Γιατί έφυγε ο Σίλβα; Οι φήμες, τα ερωτήματα και οι απαντήσεις

Οι μεταγραφικές επιλογές του Μάρκο Σίλβα, ο Φουστέρ, η Άρσεναλ, η Άντερλεχτ και η ΑΕΚ, ο Γεωργάτος, ο Βίκτορ και η Νότιγχαμ Φόρεστ. Το Contra.gr γράφει για όσα προηγήθηκαν του "διαζυγίου" με τον Πορτογάλο προπονητή.

Γιατί έφυγε ο Σίλβα; Οι φήμες, τα ερωτήματα και οι απαντήσεις
Σίλβα ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μάρκο Σίλβα αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, οι πρωταθλητές Ελλάδας ανακοίνωσαν άμεσα τον αντικαταστάτη του, οι λόγοι για τους οποίους ήρθε το "διαζύγιο" γνωστοποιήθηκαν, ωστόσο υπάρχουν ουκ ολίγα ερωτήματα και πιθανές διαπιστώσεις που έφεραν το τέλος της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η ΑΡΣΕΝΑΛ

Ο Ολυμπιακός έκανε μία επιτυχημένη πορεία στο Champions League μέχρι να έρθει το ματς της τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης κόντρα στην Άρσεναλ. Το ότι οι Πειραιώτες με τον Μάρκο Σίλβα έκαναν αξιοπρόσεκτη πορεία φαίνεται από το γεγονός ότι έφτασαν στον αγώνα με τους "κανονιέρηδες" να πηγαίνουν για τρία αποτελέσματα ώστε να εξασφαλίσουν την πρόκριση στη φάση των "16".

Ωστόσο, η βαριά εντός έδρας ήττα και το "ναυάγιο" πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Champions League έφεραν την πρώτη δυσαρέσκεια για τον Πορτογάλο προπονητή. Οι άνθρωποι του συλλόγου και δη ο Βαγγέλης Μαρινάκης πικράθηκαν από τον αποκλεισμό, ειδικά από τη στιγμή που υπήρχαν τεράστιες πιθανότητες πρόκρισης, αλλά "έδωσαν τόπο στην οργή", όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, θέτοντας ως στόχο μια καλή πορεία στο Europa League και φυσικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος (η οποία σχεδόν είχε εξασφαλιστεί μετά την εντυπωσιακή συγκομιδή βαθμών μέχρι εκείνη τη στιγμή).

Η ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ

Το δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τον Ολυμπιακό ήταν τα δύο παιχνίδια με την Άντερλεχτ για το Europa League. Βάσει των όσων είχαμε δει από τον Ολυμπιακό -αν εξαιρέσουμε το τελευταίο παιχνίδι με την Άρσεναλ στο Φάληρο- πολλοί πίστευαν ότι η ομάδα είχε δυνατότητες να κάνει μία αξιοσέβαστη πορεία στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η Άντερλεχτ ήταν ένας αντίπαλος στα μέτρα του Ολυμπιακού, αλλά ήρθε η κατραπακιά και η πίκρα για τον αποκλεισμό άφησε τα σημάδια της. Μπορεί ο Ολυμπιακός να πήγαινε "τρένο" στο πρωτάθλημα, να έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά τα χαμόγελα είχαν "παγώσει" για αρκετό καιρό μέχρι να ξεπεραστεί το σοκ του αποκλεισμού από τη βελγική ομάδα.

Η ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός έφτασε στην πιο εύκολη κατάκτηση πρωταθλήματος στην ιστορία του, άφησε τους διεκδικητές... μίλια μακριά, τα χαμόγελα είχαν επιστρέψει για τα καλά, η ομάδα έπαιζε καλό ποδόσφαιρο παρά την μαθηματική κατάκτηση του τίτλου -σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τον Βίτορ Περέιρα την περασμένη σεζόν όπου ο Ολυμπιακός ξεφούσκωσε στο τέλος και έφαγε αρκετές "σφαλιάρες"- ενώ σε αυτά προσθέστε τον επικείμενο τελικό με την ΑΕΚ και την ευκαιρία για την κατάκτηση του νταμπλ και μάλιστα κόντρα στην ομάδα του Δημήτρη Μελισσανίδη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Ολυμπιακός, όμως, παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών. Οι ποδοσφαιριστές είχαν... μπερδευτεί με τις συνεχόμενες αναβολές του επεισοδιακού τελικού, οι... παραλίες έκαναν την εμφάνισή τους, οι άνθρωποι της ομάδας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στον Μάρκο Σίλβα για το κατά πόσο έτοιμη θα είναι η ομάδα για το ντέρμπι με τους "κιτρινόμαυρους" και ο τελικός ήρθε με τα γνωστά αποτελέσματα. Ήττα, απώλεια του Κυπέλλου και απογοήτευση ως επίλογος μίας χρονιάς που ο Ολυμπιακός έκανε ρεκόρ στο πρωτάθλημα και είχε αξέχαστα στιγμιότυπα κατά τη διάρκειά της (νίκες στα ντέρμπι, διπλό στο Λονδίνο).

ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να πορευθεί και τη νέα σεζόν με τον Μάρκο Σίλβα. Όπως αποκάλυψε ο Σταύρος Γεωργακόπουλος, ο Μάρκο Σίλβα κρίθηκε στη... σούμα της σεζόν επιτυχημένος, λόγω της εργατικότητάς του, του χαμηλού προφίλ, αλλά και των αποτελεσμάτων στο πρωτάθλημα, καθώς και στην Ευρώπη. Ο 38χρονος κόουτς συνέχισε, παρότι υπήρχαν παράπονα και ενστάσεις κυρίως για κάποιες του επιλογές –μεταγραφικές και αγωνιστικές- οι οποίες κορυφώθηκαν μετά την απώλεια του Κυπέλλου, έστω κι αν υπάρχει η δικαιολογία για την αγωνιστική απραξία ενός μήνα.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Πέραν του Ντιόγο Φιγκέιρας που ήταν εισήγηση του Μάρκο Σίλβα, ο Ολυμπιακός δεν είχε προχωρήσει σε κάποια άλλη μεταγραφή. Ο προγραμματισμός ήταν ξεκάθαρος: για να έρθουν παίκτες πρέπει να είναι καλύτεροι αυτών που ήδη υπάρχουν, ενώ οι αφίξεις θα κρίνονταν βάσει των πιθανών πωλήσεων. Ο Ρομπέρτο, για παράδειγμα, αποχώρησε και οι Πειραιώτες έβαλαν μπρος για τερματοφύλακα που θα πλαισιώσει τον Καπίνο.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο κομμάτι, το μεταγραφικό, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι περισσότερες εκ των εισηγήσεων του Σίλβα ήταν συμπατριώτες του, ονόματα που κουβαλούσαν το ερωτηματικό αν θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ενώ όπως έγραψε κι ο Σταύρος Γεωργακόπουλος, δεν είχαν πρόβλημα να κάνουν τα χατίρια του Σίλβα, αλλά δεν ήθελαν να γεμίσουν με νέους... Σεμπά.

ΦΟΥΣΤΕΡ

Ένα θέμα που απασχόλησε τον τελευταίο καιρό τον Ολυμπιακό ήταν το μέλλον του Νταβίδ Φουστέρ. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήθελε τον Πορτογάλο προπονητή να μην επιθυμεί την παραμονή του Ισπανού για τη νέα σεζόν, παρότι είχε αλλάξει γνώμη και τον εμπιστευόταν στα τελευταία παιχνίδια της χρονιάς.

Ωστόσο, υπάρχουν κι αυτοί που λένε ότι -έστω την ύστατη στιγμή- ο Μάρκο Σίλβα είχε δώσει το "οκ" για την παραμονή του ποδοσφαιριστή, θεωρώντας ότι είναι μία καλή εναλλακτική λύση, αλλά και μία αρχηγική παρουσία στα αποδυτήρια της ομάδας. Ο Φουστέρ τελικά έφυγε και εμείς μείναμε με την απορία αν όντως τον ήθελε ο Πορτογάλος ή αν τελικά ήταν δική του απόφαση να μη συνεχίσει.

ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

Μία μέρα πριν το ξαφνικό "διαζύγιο" με τον Σίλβα είχε προηγηθεί αυτό με τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Ο "καραφλός" αποχώρησε από τον Ολυμπιακό αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους, με τη μία πλευρά να θεωρεί πως υπήρχαν προβλήματα με παράγοντες της ομάδας και την άλλη να θεωρεί πως υπήρχαν προβλήματα του Γεωργάτου με τους ποδοσφαιριστές.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν υπήρχε πρόβλημα στη συνεργασία με τον Μάρκο Σίλβα, με τον Γεωργάτο να τον βοηθά πέρυσι -ειδικά τον πρώτο καιρό στον Ολυμπιακό- στην προσαρμογή του, αλλά και στη γενικότερη συνεργασία του με τους ποδοσφαιριστές και δη τους Έλληνες.

ΧΡΟΝΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Και φτάνουμε στην 23η Ιουνίου. Έχει προηγηθεί η συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Μάρκο Σίλβα, μπαίνοντας ένα τέλος στις φήμες για Πόρτο, αλλά και η γενικότερη απόφαση των υψηλόβαθμων στελεχών των πρωταθλητών Ελλάδας να συνεχιστεί η συνεργασία μαζί του, αφού όπως τονίστηκε και παραπάνω, κρίθηκε ως επιτυχημένος στη γενικότερη σούμα της σεζόν.

Τι προηγήθηκε και φτάσαμε στην αιφνίδια λύση της συνεργασίας; Πώς γίνεται να φεύγει ένας προπονητής λίγες μέρες μετά την έναρξη της προετοιμασίας κι αφού έχει ακολουθήσει κανονικά την ομάδα εκεί; Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε προσωπικούς λόγους του προπονητή. Οκ, δεκτό.

Προφανώς, όμως, οι προσωπικοί λόγοι δεν παρουσιάστηκαν ξαφνικά, προφανώς ο Σίλβα το είχε καιρό στο μυαλό του, εκτός αν ήταν μία απόφαση της στιγμής, για την οποία έπαιξαν ρόλο η αποχώρηση του Γεωργάτου, αλλά και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν του έδειχνε απόλυτη εμπιστοσύνη στο μεταγραφικό σχεδιασμό.

Προφανώς και έκανε καλά ο Ολυμπιακός και έλυσε τη συνεργασία με έναν προπονητή που ουσιαστικά δεν είχε το μυαλό του στην ομάδα και στις κρίσιμες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των προκριματικών του Champions League, αλλά το χρονικό σημείο των αποφάσεων είναι αν μη τι άλλο κάτι που προκαλεί ερωτηματικά.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ

Όσο μείναμε εμείς με ανοιχτό το στόμα στο άκουσμα της λύσης της συνεργασίας των δύο πλευρών, άλλο τόσο έμειναν οι Πορτογάλοι συνάδελφοι. Τα ΜΜΕ της πατρίδας του Σίλβα δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη, θεωρώντας ότι από τη στιγμή που ο 38χρονος τεχνικός "είπε όχι" στην Πόρτο, δεν υπήρχε πλέον θέμα και θα ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος στον Ολυμπιακό για μία δεύτερη χρονιά που θα έκανε τα πάντα για να φτιάξει ακόμα περισσότερο το όνομά του στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΚΟΣΜΟΣ

Κι αν περιμένατε ότι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα τα... έβαφαν μαύρα για την αποχώρηση Σίλβα, κάνετε λάθος. Το πράγμα είναι σχεδόν μοιρασμένο, με την τάση να δείχνει... υπέρ του "διαζυγίου". Αρκετοί φίλοι της ομάδας συμφώνησαν με τη λύση της συνεργασίας, έχοντας στο μυαλό τους τα... "3 Α" που πλήγωσαν (Άρσεναλ, Άντερλεχτ και ΑΕΚ), ενώ αρκετοί συμφώνησαν και με την επιλογή του αντικαταστάτη (Σάντσεθ), για τον οποίο υπήρχε θετική άποψη από εποχής Μίτσελ.

ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ

Και επειδή φτάσαμε και στην περίπτωση του Βίκτορ, η αλήθεια είναι ότι ο Ισπανός προπονητής, με μία άκρως θετική παρουσία στη Λα Κορούνια, ήταν σχεδόν έτοιμος να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Νότιγχαμ Φόρεστ, το θέμα της οποίας βρίσκεται στην τελική ευθεία ως προς την απόκτηση του πλειοψηφικού της πακέτου από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και του fund που ηγείται.

Γι' αυτό και η άμεση πρόσληψή του από τον Ολυμπιακό ως αντικαταστάτης του Σίλβα. Μπορεί η διαδρομή για τον Ισπανό να άλλαξε και από Αγγλία να κατέληξε Ελλάδα, αλλά αυτό έχει λίγη σημασία για τον ίδιο που πλέον έχει περισσότερες προκλήσεις μπροστά του (όμιλοι Champions League, διατήρηση των κεκτημένων στην Ελλάδα).

Ειρήσθω εν παρόδω, η φημολογία που αναπτύχθηκε για ενδιαφέρον της Φόρεστ για τον Σίλβα δεν έχει βάση και μετά τα νέα δεδομένα και τη μη συνεργασία με τον Σάντσεθ, αναζητείται σε άλλες λύσεις ο νέος τεχνικός της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί έφυγε ο Σίλβα, γιατί ήρθε ο Βίκτορ
Τι λέει ο Καραπαπάς για την απομάκρυνση του Σίλβα
Το προφίλ του Βίκτορ
Η συζήτηση με τον Θέμη Καίσαρη
POLL: Συμφωνείτε με την αλλαγή προπονητή στον Ολυμπιακό;

News 24/7

24MEDIA NETWORK