Πλημμύρισε NBAers η Euroleague: Ποια είναι η κορυφαία προσθήκη
Στάουσκας, Μοζγκόφ και Μπέικερ ήταν τελευταίοι εξ εκείνων, που -προτού ακολουθήσουν Γέρεμπκο ή Κάσπι- άφησαν το ΝΒΑ για ομάδες της Euroleague. Ούτε ένας ούτε δύο πλέον όσοι διάλεξαν την εναλλακτική. Ποιον ψηφίζετε;
Σαν πολλοί NBAers δεν μαζεύτηκαν εφέτος στη Euroleague; Όσο μάλιστα κυλάει το καλοκαίρι τόσο ο αριθμός αυξάνεται. Εκείνες οι 40 κορυφαίες κινήσεις έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.
Με αποτέλεσμα τούτο εδώ το tweet που ανανεώθηκε σε λίγες ώρες:
Δεύτερης βαθμίδας, βεβαίως, οι περισσότεροι που ακολουθούν το αντίθετο δρομολόγιο αυτών που φεύγουν. Ταυτόχρονα ωστόσο παίκτες οι οποίοι σ' ένα διαφορετικό επίπεδο απ' αυτό της κορυφαίας λίγκας του κόσμου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά, εξισορροπώντας την κατάσταση, περιορίζοντας την αφαίμαξη και δυσκολεύοντας το έργο των δύο ελληνικών ομάδων.
Συνέβη αυτό στο παρελθόν. Θυμήσου τις περιπτώσεις του Τζέιμς Άντερσον όταν πρωτόρθε στη Ζαγκίρις, των Κρις Σίνγκλετον και Άντονι Ράντολφ ως πρωτάρηδων στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, του Σέιν Λάρκιν όταν υπέγραψε στην Μπασκόνια, αλλά και πέρυσι του Ταρίκ Μπλακ στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ενδεχομένως κάποιοι δεν θα εγκλιματιστούν, θ' αντιμετωπίσουν δυσκολία προσαρμογής σε αγωνιστικές παραμέτρους και κανονισμούς που δεν έχουν συνηθίσει. Που δεν θα παίξουν πολύ όπως ο Τόμας Ρόμπινσον (που χτύπησε κιόλας) στη Χίμκι.
Επειδή παρόλα αυτά το μπάσκετ του υψηλού ρυθμού, των πολλών κατοχών και του τρίποντου ως παράγοντα αποσταθεροποίησης των όσων ίσχυαν ως σήμερα έχει μεταφθεί στα ανατολικά του πλανήτη, θα είναι πολύ πιο απλό απ' όσο τα προηγούμενα χρόνια για όσους έρχονται από τις ΗΠΑ να ενταχθούν και να ταιριάξουν στο νέο περιβάλλον. "Αφού μίλησα με τον προπονητή Ιτούδη και τον αρχηγό Χάινς, είδα τον εαυτό μου να κουμπώνει σε ό,τι είναι η ΤΣΣΚΑ", ανέφερε ενισχύοντας την παραπάνω άποψη ο Αμερικάνος Ρον Μπέικερ, ένας από τους τελευταίους που διέβηκαν τον Ατλαντικό.
Το μόνιμο ερώτημα βέβαια που συνοδεύει τέτοιες περιπτώσεις είναι αν μπορούν να κάνουν περισσότερα απ' αυτά που ήταν προγραμματισμένοι να κάνουν στο ΝΒΑ. Φαίνεται πάντως ότι το πιστεύουν. Διότι κάμποσοι προτιμούν πλέον, για τουλάχιστον ένα χρόνο, τα αυξημένα χρήματα της Ευρώπης (με πληρωμένη την εφορία τους), τη σιγουριά και το ρόλο που προσφέρουν αξιόπιστες ευρωπαϊκές ομάδες από την ανασφάλεια 10ήμερων ή Exhibit συμβολαίων ή και το πέρα-δώθε στην G-League που τους 'φθείρει' και την Κίνα, η αγορά της οποίας έχει κλείσει. Για να δούμε τι έχουμε ως σήμερα, πριν από την επικείμενη ένταξη του Σουηδού Γιόνας Γέρεμπκο στη Χίμκι ή του Όμρι Κάσπι στη Μακάμπι. Δεν θα βρεις Ντομινίκ, Μάκαντου και Μπλάκμαν, αλλά κάτι έχει γίνει:
Άλεξ Αμπρίνες - Μπαρτσελόνα
Τα τρία χρόνια του Ισπανού γκαρντ στο ΝΒΑ ήταν άκρως διδακτικά για τον ίδιο. Τον περασμένο Φλεβάρη ήταν ο ίδιος που πήρε την απόφαση ν' αφήσει το συμβόλαιο που είχε με τους Θάντερ και να βρει πρώτα απ' όλα τον εαυτό του. Παραμένει ένας παίκτης με τρίποντο της τάξεως του +35% με ρεκόρ 20 πόντων σε αγώνα που έλειπε ο Πολ Τζορτζ, ικανός ν' ανταποκριθεί σε ό,τι θα του ζητήσει ο Πέσιτς στην Μπαρτσελόνα.
Κουίνσι Έισι - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Όταν ο Άντονι Ντέιβις ήταν στο Νο1 του draft και ο Αντρέ Ντράμοντ στο Νο9, ο Τεξανός ψηλός, μετά από 4 χρόνια στο Μπέιλερ, έπεφτε αναγκαστικά στο Νο37. Αρχικά έπαιξε για τους Ράπτορς, προτού συνεχίσει σε Κινγκς, Νικς, Μάβερικς, Νετς και Σανς. Τα 102 παιχνίδια του στο Μπρούκλιν με 6 πόντους και 3.5 ριμπάουντ ανά 17 λεπτά περίπου ήταν η πιο παραγωγική διετία του. Διαθέτει ποιότητα και εμπειρία προκειμένου στη Μακάμπι να διπλασιάσει τους αριθμούς του!
Κώστας Κουφός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Δεν έκανε ποτέ το step up, την 'εκτίναξη' που προέβλεπαν οι ειδικοί χάρη στα όσα έδειχνε πιτσιρικάς, αλλά για 11 σεζόν έβρισκε πάντα συμβόλαιο εφεδρικού ψηλού σε μεσαίες ομάδες του ΝΒΑ. Σκληρός στην άμυνα, καλός ριμπάουντερ, ήταν το βασικό πεντάρι των Νάγκετς τη σεζόν 2012-13 παίζοντας 22.4 λεπτά ανά ματς με 8 πόντους και 6.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο! Στην ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη θα παίζει σίγουρα τόσο.
Σέλβιν Μακ - Μιλάνο
Έπεσε σ' ένα draft που είχε τον Κάιρι Ίρβινγκ, τον Μπράντον Νάιτ τον Κέμπα Γουόκερ στην πρώτη 10άδα! Βρήκε παρόλα αυτά θέση στους Γουίζαρντς κι έκτοτε έπαιξε σε Σίξερς, Χοκς, Τζαζ, Μάτζικ, Γκρίζλις και Χόρνετς. Οι 12.7 πόντοι του με 5.3 ασίστ και 3.8 ριμπάουντ ανά 31.4 λεπτά ως 'μορμόνος' ήταν επιδόσεις που αντιστοιχούσαν στο ταλέντο του 29χρονου σήμερα πόιντ γκαρντ. Τον οποίο ο Έτορε Μεσίνα έβαλε δίπλα στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ως το απαραίτητο αμερικανικό στοιχείο στην περιφέρεια.
Νίκολα Μίροτιτς - Μπαρτσελόνα
Είναι παράγωγο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δεν λογίζεται επ' ακριβώς σ' εκείνους που θα δοκιμαστούν σε νέες συνθήκες, καθώς μεγάλωσε στην Ισπανία και γνωρίζει το περιβάλλον. Από το 2014 παρόλα αυτά είχε ενεργό ρόλο σ' όποια ομάδα του ΝΒΑ κι αν αγωνίστηκε (Μπουλς, Πέλικανς, Μπακς) και η προσθήκη του στην Μπαρτσελόνα, τη στιγμή που θα μπορούσε να βρει εύκολα ένα συμβόλαιο 8-10 εκατομμυρίων, τον καθιστά αυτομάτως μεταξύ εκείνων που αλλάζουν το status ενός συνόλου ανατρέποντας τα δεδομένα σε μια ολόκληρη λίγκα.
Τιμοφέι Μοζγκόφ - Χίμκι
Παίκτης με θητεία 9 ετών στο ΝΒΑ και οποίος πήρε συμβόλαιο 64 εκατομμυρίων δολαρίων ως το ημιβασικό 5άρι πρωταθλήτριας ομάδας δεν είναι τυχαία περίπτωση. Ο Ρώσος σέντερ, στα 33 του πλέον, δεν είναι ο παίκτης που έβαζε 10.6 πόντους και έπαιρνε 6.9 ριμπάουντ με τους Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς. Παρόλα αυτά έχει τον τρόπο να λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός για μια Χίμκι που θέλει να κοντράρει στα ίσα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Γκρεγκ Μονρό - Μπάγερν Μονάχου
Ξέρεις ήδη πολλά για τον άλλοτε φοιτητή του Τζορτζτάουν και Νο7 στο draft του 2010 μετά από μια διετία στο κολέγιο των ψηλών! Στο Ντιτρόιτ ήταν σούπερ, αλλά θα έπρεπε να θυσιαστεί για να εξελιχθεί ο Ντράμοντ, στο Μιλγουόκι έκανε μια πολύ καλή πρώτη σεζόν, αλλά λόγω σωματότυπου δεν μπορούσε ν' ακολουθήσει το νέο τρόπο παιχνιδιού των 'ελαφιών'. Για έναν παίκτη με ρεκόρ καριέρας τους 13.2 πόντους και τα 8.3 ριμπάουντ η Μπάγερν έκανε την υπέρβασή της.
Ρον Μπέικερ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Σε τρεις σεζόν στο ΝΒΑ πρόλαβε να γράψει 96 παιχνίδια - όλα κανονικής περιόδου. Γκαρντ που δεν κάνει μόνο μια δουλειά, ο Δημήτρης Ιτούδης θα πρέπει να βρει τον τρόπο που θα τον κάνει ωφέλιμο για το μοσχοβίτικο σύνολο που έχασε τον Νάντο Ντε Κολό και ψάχνει για μια νέα σταθερά στην περιφερειακή γραμμή της.
Γουέιντ Μπόλντγουιν - Ολυμπιακός
Ο Ντέιβιντ Μπλατ ποντάρει σ' έναν δυναμικό γκαρντ με ιδανικό σωματότυπο, αλλά ατίθασο χαρακτήρα, όχι όσο κοντρολαρισμένο. Έναν γκαρντ που ήταν στο Νο17 του draft του '16, τότε που συνυπήρχαν Σίμονς, Μπράουν, Νταν και Χιλντ, αλλά σε τρία χρόνια μέτρησε μονάχα 63 ματς στο ΝΒΑ γιατί δεν προσαρμοζόταν στο βαθμό που ήθελαν οι προπονητές του. Ο Ολυμπιακός είναι το νέο ξεκίνημα της καριέρας του και ταυτόχρονα η δίοδος για να γυρίσει στις ΗΠΑ. Να η ευκαιρία του.
Μπράντον Πολ - Ολυμπιακός
Δεν ήθελε να περιμένει το ΝΒΑ, μήπως ξαναβρεί δουλειά όπως στους Σπερς, ούτε να παίξει άλλο χρόνο στην Κίνα. Προτίμησε την πρόταση του Ολυμπιακού και την ασφάλεια ενός αξιοσέβαστου συμβολαίου στην Ευρώπη, από την οποία έφυγε ως παίκτης της τουρκικής Εφές. Η ασυνέπειά του στο τρίποντο ισορροπείται από την υπέρμετρη προσπάθεια στην άμυνα.
Νικ Στάουσκας - Μπασκόνια
Ο κόουτς Περάσοβιτς δεν επέλεξε τυχαία τον 25χρονο Καναδό σουτέρ. Παίκτης με τρίποντο που κυμαίνεται σταθερά πάνω από το 32%, είναι πάντα απαραίτητος σ' ένα σύνολο που τρέχει κι εκτελεί χωρίς φειδώ. Στο Νο8 του draft το 2014, μπροστά από τον Ζακ Λαβίν, έπαιξε σε πέντε διαφορετικές ομάδες (Κινγκς, Σίξερς, Νετς, Μπλέιζερς, Καβαλίερς) χάρη σε αυτό το προσόν του.
Γουέσλι Τζόνσον - Παναθηναϊκός
Παίκτη με 618 παιχνίδια στο ΝΒΑ και +20 λεπτά ανά συμμετοχή, μην τον φοβάσαι. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έψαχνε έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ περιφέρειας-ρακέτας, έναν τύπο που μπορεί να προσφέρει στις δύο πλευρές του παρκέ και κατέληξε στον 32χρονο Τεξανό που έχει αγωνιστεί σε Τίμπεργουλβς, Σανς, Λέικερς, Κλίπερς, Πέλικανς και Γουίζαρντς. Είναι στη δύση της καριέρας του, αλλά αν βγάλει τη μισή ποιότητά του, τότε θα έχει βγάλει και τα λεφτά του.
Τζίμερ Φριντέτ - Παναθηναϊκός
Είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση ο Νεοϋορκέζος γκαρντ. Κάτι παραπάνω από δημοφιλής στο κοινό του ΝΒΑ, αλλά ποτέ η δημοτικότητά του αυτή δεν μετατράπηκε σε μόνιμη θέση σε κάποια από τις ομάδες που ανήκε κατά διαστήματα. Μετά την πρώτη καλή 2ετία του στο Σακραμέντο, δεν ξεχώρισε και αρχίζοντας να χάνει χρόνο συμμετοχης και αναγκαστικά έψαξε την τύχη του στην Κίνα. Όπου ήταν πάντως ένας από τους πιο παραγωγικούς παίκτες της λίγκας. Ξαναδοκίμασε στους Σανς, αλλά η νέα σεζόν θα τον βρει στον Παναθηναϊκό.
Τζος Χιουέστις - Μπάγερν Μονάχου
Το Στάνφορντ έδωσε στο ΝΒΑ έναν φόργουορντ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έναν φόργουορντ που δεν θα διστάσει να σουτάρει απ' έξω και να πάρει τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά ταυτόχρονα δεν θα γκρινιάξει όταν είναι στον πάγκο. Η Μπάγερν είχε ούτως ή άλλως παίκτες τέτοιου επιπέδου για ν' ανεβάσει το δικό της και να σταθεί επάξια μεταξύ των κορυφαίων.