Ντόντσιτς και Πορζίνγκις 'ζωντανεύουν' ξανά τη φαντασίωση των Μάβερικς

Το δίδυμο που ομορφαίνει το παιχνίδι των Ντάλας Μάβερικς και τους μετατρέπει πάνω απ' όλα σε μια ελκυστική για το κοινό ομάδα έχει κινητήριο μοχλό τον 20χρονο Σλοβένο και εκτελεστικό όργανο τον 24χρονο Λετονό.

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις και ο Λούκα Ντόντσιτς στη media day των Μάβερικς
Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις και ο Λούκα Ντόντσιτς στη media day των Μάβερικς AP PHOTO/LM OTERO

Οι Ντάλας Μάβερικς συμπληρώνουν εφέτος 38 χρόνια 'ζωής' στο ΝΒΑ. Σ' αυτήν τη χρονική περίοδο των σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών έχουν καταφέρει τα πάντα: από το 11-71 της σεζόν 1992-93, που ήταν το χειρότερο ρεκόρ της σύγχρονης εποχής της λίγκας έως ότου οι Φιλαντέλφια Σίξερς του 2016 βρεθούν μια νίκη πιο κάτω (10-72) για χάρη του tanking, και την απώλεια του τίτλου του 2006 ενώ προηγούνταν των Χιτ με 2-0, μέχρι το καλύτερο ρεκόρ της κανονικής περιόδου (67-15) ή την κατάκτηση του δαχτυλιδιού το 2011 χωρίς να είναι το φαβορί.

Η τελευταία τριετία ήταν μια κυκλική διαδρομή περισυλλογής, επαναπροσδιορισμού κατευθύνσεων και ανοικοδόμησης. Μια αλληλουχία κινήσεων που επαναλαμβάνονταν. Με max 33 νίκες στη ρέγκιουλαρ σίζον και την 11η θέση ως καλύτερη στη Δύση. Πρόπερσι εμφάνισαν ποσοστό επιτυχίας μικρότερο του 30% και πέρυσι κατέληξαν 14οι, στο χειρότερο πλασάρισμα της ιστορίας τους από το 1981 που αποτέλεσαν μέρος της εξάπλωσης της λίγκας.

Με μια διαφορά βέβαια. Διέθεταν τον 'rookie of the year', είχαν βρει τον ήρωα της επόμενης ημέρας 20 χρόνια μετά τον προηγούμενο. Ο Λούκα Ντόντσιτς, που κατέληξε στο Ντάλας από... εκούσιο λάθος των Χοκς, ήταν εκθαμβωτικός σ' ένα περιορισμένων δυνατοτήτων και ανομοιογενές σύνολο. Αγωνίστηκε στα 72 από τα 82 παιχνίδια της σεζόν, ανά 32.2 λεπτά, και προσέφερε 21.2 πόντους (με 43% στα σουτ), 7.8 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Η αναγωγή στις 100 κατοχές 'εκτόξευε' κατά πολύ τα νούμερά του. Στην τελευταία επαγγελματική χρονιά του Ντιρκ Νοβίτσκι, ο Μαρκ Κιούμπαν είχε βρει σ' έναν 20χρονο πολυχρηστικό Σλοβένο το ερέθισμα που θα τον ιντρίγκαρε ξανά ως 'κυβερνήτη' του οργανισμού. Θα ενεργοποιούσε τα ένστικτά του για τη δημιουργία μιας ομάδας με προοπτική κορυφής μέσα στα επόμενα χρόνια.

Για τον κόουτς Ρικ Καρλάιλ ήταν από την πρώτη ημέρα ένας τύπος που θα στηρίξει όλο το franchise. Βέβαια, η προσθήκη ενός ακόμη ανερχόμενου αστέρα ήταν θεμελιώδης για την υλοποίηση του σχεδίου. Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις, που πίεζε τους Νιου Γιορκ Νικς να τον ανταλλάξουν, ήταν αυτό που ο ιδιόρρυθμος και ζάπλουτος παράγοντας έψαχνε. Ένας ψηλός που μπορεί να κάνει όσα ένας κοντός για να 'κουμπώσει' ταιριαστά μ' έναν κοντό που καταφέρνει με την ίδια άνεση όσα ένας φόργουορντ/σέντερ. Την 1η του Φλεβλάρη 'θυσίασε' τον Ντένις Σμιθ τζούνιορ (που ούτως ή άλλως ασφυκτιούσε με τον Ντόντσιτς στην περιφέρεια) και άλλα δύο draft picks του α' γύρου, ενώ ταυτόχρονα παραχώρησε τα συμβόλαια των βετεράνων Τζόρνταν - Μάθιους προσβλέποντας στη δημιουργία ενός ολόφρεσκου ρόστερ. Ο Λετονός φόργουορντ αποκτήθηκε τραυματίας από μήνες και υπό την αίρεση πως θα ήταν restricted free agent, ουδόλως πάντως απασχόλησε τους 'καουμπόηδες' που τον υπέγραψαν ξανά το καλοκαίρι για να συνθέσει ένα απολαυστικό δίδυμο με τον Ντόντσιτς.

Όσα οι δυο τους έκαναν στο φιλικό 107-70 επί των (αδύναμων) Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ αρκούν για να μας δελεάσουν πριν από την έναρξη της σεζόν.

Εξαιρουμένης της εντυπωσιακής τάπας του Νόελ στον Πορζίνγκις. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες οικογένειες.

Κρατάμε όλα τα υπόλοιπα. Αρχικά τους αριθμούς τους. Μόνο στο πρώτο ημίχρονο είχαν 23 από τους 57 πόντους των Μαβς. Στο φινάλε δε είχαν 19-10-7 ο Σλοβένος και 17-13 ο Λετονός.

Κατόπιν τις συνεργασίες τους. Πάσα πίσω από την πλάτη ο ένας, εύστοχο τρίποντο ο άλλος.

Υπήρχε φυσικά και low post παιχνίδι για χάρη του Λετονού.

Όπως επίσης η συνεισφορά τους σ' όλους τους επιμέρους τομείς του παιχνιδιού. Επιθετικό ριμπάουντ ο μεν, μακρινό σουτ ο δε.

Τέλος, ξεχωρίζει η αρχοντική παρουσία αμφότερων στο παρκέ.

Ο Πορζίνγκις επέστρεψε στη δράση στις 9 Οκτωβρίου, στο ματς προετοιμασίας με τους Πίστονς, ύστερα από μια μακρά αποθεραπεία 20 μηνών και 3 ημερών. Ήταν άστοχος. Ένας τραυματισμός στον αχίλλειο είναι τρομερά ύπουλος, αλλά πλέον ο χρόνος θα δουλεύει υπέρ του, όπως και καθένας από τους αγώνες προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο του πρώτου κύκλου του στο ΝΒΑ. Αν ο Λετονός παραμείνει υγιής ένα είναι βέβαιο πάντως: ότι η συνύπαρξή του με τον Λούκα Ντόντσιτς μεταλλάσσει τους Μάβερικς από μια ομάδα της σειράς της Δύσης σ' ένα άκρως ελκυστικό σύνολο που την πρώτη σεζόν θα κυνηγήσει υπερβάσεις. Παρέα με Τζάστιν Τζάκσον, Ντελόν Ράιτ, Ντουάιτ Πάουελ και λοιπούς, "Είμαστε όσο ενθουσιασμένοι ήμασταν πριν από 20 χρόνια", έλεγε πρόσφατα ο πρόεδρος Ντόνι Νέλσον. Δικαιολογημένα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK