Ο Ρικ Πιτίνο δεν θέλει απλά ακόμα ένα νταμπλ

Φεύγει νταμπλούχος ή παραμένει για να κυνηγήσει υπερβάσεις; Ο Ρικ Πιτίνο ολοκλήρωσε το πειραματικό 6μηνο του στην Ελλάδα και ενδεχομένως ο νικηφόρος τελικός απέναντι στον Προμηθέα ήταν το τελευταίο παιχνίδι του. Ίσως πάλι όχι...

Ο Ρικ Πιτίνο δεν θέλει απλά ακόμα ένα νταμπλ
EUROKINISSI SPORTS

Ο Ρικ Πιτίνο πέτυχε με τον (πρωταθλητή πια) Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ όλα εκείνα που είχε στο μυαλό του όταν, παραμονή Χριστουγέννων, έπαιρνε το αεροπλάνο για την Αθήνα. Δεν τον ενδιέφεραν μονάχα οι τίτλοι, που έγιναν δύο μετά το 111-77 επί του Προμηθέα Πάτρας στον τρίτο τελικό (του ενός ευρώ) και την κατάκτηση του Πρωταθλήματος - είχε τέτοιους στο κολέγιο.

Με σισιλιάνικες ρίζες, τις οποίες επικαλείται πότε-πότε, και αλέγρα ιδιοσυγκρασία, ο bon viveur Νεϋορκέζος κόουτς (και 'εφευρέτης' των deflections) δεν θα προσπερνούσε μια τέτοια 'προβοκατόρικη' συγκυρία, η οποία θα του προσέφερε ό,τι ζητούσε μετά την αποπομπή του από το Λούιβιλ, έστω κι αν οι κατηγορίες για εμπλοκή σε άλλο ένα μέγα σκάνδαλο του NCAA πέρασαν ξώφαλτσα, αφήνοντας μια ανεπαίσθητη, σχεδόν αδιόρατη, κηλίδα στο κολαριστό κοστούμι του ή στο ριγέ blazer.

Την αποδοχή της πρότασης για 6μηνη (σε πρώτη φάση) συνεργασία και την απρόσμενη (σε μεγάλο βαθμό) συμφωνία του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στις ΗΠΑ την υποδέχθηκαν με περίσκεψη και στοχασμό. Αντίθετα, στο δρόμο για τα 67 του, ο Πιτίνο δεν είχε αναστολές από την ώρα που οι συνθήκες (οικονομικές, εργασιακές, διαβίωσης) τον κάλυπταν από τον Γενάρη ως τον Ιούνη, ταυτόχρονα θ' αποκτούσε πρόσβαση σ' ένα ευρύ κοινό και θ' άφηνε πίσω την περίοδο της απραξίας και της ενασχόλησης με το twitter.

Ο ίδιος, λήγοντας ο δεύτερος τελικός στην Πάτρα, ξεδίπλωσε δια μικροφώνου τις προτεραιότητες που είχε θέσει. Ποιες ήταν αυτές, όπως τις κατέταξε ο ίδιος αμέσως μετά την πρώτη 'κρυάδα' - και δεν εννοούμε το πότε-πότε άνευ θέρμανσης ΟΑΚΑ, αλλά το πρώτο μεγάλο ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ; Στον πρώτο μήνα του είχε κατασταλάξει ήδη.

Επιδίωκε:

αλλαγή νοοτροπίας. Η οποία 'κόστιζε' στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ εκτός έδρας νίκες.

ατομική πρόοδο. Πολλοί ήταν εκείνοι που είτε δεν είχαν θέση στο ροτέισον είτε δεν προσέφεραν βάσει δυνατοτήτων.

βελτίωση δεικτών σε άμυνα και επίθεση. Έχοντας συναντήσει μια ομάδα που σπανίως ανέβαζε το σκορ πάνω από τους 80 πόντους (5/14 ευρωματς) και 'έτρωγε' σε συχνότητα μεγαλύτερη τις μιας φοράς στις δύο περισσότερους από 80 (8/14).

Πέρα από την αντιληπτή διαφοροποίηση του αγωνιστικού πλάνου ανά παιχνίδι, με την απλούστευση αλλά ταυτόχρονη τελειοποίηση των συστημάτων, έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται πως εκπλήρωσε καθεμιά από τις αποστολές του. Mission accomplised, συμφώνησε την Τετάρτη, κερδίζοντας το στοίχημα με τον εαυτό του.

Οι αριθμοί (τους οποίους απορροφήσαμε από την ανανεωμένη πλατφόρμα της News Stats για τους αγώνες της Euroleague που λειτουργούν ως μέσο σύγκρισης) εξηγούν πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κατέληξε:

να πετύχει τις εκτός έδρας νίκες (τέσσερις μετά την 20η αγωνιστική) που είχε ανάγκη για να προκριθεί στα πλέι οφ. Του έλειψε μονάχα μία στη Μαδρίτη για να κυνηγήσει την ανατροπή του σκηνικού απέναντι στη Ρεάλ.

να εμφανίσει την καλύτερη εκδοχή των παικτών. Πρώτα τούς 'έφτιαξε' την ψυχολογία και μετά απαιτούσε, σε έντονο ύφος πολλές φορές, υπακοή. Ο Γιώργος Παπαγιάννης έπαιξε περισσότερο, ο ΝτεΣόν Τόμας άλλαξε ρόλο, φτάνοντας στο 22.1% usage, αλλά πιο ενδεικτικό παράδειγμα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου δεν θα βρεις. Ο 25χρονος φόργουορντ 'τριφυλλιού' βρισκόταν στο -9.64 σε 100 κατοχές ανά ματς στην Euroleague (η διαφορά του -11.66 στην επίθεση και +2.02 στην άμυνα), με το οποίο έχανε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ενόσω ήταν στο παρκέ αυτός τις πρώτες 14 αγωνιστικές, και εκτινάχθηκε στο +12.24 στις επόμενες 19 με trueshooting που άγγιζε το 60%. Μια χαώδης απόκλιση της τάξεως του 21.88!

Ο Ρικ Πιτίνο δεν θέλει απλά ακόμα ένα νταμπλ
Ο Ρικ Πιτίνο δεν θέλει απλά ακόμα ένα νταμπλ

να ανατρέψει το συσχετισμό άμυνας/επίθεσης. Συνέβη οριακά βέβαια, με 79 έναντι 78.7 πόντων σε επίθεση και άμυνα, αλλά τα δεδομένα αντιστράφηκαν και δεν ήταν ψέμα.

Παμπόνηρος και χαρισματικός στην επικοινωνία, ο Ρικ Πιτίνο ήξερε πως δεν έπρεπε να μιλήσει ποτέ για αποτελέσματα. Πέρα από το στόχο της πρόκρισης στην 8άδα της Euroleague, που αλλάζει από του χρόνου, απέφυγε ν' ανεβάσει ποτέ τον πήχη. Μέτρησε τα βήματά του, πήρε όση φόρα χρειαζόταν, δεν πέρασε κάτω από τη οριζόντια βέργα. Έπαιξε άμυνα ισορροπώντας μεταξύ χιούμορ και πραγματικότητας για να μην εκτεθεί, καυτηρίασε αδιανόητες καταστάσεις πασπαλίζοντάς τες με το πλατύ χαμόγελό του, ποτέ του δεν δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει μετά το καλοκαίρι, ακόμη κι αν πήρε την άδεια της συζύγου του, παράγοντας καταλυτικός, και κέρδισε μια ευρεία πλειοψηφία εκτίμησης στην 'πράσινη κερκίδα'.

Μ' εκλογικούς όρους απέκτησε μεμιάς αυτοδυναμία. Μια αυτοδυναμία που αποτυπώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ. Ούτε καν οι δηλώσεις του για το ελληνικό μπάσκετ που "χρειάζεται τον Ολυμπιακό" παρεξηγήθηκαν. Είναι ο Πιτίνο και έχει τη γνώμη του.

Τη δεδομένη στιγμή, δε, κρατάει γερά τα γκέμια και κουμαντάρει την κατάσταση. Θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ χωρίς ν' ανανεώσει το συμβόλαιό του. Θα επιστρέψει στην πατρίδα του για ν' ακούσει, να ενημερωθεί για προθέσεις, να ζυγίσει δεδομένα και να εκτιμήσει τι έχει να πάρει από ένα νέο συμβόλαιο με καλύτερους όρους ή τι μπορεί να δώσει περισσότερο σε μια ομάδα που δεν θα μπει σε υπέρμετρες δαπάνες. Λελογισμένη χρήση και μπάτζετ στα μέτρα του δυνατού. Να διαπιστώσει αν υπάρχει κάτι άλλο.

Το κασέ του Αμερικανού είναι υψηλό, μακριά από τα στάνταρντ που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, πόσο μάλλον τις απολαβές Ελλήνων προπονητών που θα ήθελαν πολύ να τον διαδεχθούν και περιμένουν ένα νεύμα. Ένα μεγάλο ποσό υπάρχει διαθέσιμο για να μείνει. Αν ο Πιτίνο έχει διάθεση να συμβιβαστεί με τον προϋπολογισμό και το πλάνο που θα του κατατεθούν, η προοπτική να επιστρέψει θα συγκέντρωνε αυξημένες πιθανότητες από τις τωρινές. Κουμάντο ούτως ή άλλως θα κάνει, αυτός θα 'χτίσει' το ρόστερ, εφόσον διαλέξει να γυρίσει μέσα στο καλοκαίρι. Είναι πολλά τα συμβόλαια που λήγουν (Γκιστ, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Τόμας, Κιλπάτρικ, Λεκαβίτσιους, Αντετοκούνμπο) και θα έχει την ευχέρεια ν' αποφασίσει, ποιοι και πόσο ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του μπάσκετ που θα θέλει να παίζει, μια συνέχεια του εφετινού.

Πάνω απ' όλα όμως ο Ρικ Πιτίνο, κάτοχος P.H.D στη ζωή, είναι 'παθιασμένος, πεινασμένος και με κίνητρο'. Αυτά πρέπει να του διασφαλίσουν από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αν θέλουν να τον κρατήσουν.

Ο Ρικ Πιτίνο σε προπόνηση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με το περίφημο tshirt.
Ο Ρικ Πιτίνο σε προπόνηση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με το περίφημο tshirt. EUROKINISSI SPORTS

News 24/7

24MEDIA NETWORK