Κάρτα υγείας: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους οι Γκαγκάτσης - Καλογιάννης

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης και ακόμα δύο κατηγορούμενοι για την κάρτα υγείας της ΕΠΟ αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως περιοριστικούς όρους μετά από την απολογία τους.

Στο γραφείο του ειδικού ανακριτή για θέματα διαφθοράς, Γιώργου Ανδρέαδη, βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, ο πρόεδρος της Football League, Σπύρος Καλογιάννης, και το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ, Νίκος Ανασόπουλος, για να απολογηθούν για την υπόθεση της "κάρτας υγείας".

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης ήταν ο άνθρωπος που είχε υπογράψει το 2005 την πρώτη επίμαχη σύμβαση με την εταιρία "PC Systems", η οποία αποδείχθηκε επιζήμια για τα ταμεία της Ομοσπονδίας, από τα οποία χάθηκαν 29.000.000 ευρώ.

Η σύμβαση ανανεώθηκε το 2010, με συνέπεια όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ σε αυτές τις δύο περιόδους (συνολικά 23 άτομα) να κατηγορούνται για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε απιστία, με ενέργεια και παράλειψη, με ζημιά που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως περιοριστικούς όρους κατόπιν σύμφωνης γνώμης ανακριτή και εισαγγελέα.

Από το γραφείο 227 του ειδικού ανακριτή έχει περάσει ήδη ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, ενώ μεταξύ άλλων αναμένονται ο επίσης πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Πιλάβιος, και ο νυν πρόεδρος Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ταμίας.

Η υπόθεση

Με βάση την προκαταρκτική εξέταση του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και του πορίσματος που συνέταξε η επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, μεταξύ 27 Μαΐου 2005 και 28 Μαρτίου 2013 οι 23 πρώην και νυν άνθρωποι της ΕΠΟ οδήγησαν τα ταμεία της Ομοσπονδίας σε "ζημία συνολικού ποσού 29.037.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ".

Η ΕΠΟ είχε συνάψει σύμβαση έργου με την εταιρία "PC Systems", ώστε να γίνει υποχρεωτικός ο έλεγχος της υγείας των ποδοσφαιριστών, μετά από μία σειρά ξαφνικών θανάτων παικτών που αγωνίζονταν κατά κύριο λόγο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Η συμφωνία περιελάμβανε τη χρήση λογισμικού προγράμματος τηλεϊατρικής, που αφορούσε ένα κεντρικό και ένα περιφερειακό σύστημα, αλληλένδετα μέσω διαδικτύου, σε κάθε μία από τις 53 Ενώσεις μέλη της ΕΠΟ, και στα οποία θα αποθηκεύονταν τα ιατρικά στοιχεία των ποδοσφαιριστών μετά από τον έλεγχο του αρχιάτρου.

Αν και κανονικά θα έπρεπε να γίνουν πάνω από 1.500.000 εξετάσεις ποδοσφαιριστών στο επίμαχο χρονικό διάστημα, τα δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα στο σύστημα είναι μόλις 15.500.

Η ΕΠΟ ανανέωσε τη σύμβαση στις 19 Φεβρουαρίου 2010, παρότι δεν υπήρχε κανονική χρήση του λογισμικού και τρία χρόνια αργότερα την κατήγγειλε.

Δίωξη για απιστία έχει ασκηθεί και σε οκτώ στελέχη της "PC Systems".

Διαβάστε ακόμη

Απολογήθηκε στον ανακριτή ο Σαρρής

Στον ανακριτή Μάντζιος και Καλύβας

Ελεύθερος χωρίς όρους ο πρόεδρος της ΚΕΔ

Οι πρώτες απολογίες για την "κάρτα υγείας"