Το φάουλ του Ράις στον ΝτεΚολό και οι 'κλοπές' βολών του Φριντέτ

Ο Τζίμερ Φριντέτ έχει αλλάξει το παιχνίδι του και το Contra.gr εξηγεί τι σημαίνει, στην πράξη αυτό.

O Tάιρις Ράις έκανε φάουλ στον Νάντο ΝτεΚολό, στα 3.3 για το τέλος. Οι διαιτητές δεν έδωσαν κάτι. Οι Τούρκοι έκαναν ένσταση.
O Tάιρις Ράις έκανε φάουλ στον Νάντο ΝτεΚολό, στα 3.3 για το τέλος. Οι διαιτητές δεν έδωσαν κάτι. Οι Τούρκοι έκαναν ένσταση. EUROKINISSI

To performance index rating της Euroleague θα το έλεγες και παρωχημένο συγκριτικά με το τι υπάρχει πια εκεί έξω σε στοιχεία (advanced stats) που σε βοηθούν να καταλάβεις τι πραγματικά κάνει ένας παίκτης και τελικά μια ομάδα, σε άμυνα και επίθεση. Είναι ωστόσο, αυτό που υπάρχει πρόχειρο από τη διοργανώτρια αρχή. Και σε αυτό ο Τζίμερ Φριντέτ είχε το μεγαλύτερο νούμερο, το βράδυ της Τρίτης 17/12, όταν διεξήχθησαν έξι ματς για την 14η αγωνιστική και συνέβησαν πράγματα όπως το 105-77 της Βαλένθια επί της Μπασκόνια. Ή το 68-74 της Εφές στο Κάουνας (σημείωσε πως είναι η 8η διαδοχική νίκη της τουρκικής ομάδας), μαζί με το 76-67 της Ρεάλ επί της Αρμάνι, στη Μαδρίτη. Ο αγώνας ωστόσο, του ΟΑΚΑ είχε ξεχωριστή σημασία για πλήθος λόγων. Τουλάχιστον δύο αφορούσαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μια στιγμή και θα τα δούμε όλα. Αρχής γενομένης, από το 81-78 των “πρασίνων” επί της Φενέρμπαχτσε

Όχι ότι το 'χες καημό, αλλά η φόρμουλα που χρησιμοποιείται για το PIR είναι η ακόλουθη: (Πόντοι + Ριμπάουντ + Ασίστ + Κλεψίματα + Τάπες + Κερδισμένα φάουλ) – (Χαμένα εντός παιδιάς + Χαμένες βολές + Λάθη + Τάπες + Φάουλ).

O Φριντέτ λοιπόν, ηγήθηκε με 26 στο Performance Index Rating και ακολούθησε ο πρώτος σκόρερ της ημέρας (της Τρίτης), Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς. Με τους 25 πόντους να είναι το νέο ρεκόρ καριέρας του Μαυροβούνιου στη Euroleague, ηγήθηκε της κατοστάρας της παρέας του και συγκέντρωσε στο PIR 25, όσα είχε και ο Φακούντο Καμπάτσο -aka 'ψυχή' της νίκης της Ρεάλ, αλλά και ο Σαβόν Σιλντς, της Μπασκόνια. Να επιστρέψουμε όμως, στο θέμα μας.

Άπαξ και επέστρεψε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ο Ρικ Πιτίνο ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να πάρει τον Αμερικανό γκαρντ από το χέρι και να τον μεταφέρει από το παρασκήνιο, στο προσκήνιο. Θα σου έλεγε πως τον βοήθησε να βρει τον εαυτό του, αλλά θα ήταν λάθος. Πιο ορθό είναι το 'τον βοήθησε να γίνει η καλύτερη έκδοση του εαυτού του'. Είχες διαβάσει για τα τρικ που χρησιμοποίησε, ευθύς εξ αρχής. Έμενε να φανεί τι θα γίνει εναντίον ομάδων από αυτές που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Όπως αποδεικνύεται, κάνει τη δουλίτσα που πρέπει ξαι ο ίδιος ο παίκτης, για να μη βρεθεί σε αδιέξοδο.

Από το 'βραχυκύκλωμα' στην τέχνη του να κερδίζει φάουλ

Από την πρώτη έως την 11η αγωνιστική, ο Αμερικανός γκαρντ έδειχνε να μην μπορεί να διαχειριστεί την πάρτη του -σε συνάρτηση με την ομάδα του-, όταν οι αντίπαλοι του αφαιρούσαν το κατ' αρχάς όπλο (που είναι το σουτ και δη το τρίποντο). Δεν υπάρχει κάποιος που παίζει με τους 'πράσινους' και θέλει να βλέπει τον Φριντέτ να σουτάρει. Εκεί λοιπόν, είχε πάθει ένα 'βραχυκύκλωμα', που εξαφανίστηκε επί Πιτίνο (με το ντεμπούτο του -volume 2- να γίνεται στην 11η ημέρα και το ματς με την Μπασκόνια). Έκτοτε ο Φριντέτ 'κλέβει' βολές. Προτάσσει την ενέργεια του για να επιτεθεί με close out και στο transition και από αυτά κερδίζει πάντα κάτι. Η μια βολή εναντίον των Βάσκων, έγιναν 4 εναντίον του Ολυμπιακού, 3 με την Μπαρτσελόνα και 11 με τη Φενέρμπαχτσε. Έβαλε τις 10. Κράτα το αυτό, μαζί με το 'όταν παίρνω την μπάλα είμαι σίγουρος ότι θα βάλω τις βολές' του ιδίου.

Οι 'πράσινοι' που λες, ζουν την ημέρα που ο Φριντέτ έχει το έβδομο καλύτερο defensive rating της παρέας του (114.7 πόντοι, ανά 100 κατοχές με τον πρώτο Γιώργο Παπαγιάννη να 'χει 108.7 πόντους, ανά 100 κατοχές) και το τρίτο καλύτερο offensive rating (127.6 πόντοι, ανά 100 κατοχές, μετά τους 134.2 του Ουάιλι και τους 128.7 του Παπαπέτρου). Αυτοί οι αριθμοί θα παρακολουθούνται -γιατί θα έχει ενδιαφέρον να σημειώνουμε την εξέλιξη.

Από το Google translate για τη λέξη 'άμυνα' στην τίμια προσπάθεια

Η άμυνα δεν ήταν θέμα που 'χε απασχολήσει ποτέ τον Φριντέτ. Έγινε. Προφανώς και η Euroleague δεν ανήκει στην κατηγορία 'μετράει η προσπάθεια', εν τούτοις όλα ξεκινούν από τη διάθεση και την αποφασιστικότητα. Βάζει λοιπόν, το σώμα του στην άμυνα και κυνηγά μπάλες. Γενικά, δεν μένει αδιάφορος. Τουναντίον. Για αυτό και ο Πιτίνο έζησε κάτι που δεν πίστευε πως θα του συμβεί ποτέ -κατά του ιδίου το ρηθέν: να συγχαρεί τον συμπατριώτη του για την άμυνα. Τον χαρακτήρισε και καθοριστικό, για την εξέλιξη του αγώνα με τη Φενέρ. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν, αν δεν υπήρχε το σωστό πλαίσιο γύρω από τον Φριντέτ. Τι θέλω να σου πω; Το προφανές: ο Νικ Καλάθης είναι ο καλύτερος δημιουργός της Ευρώπης, με τις ασίστ του να είναι σχεδόν διψήφιες σε κάθε αγώνα. Δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά ο υψηλός ρυθμός που χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ οφείλεται στη δουλειά που 'χει κάνει από την αρχή της σεζόν -ναι, επί Πεδουλάκη- και είχε ως επίκεντρο τις σχετικά πολλές κατοχές, όπως διαβεβαιώνει ο Τάσος Μαγουλάς.

O Tζίμερ Φριντέτ δεν έχει βρει, ακριβώς τον εαυτό του. Δουλεύει επί της καλύτερης εκδοχής αυτού που είναι ως παίκτης, δίνοντας και το κάτι τις στην άμυνα, ενώ έμαθε να 'κλέβει' βολές.
O Tζίμερ Φριντέτ δεν έχει βρει, ακριβώς τον εαυτό του. Δουλεύει επί της καλύτερης εκδοχής αυτού που είναι ως παίκτης, δίνοντας και το κάτι τις στην άμυνα, ενώ έμαθε να 'κλέβει' βολές. EUROKINISSI

Προς το παρόν και μέχρι νεοτέρας, οι 'πράσινοι' απολαμβάνουν καλή ισορροπία με τον Καλάθη και τον Ράις, ενώ οι Παπαπέτρου και Τόμας διανύουν καλές σεζόν και όλα αυτά έχουν δώσει και το εύκολο σκοράρισμα. Ένας ακόμα ψηλός γκαρντ, με σταθερά καλό σουτ και ενδεχομένως ένας αθλητικός ψηλός, με έφεση στην άμυνα -για να βοηθήσει στα ριμπάουντ και το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη- θα έκανε τους 'πράσινους' το φαβορί για τη φετινή χρονιά. Με την υπάρχουσα εικόνα, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, απέναντι στους διεκδικητές.

Ο Ράις έκανε φάουλ στον ΝτεΚολό

Το σκορ ήταν 81-78 και το χρονόμετρο έδειχνε 3.3 όταν ο Νάντο ΝτεΚολό σηκώθηκε για τρίποντο και ο Τάιρις Ράις άπλωσε το χέρι του. Οι διαιτητές δεν έδωσαν κάτι, η Φενέρμπαχτσε διαμαρτυρήθηκε. Και είχε δίκιο, με την Euroleague να εκδίδει και σχετική ανακοίνωση (για φάουλ που έπρεπε να δοθεί, μαζί με τρεις βολές στον Γάλλο).

Εδώ κάπου να βάλουμε μια άνω τελεία, καθώς λόγω της ταχύτητας της φάσης δεν είναι ευκρινές αυτό που έγινε. Θα σκέφτεσαι πως για αυτό υπάρχει το instant replay και οι ενστάσεις, -μέσα σε διάστημα 20 λεπτών, για αποφάσεις που ωστόσο, δεν αφορούν τους διαιτητές, αλλά τα ρολόγια ή λάθη της γραμματείας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο κομμάτι, δεν προβλέπεται η χρήση του instant replay για φάουλ που δεν δόθηκε. Αν είχε δοθεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία, όπως και αν πατούσε κάποιος γραμμή ή αν δεν ήταν όλοι σίγουροι για το εμπρόθεσμο ή το εκπρόθεσμο της προσπάθειας. Επιπλέον, η οδηγία που έχει δοθεί στους διαιτητές για τέτοιες αμφιλεγόμενες φάσεις είναι ξεκάθαρη: "Αν είναι κάτι εμφανές, σφύριξέ το, αλλά αν δεν είσαι σίγουρος, άστο".

O Zέλικο Ομπράντοβιτς φαίνεται να είναι σε απόγνωση, με όσα ζει φέτος στη Φενέρμπαχτσε.
O Zέλικο Ομπράντοβιτς φαίνεται να είναι σε απόγνωση, με όσα ζει φέτος στη Φενέρμπαχτσε. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Θα κλείσουμε λοιπόν, με τη Φενέρμπαχτσε που θα μπορούσε να στείλει το ματς στην παράταση, αλλά αυτό δεν συνέβη, με το 5-9 να γίνεται το χειρότερο ρεκόρ στην ιστορία του Ομπράντοβιτς σε πάγκους ευρωπαϊκών διοργανώσεων και να βάζει σε πολύ δυσχερή θέση την ομάδα, σε ό,τι αφορά τη συνέχεια. Θα λες από μέσα σου 'θα βρει λύση ο Ζοτς, όπως κάνει πάντα'. Θα χρειαστεί εδώ να σταθώ σε κάποιες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στο ότι η Φενέρ δεν δείχνει να 'χει φέτος ηγέτη, ενώ στο ενεργειακό και συναισθηματικό κομμάτι (τη θέληση και τη διάθεση) παραπέμπει σε ευθεία γραμμή καρδιογραφήματος. Ο Νίκολο Μέλι ήταν ο παίκτης που 'συνέδεε' την περιφέρεια με την φροντ λάιν και φέτος δεν υπάρχει -ο Ιταλός ή κάποιος που να μπορεί να κάνει αυτήν τη δουλειά. Ο Ζοφρί Λοβέρν δεν είναι σε καλή κατάσταση (είχε και αυτός τα θέματα του με τους τραυματισμούς), ο Γιάν Βέσελι είναι εκτός και αυτό σημαίνει μείον 8 με δέκα πόντους -από τα pick and roll με τον Κώστα Σλούκα. Η απουσία του Βέσελι είναι αισθητή και στην άμυνα, αφού δεν υπάρχει αυτός που φοβάσαι πως θα σε ταπώσει, αλλά και στα ριμπάουντ -αυτό για να μην μπερδεύεσαι με τη σούμα της Τρίτης 17/12. Ο Νάντο ΝτεΚολό δεν φαίνεται να μπορεί να γίνει ό,τι θέλει ο Ομπράντοβιτς (ένας παίκτης που να κάνει ό,τι χρειάζεται για να νικήσει η ομάδα, όπως πχ να παίζει άμυνα). Όλοι δείχνουν αγχωμένοι και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε που διαγνώστηκε το πρόβλημα. Μπήκαν κάποια band aids, με τις διαδοχικές νίκες, αλλά επί της ουσίας δεν έγινε η αλλαγή, γιατί δεν υπάρχουν οι λύσεις για αυτήν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK