Οι 50 κορυφαίοι του ΝΒΑ μπαίνουν στη σειρά: 30-21

Συνεχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση ως την ανάδειξη του MVP για τη χρονιά που βρήκε πρωταθλητές τους Τορόντο Ράπτορς. Επιλέξαμε -τους δικούς μας- 50 καλύτερους και τους στοιχίσαμε τον έναν μετά τον άλλον για να φτάσουμε στον πρώτο. Το τρίτο μέρος εμπεριέχει το 30 ως το 21.

Ο Νίκολα Βούτσεβιτς προσπαθεί να παίξει με πλάτη τον Καρλ-Άντονι Τάουνς
Ο Νίκολα Βούτσεβιτς προσπαθεί να παίξει με πλάτη τον Καρλ-Άντονι Τάουνς AP PHOTO/PHELAN M. EBENHACK

Στα μέσα της κατάταξης πλέον, βαδίζοντας σταθερά προς την κορυφαία 10άδα της σεζόν στο ΝΒΑ. Όσο εξελίσσεται η διαδικασία, από τους 50 στους 40 κι από τους 40 στους 30, τόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας της σειράς κατάταξης. Να θυμάσαι πως η επιλογή εξαρτάται από κάθε παράμετρο που μπορεί να σκαρφιστεί ο νους: από τη λειτουργία και την πορεία της ομάδας, στην οποία ανήκε ο κάθε υποψήφιος ως την ατομική βελτίωση, την επιδραστικότητα, την προοπτική και φυσικά το προσωπικό γούστο.

Επί της ουσίας η ερώτηση είναι μία: με ποια σειρά προτεραιότητας θα τους ήθελες στην ομάδα σου.

30, Κλιντ Καπελά - Χιούστον Ρόκετς: Αν δεν υπάρχε ο Ελβετός, με τις αφρικανικές ρίζες, σέντερ, το σχέδιο του Ντ'Αντόνι θα ήταν ημιτελές, αφού δεν θα υπήρχε παίκτης να σκρινάρει αποτελεσματικά και να ολοκληρώνει με 65% τα πικ εν ρολ που έχτιζε με τους κοντούς. Λόγω αντίχειρα έχασε διαδοχικά παιχνίδια της κανονικής περιόδου, συνολικά 15, αλλά τα νούμερά του ήταν ανεβασμένα πηγαίνοντας στου 16.6 πόντους με 12.7 ριμπάουντ. Το ποσοστό ευστοχίας του κυμάνθηκε στα περυσινά επίπεδα, βελτιώθηκε αντιθέτως στις βολές, στοιχείο απαραίτητο για ψηλό. Το 10.8 win share αποτυπώνει πόσο σημαντικός ήταν, με συνέπεια η κάθετη πτώση του στα playoffs, κυρίως στην ημιτελική σειρά της Δύσης με τους Γουόριορς.

29, Ντ'Άντζελο Ράσελ - Μπρούκλιν Νετς: Οι Λέικερς έχουν κάνει αρκετά λάθη τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο τρανταχτά της προηγούμενης 2ετίας ήταν με τον 23χρονο από το Λούιβιλ. Δεν πίστεψαν ότι θα εξελιχθεί τόσο, πόνταραν στον -άνθρακα ο θησαυρός- Μπολ (ωσότου τον παραχωρήσουν για τον Ντέιβις) και ψάχνουν πλέον έναν πόιντ γκαρντ στην αγορά, ενώ τον είχαν μέσα στα πόδια τους. Από τους 15.5 πήγε στους 21.1, από τις 5.2 τελικές στις 7, από τα 0.8 κλεψίματα στα 1.2. Τον βόλεψαν όσα πρέσβευε ο Σον Μαρκς και το σύστημα του Κένι Άτκινσον, πήρε ό,τι του έδιναν οι αντίπαλες άμυνες και έφτασε να γίνει all star μέσα από έναν οργανισμό που επανήλθε στα playoffs κυνηγώντας πλέον υπερβάσεις. Ένα ενδεχόμενο που μπορεί να τον φέρει πίσω; Να θυσιαστεί για τον Ίρβινγκ. Εκτός κι αν γυρίσει στους 'λιμνάνθρωπους'.

Ο Ντ'Άντζελο Ράσελ πανηγυρίζοντας μετά από τις πολλές επιτυχημένες προσπάθειές του
Ο Ντ'Άντζελο Ράσελ πανηγυρίζοντας μετά από τις πολλές επιτυχημένες προσπάθειές του AP PHOTO/DARRON CUMMINGS

28, Καρλ-Άντονι Τάουνς - Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Ήταν η πρώτη από τις τέσσερις σεζόν του που δεν έπαιξε όλα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου και έγραψε το δεύτερο μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Πιο ωφέλιμος όμως για το σύνολο από την περυσινή περίοδο τόσο σε σκορ (24.4 πόντοι με 62.2 true shooting) που είναι το δόρυ του, όσο σε ριμπάουντ (12.4) και ασίστ (3.4). Φυσικά ήταν μακράν του δεύτερου ο πιο κομβικός παίκτης των 'λύκων', αγγίζοντας το 28.9% στο usage. Ταυτόχρονα είναι η ελπίδα τους για το μέλλον, αρκεί να τον πλαισιώσουν με τους κατάλληλους (κι όχι τον Μπάτλερ) προκειμένου να μην γίνει ένας δεύτερος Κέβιν Γκαρνέτ, απηυδισμένος.

27, ΛαΜάρκους Όλντριτζ - Σαν Αντόνιο Σπερς: Θα συμφωνήσεις πως κλείνοντας τα 34 δεν είναι πλέον ο εκρηκτικός ψηλός που θα σμπαραλιάσει τις αντίπαλες φροντ λάινς με την ορμή του. Ωριμότερος από ποτέ ωστόσο, φροντίζει να εκμεταλλεύεται κάθε πτυχή του πλούσιο ταλέντου του, κυρίως της απειλής που δημιουργεί στην επίθεση από κάθε απόσταση, ανοίγοντας διαδρόμους για τους υπόλοιπους, καθώς τραβά έξω αυτόν που τον μαρκάρει. Όλη η χρησιμότητά του αντανακλάται στους 21.3 πόντους και στα 9.2 ριμπάουντ με 22.9 PER, όταν ο μέσος όρος στο ΝΒΑ είναι 15! Για να είναι πιο πάνω, θα έπρεπε οι Σπερς του Πόποβιτς να προχωρήσουν περισσότερο.

Ο Κρις Μίντλετον εν δράσει σε παιχνίδι των Μιλγουόκι Μπακς
Ο Κρις Μίντλετον εν δράσει σε παιχνίδι των Μιλγουόκι Μπακς AP PHOTO/CARLOS OSORIO

26, Κρις Μίντλετον - Μιλγουόκι Μπακς: Γίνεται ο μέσος όρος πόντων του ανά ματς να έχει πέσει, αλλά ο 28χρονος γκαρντ από τη Βόρεια Καρολίνα να έχει εξελιχθεί σε πολύ πιο κομβικό κομμάτι για το παιχνίδι των 'ελαφιών'; Της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ και η οποία έφτασε ως τους Τελικούς της Ανατολής. Take it for granted. Δεν τροποποίησε το παιχνίδι του, ωστόσο έγινε πιο ενεργητικός σε ριμπάουντ (6.0) - δημιουργία (4.3) και, παρόλο που αυξήθηκαν οι προσπάθειες για τρεις, βελτίωσε το ποσοστό του από την περίμετρο (37.8%). Ήταν από τους μετρημένους γκαρντ που εμφάνισε τέτοιο συνδυασμό αριθμών, έχοντας προηγηθεί η αναγωγή των 36 λεπτών.

25, Λου Γουίλιαμς - Λος Άντζελες Κλίπερς: Από τον 1.9 πόντους στην πρώτη σεζόν του, πριν από 13 χρόνια, στους 20 κατά τη δεύτερη χρονιά στος Λος Άντζελες. Θα γίνει 33ων στα τέλη του Οκτώβρη, εξακολουθεί παρόλα αυτά να υπηρετεί θαυμάσια το ρόλο του 6ου παίκτη με ποσοστό που ξεπερνά το 36% στο τρίποντο. Ο χρόνος παρουσίας στο παρκέ και οι προσπάθειές του έχουν μειωθεί, παρόλα αυτά υπήρξε ο σταθερός κρίκος που είχε ανάγκη ο Ρίβερς για να μην κοπεί η αλυσίδα. Στα 6 ματς με τους Γουόριορς ήταν ακόμη πιο παραγωγικός και χρήσιμος, ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος. Αν έμενε 36 λεπτά στο παρκέ, θα ήταν ο όγδοος σκόρερ του πρωταθλήματος με 30 πόντους, δεν αντέχει όμως τόσο.

24, Ντόνοβαν Μίτσελ - Γιούτα Τζαζ: Πάνω απ' όλα είναι ο σούπερ ήρωας του Σολτ Λέικ. Ένας σύγχρονος Μπάτμαν που δρα όμως μέρα μεσημέρι και χωρίς να φορά ή να κυκλοφορεί με το 'Batmobile'. Ταυτόχρονα όμως γίνεται ο βασικός πόλος μιας ομάδας που έχει ανάγκη από παίκτες που θα λειτουργούν μεν ως μέρος του όλου, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν τα κότσια να λειτουργήσει αυτοβούλως την κρίσιμη στιγμή: είτε ευστοχήσει είτε όχι. Εξ ου και usage του έφτασε το 31.6%. Ανέβηκε σταδιακά μέσα στη σεζόν, εμφάνισε καλύτερο τρίποντο (36.2%) και η βελτίωσή του αυτή έκανε την ομάδα του Σνάιντερ ακόμη πιο ανταγωνιστική ως τον πρώτο γύρο των playoffs. Με τον Μάικλ Κόνλεϊ δίπλα του είναι πιθανό να μάθει ν' αμύνεται καλύτερα.

Ο Ντόνοβαν Μίτσελ των Τζαζ υπό το βλέμμα του Κέμπα Γουόκερ των Χόρνετς
Ο Ντόνοβαν Μίτσελ των Τζαζ υπό το βλέμμα του Κέμπα Γουόκερ των Χόρνετς AP PHOTO/RICK BOWMER

23, Κέμπα Γουόκερ - Σάρλοτ Χόρνετς: Χαραμίζεται ή όχι στις 'σφήκες'; Ο ίδιος το ξέρει, o ίδιος θ' αποφασίσει για το μέλλον του. Μπορεί να ανανεώσει με 221 εκατομμύρια, αν και ο Τζόρνταν δεν φαίνεται διατεθειμένος να προτείνει τόσα - λες και θα βρει άλλον, ή να καταλήξει σε μια ομάδα που θα διεκδικεί πολλά περισσότερα. Κάμποσες θα τον ήθελαν στον άσο, διότι παίκτης με τα δικά του χαρίσματα δεν βρίσκεται εύκολα στη λίγκα. Σκοράρει και δημιουργεί ταυτόχρονα. Απειλή με ποικιλία, διαθέτει άριστο χειρισμό της μπάλας, βλέπει γήπεδο και για το ύψος του είναι πολύ καλός ριμπάουντ. Οι Λέικερς, να ξέρετε, παραμονεύουν μετά την πιο παραγωγική σεζόν της 8χρονης πορείας του (25.6 πόντοι, 5.6 ασίστ, 4.4 ριμπάουντ).

22, Λούκα Ντόντσιτς - Ντάλας Μάβερικς: Αν ο Σλοβένος καταφέρνει να κερδίσει τόση αναγνώριση λίγους μήνες αφότου συμπλήρωσε τα 20 χρόνια, ας φανταστούμε πόσο ψηλότερα και μακρύτερα θα φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι αριθμοί του (23.7 πόντοι, 8.7 ριμπάουντ, 6.7 ασίστ), στη ρούκι σεζόν του, συγκρίνονταν μονάχα με του 18άρη Λεμπρόν Τζέιμς, και στο... Αμέρικα καταλαβαίνουν πλέον γιατί γινόταν τέτοιος ντόρος στην Ευρώπη. Θέλει η επίδραση του μικρού στο παιχνίδι των 'καουμπόηδων' να κρυφτεί, αλλά το 30.5% στο usage δεν την αφήνει. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι μπορεί να απολαμβάνει πλέον ήσυχος τα παιχνίδια της ομάδας που απογείωσε στην ακμή του. Χωρίς να σουτάρει ο ίδιος.

Ο Λούκα Ντόντσιτς χαίρεται πολύ το παιχνίδι
Ο Λούκα Ντόντσιτς χαίρεται πολύ το παιχνίδι AP PHOTO/JOHN HEFTI

21, Νίκολα Βούτσεβιτς - Ορλάντο Μάτζικ: Δεν είναι ο Σακίλ που θα παρασύρει στο διάβα του κάθε αντίπαλο. Δεν είναι ο Χάουαρντ που στα καλά του θα κουβαλήσει έναν ολόκληρο οργανισμό ως τους τελικούς. Είναι όμως μια αυτόνομη οντότητα με τη δική του πορεία ο - γεννημένος στην Ελβετία- Μαυροβούνιος σέντερ. Η όγδοη σεζόν του ήταν σεζόν καθιέρωσης, διότι κατόρθωσε μαζί με την προσωπική πρόοδο να συμβάλει στην αναδιάρθρωση της ομάδας του με τον Στιβ Κλίφορντ στον πάγκο, φτάνοντας ως τον πρώτο γύρο των playoffs. Με true shooting στο 57.3%, usage στο 28% και win share στο 10.1 διένυσε την πιο μεστή χρονιά του, φτάνοντας ως το all star weekend. Ολοκληρωμένος αν μη τι άλλο, πριν βρει ένα νέο συμβόλαιο!

News 24/7

24MEDIA NETWORK