Σαν να έπαιξαν Champions League

Η Μπέτις πήρε... πάσα από την Τσέλσι, έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, δεν έκανε την ολοκληρωτική εμφάνιση των Λονδρέζων απέναντι στον ΠΑΟΚ, αλλά υπενθύμισε στους Πειραιώτες πως ο όμιλος είναι επιπέδου... Champions League.

Processed with MOLDIV
Processed with MOLDIV EUROKINISSI SPORTS

Σαν να πήρε τη σκυτάλη από την Τσέλσι. Σε μικρότερο βαθμό πίεσης και ολοκληρωτικής κατοχής/υπεροχής, αλλά η Μπέτις μπήκε στο γήπεδο Καραϊσκάκη ούσα η ομάδα που ήξερε τι ήθελε και -το βασικότερο- ήξερε πως θα το πάρει. Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν χάλασε τη συνταγή των τελευταίων αγώνων και το μόνο που έκανε ήταν ένα μίνι ροτέισον δύο προσώπων.

Ανοίγει η παρένθεση. Ανδρέας Μπουχαλάκης. Πήρε όλο το ανάθεμα της γκρίνιας για την κακή εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στα τελευταία παιχνίδια. Κακή εμφάνιση, παιχνίδι με ρίσκο που θα μπορούσε να τον στείλει νωρίς-νωρίς στα αποδυτήρια με κόκκινη κάρτα, τελικά τον έστειλε ο Μαρτίνς πριν από την ανάπαυλα, αφού "είδε το μέλλον". Μέσα ο Νάτχο ευελπιστώντας να στρωθεί η μεσαία γραμμή και ο Ολυμπιακός να βγάλει περισσότερος και σωστότερες μπάλες μπροστά. Κλείνει η παρένθεση.

Ποντένσε, Χασάν και το... χασαν

Ο νωθρός και ασύνδετος Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου που απειλήθηκε από την Μπέτις στη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο 14', αλλά ο Τσιμίκας με τάκλιν από εδώ μέχρι το Φάληρο έκοψε το σίγουρο γκολ, θα μπορούσε να είχε πάει στα αποδυτήρια, αν ο Ποντένσε και στη συνέχεια ο Χασάν δεν έχαναν τη μεγαλύτερη ευκαιρία των Πειραιωτών στα πρώτα 45 λεπτά. Γιατί μετά, ακολούθησε και αυτή του Φετφατζίδη στο 50ο λεπτό. Ο Ελληνας μέσος, ο οποίος προτιμήθηκε του κουρασμένου από τα συνεχόμενα παιχνίδια Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, δέχθηκε την τρομερή πάσα "πάρε-βάλε" του Ποντένσε, είχε για λίγα εκατοστά δίπλα του τον Χασάν στον οποίο με ένα "τσίμπημα" θα του έδινε έτοιμο γκολ, αλλά προτίμησε ο ίδιος την επαφή με τον γκολκίπερ της Μπέτις να κόβει με το ένα χέρι την μπάλα προς την πορεία της στα δίχτυα.

Europa... Champions League

Όποιος παρακολουθούσε το παιχνίδι του Φαλήρου είχε ξεχάσει ότι έβλεπε Europa League. Αλλο επίπεδο, σαν αυτό του Champions League, στα βράδια που ο Ολυμπιακός έγραφε τη δική του ευρωπαϊκή ιστορία. Μικρή, όμως, η διαφορά. Η Μπέτις ήταν επιπέδου Champions League, το παιχνίδι ήταν τουλάχιστον δύο ταχύτητες πάνω από τα αντίστοιχα προηγούμενα -και ανιαρά- παιχνίδια του Ολυμπιακού στο ίδιο γήπεδο για την ίδια διοργάνωση.

Κι αν το επίπεδο δυσκολίας ήταν ήδη ανεβασμένο αυτό εκτοξεύθηκε στα ύψη στο 73'. Ο Τσιμίκας κάνει φάουλ στον Μορόν, κουβαλάει κάρτα από προηγούμενη φάση, αντικρίζει τη δεύτερη και πάει νωρίς για ντουζ, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με 10 παίκτες για σχεδόν 20 λεπτά. Η ειρωνία είναι ότι δύο λεπτά πριν από την αποβολή, ο Μαρτίνς σκέφτηκε (και έπραξε) το απλό: έβαλε για το τελευταίο 20λεπτο τον Χριστοδουλόπουλος ελπίζοντας πως με την ορμή και την προσωπική ενέργεια θα μπορέσει να διαφοροποιήσει την εικόνα.

Το ματς ως προς το στόχο της νίκης τελείωσε στον Ολυμπιακό στο 80ο λεπτό. Ο Μαρτίνς περνάει τον Τοροσίδη για να παίξει αριστερό μπακ και βγάζει από τον αγώνα τον Ποντένσε. Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως θέλει πρωτίστως να προσέξει την άμυνα και να μη φανεί εκεί το αριθμητικό μειονέκτημα και έπειτα να κυνηγήσει το (υπερβατικό βάσει εικόνας και εξέλιξης) γκολ που θα του έφερνε τη νίκη.

Θέμα επιβίωσης

Tα τελευταία λεπτά για τον μέσο φίλο του Ολυμπιακού ήταν εφιαλτικά. Είναι εκείνα τα λεπτά που σηκώνεσαι από τη θέση σου περιμένοντας καρτερικά το σφύριγμα της λήξης. Και όσο η Μπέτις πίεζε με παίκτη παραπάνω, τόσο λυτρωτικό ήταν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή που έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια έχοντας από 1 βαθμό και τους "ερυθρόλευκους" να βάζουν τίτλο στη βραδιά "Και πάλι καλά".

Ναι, ο Ολυμπιακός δεν πήγε σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, ίσως να αιφνιδιάστηκε από το πόσο καλή στην υπομονή και το passing game ήταν η Μπέτις. Ναι, ακόμα κι έτσι είχε δύο μεγάλες φάσεις για να προηγηθεί. Αλλά μετά την αποβολή του Τσιμίκα πήγαμε σε άλλο παιχνίδι και το 0-0 ήταν θέμα... επιβίωσης.

Σημειώσεις

> Ο ΠΑΟΚ δεν έβγαλε απέναντι στα κίτρινα της Τσέλσι το πάθος που, αναμένεται και θέλει να βγάλει απέναντι στα κίτρινα της ΑΕΚ την Κυριακή. Ο Λουτσέσκου άλλαξε σύστημα, άλλαξε πρόσωπα στην ενδεκάδα, η ελληνική ομάδα μπήκε σαν υπνωτισμένη και σε συνδυασμό με το απλοϊκό ποδόσφαιρο της Τσελσι, έχασε πιο εύκολο από αυτό που δείχνει το τελικό 0-1.

> Στο 83ο λεπτό το πρώτο σουτ προς την εστία και στο 85ο λεπτό το πρώτο σουτ εντός περιοχής. Δύο στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα τη συνολική εικόνα του Δικεφάλου απέναντι στη λονδρέζικη ομάδα, η οποία έφτασε να έχει κατοχή 82%(!) και να κλείνει το πρώτο ημίχρονο στο 68%. Ηταν τέτοια η εικόνα του ΠΑΟΚ που είδε μία ομάδα να έρχεται και να τον τσαλαπατά μέσα στην Τούμπα, να βρίσκεται συνεχώς πίσω από την μπάλα -στο τραγικό, για την ελληνική ομάδα, πρώτο ημίχρονο- και να έχει μόλις δύο φάουλ.

> Κακός ο ΠΑΟΚ, επιβλητικά ανώτερη η Τσέλσι, αλλά στο 45ο λεπτό ο Δικέφαλος του Βορρά θα μπορούσε να είχε την ευκαιρία για την ισοφάριση ώστε να μπει από διαφορετική βάση στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Μπάρκλεϊ τράβηξε εντός της περιοχής παρατεταμένα τον Μαουρίσιο, το πέναλτι ήταν καθαρό, το έδειξε και το ριπλέι, αλλά ο διαιτητής (που σεβάστηκε περισσότερο την Τσέλσι) "έκλεισε" τα μάτια και συνάμα την πόρτα στην ελληνική ομάδα για μία διαφορετική σκέψη ως προς το ματς ενόψει β' ημιχρόνου.

> Το καλοκαίρι η απόκτησή του έγινε σίριαλ. Έρχεται, δεν έρχεται. Θέλει, δεν θέλει η σύντροφός του. Αρέσει, δεν αρέσει το σπίτι που του βρήκε ο ΠΑΟΚ. Ολη η προσοχή πάνω στον Βέρνμπλουμ, περί ου ο λόγος και λογικές οι προσδοκίες. Ο Λουτσέσκου τον έβαλε βασικό απέναντι στην Τσέλσι και ήταν σαν να... μην ήρθε ποτέ. Πολλά λάθη, δεν κράτησε μπάλα, δεν βοήθησε στη μεσαία γραμμή, ανάγκασε τον Σάκχοφ να τα κάνει όλα μόνος του. Απογοητευτικό ντεμπούτο για τον Σουηδό.

> Κάτι άλλο θα ήθελε ο ΠΑΟΚ από το άλλο ματς του ομίλου, αφού η ΜΠΑΤΕ νίκησε 2-0 τη Βίντι στη Βουδαπέστη. Αντιθέτως το διπλό της Μίλαν στο Λουξεμβούργο, με το γκολ του Ιγκουαΐν ήταν αναμενόμενο. Όχι βέβαια εύκολο, δείγμα του ότι είτε η ομάδα του Γκατούζο είναι προβληματική είτε η Ντουντελάνζ άξια προσοχής.

> Κάτι από Θανάση Βέγγο ή από παλιό καλό Μπένι Χιλ θύμισε το σκηνικό στον πανηγυρισμό του Μπέντζαμιν Κολολί της Ζυρίχης απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας. Εβαλε το πέναλτι και είπε ο άνθρωπος να πάει να πανηγυρίσει με τους οπαδούς της ελβετικής ομάδας που βρέθηκαν στην Κύπρο. Ολα καλά μέχρι που δεν υπολόγισε την τάφρο και... χάθηκε από το πλάνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK