Ο Τζορτζ Σαν-Πιέρ ήταν o GOAT των ΜΜΑ πριν ανακαλυφθεί ο όρος

Η ανακοίνωση της απόσυρσης του Τζορτζ Σαν-Πιέρ λειτουργεί σαν φωτεινός σηματοδότης της πορείας ενός ανθρώπου που μετρούσε συνεχώς νοκ άουτ. Των άλλων.

Ο Τζορτζ Σαν-Πιέρ ήταν o GOAT των ΜΜΑ πριν ανακαλυφθεί ο όρος
2017 BRANDON MAGNUS/ZUFFA LLC

Ο Τζόρτζ Σαν-Πιέρ έχει ζήσει τα πάντα: 3 τίτλους πρωταθλημάτων ελαφρών βαρών, σε μια ονειρεμένη τριετία (2006-08), μια ζωή γεμάτη επικές νίκες απέναντι στα σημαντικότερα ονόματα του UFC για τον αθλητή που έγινε το απόλυτο #1 και αποφάσισε να βάλει τέλος όσο αυτός ο αριθμός είχε ακόμα κάποια αξία. Ο 38χρονος αθλητής με μια σεμνή δήλωση ανακοίνωσε την απόσυρση του από το UFC. Στο μήνυμα του αναφέρει τα εξής:

"Σήμερα ανακοινώνω την απόσυρση μου από το Πρωτάθλημα Μεικτών Πολεμικών Τεχνών. Πρόθεση μου παραμένει το να συνεχίσω να προπονούμαι και να εξασκώ τις πολεμικές τέχνες για όσο ζω, αλλά αυτή είναι η στιγμή που επέλεξα να βάλω τέλος στην επαγγελματική μου καριέρα ως αθλητής μεικτών πολεμικών τεχνών.

Πάντα ήθελα να αποχωρήσω από το άθλημα με τους δικούς μου όρους, τη στιγμή που εγώ θα επέλεγα. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί πειθαρχία . Επίσης απαιτεί πειθαρχία το να σταματάς τη στιγμή που σωματικά και συναισθηματικά βρίσκεσαι ακόμα στη καλύτερη φάση της ζωή σου. Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντέξει κανείς στο πέρασμα του χρόνου, είναι το να βρίσκεται πάντα μπροστά".

Η ανακοίνωση της απόφασης του Σαν-Πιέρ έρχεται 15 μήνες μετά από έναν επικό αγώνα στο UFC 217, όπου κατάφερε να σημειώσει μια ιστορική νίκη ενάντια στον Μάικλ Μπίσπινγκ και να κατακτήσει τον τίτλο στην κατηγορία των 83 κιλών. Όμως αυτό δεν ήταν πάρα μια ακόμα φωτεινή στιγμή στο παλμαρέ των κατακτήσεων ενός αθλητή που θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμα λαμπερό. Ο Σαν-Πιέρ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στις 25 Ιανουαρίου 2002, κερδίζοντας τον Ιβάν Μινιβάρ από τον πρώτο γύρο σε αγώνα επιδείξεων που έγινε στο Μόντρεαλ. Ο πρώτος τίτλος του Σαν-Πιέρ ήρθε όταν κατάφερε να ισοπεδώσει τον Ματ Χίουζ στο UFC 65 και κάπου εκεί ξεκίνησε η εκτόξευση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την αποχώρηση του, ο Σαν-Πιέρ ανέφερε συχνά το όνομα του Γουέιν Γκρέτσκι, τον καλύτερο ίσως αθλητή χόκεϊ επί πάγου στη σύγχρονη ιστορία του Καναδά, τονίζοντας πως ήθελε να γίνει 'ο Γκρέτσκι του UFC', δηλαδή "ο καλύτερος αθλητής όλων των sports, με ρεκόρ που δεν θα σπάσουν ποτέ. Ένας σπουδαίος αθλητής και ένα πρότυπο για τους νέους. Πάντα ήθελα να γίνω σαν τον Γουέιν Γκρέτσκι".

Με ένα σερί νικών που άγγιξε το 26-2 απέναντι σε ονόματα όπως οι Νικ Ντίαζ, Τζόν Φίτς, Σων Σέρκ, Μάτ Χιούζ, Τζέηκ Σίλντς, ο Σαν-Πιέρ έφτιαξε τον οδικό χάρτη για να γίνει ο κορυφαίος. Αλλά αν υπάρχει μια στιγμή-ορόσημο στην καριέρα του, που τον 'έφτιαξε' από το υλικό των πρωταθλητών, αυτή δεν ήταν μια νίκη, αλλά ένα σχεδόν ολέθριο χτύπημα, που είχε δεχτεί αγωνιζόμενος ενάντια στον Κάρλος Κόντιτ:

"Η στιγμή της καριέρας μου για την οποία είμαι περισσότερο περήφανος, είναι όταν έπεσα κάτω από μια κλωτσιά στο κεφάλι από τον Κάρλος Κόντιτ. Έπεσα κάτω και κατάφερα να σηκωθώ και να σταθώ όρθιος. Κάποιοι ίσως να ήθελαν να ακούσουν για μια νίκη, ένα νοκ-άουτ, αλλά για μένα ήταν ότι κατάφερα να επιβιώσω ύστερα από μια κλωτσιά, να σταθώ όρθιος".

Photo Credits: Facebook/Georges St-Pierre

News 24/7

24MEDIA NETWORK