Παγκόσμιο, μέρα 8η: Η ιστορία μιας (παράνομης) ταλάντωσης που αποκλείει τη Λιθουανία

Ό,τι μικρό, μεγάλο ή περίεργο συνέβη στα κινεζικά παρκέ στην όγδοη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Παγκόσμιο, μέρα 8η: Η ιστορία μιας (παράνομης) ταλάντωσης που αποκλείει τη Λιθουανία
Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας ήταν αυτός που εκτελούσε τις βολές όταν παρενεβλήθη το χέρι του Γκομπέρ FIBA

Οκτώ έγιναν οι ημέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επτά όμως οι ομάδες των προημιτελικών, καθώς εκκρεμεί μία θέση. Σ' αυτήν την πολύπλοκη εξίσωση τρεις οι γνωστοί και ένα το ζητούμενο. Μεταξύ των γνωστών η Εθνική ομάδα που δεν συμπεριφέρθηκε έξυπνα απέναντι στους Αμερικανούς και είδε τις πιθανότητές της να μειώνονται. Σε σχέση τουλάχιστον με της Τσεχίας που αυξήθηκαν. Τόσο που χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της στη διοργάνωση. Αφενός μεν να νικήσει τη 'συμμορία' του Τόμας Σατοράνσκι με μια ντουζίνα πόντους αφετέρου δε οι Βραζιλιάνοι να μην συνέλθουν από την κατραπακιά του Σαββάτου και να χάσουν από τους Αμερικανούς (που παίζουν για την πρωτιά του ομίλου). Θα είναι η τέλεια ληστεία.

Πριν αυτοί συναντήσουν είτε τη Γαλλία είτε την Αυστραλία. Διότι το 78-75 των 'τρικολόρ' στέρησε την όποια πιθανότητα των Λιθουανών για διάκριση στην Κίνα. Ένα αποτέλεσμα με αρκετή δόση αμφισβήτησης και υβριστικών εκφράσεων στη συνέντευξη Τύπου. "Μια γαμ... γελοιότητα" ξιφούλκησε δις ο εκλέκτορας Νταΐνιους Αντομάιτις, νιώθοντας προδομένος από την απόφαση των διαιτητών να μην χρεώσουν παράβαση στην απόπειρα του Ρούντι Γκομπέρ να διώξει την μπάλα κατά την αναπήδησή της στο στεφάνι μετά τη βολή του Βαλαντσιούνας στο 30.5'' πριν από το φινάλε και με το σκορ στο 76-75.

Πριν δηλαδή ο Νάντο Ντε Κολό σκοράρει και ο Γιόνας Ματσιούλις χάσει το off balance τρίποντο της παράτασης. Η λιθουανική αποστολή είχε ήδη προλάβει να καταθέσει ένσταση για αντικανονική παρεμβολή του Γάλλου σέντερ. Που θα εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή της FIBA, κάτι που δεν συνέβη με τη φάση. Οι Έλληνες δεν το 'χαν πράξει με τη βολή του Κώστα Σλούκα, διότι η επαφή του Βραζιλιάνο Μπρούνο Καμπόκλο με το σίδερο είναι αμυδρή και δεν επηρεάζει. Ο Σπύρος Γκόντας είχε εκφραστεί επ' αυτού επιχειρώντας να ξεδιαλύνει την αμφιλεγόμενη κατάσταση.

Του Γκομπέρ ήταν, όπως είδες, εξόφθαλμη, με συνέπεια να προκληθεί ταλάντωση. Που έφερε την εκροή ακραίων συναισθημάτων στην ατμόσφαιρα από τον εκλέκτορα των Λιθουανών, συμπονώντας ταυτόχρονα τον Γιόνας Βαλαντσιούνας που δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ για 2 μήνες προετοιμασίας με την Εθνική ομάδα.

Οι πιο έξυπνοι και γαλαντόμοι Γάλλοι αποδέχθηκαν ότι συντρέχει λόγος διαμαρτυρίας. Ζήτησαν παρόλα αυτά να εξεταστεί όλος ο αγώνας και οι αποφάσεις των τριών διαιτητών που -όπως υποστηρίζουν- ευνόησαν την προσπάθεια της Λιθουανίας να επιστρέψει από το 63-47 του 27'30'', προσπερνώντας μάλιστα. Πρόβλεψη: δεν θ' αλλάξει τίποτα.

Ο Αυστραλός Άντριου Μπόγκουτ σε μια από τις προσπάθειές του στο παιχνίδι με τη Δομινικανή Δημοκρατία
Ο Αυστραλός Άντριου Μπόγκουτ σε μια από τις προσπάθειές του στο παιχνίδι με τη Δομινικανή Δημοκρατία FIBA

> Ο Άντριου Μπόγκουτ δεν χρειάζεται να παίζει πάνω από 17 λεπτά για να κάνει τη διαφορά. Με 8 πόντους, αλλά κυρίως τις 6 ασίστ του ξεκλείδωσε πολλάκις την άμυνα που προσπάθησαν να παίξουν, πολλές φορές με επιτυχία, οι σκληροτράχηλοι Δομινικανοί σταματώντας τον αιφνιδιασμό των Αυστραλών. Ο Στιβ Κερ τον θέλει πίσω στους Γουόριορς, γιατί είναι "ένας από τους καλύτερους ψηλούς πασέρ που έχουν υπάρξει".

> Τιμή και δόξα στον Νικ Φαζέκας. Των 31 πόντων και των 9 ριμπάουντ σε 33'30'' απέναντι στη Νέα Ζηλανδία. Το ότι οι Γιαπωνέζοι (χωρίς Χατσιμούρα) έχασαν ξανά, με 30 (111-91) σε ματς που δέχθηκαν 18 τρίποντα, δεν αφαιρεί από το επίτευγμα του ήρωα μας. Ένας 'american ninja' γεννημένος πριν από 34 χρόνια στην πεδιάδα του Κολοράντο και ούγγρικο αντάρτικο αίμα να κυλά στις φλέβες του, που έγινε με τα χρόνια ατρόμητος σαμουράι. Είμαστε όλοι μαζί του.

> Με 24 εύστοχα τρίποντα (σε 44 προσπάθειες, 55%), το ένα μάλιστα εξ αυτών από το κέντρο του γηπέδου, τέλειωσε ο Καναδάς το παιχνίδι με τους Ιορδανούς, στην κορυφαία επίδοση από το 1994 που υπάρχουν καταγεγραμμένα στατιστικά σε Παγκόσμια Κύπελλα. Τα 7/9 από τον Κάιλ Γουίλτζερ. Άλλος τύπου ψηλός από τον πατέρα του ο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού που του χρόνου θα παίζει στην Τουρκία.

> Το σχεδόν 39% των Βραζιλιάνων στο τρίποντο έπεσε 10 μονάδες στο πιο κρίσιμο παιχνίδι και οι Τσέχοι των 25 ασίστ (οι 9 από τον Σατοράνσκι) λειτούργησαν τιμωρητικά για την αλαζονεία του Πέτροβιτς και τρύπησαν πια το ταβάνι τους. Όπως δείχνει το πράγμα, το -22 θ' αποκλείσει τη 'σελεσάο'.

> Συνέχισε να μην χάνει βολές απ' όταν καταδίκασε την Τουρκία σε ήττα από τους Αμερικανούς ο Τσεντί Οσμάν. Ήταν μάλιστα ο πρώτος σκόρερ των Τούρκων στην οριακή νίκη επί του... Βούτσεβιτς που θυμήθηκε τις ημέρες των Μάτζικ (20 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ).

> 24 πόντοι, 12 ασίστ και 6 ριμπάουντ από τον Ντένις Σρέντερ απέναντι στη λειψή περιφέρεια της Σενεγάλης. Πολύ αργά για όργια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK