Η hard rock βραδιά του Χάρη Γιαννόπουλου

Το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του Contra.gr για την αγωνιστική της κορυφαίας κατηγορίας του ελληνικού μπάσκετ. Ό,τι μεγάλο ή μικρό συνέβη στη 14η αγωνιστική της Basket League.

Ο Χάρης Γιαννόπουλος πανηγυρίζει με τον Κέντρικ Ρέι στη διάρκεια του αγώνα της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ
Ο Χάρης Γιαννόπουλος πανηγυρίζει με τον Κέντρικ Ρέι στη διάρκεια του αγώνα της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ EUROKINISSI SPORTS

Η 14η αγωνιστική της ΕΚΟ Basket League, η πρώτη του δεύτερου μισού της σεζόν, ανήκει αξιοκρατικά στην ΑΕΚ. Το 100-97 επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, η πρώτη σε κανονική περίοδο μετά το 2008 (70-66 στις 6 Απριλίου), δεν εκλαμβάνεται ως τυχαίο περιστατικό. Δεν ήταν απόρροια της κακής απόδοσης ή της κούρασης της ομάδας που 48 ώρες νωρίτερα είχε νικήσει την ΤΣΣΚΑ στη Ρωσία. Οι 'πράσινοι' σούταραν με 52% στο δίποντο και 33% στο τρίποντο - not bad, απέσπασαν 11 περισσότερα ριμπάουντ (39-28), μια τεράστια διαφορά δεδομένης της αδυναμίας τους, και είχαν μόλις 6 λάθη. Έπαιξαν καλά. Ωστόσο -εκ του αποτελέσματος και όχι μόνο- οι 'κιτρινόμαυροι', με 9 διαδοχικές νίκες που έγιναν 10, έπαιξαν εμφανώς καλύτερα. Άντεξαν όταν απώλεσαν διαφορά 14 πόντων (58-44) πέφτοντας στο -1 (85-86) και περήφανα έφτασαν στη δεύτερη θέση της κατάταξης, τη στιγμή που μετά το πέρας της 5ης ήταν στην τελευταία με 1-4!

Το μεγαλύτερο κομμάτι της νίκης ανήκει αναμφίβολα στον Κιθ Λάνγκφορντ που, νηφάλιος απ' όταν γύρισε στο παρκέ, πήρε όλες τις ορθές αποφάσεις. Ένα άλλο ωστόσο θα πρέπει ν' αποδοθεί υποχρεωτικά στον Χάρη Γιαννόπουλο. Το στιλ του θυμίζει ναυαγό που ξέβρασε το κύμα σε κάποια βραχονησίδα, ένα στιλ βέβαια που έχει ανάγκη από την κατάλληλη περιποίηση. Για συντροφιά ο Έλληνας φόργουορντ δεν έχει μια μπάλα του βόλεϊ που τη αποκαλεί Γουίλσον. Είναι κολλητός μ' αυτήν του μπάσκετ. Παιδί που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, από 14 ετών εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ και υιοθετώντας εξ αρχής 'το όσο δεν δουλεύεις κάποιος άλλος το κάνει και γίνεται καλύτερος από εσένα' δεν άφησε ποτέ τον εαυτό του. Είτε ανήκε στον Ολυμπιακό (2008-09) και στον Παναθηναϊκό (2012-13), συμπληρώνοντας με την ΑΕΚ την τετράδα των μεγάλων, είτε στον Πανιώνιο (2009-11), στο Περιστέρι (2011-12) και στο Ρέθυμνο (2015-18). Ακόμη-ακόμη και στην Ισπανία (Μανρέσα, Ομπραντόιρο).

Ακούγοντας επαναλαμβανόμενα τους Floyd να τραγουδούν 'every year is getting shorter never seem to find the time' ο Γιαννόπουλος απέφυγε να εγκλωβιστεί σε καθετί που είχε και απολαμβάνει τις στιγμές, γιατί ο χρόνος είναι αδυσώπητος, και δεν έχει επιτρέψει ποτέ στον εαυτό του να επαναπαυτεί, 'waiting for someone or something to show you the way'. Είναι κυρίαρχος του μέσα του, ένα 'Free Bird' των αγαπημένων του Lynyrd Skynyrd, και στα 30 του εξακολουθεί χωρίς φανφάρες και ιδιοτροπίες, σχεδόν αντισυμβατικά, να κάνει αυτό που του αρέσει: να σουτάρει. Είναι μάλιστα από τους πιο αξιόπιστους 'εκτελεστές' του πρωταθλήματος, μετρώντας εφέτος ένα σχεδόν 50% (48.9%) πίσω από τη γραμμή των 6μ75, καταδιώκοντας τους πρώτους πέντε της λίστας (Φριντέτ, Ζάρα, Τζόνσον, Ρας, Τόμας). Την άμυνα της πρώην ομάδας του, που πριν από 7-8 χρόνια δεν του είχε προσφέρει όσα όριζε το ταλέντο του και η σεζόν που είχε κάνει προηγουμένως στην Τζον Κένεντι (14'14'' ανά ματς στο πρωτάθλημα), την τιμώρησε παραδειγματικά μς 4/5 περιφερειακά σουτ, είτε κρατώντας θέση στη γωνία είτε βγαίνοντας από τα σκριν για να υποδεχθεί την μπάλα. Επί όλων αυτών υπάρχουν βιντεοσκοπημένες αποδείξεις.

Συνολικά ο Γιαννόπουλος, που έχει περάσει με επιτυχία απ' όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων, έχει καταγεγραμμένα 23 εύστοχα τρίποντα στη στατιστική του πρωταθλήματος, όχι πολύ μακριά από τα 12 παραπάνω του πρώτου Φράνκαμπ, 69 πόντοι που αντιστοιχούν στα 7/10 των όσων έχει δώσει στην ΑΕΚ. Συνολικά δε στην πρώτη κατηγορία έχει υπερβεί τους 1.500 και παρόλο που τα λεπτά που αγωνίζεται κάθε φορά ποικίλουν από φορά σε φορά (από 3'06'' ως 24'41'') είναι μια σταθερά που η Ένωση έχει ανάγκη στο επιθετικό παιχνίδι της, μια και έχει σημειώσει πέντε φορές διψήφιο αριθμό πόντων και τουλάχιστον 1 τρίποντο στα 11 από τα 13 παιχνίδια.

Αν όντως είχε προχωρήσει η διαδικασία της αποδέσμευσής του είτε το περασμένο καλοκαίρι, παρόλο που τον Ιούλιο του 2018 είχε υπογράψει για 2+1 χρόνια, είτε εν μέσω σεζόν, επειδή αποκτήθηκε ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, σήμερα δεν θα γράφαμε για την υπέροχη βραδιά του στο ΟΑΚΑ και η ΑΕΚ θα ήταν χαμένη της υπόθεσης. Ο ίδιος αντιθέτως, αδέσμευτος εσαεί, θα ρόκαρε σολάροντας με το σουτ του για ηλεκτρική κάπου που θα αισθανόταν εξίσου ελεύθερος.

Ο Σάνον Σόρτερ σε μια προσπάθεια για τρεις πόντους
Ο Σάνον Σόρτερ σε μια προσπάθεια για τρεις πόντους MOTIONTEAM

> Πίσω από το +17 του ΠΑΟΚ επί της Άρη (101-84), στη διπλή νίκη της Κυριακής (επικράτηση με κάλυψη της διαφοράς), δεν θα βρεις αποκλειστικά τους 49 πόντους που έδωσαν μαζί οι Σμιθ και Σόρτερ, αλλά κυρίως τους 10 παραπάνω (15 έναντι 5) που βρήκαν οι γηπεδούχοι από δεύτερες επιθέσεις. Μόνο ο Γουίγκινς μάζεψε 6 επιθετικά ριμπάουντ!

> Ο Μάκης Γιατράς δεν αποδείχθηκε δυνατόν ν' ανατρέψει την "τραγική εμφάνιση" του Προμηθέα, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, ούτε τους 20 πόντους του Μπράντον Ρας και το 76-62 της Λάρισας στην Πάτρα ήρθε με επιμέρους 30-42 στο δεύτερο μισό. Πάντως ο Βαγγέλης Μάντζαρης σκόραρε περισσότερους από μια ντουζίνα πόντους σε αγώνα πρωταθλήματος μετά τις 11 Νοεμβρίου του 2018 και συνολικά 20 αγώνες!

> Βασιλιάδες στο Ρέθυμνο οι Κινγκς του Ζιάγκου. Αν η κρητική ομάδα έπαιζε μονίμως εντός έδρας, θα ήταν τώρα σε τροχιά τετράδας και όχι η χειρότερη επίθεση της κατηγορίας. Το 75-59 επί του Ηφαίστου, με 50% εντός πεδιάς, ήταν η έκτη νίκη σε επτά παιχνίδια, έχοντας ηττηθεί μόνο από το Περιστέρι. Με μονοψήφιο αριθμό ασίστ (9) τέλειωσε το 40λεπτο η αγνώριστη ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου.

> Ο Ηρακλής, βέβαια, είχε μία λιγότερη τελική (8) στο εντός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι και συνδυαστικά με τα 41 άστοχα σουτ μετά βίας ξεπέρασε τους 31 πόντους στο δεύτερο 20λεπτο, χάνοντας 69-76. Οι 'αναρχικοί' της κερκίδας δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

> Η τρίτη εφετινή εκδοχή του Ιωνικού, η πιο αδύναμη, με τον κόουτς Μιχάλη Κουταλιανό και νέους παίκτες, εμφανίστηκε στο κλειστό του Λαυρίου, γεγονός που ευνόησε μια ήδη δομημένη ομάδα όπως του Χρήστου Σερέλη, με αποτέλεσμα το σχεδόν αναμενόμενο 82-68. Τους 24 πόντους εξ αυτών τούς έδωσε ο σταθερά πολύτιμος ΝτεΚόζι.

> Μόνο 11 εύστοχα τρίποντα από Πανιώνιο (6/20) και Κολοσσό (5/19). Αναγκαστικά για το 76-67 οι 'κυανέρυθροι' χρειάστηκαν να βάλουν 24 (από τις 30) βολές - διπλάσιες (12/18) από τους Ρόδιους, που χρεώθηκαν 10 παραπάνω φάουλ και έχασαν τρεις παίκτες με 5!

News 24/7

24MEDIA NETWORK