Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Η λογική του παραλόγου έβγαλε νικητή

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έκαναν πολλά λογικά και ακόμα περισσότερα παράλογα πράγματα στο ντέρμπι της 2ης θέσης στη Super League. Νικητές βγήκαν οι 'ερυθρόλευκοι' όταν σταμάτησαν τα... παιχνίδια.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Η λογική του παραλόγου έβγαλε νικητή
EUROKINISSI

Η αγκαλιά ήταν ειλικρινής, αυθεντική. Ακόμα και ο ψίθυρος στο αυτί του Πέδρο Μαρτίνς από τον Βαγγέλη Μαρινάκη περιείχε μία πραγματική λύτρωση για τον πρωταγωνιστή των ημερών. Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε εντολή για δύο "καθαρές νίκες" στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με Ντινάμο Κιέβου και ΑΕΚ και σε 1,5 ημίχρονο ούτε που είχε πλησιάσει τα... προαπαιτούμενα μακροημέρευσης στην ομάδα.

Οι Πειραιώτες, για 3ο διαδοχικό δυνατό παιχνίδι, χώρισαν το 90λεπτο στα δύο. Στην Τούμπα, στο ντέρμπι τίτλου για τη Super League, στο 1ο ημίχρονο ήταν κάκιστοι, στο 2ο μέρος βελτιώθηκε λίγο η εικόνα, ίσα ίσα για το επιμέρους 1-1 στο σκορ. Στο Europa League, το 2-1 του 1ου ημιχρόνου τους αδικεί, όμως στο 2ο ημίχρονο που έσβησαν τις 'μηχανές', δέχθηκαν το γκολ της ισοφάρισης.

Στο παιχνίδι κόντρα στην Ένωση φαινομενικά δεν υπήρχε αυτό το περιθώριο. Ο Πορτογάλος προπονητής δέχθηκε για πρώτη φορά... φίλια πυρά για τις επιλογές του στα προηγούμενα παιχνίδια και μία γκέλα θα καθιστούσε αμφίβολη ακόμα και τη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, για δεύτερη διαδοχική σεζόν.

Ο κόσμος έκανε το χρέος του, τουλάχιστον οι οργανωμένοι στο πέταλο του 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', που δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα. Αν και οι κερκίδες δεν ήταν κατάμεστες, το γήπεδο ήταν μία έδρα που θα έδινε ώθηση στους 'ερυθρολεύκους'. Ξανά στη θεωρία...

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Η λογική του παραλόγου έβγαλε νικητή
EUROKINISSI

Ο Μαρτίνς δεν υπάκουσε σε ορισμένες σταθερές του ποδοσφαίρου και επέλεξε ακριβώς την ίδια ενδεκάδα με εκείνη που παρέταξε κόντρα στην Ντινάμο πριν από 4 βράδια. Δύο κρίσιμα παιχνίδια σε τόσες λίγες ώρες και με τη ρεβάνς στο Κίεβο να ελλοχεύει, έμοιαζε εκτός λογικής.

Τουναντίον, ο Μανόλο Χιμένεθ δεν προκάλεσε την τύχη του. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι δεν έβγαλε την εβδομάδα με κανονικές προπονήσεις και ο Ισπανός προπονητής έκανε το λογικό, τον άφησε εκτός. Με τον Νίκλας Χουλτ νοκ άουτ και φυσικά τον Έλντερ Λόπες ακόμα σε στάδιο αποκατάστασης, το 3-5-2 ήταν εκτός λογικής. Το 4-2-3-1 αντιθέτως, με τον Βίκτωρα Κλωναρίδη στα αριστερά για να 'τρέχει' τον Γιασίν Μεριά ελλείψει Βασίλη Τοροσίδη (και φυσικά του τραυματία Ομάρ Ελαμπντελαουί) ήταν κάτι που το επέβαλε η ίδια η λογική.

Το ίδιο συνέβη και στο 3ο λεπτό. Ένα παράλογο 'δώρο' του Γιάγκος Βούκοβιτς, μία σέντρα του Κλωναρίδη, ένα παράλογο λάθος του Ζοζέ Σα και το λογικό πλασέ του Εσεκιέλ Πόνσε στην κενή εστία έφερε το 1-0 για την Ένωση. Για δεύτερο σερί ντέρμπι με 'δικέφαλο', ο Ολυμπιακός μπαίνει χωρίς 'καθαρό' μυαλό και με λάθος νοοτροπία, με συνέπεια να δεχθεί γκολ σχεδόν με τη σέντρα. Δράση αντίδραση, λογικό επακόλουθο. Ο Αργεντινός επιθετικός της Ένωσης, δε, έφτασε τα 9 γκολ μέσα σε 9 παιχνίδια στο 2019, σκοράροντας για 6η διαδοχική αγωνιστική της Super League.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Η λογική του παραλόγου έβγαλε νικητή
EUROKINISSI

Ακόμα και η περσινή (πρωταθλήτρια) ΑΕΚ να υπήρχε στο γήπεδο, θα παράκουγε την εντολή Χιμένεθ να προστατεύσει το αποτέλεσμα. Κάθε κατοχή της μπάλας από παίκτη του Ολυμπιακού ήταν μία... πρόσκληση για την εστία του Σα.

Το λάθος του Βούκοβιτς διαδέχθηκε ένα λάθος του Μεριά που έφερε τους φιλοξενούμενους σε απειλητική θέση. Ακολούθησε ένα λάθος του Κώστα Τσιμίκα που έδωσε την ευκαιρία στον Μάρκο Λιβάγια να εκτελέσει και στη συνέχεια ο Παπ Αμπού Σισέ δεν χρειάστηκε καν να δώσει μπάλα σε αντίπαλο. Γύρισε μόνος του στον εξερχόμενο Σα και παραλίγο να σημειώσει αυτογκόλ, αλλά ο Πορτογάλος με εκτίναξη έδιωξε σε κόρνερ.

Αν ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει μία ευκαιρία, αυτήν την κατέστρεψε το λάθος του Αχμέντ Χασάν, που έδωσε κακή πάσα στον Κώστα Φορτούνη για πλασέ μέσα από την περιοχή. Αντιθέτως, η ΑΕΚ είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον αρχηγό της, Πέτρο Μάνταλο, στο 25' (τετ α τετ) και στο 26' (βολέ), στις οποίες ο Σα απέκρουσε με μεγάλη δυσκολία.

Στο τέλος του ημιχρόνου, αυτός που έπαιζε με τη λογική ήταν ο πίνακας των στατιστικών. Η ΑΕΚ είχε 4 τελικές, όλες στην εστία, αλλά μόλις ένα γκολ, ο Ολυμπιακός που έκανε το ένα λάθος μετά από το άλλο είχε 60% κατοχή μπάλας. Αντιθέτως, το κοινό ήταν λογικό και μετά από δεκάδες παιχνίδια, αποδοκίμασε τον Ολυμπιακό στο ημίχρονο.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Η λογική του παραλόγου έβγαλε νικητή
EUROKINISSI

Και κάπου εκεί, το λογικό γίνεται παράλογο και αντιστρόφως. "Στο 1ο ημίχρονο παίξαμε σαν πρωταθλητές, στο 2ο ημίχρονο δεν είχαμε ένταση", έλεγε ο Χιμένεθ μετά από τον αγώνα, γι' αυτό που εκτυλίχθηκε στο νέο 45λεπτο. Ο Μαρτίνς δεν έλεγε, έπραττε. Άλλαξε τη δεξιά πτέρυγά του, με τους Βασίλη Τοροσίδη και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να περνούν στον αγώνα και τους Ζιλ Ντίας και Βούκοβιτς να μένουν στον πάγκο.

Μόλις 5 λεπτά μετά από τη σέντρα, σε μία αναμπουμπούλα στη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ, ο Μαντί Καμαρά με ευθύβολο σουτ ισοφάρισε σε 1-1. Η λογική στο παιχνίδι του Ολυμπιακού άρχισε να αποκαθίσταται. Όταν, δε, ο Χιμένεθ έχασε την υπομονή του και έβγαλε τον Κλωναρίδη για να βάλει τον Τάσο Μπακασέτα, τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για τους γηπεδούχους.

Ο αγώνας, πάντως, επιφύλασσε ακόμα μία στιγμή πέραν πάσης λογικής. Με τη συμπλήρωση ενός 20λεπτου, ο Χριστοδουλόπουλος βρέθηκε στο έδαφος χωρίς να υπάρχει κάποιο μαρκάρισμα. Αμέσως φάνηκε να αντιλαμβάνεται τι μπορεί να έχει συμβεί και έπιασε το κεφάλι του. Η σκηνή έχει επαναληφθεί πολλές φορές στα γήπεδα και συνήθως είναι προπομπός της πιο απευκταίας διάγνωσης, μιας ρήξης χιαστού.

Μπορεί να έφυγε περπατώντας (με την υποστήριξη του ιατρικού επιτελείου) από τον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο δεν σταμάτησε να καταριέται την τύχη του και να πιάνει το πρόσωπό του με βουρκωμένα μάτια. Δεν υπήρχε λογική να λείπει ο MVP της περσινής ΑΕΚ και του περσινού πρωταθλήματος από αυτό που θα επακολουθούσε...

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Η λογική του παραλόγου έβγαλε νικητή
EUROKINISSI

"Μέσα στα αποδυτήρια τους είπα ότι πιστεύω στις ικανότητες τους και αυτό που παρουσιάζουμε δεν είναι η εικόνα μας. Τους είπα να παίξουμε πιο άμεσο ποδόσφαιρο και ότι πιστεύω στις δυνατότητες τους. Να δείξουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε. Αυτό κάναμε και δείξαμε τι έπρεπε να έχουμε κάνει από την αρχή", ισχυρίστηκε ο Μαρτίνς.

Οι αποδείξεις ήρθαν στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα. Στο 72', ο φετινός MVP του πρωταθλήματος εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Σιμόες, άντεξε στο φάουλ του Πορτογάλου και με το αριστερό έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στα δίχτυα. Το λάθος έφερε την τιμωρία, αλλά από την αντίπερα όχθη αυτήν τη φορά.

Στο 83', ο σκόρερ είχε ξανά μια λογική. Ο Χασάν είχε σκοράρει στα προηγούμενα 3 παιχνίδια που έπαιξε βασικός και έκανε το ίδιο και κόντρα στην ΑΕΚ, συνεχίζοντας το σερί. Ακόμα και το 4ο γκολ είχε τη λογική του. Ο Γκιλιέρμε έβγαλε την μπαλιά και ο Φορτούνης βγήκε στην πλάτη της άμυνας, αμαρκάριστος. Πέρασε τον Βασίλη Μπάρκα ανεμπόδιστα και σε κενή εστία ήταν λογικό να μην επαναλάβει ό,τι έκανε κόντρα στην Ντινάμο, σε μία μεγάλη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε, αλλά να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Ακόμα και η σύρραξη στις καθυστερήσεις, είχε λογική σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Ο Μπακασέτας με τον Γκιλιέρμε είχαν μία έντονη στιγμή, με τον Βραζιλιάνο μέσο να εξελίσσεται σε ήρωα της κερκίδας, φιλώντας το σήμα των Πειραιωτών, περίπου 2,5 χρόνια αφότου ο διεθνής Έλληνας μεσοεπιθετικός το... αψήφησε επιλέγοντας να μεταγραφεί στην ΑΕΚ.

Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Η λογική του παραλόγου έβγαλε νικητή
EUROKINISSI

Η λογική αποκαταστάθηκε. Ο Ολυμπιακός έβαλε τέλος σε ένα... παράλογο σερί 9 ντέρμπι δίχως νίκη και έκανε ένα ημίχρονο αντάξιο των αγώνων του τον φετινό Ιανουάριο. Η ΑΕΚ γνώρισε την πρώτη ήττα της στο πρωτάθλημα από τον Νοέμβριο και τον Παναιτωλικό, μένοντας 8 βαθμούς μακριά από τους 'ερυθρολεύκους' στο κυνήγι της 2ης θέσης.

Βάσει λογικής, δεν μπορεί να τη διεκδικήσει πλέον. Αντιθέτως, για τον Ολυμπιακό υπάρχει ένα ανοιχτό 'μέτωπο', αυτό της πρόκρισης στη φάση των 16 του Europa League. Γι' αυτό και η λογική επικράτησε και μετά από τον εναγκαλισμό Μαρινάκη - Μαρτίνς, με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ να επισκέπτεται τα αποδυτήρια.

Την προηγούμενη φορά που το έκανε αυτό, ήταν για έντονη ομιλία και προειδοποίηση για δύο "καθαρές νίκες". Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον στόχο του κατά το ήμισυ, αλλά ακόμα έχει περιθώριο να κάνει το... παράλογο βάσει παράδοσης και να προκριθεί μέσα στην Ουκρανία.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK