Η τεχνολογία γραμμής και η ιστορία της

Το ποδόσφαιρο αλλάζει κανόνες για πρώτη φορά από το 1992 με την εισαγωγή τεχνολογίας γραμμής. Το Contra.gr εξηγεί τις 2 μεθόδους με τις οποίες θα επιλύεται το δίλημμα "πέρασε ή δεν πέρασε" και θυμάται τις περιπτώσεις σε Ελλάδα και κόσμο που μία τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να είχε αλλάξει το ρου της ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Η τεχνολογία γραμμής και η ιστορία της

Η συνεδρίαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (IFAB) στο Κίεβο κατέληξε στην πρώτη αλλαγή των κανονισμών του ποδοσφαίρου από το 1992 και ίσως στη μεγαλύτερη από το 1958 και την εισαγωγή των αλλαγών: τεχνολογική υποστήριξη για να διαπιστωθεί εάν η μπάλα περνάει τη γραμμή του τέρματος.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, η τεχνολογία θα πρωτοεφαρμοστεί σε μεγάλες διοργανώσεις το 2013, επ' ευκαιρίας του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών της Βραζιλίας, κι αναλόγως τα αποτελέσματα θα ενταχθεί άμεσα ή λίγο αργότερα στην καθημερινότητα του αθλήματος.

Η βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι απλή: απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού που αναφέρει πως πρέπει να περάσει τη γραμμή του τέρματος ολόκληρη η προβολή της μπάλας στο έδαφος, ώστε να μετρήσει ένα γκολ. Κάτι τέτοιο, με το μάτι ενός βοηθού που βρίσκεται 50 μέτρα μακριά κι έχει το δοκάρι και τα σώματα ποδοσφαιριστών να εμποδίζουν το οπτικό πεδίο, είναι πρακτικά αδύνατο να διαπιστωθεί σε μία κινούμενη μπάλα.

Με τη χρήση τεχνολογικών βοηθημάτων, θα λυθεί μια για πάντα το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει "πυροδοτήσει" ιστορικές συζητήσεις και πολλά "αν". Κι αν δεν πιστεύετε ότι είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις που χρήζουν τέτοιας επιστημονικής διευθέτησης, σε μελέτη της ιταλικής λίγκας για τις τελευταίες 2 σεζόν σε παιχνίδια της Serie A και Serie B (842 ματς) προέκυψαν 26 περιστατικά που αφορούσαν γκολ-"φάντασμα", ήτοι στο 3% των αγώνων.

Οι 2 τεχνολογίες

Το IFAB μπορεί να αποφάσισε στην υιοθέτηση της τεχνολογικής βοήθειας, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ποια από τις 2 μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί προς αυτόν το σκοπό θα χρησιμοποιηθεί στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. "Hawk-Eye" και "Goal Ref" ερίζουν για τη θέση, έχοντας προκριθεί στη 2η φάση της αξιολόγησης του 2011 από ένα σύνολο 9 εταιριών.

Η πρώτη μέθοδος, το σύστημα "Hawk-Eye", χρησιμοποιείται ήδη σε κρίκετ και τένις και περιλαμβάνει ένα σύστημα 7 καμερών, τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία του γηπέδου ώστε να καταγράφουν από κάθε γωνία λήψης την πλήρη πορεία της μπάλας. Το σύστημα έχει τεσταριστεί με μηχάνημα που σούταρει 400 μπάλες προς το τέρμα, ακολούθως στη δοκιμή προστέθηκαν και αμυντικοί που παρεμποδίζουν την οπτική γωνία του βοηθού, αλλά όχι και των 7 καμερών. Σε κάθε περίπτωση, όταν η μπάλα βρίσκεται στο όριο της γραμμής του τέρματος, εμφανίζεται η ένδειξη "γκολ" ή "όχι γκολ" στο ρολόι που φορούν διαιτητές και βοηθοί.

Στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθούν εργαστηριακές δοκιμές με ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπου θα εξομοιωθούν το υψόμετρο της Λα Πας στη Βολιβία, η έντονη ζέστη στο Κατάρ (όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022) ή το πολικό ψύχος της Ρωσίας το χειμώνα, συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν τις ενδείξεις και τα αποτελέσματα. Το σύστημα, πάντως, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το Μάιο στον τελικό κυπέλλου στο Χάμπσιρ μεταξύ Ίστλεϊ και Τότον στο "Σεντ Μέρι'ς" (γήπεδο της Σαουθάμπτον) και ακολούθως στο φιλικό της Αγγλίας με το Βέλγιο στο "Γουέμπλεϊ".

Η δεύτερη μέθοδος χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό τρόπο για να διαπιστώνει κάθε φορά τη θέση της μπάλας. Το σύστημα "Goal Ref" χρησιμοποιεί γερμανική τεχνολογία, με αισθητήρες μέσα στην μπάλα, οι οποίοι, όταν αυτή περνάει τη γραμμή, στέλνει κύματα που διαταράσσουν το μαγνητικό πεδίο που βρίσκεται γύρω από τα δοκάρια. "Η αλλαγή του μαγνητικού πεδίου χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί εάν υπάρχει γκολ. Εάν ναι, στέλνεται σήμερα στο διαιτητή", εξηγεί ο Ρενέ Ντίνκλερ της "Fraunhofer", της εταιρίας που εμπνεύστηκε αυτήν την τεχνολογία.

Το σύστημα "Goal Ref" δοκιμάστηκε σε 2 αναμετρήσεις της Superligaen της Δανίας στις 20 και 23 Μαΐου, στους αγώνες Σίλκεμποργκ-Σοντερίσκε και Νόρντζελαντ-Χόρσενς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών και των 2 τεχνολογιών κατέληξαν στα χέρια μόνο των παρατηρητών της "EMPA" (Swiss Federal Laboratories for Materials, Science and Technology), της επιτροπής επιθεώρησης στην οποία έχει αναθέσει η FIFA το έργο του διαγωνισμού για να αναδείξει το καλύτερο σύστημα.

Περιπτώσεις που άλλαξαν το ρου της ιστορίας

Η ποδοσφαιρική ιστορία βρίθει περιπτώσεων που χρειάζονταν μία τέτοια τεχνολογική υποστήριξη. Η πιο διάσημη περίπτωση όλων των εποχών είναι εκείνη που για πολλούς έκρινε ένα ολόκληρο Παγκόσμιο Κυπελλο, το μοναδικό που έχει πανηγυρίσει η Αγγλία, αυτό του 1966. Τα περιστατικά δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ εθνικών ομάδων και συλλόγων, ή μεταξύ θυτών και θυμάτων. Για παράδειγμα, το 2010 η Γερμανία "πλήρωσε" με το ίδιο νόμισμα τους Άγγλους στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ φέτος οι Άγγλοι ευνοήθηκαν ξανά με ένα τέρμα του Ουκρανού Μάρκο Ντέβιτς το οποίο δεν μέτρησε ποτέ και που θα μετρούσε... λανθασμένα εάν χρησιμοποιείτο η τεχνολογία, αφού είχε προηγηθεί οφσάιντ στη φάση! Ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που ίσως έκριναν και τρόπαια σε κόσμο, Ευρώπη, Αφρική, Ιταλία, Αγγλία ή... Ελλάδα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1966: Αγγλία-Γερμανία 4-2 παρ. (2-2 κ.α.)

Ο σερ Τζεφ Χαρστ έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σημειώσει χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ, αλλά το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (μεταξύ άλλων φορέων που ασχολήθηκαν με αυτήν την ιντριγκαδόρικη έρευνα) απέδειξε πως σημείωσε μόλις 2 τέρματα στον τελικό Μουντιάλ του 1966. Αγγλία και Γερμανία οδηγήθηκαν στην παράταση μετά από το 2-2 των πρώτων 90 λεπτών του "Γουέμπλεϊ" και στο 101' σημειώθηκε η επίμαχη φάση, με την μπάλα να μην περνά ποτέ τη γραμμή, αλλά τον Αζέρο βοηθό διαιτητή Τόφικ Μπαχράμοφ να παίρνει την ευθύνη πάνω του, σε μία απόφαση με μεγάλο παρασκήνιο.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1986: Ισπανία-Βραζιλία 0-1

Η πρεμιέρα του 4ου ομίλου του Μουντιάλ 1986 έβρισκε αντιμέτωπη το φαβορί του θεσμού, Βραζιλία, με την Ισπανία. Στο 55ο λεπτό, ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης Μίτσελ δέχεται την μπάλα μετά από κόρνερ και χτυπά το κάτω μέρος του οριζόντιου δοκαριού. Η μπάλα αναπηδά μέσα από τη γραμμή της εστίας, φεύγει εκτός και απομακρύνεται. Οι Ισπανοί διαμαρτύρονται μάταια στον Αυστραλό διαιτητή Κρίστοφερ Μπάμπριτζ. Επτά λεπτά αργότερα, ο Σόκρατες πετυχαίνει το μοναδικό τέρμα του αγώνα για τη Βραζιλία. Μετά τον αγώνα, ο Ισπανός εκλέκτορας Μιγκέλ Μουνιόθ τόνισε ότι η επίμαχη φάση διαμόρφωσε το αποτέλεσμα του αγώνα, ενώ ο ομόλογός του της Βραζιλίας, Τέλε Σαντάνα, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους: "Είναι πιθανό το γκολ του Μίτσελ να πέρασε τη γραμμή, αλλά σε τέτοια ματς, μόνο η νίκη έχει σημασία". Ακόμα κι η βραζιλιάνικη εφημερίδα "O Globo" παραδέχθηκε την επόμενη μέρα πως το τέρμα έπρεπε να μετρήσει. Οι 2 χώρες προκρίθηκαν εν τέλει από τον όμιλο, με τη "σελεσάο" ως πρωτοπόρο κι αμφότερες αποκλείστηκαν στα προημιτελικά μετά από τη διαδικασία των πέναλτι, από Βέλγιο και Γαλλία αντιστοίχως. Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα συνέβαινε εάν είχαν προκριθεί αντίστροφα...

Euro 1996: Βουλγαρία-Ρουμανία 1-0

Η Ρουμανία χρειαζόταν απαραιτήτως βαθμό για να παραμένει σε τροχιά πρόκρισης από τον 2ο όμιλο του Euro 1996. Απέναντι στην έτερη έκπληξη του Μουντιάλ των ΗΠΑ 2 χρόνια νωρίτερα, τη Βουλγαρία, βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 3' από το τέρμα του Χρίστο Στόιτσκοφ. Στο 33ο λεπτό, όμως, μετά από κόρνερ του Γκέοργκε Χάτζι, ο Ντορινέλ Μουντεάνου έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι κι από εκεί μέσα από τη γραμμή του τέρματος, αλλά ο διαιτητής Πέτερ Μίκελσεν δεν το αντιλήφθηκε. Η Ρουμανία ηττήθηκε και έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης από τη 2η αγωνιστική.

FA Cup 1996-1997: Τσέστερφιλντ-Μίντλεσμπρο 3-3

Η Τσέστερφιλντ είχε τη δυνατότητα να γίνει η πρώτη ομάδα από την 3η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος που θα έφτανε στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας, εάν είχε νικήσει τη Μίντλεσμπρο στο "Ολντ Τράφορντ", στο 2ο ημιτελικό του θεσμού. Ή αλλιώς, εάν μετρούσε το τέρμα του Τζόναθαν Χάουαρντ με το οποίο θα έδινε προβάδισμα 3-1 στην ομάδα του. Αντ' αυτού, ο διαιτητής Ντέιβιντ Έλερεϊ καταλόγισε φάουλ εις βάρος της Τσέστερφιλντ μετά την αναπήδηση της μπάλας μέσα στη γραμμή και αργότερα παραδέχθηκε ότι "είδα τις επαναλήψεις και η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή". Δύο λεπτά αργότερα, ο Ζουνίνιο Παουλίστα κέρδισε αμφισβητούμενο πέναλτι, ο Κρεγκ Χίνετ ευστόχησε, το 2-2 έστειλε το ματς στην παράταση, το 3-3 των 120 λεπτών σε επαναληπτικό κι εκεί η Μπόρο νίκησε 3-0 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Τσέλσι.

Premier League 1997-1998: Μπολτον-Έβερτον 0-0

Το "παρθενικό" παιχνίδι της Μπόλτον στο νεότευκτο "Ρίμποκ" έλαβε χώρα την 1η Σεπτεμβρίου του 1997, απέναντι στην Έβερτον. Θα ήταν ένα ματς που κανείς δεν θα θυμόταν, εάν δεν υπήρχε η φάση του 52ου λεπτού, όταν ο αμυντικός Γκέρι Τάγκαρτ έστειλε μια κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι κι από εκεί μέσα στη γραμμή, πριν την απομακρύνει για τα "ζαχαρωτά" ο Τέρι Φίλαν. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι 9 μήνες μετά, οι 2 ομάδες θα ισοβαθμούσαν στη 17η θέση, με την Μπόλτον να υποβιβάζεται λόγω χειρότερης διαφοράς τερμάτων.

Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2000: Νιγηρία-Καμερούν 3-4 πέν. (2-2 παρ., 2-2 κ.α.)

Οι 2 κορυφαίες ομάδες της Αφρικής τη δεκαετία του '90, έριζαν για το σπουδαιότερο τρόπαιο της "μαύρης" ηπείρου. Ο τελικός διεξήχθη στην πολυπληθέστερη πόλη της Νιγηρίας, στο Λάγος, με το τοπικό κοινό να διατηρεί υψηλές προσδοκίες από "αστέρια" όπως ο Τζέι Τζέι Οκότσα, ο Νουάνκο Κανού, ο Σάντεϊ Ολίσε κι ο Τιγάνι Μπαμπανγκίντα, αλλά ομοίως κι από τον Τυνήσιο διαιτητή Μουράντ Ντααμί. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι μετά από 120 λεπτά ισορροπίας ανάμεσα στα τέρματα των Ράφαελ Τσούκου και Οκότσα για τους "υπεραετούς" και σε αυτά των Σαμουέλ Ετό και Πατρίκ Εμπομά για τα "αδάμαστα λιοντάρια". Ο Κανού έχασε το 3ο πέναλτι της Νιγηρίας και μετά το εύστοχο χτύπημα του Γκέρεμι Τζιτάπ, ακολουθούσε το κρίσιμο πέναλτι του επιθετικού της Ντόρτμουντ, Βίκτορ Ικπέμπα. Το δυνατό σουτ που επιχείρησε, βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και η μπάλα έσκασε καθαρά μέσα στη γραμμή, αλλά ούτε ο βοηθός, ούτε ο διαιτητής είδαν τη φάση. Κι αν ο Μαρκ Βιβιάν Φοέ αστόχησε στο επόμενο χτύπημα, δίνοντας παράταση ζωής στους γηπεδούχους, στον επόμενο γύρο εκτελέσεων ο Ριγκομπέρτ Σονγκ έστεψε για 3η φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές Αφρικής τους Καμερουνέζους. Εκτός γηπέδου, τα επεισόδια ήταν αναπόφευκτα...

Παγκόσμιο Κύπελλο 2010: Γερμανία-Αγγλία 4-1

Εάν η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, η Γερμανία φρόντισε να περάσουν 34 χρόνια ώστε να "παγώσει" σίγουρα αυτή που σκόπευε να πάρει από την Αγγλία. Οι δύο χώρες συναντήθηκαν στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Η Γερμανία άρχισε εντυπωσιακά, πήρε προβάδισμα 2 τερμάτων από το 1ο μέρος, ωστόσο ένα δίλεπτο "ξέσπασμα" των "λιονταριών" έφερε την αντεπίθεση. Ο Μάθιου Απσον μείωσε στο 37ο λεπτό με κεφαλιά και ένα λεπτό αργότερα, ο Φρανκ Λάμπαρντ με λόμπα επιχείρησε να ισοφαρίσει. Η μπάλα ακολούθησε μια ψηλοκρεμαστή τροχιά, προσέκρουσε στο κάτω μέρος του οριζοντίου δοκαριού και κατευθύνθηκε προς το χορτάρι του γηπέδου. Ο Μάνουελ Νόιερ ήταν εξουδετερωμένος κι αυτή έσκασε μέσα από τη γραμμή κι από τα φάλτσα βρήκε ξανά το δοκάρι και έφυγε προς τα πίσω. Ο πολύπειρος σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου Ουρουγουανός διαιτητής Χόρχε Λαριόντα δεν κατακύρωσε το τέρμα, ούτε ο βοηθός του υπέδειξε πως η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή, με συνέπεια το 2-1 να παραμείνει σε εκείνο το σημείο και το ημίχρονο να λήξει με αυτό το αποτέλεσμα, παρά τις διαμαρτυρίες της αγγλικής πλευράς. Τα "πάντσερ" έκαναν επίδειξη δύναμης στη συνέχεια, επιβλήθηκαν με 4-1 και ο αγγλικός Τύπος την επόμενη μέρα "έστησε" στον τοίχο τους διεθνείς, προειδοποιώντας πως "δεν υπάρχουν δικαιολογίες". Ο Ζεπ Μπλάτερ ζήτησε συγγνώμη αργότερα, αλλά το IFAB δεν συγκινήθηκε και στη συνεδρίασή του καταψήφισε την πρόταση για τη χρήση τεχνολογίας.

Serie A 2011-2012: Μίλαν-Γιουβέντους 1-1

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, Μίλαν και Γιουβέντους τέθηκαν αντιμέτωπες 3 φορές, διεκδικώντας 2 τρόπαια. Η Μίλαν θεωρεί ότι κέρδισε τις 2 εξ αυτών, αλλά εν τέλει έχασε και τα 2 τρόπαια! Η διπλή αναμέτρηση αφορά τον ημιτελικό του κυπέλλου Ιταλίας, όπου η Μίλαν νίκησε 2-1 στα 90 λεπτά του επαναληπτικού, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα στο Μιλάνο, ωστόσο το 2-2 της παράτασης την άφησε εκτός συνέχειας, με τους διοικούντες των 2 ομάδων να κοντράρονται για το εάν θεωρείται ήττα της "γηραιάς κυρίας" τα πρώτα 90 λεπτά του επαναληπτικού ή εάν μετράει και το αποτέλεσμα της παράτασης. Η πιο σοβαρή αποτυχία για τους "ροσονέρι", όμως, ήρθε στο μεσοδιάστημα των 2 ημιτελικών, στο ντέρμπι πρωταθλήματος του Σαν Σίρο. Όλα ξεκίνησαν ιδανικά για τους πρωταθλητές Ιταλίας, που άνοιξαν το σκορ με τον Αντόνιο Νοτσερίνο και είχαν το πάνω χέρι στα πρώτα λεπτά. Στο 25', μάλιστα, έφτασαν στο 2-0 με την εξ επαφής κεφαλιά του Σάλεϊ Μουντάρι, στην οποία ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν έβγαλε την μπάλα φανερά μέσα από την εστία του. Δεν συμφώνησε, όμως, ο διαιτητής Πάολο Ταλιαβέντο κι βοηθός του, οι οποίοι έκριναν ότι η μπάλα δεν είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή και έδωσαν συνέχεια στη φάση.

Το ψυχολογικό σοκ για τους Μιλανέζους ήταν μεγάλο, ακολούθησε το γκολ της ισοφάρισης σε 1-1 από τον Αλεσάντρο Μάτρι και το τέλος του αγώνα βρήκε τους "ροσονέρι" να διαμαρτύρονται έντονα. Το επίμαχο ματς διαδέχθηκαν ακόμα 13 παιχνίδια, ωστόσο ήταν το παιχνίδι στο οποίο η Μίλαν θα μπορούσε να πάρει διαφορά +4 από τους "μπιανκονέρι", να τους εξωθήσει στην πρώτη ήττα της σεζόν και να πάρει το momentum για τη συνέχεια. Εξ ου κι οι επιθέσεις του αντιπροέδρου της ομάδας, Αντριάνο Γκαλιάνι, και του προπονητή Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, εναντίον του τεχνικού της Γιουβέντους, Αντόνιο Κόντε, και του προέδρου της ένωσης διαιτητών, Μαρτσέλο Νίκι, στο ημίχρονο του αγώνα. "Ίσως έγινε λάθος στο σχεδιασμό της γραμμής και να βγήκε πιο παχιά", ειρωνεύθηκε ο Αλέγκρι. Μία ημέρα αργότερα, ο Μπουφόν έριξε "λάδι στη φωτιά" υποστηρίζοντας πως εάν αντιλαμβανόταν πως η μπάλα περνούσε τη γραμμή, δεν θα το έλεγε ποτέ στο διαιτητή. "Δεν χρειάζεται να δικαιολογηθώ. Ο κόσμος μπορεί να λέει ότι θέλει", κατέληξε ο αρχηγός της εθνικής Ιταλίας.

FA Cup 2011-2012: Τότεναμ-Τσέλσι 1-5

Το λονδρέζικο ντέρμπι των ημιτελικών του κυπέλλου Αγγλίας ήταν αμφίρροπο στο πρώτο μέρος, με την Τσέλσι να παίρνει προβάδισμα μόλις στο 43ο λεπτό με τον ήρωα των ημερών Ντιντιέ Ντρογκμπά. Στο 49ο λεπτό, σε μία χαοτική φάση, ο Χουάν Μάτα φάνηκε να σπρώχνει την μπάλα στην εστία του Κάρλο Κουντιτσίνι, ωστόσο η τηλεοπτική λήψη απέδειξε ότι οι Λέντλεϊ Κινγκ και Μπενουά Ασού Εκοτό είχαν προλάβει να διώξουν, πριν η μπάλα περάσει ολόκληρη τη γραμμή. Ο διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον δεν είδε καθαρά τη φάση και κατακύρωσε το τέρμα. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Γκάρεθ Μπέιλ ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και μείωσε σε 2-1, με ένα γκολ που θα μπορούσε να ισοφαρίσει και να δώσει άλλη πνοή στο ματς. Η Τότεναμ δεν άντεξε και στα τελευταία λεπτά παραδόθηκε στις ορέξεις της μετέπειτα κυπελλούχου Αγγλίας και πρωταθλήτριας Ευρώπης, η οποία της στέρησε και τη θέση στο επόμενο Champions League.

Το ελληνικό παράδειγμα

Η πιο αξέχαστη φάση στην οποία η χρήση τεχνολογίας θα βοηθούσε στην επίλυση διαφορών σημειώθηκε στη σεζόν 2003-2004 και στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο "Απόστολος Νικολαΐδης", που έληξε ισόπαλο 2-2. Οι 2 "αιώνιοι" αντίπαλοι διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους με απώτερο στόχο τον τίτλο, τον οποίο διεκδικούν αμφότεροι. Οι "πράσινοι" προηγούνται στο βαθμολογικό πίνακα με 64 βαθμούς κι οι "κόκκινοι" έπονται με 62 και με νίκη περνούσαν στην κορυφή. Κι έφτασαν 9 λεπτά από την ανατροπή δεδομένων, χάρη σε ένα αμφισβητούμενο τέρμα, που η χρήση τεχνολογίας θα μπορούσε να δώσει οριστική απάντηση για την εγκυρότητά του.

Ήταν το 44ο λεπτό του 1ου μέρους, όταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος εκτέλεσε φάουλ με σέντρα από δεξιά, ο Ιεροκλής Στολτίδης πέφτει και πιάνει μια κεφαλιά-"ψαράκι", ο Κώστας Χαλκιάς αποκρούει, αλλά η μπάλα περνάει πίσω από το σώμα του και πάνω στη γραμμή. Ουδείς τηλεθεατής έχει καθαρό οπτικό πεδίο για να αποφανθεί εάν τελικά η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή, ο βοηθός του Γιώργου Δούρου έτρεξε προς τη σέντρα και η ισοφάριση (στο πέναλτι του Άγγελου Μπασινά από το 7') είναι γεγονός. Στο 54ο λεπτό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς έκανε το 2-1, ωστόσο οι "ερυθρόλευκοι", που έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ζιοβάνι σε μία συμπλοκή με το Σωτήρη Κυργιάκο, άντεξαν μέχρι το 81', όταν ο Γιάννης Γκούμας ισοφάρισε στο τελικό 2-2. Οι 2 βαθμοί της διαφοράς διατηρήθηκαν μέχρι τέλους και ο τίτλος πέρασε στα χέρια του Παναθηναϊκού.

News 24/7

24MEDIA NETWORK