Η Μπέτις πέτυχε κάτι που δεν κατάφερε ούτε η Μπαρτσελόνα

Το εντός έδρας 0-0 με την Μπέτις φαντάζει απώλεια για τον Ολυμπιακό, στη μάχη της πρόκρισης. Μήπως όμως ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα; Οι επιδόσεις της ισπανικής ομάδας που δεν είχε η Μπαρτσελόνα στο αντίστοιχο παιχνίδι πέρυσι.

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΠΕΤΙΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΠΕΤΙΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η τελική κατάταξη της Primera Divison της σεζόν 2017-18 βρήκε την Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια με 93 βαθμούς και την Μπέτις στην 6η θέση με 60.

Θεωρητικά, η διαφορά των 33 βαθμών αντανακλά το χάσμα των δύο ομάδων. Υπάρχει όμως μια παραπλάνηση.

Μια πρώτη ένδειξη ήταν το γεγονός πως με χρονική απόσταση 11 μηνών επισκέφθηκαν αμφότερες την έδρα του Ολυμπιακού και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο. Zero.

Βέβαια αν κάποιος έθετε το ερώτημα 'ποια ομάδα ήταν πιο κυριαρχική στο γήπεδο', η -λογική και όχι ποδοσφαιρική- απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν αυτή του Ερνέστο Βαλβέρδε.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - BARCELONA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Διότι οι 'μπλαουγκράνα' είναι ένα σύνολο που έχει μάθει να λειτουργεί υποδειγματικά σε καταστάσεις κατοχής μπάλας, ανεξαρτήτως του προπονητή που έχει στον πάγκο. Πόσο μάλλον όταν σ' αυτόν βρίσκεται ο κατασταλαγμένος Βαλβέρδε και όχι ο 'δεν ξέρω τι παίζω' Λουίς Ενρίκε.

Στο γήπεδο ωστόσο οι 'βερδιμπλάνκος' από τη Σεβίλλη ήταν ακόμη αποδοτικότεροι όταν είχαν την μπάλα στα πόδια τους. Όταν 'έχτιζαν' επιθέσεις από πίσω, αναπτύσσονταν είτε κάθετα είτε από τ' άκρα και έψαχναν τις προϋποθέσεις για ν' απειλήσουν.

Σετιέν ο αναμορφωτής

Το 'ερυθρόλευκο' σκάουτινγκ είχε αναδείξει πως η Μπέτις είναι μια ομάδα που θέλει να έχει τον έλεγχο - δίκιο είχε.

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΠΕΤΙΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΡΕΑΛ ΜΠΕΤΙΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αυτό το στιλ παιχνιδιού φέρει την υπογραφή του Κίκε Σετιέν. 59 ετών ο εν λόγω από την Κατάμπρια, ανέλαβε το καλοκαίρι του 2017 και μέσα σε λίγους μήνες μετέβαλε το DNA των Σεβιγιάνων. "Ξέρουν τι θα πάρουν από μένα", έλεγε τότε κομπάζοντας και μοιραία χαρακτηρίστηκε αλαζόνας, αφού η καλύτερη δουλειά του ως τότε ήταν στη Λας Πάλμας - Ράθινγκ Σανταντέρ, Πόλι Εχίδο, Λογκρονιές, Λούγκο οι προηγούμενες.

Δεν ήταν τόσο. Γιατί πήρε μια ομάδα των χαμηλών στρωμάτων, η οποία το 2016-17 είχε τερματίσει 15η, και τη 'βάφτισε' εκ νέου. Στήριξε όλο το παιχνίδι της Μπέτις στον άξονα, πήρε τους ποδοσφαιριστές που ήθελε (Γκαρθία, Γουαρδάδο, Μπουντεμπούζ - το χειμώνα ήρθε και ο Μπάτρα) και γύρω απ' αυτούς τοποθέτησε τα υπόλοιπα σημαντικά κομμάτια.

Δεν είναι τυχαίο πως στην πρώτη κιόλας χρονιά η δική του Μπέτις ήταν η τρίτη ομάδα του πρωταθλήματος στο κλάσμα πάσες - κατοχή, πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αυξάνοντας παράλληλα με τον αριθμό των μεταβιβάσεων το ποσοστό επιτυχίας.

Η Μπέτις πέτυχε κάτι που δεν κατάφερε ούτε η Μπαρτσελόνα

Κάτι εξόχως σημαντικό. Σπάνια θα δεις παίκτη της, ακόμη και αμυντικούς, να ξεφορτώνονται απλώς την μπάλα και να μην ψάχνουν τη σωστή επιλογή, δίπλα τους ή μπροστά τους τον ελεύθερο. Ενδεχομένως καθυστερήσουν, αλλά θ' αποφύγουν το λάθος.

Μπέτις > Τσέλσι

Αυτή ακριβώς η Μπέτις παρατάχθηκε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Μια Μπέτις ήρεμη, συμπαγής, ολοκληρωτική παρά τις αλλαγές στα πρόσωπα, όχι στον τρόπο παιχνιδιού. Διότι οι ποδοσφαιριστές κινούνται στο χώρο ανάλογα με τη φιλοσοφία και την τακτική προσέγγιση του προπονητή τους.

Αυτή η Μπέτις είχε 744 πάσες στο σύνολο του αγώνα, με τις 686 εξ αυτών να είναι πετυχημένες. Ποσοστό επιτυχίας; 92%! Αυτή η Μπέτις υποχρέωσε τον Ολυμπιακό, που βρήκε βέβαια τις ευκαιρίες του, να έχει μόλις 252 μεταβιβάσεις στο χώρο, εκ των οποίων οι 190 βρήκαν συμπαίκτη (75%).

Η Μπέτις πέτυχε κάτι που δεν κατάφερε ούτε η Μπαρτσελόνα

Ακόμη και η μεγάλη Τσέλσι στην Τούμπα, ομάδα που είχε το απόλυτο κουμάντο του αγώνα για 80 λεπτά τουλάχιστον, τέλειωσε την αναμέτρηση με 681 πάσες, 613 εύστοχες (90%)!

Η Μπέτις πέτυχε κάτι που δεν κατάφερε ούτε η Μπαρτσελόνα

Τι είχε συμβεί στο αντίστοιχο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα της 31ης Οκτωβρίου 2017; Η ομάδα του Βαλβέρδε είχε 596/674 πάσες (88%), 70 λιγότερες στο σύνολο και -90 εύστοχες, ενώ οι Πειραιώτες 211/184 (74%).

Η Μπέτις πέτυχε κάτι που δεν κατάφερε ούτε η Μπαρτσελόνα

Δεχόμενοι αυθαίρετα πάντα πως οι 'μπλαουγκράνα' δεν είχαν βαθμολογικό κίνητρο στην περυσινή 4η αγωνιστική, μολονότι έφτιαξαν 19 τελικές, η διαφορά είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή, δεδομένης πάντα της ποιότητας κάθε ρόστερ.

Μήπως η Μπέτις είναι το φαβορί του ομίλου και το 0-0 είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό;

News 24/7

24MEDIA NETWORK