Οι τρεις σκληροί κανόνες που επιβάλλει το NCAA δεν θ' αρέσουν σ' όλους τους ατζέντηδες

Άλλοι είναι επαγγελματίες του είδους και άλλοι αυτοδημιούργητοι. Ποιους 'φρενάρει' το νέο καθεστώς εκπροσώπησης των παικτών που φεύγουν από τα αμερικανικά κολέγια; Ο ατζέντης και ο παίκτης που προκάλεσαν το... σεισμό.

Ο Ζάιον Γουίλιαμσον και ο Αρ Τζέι Μπάρετ πρόλαβαν το προηγούμενο καθεστώς για τους παίκτες που αφήνουν τα κολέγια
Ο Ζάιον Γουίλιαμσον και ο Αρ Τζέι Μπάρετ πρόλαβαν το προηγούμενο καθεστώς για τους παίκτες που αφήνουν τα κολέγια AP PHOTO/JULIO CORTEZ

Θα διάβασες προ δύο εβδομάδων την προσπάθεια του ΝΒΑ να ερευνήσει (σε βάθος) τι ακριβώς συνέβη κατά τις πρώτες ώρες της Free Agency και να διαπιστωθεί αν παραβιάστηκαν οι κανονισμοί. Ιδέα τους θα είναι. Διότι, μεταξύ μας κι ας μην βγει παραέξω, σε μισή ή μια ώρα είναι ανέφικτο να κλείσουν συμφωνίες εκατομμυρίων, τη στιγμή μάλιστα που προσφέρεται ο απαιτούμενος χρόνος να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Επί της ουσίας πρόκειται για μια απέλπιδα απόπειρα των 'αφεντικών' της λίγκας να επανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης, η οποία έχει περάσει προ πολλού στα χέρια των παικτών. Για να μην πούμε των ατζέντηδων που τους εκπροσωπούν και 'διακινούν' εκατομμύρια δολάρια σε μερικά λεπτά της ώρας.

Οι νέες προϋποθέσεις

Επειδή η εξουσία -σε κάθε μορφή της- είναι αυτή που διεγείρει, το NCAA θέλει να παρεμποδίσει, όσο του επιτρέπεται, τις εξελίξεις και να επιβάλλει νέους κανονές στην εκπροσώπηση όσων παιδιών διακόπτουν τον κύκλο των σπουδών τους στα κολέγια με στόχο να δηλώσουν συμμετοχή στο draft κάθε χρονιάς. Όπως προέκυψε τις τελευταίες ώρες, με απαρχή την κλάση του 2020, αφού του 2019 πέρασε πλέον, ορίζονται τρία φρεσκότατα και άκρως στοχευμένα κριτήρια που αφορούν τους ατζέντηδες. Όπως πρωτοέγραψε ο Τζον Ροθστάιν του CBS και επιβεβαιώθηκε ακολούθως, θ' απαιτείται πλέον...

  • πτυχίο πανεπιστημίου
  • τουλάχιστον τριών χρόνων πιστοποίηση από την Ένωση των παικτών
  • επιτυχημένη συμμετοχή σε ατομικές εξετάσεις του NCAA

Μόνο σ' αυτήν την περίπτωση ένας μάνατζερ ν' αποκτά πρόσβαση στην εκπροσώπηση των 'underclassmen basketball players'. Των παικτών δηλαδή που θέλουν ν' αφήσουν, τουλάχιστον προσωρινά, το πανεπιστήμιο διευρευνώντας το μέλλον του, αλλά ταυτόχρονα δεν απαγορεύεται να επιστρέψουν, αν μετρήσουν πως το μπόι τους είναι χαμηλότερο απ' όσο πίστευαν και ότι οι πιθανότητες να γίνουν draft pick στον πρώτο γύρο είναι από ελάχιστες ως μηδενικές.

Με βάση τα όσα ίσχυαν από πέρυσι, ένας φοιτητής είχε την ευχέρεια να δηλώσει συμμετοχή στο draft, να προσλάβει ατζέντη και για έναν οριοθετημένο διάστημα να εξετάσουν μαζί τις παραμέτρους. Γυρίζοντας ή όχι στο πανεπιστήμιο που ανήκε. Υπό τις νέες συνθήκες, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η κολεγιακή σεζόν και όχι μετά τις 11 Απριλίου, καθένας έχει το δικαίωμα να ζητήσει μια αξιολόγηση από μια επιτροπή του ΝΒΑ που θα τον συμβουλεύει για τις προοπτικές που έχει στην αγορά.

Πρόκειται για μια ομάδα που στόχος της θα είναι να παρουσιάζει στον εκάστοτε παίκτη όλες τις οδούς και μαζί τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αφότου ο παίκτης απευθυνθεί σε αυτήν την επιτροπή καταθέτοντας την αίτησή του, τότε και μόνο τότε λαμβάνει την ελευθερία να συνεργαστεί με πιστοποιημένο και μόνο ατζέντη από το NCAA που θα του κανονίσει να προπονηθεί με ομάδες του ΝΒΑ, να δοκιμαστεί και στο φινάλε ν' αποφασίσει για το μέλλον του ως τις 29 Μαΐου. Λέξη - κλειδί, όπως καταλαβαίνεις, είναι το 'πιστοποιημένος'. Διότι δεν πληρούν άπαντες τις νέες προϋποθέσεις που θέτει η ηγεσία του κολεγιακού συστήματος.

Τ' αμερικανικά μέσα εστιάζουν πολύ στην περίπτωση του Ριτς Πολ. Του ατζέντη του Λεμπρόν Τζέιμς, του Άντονι Ντέιβις, του Ντρέιμοντ Γκριν και του Μπεν Σίμονς μεταξύ άλλων. Του κοντού που κάνει κουμάντο σ' όλο το ΝΒΑ χωρίς να έχει σπουδάσει το αντικείμενο. Διότι, μολονότι είναι αναγνωρισμένος και διαπιστευμένος από την επαγγελματική λίγκα, δεν καλύπτει το κριτήριο του πτυχίου από κολέγιο, ενώ θα υποχρεωθεί να περάσει από τις εξετάσεις του NCAA στην Ινδιανάπολη.

Τι συνέβη με τον Μπάζλι

Εκτιμούν άπαντες οι αναλυτές πως αυτή είναι μια σπασμωδική αντίδραση για την προσπάθεια χειραγώγησης παικτών όπως ο Ντάριους Μπάζλι. Είχε ήδη μπει στη μύτη αρκετών μεγαλοσυνδέλφων του που δημόσια ή όχι έκαναν λόγο για παράνομες πρακτικές και ανατροπή των παγιωμένων τακτικών.

Ο Ντάριους Μπάζλι κατά τη διάρκεια του Jordan Brand Classic, τον Απρίλιο του 2018
Ο Ντάριους Μπάζλι κατά τη διάρκεια του Jordan Brand Classic, τον Απρίλιο του 2018 AP PHOTO/GREGORY PAYAN

Ο 19χρονος Βοστονέζος φόργουορντ, οποίος στο πρόσφατο draft επελέγη στο Νο23 από τους Γιούτα Τζαζ, προτού καταλήξει μέσα από τους Μέμφις Γκρίζλις στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, έχοντας προηγουμένως απαρνηθεί το Σίρακιουζ για να διαβεί την πόρτα του επαγγελματισμού και να παίξει για ένα χρόνο στο G-League και όχι σε μια λίγκα εκτός ΗΠΑ όπως είχε συμβεί με τον Μπράντον Τζένινγκς, τον Εμάνουελ Μουντιάι ή τον Τέρανς Φέργκιουσον. Εν τέλει ο Μπάζλι δεν αγωνίστηκε πουθενά, προτιμώντας να προπονηθεί ατομικά για να είναι προετοιμασμένος για τη μετάβαση. Μια περίπτωση αντίστοιχη του Μαρζόν Μπόσαμ, το λυκειόπαιδο που έχει ήδη απορρίψει 13 κολέγια για να να δουλέψει με τον 'εκπαιδευτή της κόλασης'.

Παρά το γεγονός πως ο Μπάζλι δεν έχει παίξει ούτε ένα παιχνίδι ως επαγγελματίας, απ' όταν έφυγε από το Πρίνσεστον, ο Πολ κατάφερε να εξασφαλίσει στον πελάτη του μια συμφωνία +1 εκατομμυρίου δολαρίων με εταιρία αθλητικών ειδών. Λεγόταν πως η περίπτωση του Μπάζλι, που πολυσυζητήθηκε πέρυσι, θα είναι η αφορμή κατάργησης του κανονισμού 'one and done', η χρησιμότητα του οποίου αναζητείται ακόμη. Προς εκεί οδηγούμαστε αλήθεια είναι. Προς το παρόν πάντως το NCAA αποπειράται να 'φρενάρει' την επιδραστικότητα των ατζέντηδων, ποντάροντας στη θέσπιση νέων κανόνων. Κανόνες που δεν καλύπτουν άπαντες.

Είναι βέβαιο πως ατζέντηδες θα τους προσβάλλουν, προσφεύγοντας στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, κρίνοντας αφενός μεν περιορίζουν τον ανταγωνισμό αφενός δε προσβλέπουν στον ελιτισμό της αγοράς. Ο Λεμπρόν Τζέιμς, ο άνθρωπος που έφερε τον τον Πολ στον αφρό, αφού οι δυο τους είχαν γνωριστεί τυχαία στο αεροδρόμιο, και του άνοιξε πεδίο δόξης λαμπρό, ήταν εξ αυτών που αντέδρασαν πρώτοι. Ο Ριτς Πολ έχει βγάλει πολύ χρήμα από το μηδέν. Με τέτοιες πλάτες δεν τρομάζει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK