Το χάρισμα του Ατζαγκούν
Ο Τσάρλυ αρθρογραφεί για το ντέρμπι της Τούμπας: ο Κλωναρίδης που αδικήθηκε ακόμη και στην Τούμπα, ο άτεχνος αλλά οξυδερκής Ατζαγκούν, ο εγωιστής Παπαδόπουλος, ο αρνητικός Σπυρόπουλος και το 50-50 του Τριτσώνη.
O Παναθηναϊκός πήρε μία σπουδαία νίκη στην Τούμπα, την οποία την πανηγύρισαν και οι φίλοι του Ολυμπιακού, καθώς η διαφορά τους από τον ΠΑΟΚ μειώθηκε στους δύο βαθμούς.
Η ομάδα του Αναστασιάδη ήταν φανερά επηρεασμένη από την έλλειψη ενέργειας που δημιούργησε το παιχνίδι στην Φλωρεντία και από την απουσία των Ρατς, Μακ, Σκόνδρα που δημιουργούν την ποιοτική ανάπτυξη από τα άκρα που χαρακτηρίζει φέτος τον ΠΑΟΚ.
Ανάπτυξη με μεγάλες μπαλιές
Στην πράξη αποδείχτηκε πως ο ΠΑΟΚ χωρίς ενέργεια και δίχως ανάπτυξη από τα πλάγια δεν μπορούσε να ανοίξει την στημένη στο μισό γήπεδο άμυνα του Παναθηναϊκού.
Ο Αναστασιάδης θέλησε να ασκήσει πίεση στα στόπερ του Παναθηναϊκού φέρνοντας σαν δεύτερο φορ τον Σαλπιγγίδη. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να πάνε σε ατομική ενέργεια, βάση τακτικής δεν υπήρχε κανένα καθαρό εξτρέμ και τα ακραία μπακ, Κίτσιου, Σπυρόπουλος, δεν απειλούσαν.
Μοιραία κατέφυγαν στην εύκολη λύση της μεγάλης μπαλιάς την οποία την διάβαζαν και αντιδρούσαν σε σωστό χρόνο και με αυτοπεποίθηση οι Σίντελφελντ και Κουτρουμπής.
Όπως και στο “Καραϊσκάκης” το αμυντικό σχέδιο του Παναθηναϊκού βγήκε. Ο Αναστασίου είχε να καλύψει το τεράστιο κενό του Ζέκα. Τα κατάφερε κυρίως λόγω της ανικανότητας των παικτών του ΠΑΟΚ να εκμεταλλευτούν την εύκολη κατοχή και να βρουν έναν πιο ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης από τη μεγάλη σέντρα.
Η διαφορά με το Φάληρο
Η διαφορά με το “Καραϊσκάκης” ήταν ότι στην Τούμπα δεν ήταν παθητική η αντιμετώπιση του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός έβγαλε επιθετικότητα στις κατοχές μπάλας που είχε. Και αυτό πέρα από την ψυχολογική προετοιμασία που απαιτείται χρειάζεται όταν παίζεις χαμηλά να διαθέτεις τους παίκτες που να μπορούν να καλύπτουν τις αποστάσεις.
Οι Κλωναρίδης, Ατζαγκούν έπρεπε να έχουν τακτική προσήλωση, να βγάλουν ενέργεια να καλύψουν χώρους στο γήπεδο για να κρυφτεί το κενό που αφήνει αμυντικά ο Ζέκα, αλλά και να βοηθήσουν ώστε ο Παναθηναϊκός να γίνει απειλητικός. Φάση σαν αυτή που βγήκε στο πρώτο γκολ δεν μπορεί να βγάλει ο Παναθηναϊκός χωρίς τον Κλωναρίδη και είναι να απορεί κανείς για το πώς γίνεται και μέχρι σήμερα έχει αγωνιστεί μόλις 313 λεπτά στο πρωτάθλημα.
O αδικημένος Κλωναρίδης
Ο Βίκτωρ έχει προσόντα που συνολικά λείπουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Διαθέτει τη δυνατότητα να τρέξει στο χώρο με μπάλα, χωρίς αυτήν να δημιουργήσει ρήγματα με το τρέξιμό του, να καλύψει μεγάλες αποστάσεις, να μπει βαθιά στην αντίπαλη άμυνα όπως έκανε στο γκολ της ισοφάρισης, αλλά και να παίξει στην πλάτη της. Σίγουρα του λείπει η διάρκεια. Αλλά η διάρκεια μόνο με εμπιστοσύνη και με συνεχόμενες συμμετοχές μπορεί να αποκτηθεί. Βλέπουμε όμως τον Αναστασίου να του δίνει πολύ μικρότερη ανοχή απ’ όση σε ποδοσφαιριστές με σαφώς μικρότερα περιθώρια εξέλιξης.
Συνολικά σε χρόνο συμμετοχής ο Κλωναρίδης είναι ο 18ος παίκτης του Παναθηναϊκού. Παίρνει μέχρι σήμερα περισσότερες ευκαιρίες ο Μπούι από τον Κλωναρίδη. Την ευκολία που τον αφήνει στον πάγκο την έδειξε και στην Τούμπα. Δεν είχε λογική το γεγονός πως αμέσως μετά την εκπληκτική ενέργεια που έφερε το 0-1 ο Αναστασίου αποφάσισε να τον αλλάξει.
Η φάση που θα άλλαζε την ιστορία και η διακοπή
Ο ΠΑΟΚ απέκτησε την ενέργεια του παιχνιδιού από το 60ο λεπτό μέχρι το 65ο. Αμέσως μετά την ισοφάριση ο Παπαδόπουλος έχει τη δυνατότητα να βγάλει τον Περέιρα μόνο του με τον Στιλ, αντί να του δώσει την μπάλα αποφάσισε να κάνει αυτός τον ήρωα και να πάει μόνος. Ο Σίντελφελντ γνωρίζοντας πως βρίσκεται με ανάποδο πόδι λειτούργησε σαν κλασάτος στόπερ και τον σταμάτησε. Ο Παπαδόπουλος έπραξε εγωιστικά και σπατάλησε μία μεγάλη ευκαιρία. Στο κόρνερ που κερδήθηκε ο αγώνας διακόπηκε λόγω των καπνογόνων που ο υπέροχος κόσμος είχε ρίξει στην ισοφάριση ανακόπτοντας τη δυναμική που είχε δώσει στους παίκτες του ΠΑΟΚ το γκολ του Περέιρα. Τα λεπτά της διακοπής λυτρωτικά για να ηρεμήσει η άμυνα του Παναθηναϊκού και το κενό διάστημα το εκμεταλλεύτηκε ο Αναστασίου βάζοντας τον Λαγό στην θέση του Πράνιτς και δίνοντας ενέργεια και σκληράδα που χρειάστηκε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού.
Το χάρισμα του Ατζαγκούν
Ο αγώνας στο τέλος είχε έναν ήρωα και έναν αρνητικό πρωταγωνιστή. Ο ήρωας ήταν ο Ατζαγκούν. Πέτυχε το πρώτο τέρμα με ένα από τα γνωστά του κοψίματα στην καρδιά της αντίπαλης περιοχής και δημιούργησε το δεύτερο. Συνολικά έκανε το πιο ουσιαστικό του παιχνίδι. Ο Νιγηριανός έχει μία σπάνια ιδιαιτερότητα. Ενώ παίζει σε θέση που απαιτείται τεχνική κατάρτιση, αυτός πολλές φορές μοιάζει σαν να μην ξέρει τα βασικά και κάνει λάθος ακόμα και στην πιο απλή επιλογή.
Ο ίδιος ο άνθρωπός όμως που μπορεί να κάνει λάθος σε κοντρόλ από σιγανή πάσα και λανθασμένη πάσα ενός μέτρου σε αμαρκάριστο συμπαίκτη του, έχει απίστευτη ικανότητα στην εκμετάλλευση του κενού χώρου. Διαβάζει που θα πάει η μπάλα αλλά και πια κίνηση πρέπει να κάνει για να βρεθεί μόνος του. Δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι που να έχει αγωνιστεί ο Ατζαγκούν και να μην έχει βρεθεί σε προφανή θέση για να σκοράρει. Απλά πολλές φορές οι εκτελέσεις του είναι απογοητευτικές. Στην Τούμπα έβγαλε την φάση που συνηθίζει, αλλά το πιο σημαντικό ήταν πως περιόρισε τα λάθη του, προσέφερε σημαντικά στο αμυντικό σκέλος, κράτησε μπάλα με σιγουριά και δημιούργησε το δεύτερο γκολ.
Το χρυσό βατόμουρο
Ο αρνητικός πρωταγωνιστής λέγεται Σπυρόπουλος. Ο άνθρωπός που έχασε την μπάλα στη Φλωρεντία και ήρθε το φάουλ και η ισοφάριση έχει την μεγάλη ευθύνη και για τα δύο γκολ που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ. Στο πρώτο σταματάει το τρέξιμό του και αφήνει τον Ατζαγκούν να μπει με την μπάλα στα δίχτυα. Στο δεύτερο το λάθος είναι διπλό, αφού και την μπάλα χάνει και στην πρώτη απόκρουση του Γλύκου αντί να πάει πάνω στην μπάλα ακολουθεί την κίνηση του Καρέλη και του επιτρέπει να την χτυπήσει πρώτος και να τη στείλει στα δίχτυα. Λάθη τα οποία έγιναν σε χώρους που δεν συγχωρούνται και χάρισαν την νίκη στον Παναθηναϊκό. Αποδείχθηκε πως θα ήταν προτιμότερο για τον ΠΑΟΚ στο κεφαλοκλείδωμα που κάνει στον Δώνη στο 44ο λεπτό να τον είχε αποβάλει με απευθείας κόκκινη ο Τριτσώνη.
Το θετικό είναι πως μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι μπορούμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Ο Τριτσώνης έδειξε ότι είχε διάθεση να παίξει 50-50. Το πρωτάθλημα που βλέπουμε είναι ανταγωνιστικό αρκεί να αφήσουν οι διαιτητές να κριθεί από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται πλέον μόνο 2 βαθμούς μπροστά και πάει Τρίπολη την επόμενη αγωνιστική, ενώ ο Παναθηναϊκός μείωσε στους 6 βαθμούς τη διαφορά του από την κορυφή και έχει δύο συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια με Εργοτέλη και Βέροια. Κέρδισε ήρεμο χρόνο για να δουλέψει, να βελτιώσει τα προβλήματα του με στόχο να καταφέρει να κερδίσει δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο γήπεδο του, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα του. Το ρόστερ που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι έχει έλλειμμα ποιότητας και δυσκολεύεται όταν πρέπει να δημιουργήσει. Αντίθετα στο εγχώριο αργό ποδόσφαιρο αποδείχτηκε σε “Καραϊσκάκης” και Τούμπα ότι μπορεί να βρει σχέδιο που θα τον κάνει αμυντικά δεμένο και ανταγωνιστικό.
Διαβάστε ακόμη
Θέμης Καίσαρης: Κλωναρίδης και απουσίες έκριναν το ντέρμπι
Κώστας Κεφαλογιάννης: Το βάρος της φανέλας
Στέλιος Γρηγοριάδης: “Ξενέρωμα”; Ναι. Όχι και απαξίωση όμως…
Δημήτρης Κριτής: “Ρεφάρει” και επιστρέφει