν καλώς η κακώς 18 ομάδες και για να λειτουργήσουν σε ένα τραπέζι και να αντιμετωπίσουν ένα θέμα ακόμα και που διαφωνούν χρειάζονται ένα προεδρείο. Εμείς κρίναμε ότι κάτω από τις συνθήκες και γνωρίζοντας τις εξελίξεις που έρχονται, είναι καλύτερα να έχει ο Παναθηναϊκός παρουσία μέσα στο προεδρείο παρά να είναι εντελώς απ' έξω".

Για το τι θα έλεγε στον Βαγγέλη Μαρινάκη

"Ο διάλογος μας με τον κ. Μαρινάκη δεν είναι πολύ εποικοδομητικός. Όποτε έχει έρθει στην Σούπερ Λιγκ και έχει τύχει να είμαι και εγώ πάντα έχει τον κάλο λόγο για εμάς. Τώρα δεν θα του έλεγα τίποτα. Υπάρχουν πράγματα που λέγονται και πράγματα που δεν λέγονται. Τι να του πεις σε αυτή τη περίπτωση; Να τον βρίσεις; Δεν υπάρχει λόγος. Είναι και προσωπικές διενέξεις και αφορούν τα άτομα που εμπλέκονται σε ατομικό επίπεδο".

Για το αν θα προχωρήσει η υπόθεση

"Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη. Είναι ανεξάρτητη, λειτουργεί ανεξάρτητα και ξεχωριστά. Με το μυαλό το δικό μου δεν μπορώ να φανταστώ πως κάτι τέτοιο θα πάει στο αρχείο. Αυτή είναι η άποψη ενός ιδιώτη".

Για το αν αισθάνεται δικαίωση

"Αισθάνομαι ένα μεγάλο άγχος για το τι θα αντιμετωπίσουμε στο φετινό πρωτάθλημα και έναν πάρα πολύ μεγάλο θυμό για την αλλοίωση των προηγουμένων πρωταθλημάτων τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα τεράστιο θέμα και έχει οικονομικές επιπτώσεις. Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε κερδίσει κάποια πρωταθλήματα και να είχε πάρει 20.000.000 εκ. ευρώ. Θα ήταν άλλη η οικονομική του κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις πως το πρωτάθλημα χειραγωγείται. Έχουμε μεγάλο άγχος. Θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τι τον Αύγουστο; Θα μας φυλάνε ποιοι και με ποιόν τρόπο;".

Για το αν θα πάρει πρωτοβουλία να μαζευτούν οι τρεις – τέσσερις της άλλης πλευράς

"Ούτε ο κ. Σαββίδης, ούτε εμείς ούτε κάποια άλλη ομάδα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μπλοκ. Υπάρχουν όμως εξόφθαλμα πράγματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού. Δεν έχουμε συμφωνία να συναντιόμαστε κάθε έξι μήνες η κάτι τέτοιο. Θα τύχει όμως είτε να κατέβω εγώ Θεσσαλονίκη, είτε να έρθει Αθήνα ο κ. Σαββίδης και να τύχει κάποια συνάντηση. Έτσι γίνεται, δεν έχουμε προκαθορισμένα σχέδια".

Για τις κατηγορίες που έχει δεχθεί εξαιτίας των ιδιοκτησιακών σχέσεων του με τον ΣΚΑΙ

“Μας έχουν κατηγορήσει σε πολλά θέματα για τον ΣΚΑΙ όμως και η Καθημερινή και ο ΣΚΑΙ είχανε σταθεί και κάνανε πάρα πολλές αποκαλύψεις για το θέμα Κόκκαλη. Δυστυχώς δεν ακολούθησε ο υπόλοιπος τύπος. Είχαμε κάνει πολύ σκληρές αποκαλύψεις ασχέτως αν έγιναν τις εποχές της αφασίας της Ελληνικής κοινωνίας που δεν είχε ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει σε αυτά που γινόντουσαν. Εμείς κάνουμε λάθη και συνεχίζουμε να κάνουμε λάθη σαν ΣΚΑΙ γιατί δεν κυνηγάμε το αλάνθαστο. Έχουμε συγκρουστεί με πολλά κέντρα αυτού του είδους. Αυτά τα κέντρα δεν αντιλαμβάνονται και έχουν άλλη λογική. Θεωρούν πως όλα έχουν να κάνουν μόνο με συναλλαγές. Ο ΣΚΑΙ διαβεβαιώνω πως είναι κάτι ανεξάρτητο. Αν οι αποκαλύψεις είχαν γίνει και δεν αφορούσαν τον Παναθηναϊκό αλλά την ΑΕΚ θα κάναμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η μεγάλη σύγκρουση με τον κ. Μαρινάκη ήρθε σε εκείνο το επεισοδιακό παιχνίδι με τον κ. Καλόπουλο τον Φεβρουάριο του 2011 όπου ο ΣΚΑΙ κάλυψε τα πραγματικά γεγονότα και έγινε χαμός. Μετά έπεσε στην φυσούνα ξύλο κτλ".

Για το αν φοβάται για την ζωή του όπως δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας

“Έχουμε δεχθεί έμμεσες και άμεσες απειλές. Μας έχουν πετάξει χειροβομβίδες, βόμβες μολότοφ, μας πετάξει μπουλόνια για να σπάσουν τα τζάμια και μετά μολότοφ και γενικότερα είναι σαφής η απειλή. Είναι ένα σύστημα που δουλεύει με παράνομους τρόπους, χρησιμοποιούν βία συστηματικά και είναι σαφές ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο και δεν ξέρω το τι θα σκεφτούν. Ο κ. Κούγιας έχει απόλυτο δίκιο και μετά από αυτά που βγήκαν χθες κυνηγούν την Παναχαΐκή. Αυτό αφορά όλες τις Ελληνικές ομάδες εκτός από έναν πυρήνα συγκεκριμένο, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση η την δημιούργησε".

Για το θέμα της πολιτικής βούλησης

"Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Ο νόμος προβλέπει το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση σε σοβαρά θέματα. Δεν είναι θέμα επιλογής και δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα η πολιτεία. Μια είναι η πολιτεία και η κυβέρνηση και έχει έναν αρχηγό. Δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω πως δεν θα παρέμβει και δεν θα κάνει την δουλειά της αλλά πρέπει να παρέμβει".

Για τα πράγματα που επαληθεύουν τις σκέψεις κάποιον ανθρώπων

"Να πω υπομονή αλλά δεν έχει νόημα. Οι οπαδοί των ομάδων ειδικά που είναι εκτός συστήματος οφείλουν να ενισχύσουν με την παρουσία τους έτσι ώστε να είναι οι ομάδες τους πιο ισχυρές μπας και αντιμετωπιστεί η κατάσταση με καλύτερο τρόπο μπας και καθαρίσει το τοπίο".

Για το πώς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα

"Θα μιλήσω με τους δικηγόρους. Δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε παρόλα αυτά δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Προκύπτει ένα θέμα ηθικής τάξεως. Εμείς είχαμε πει σε μια τελευταία συνεδρίαση πριν τελειώσει η διαδικασία του πρωταθλήματος πως ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με το θέμα διαιτησία. Αν υπήρχε έντιμη διαιτησία θα ήταν πολύ λιγότερα τα προβλήματα. Η διαιτησία είναι ένα τεράστιο θέμα που μας απασχολεί και φαντάζομαι πως απασχολεί και άλλες ομάδες. Δεν γίνεται να αποφασίζουμε ποιος θα ανέβει, θα κατέβει, θα κερδίσει, να χάσει να αποβληθεί και όλα αυτά. Δεν γίνεται! Τι χρειάζεται για να αποδειχθεί αυτή η πραγματικότητα; Η δικαιοσύνη έχει και άλλα κριτήρια, είναι πιο αυστηρή στις κρίσεις της επειδή παίρνει πιο σοβαρές και επίπονες αποφάσεις. Σε επίπεδο ποδοσφαιρικό τι θα γίνει; Δεν πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα να διασφαλιστούν οι ομάδες; Δεν ζητάμε κάτι παράλογο αλλά το πρωτάθλημα να παίζεται επί ίσους ορούς. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο αλλά το αυτονόητο. Να μην ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε εχθρικές διαιτησίες. Λάθη θα γίνονται. Ακόμα και στο Παγκόσμιο γίνονται με καλούς διαιτητές. Είναι όμως λάθη όχι σταθερή στάση που αλλοιώνει τα πρωταθλήματα διαχρονικά. Εδώ έχουμε δεκαετίες πιθανών πλαστών αποτελεσμάτων".

Για την αδιαφορία που δείχνουν ορισμένα μέσα στην δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει

"Μερικά από αυτά τα μέσα το κάνουν για όποιους λόγους το κάνουν. Σε μερικά μέσα όμως έχουν δεχθεί πολλοί δημοσιογράφο επιθέσεις, υπάρχει μια τρομοκρατία και σε ένα βαθμό αντιλαμβάνομαι πως με τι σημερινές συνθήκες με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, τα ελάχιστα διαθέσιμα χρήματα και τις απειλές που υπάρχουν, πέρα των όποιων περίεργων σχέσεων υπάρχει και ένας πραγματικός φόβος. Για αυτό αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τα πάντα για να δείξουμε τι συμβαίνει. Η δική μας η στάση ήταν ιδιαίτερα επιθετική και ακραία δημοσιογραφικά. Υπήρχαν λόγοι ευρύτερου συμφέροντος. Από την στιγμή που ένας δημοσιογράφος βρήκε αυτά τα στοιχεία, όφειλε να τα δημοσιοποιήσει. Είναι και αυτό μέρος της λειτουργίας μιας δημοκρατίας και μιας ώριμης χώρας. Όταν βλέπω ότι ο Γιάννης μιλάει με τον Μήτσο και ο ένας έχει Πακιστανικό τηλέφωνο, σε επίπεδο δεν μπορώ να δεχθώ πως αυτοί οι άνθρωποι αύριο θα αποφασίσουν για τα δικά μας θέματα. Είναι άλλο το θέμα της δικαιοσύνης και άλλο το θέμα αυτό. Δεν γίνεται να μιλάνε για το ποιος προπονητής θα πάει. Τι είναι αυτά τα πράγματα";

Για την περίπτωση να μην κατέβει ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα

"Δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση να μην κατέβουμε στο πρωτάθλημα και δεν νομίζω πως είναι επιλογή για καμία ομάδα. Πρέπει όμως να δούμε πως θα αντιδράσουμε".

Για το θέμα του CAS

"Ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς την απόφαση του δικαστηρίου. Έχουμε κάποια μικρά παράπονα από τον ΠΑΟΚ αλλά είναι μέσα στα πλαίσια που έχουν δυο ποδοσφαιρικές ομάδες που είναι αντίπαλες. Έχουμε παράπονα πως δεν το ξέραμε νωρίτερα και σχεδόν τελείωσαν τα πλέι οφ για να μάθουμε πως θα πηγαίνει ο ΠΑΟΚ στο CAS. Είχαμε αφήσει τους Κροάτες να πάνε στην Εθνική, είχαμε δώσει άδεια στον Μπέργκ, είχαμε κάποια θέματα, Αντιμετωπίσαμε τα παιχνίδια τα τελευταία των πλέι οφ με μεγαλύτερη χαλαρότητα αν πιστεύαμε πως θα υπήρχε η αμφισβήτηση των όποιων συνθηκών που επεβλήθησαν καλώς η κακώς, μάλλον κακώς με τα όσα συμβαίνουν αλλά επεβλήθησαν".

Διαβάστε ακόμη

Εισαγγελική έρευνα για εγκληματική δράση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

News 24/7

24MEDIA NETWORK