Κριστιάνο Ρονάλντο: Η εξωπραγματικά απλή διατροφή ενός σταρ

Η αποκατάσταση του Κριστιάνο Ρονάλντο μετά από αγώνες περιλαμβάνει ένα διαιτολόγιο που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο καθένας από εμάς, με μικρές παραλλαγές.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Η εξωπραγματικά απλή διατροφή ενός σταρ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ένας αθλητής παγκοσμίου επιπέδου. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ο κορυφαίος αθλητής σε δημοφιλία στα social media, ο επιθετικός της Γιουβέντους έχει καταφέρει στα 34 του να αγωνίζεται με ορμή, τεχνική, ταχύτητα και δυναμισμό εφήβου. Ο Πορτογάλος σταρ έχει διαμορφώσει το δικό του, σκληρό, αναλυτικό πρόγραμμα προπόνησης και αποθεραπείας, το οποίο όμως στον πυρήνα του κρύβει μια σοκαριστική απλότητα, ειδικότερα στο σκέλος της διατροφής και της αποκατάστασης του σώματος μετά τις προπονήσεις και πριν από τον αγώνα. Το 'τελετουργικό' του θυμίζει λιγότερο 'κτήνος' και 'υπεραθλητή' και περισσότερο έναν ποδοσφαιριστή που εφαρμόζει απλά πράγματα, με στρατιωτική ακρίβεια και συνέπεια. 

Η προπόνηση

Η προπόνηση χωρίζεται σε δυο τμήματα: γυμναστήριο και γήπεδο. Στο γυμναστήριο, συνδυάζει βάρη και αερόβιες ασκήσεις, όπως τρέξιμο και κωπηλατικό. Η προπόνηση του γηπέδου είναι μια πλήρης συνέχεια του γυμναστηρίου, με έμφαση στις ασκήσεις ταχύτητας και αντοχής, σε συνθήκες που προσομοιάζουν αυτές ενός αγώνα. Οι ασκήσεις για τον Κριστιάνο δεν σταματούν όταν κλείνει η πόρτα του γυμναστηρίου. Ο ίδιος έχει πει: "Γυμναστική μπορείς να κάνεις παντού. Μπορείς να κάνεις κοιλιακούς στο κρεβάτι όταν ξυπνάς ή πριν πας για ύπνο. Οι ασκήσεις γυμναστικής πρέπει να γίνονται με άνεση, σαν μια καθημερινή ρουτίνα".

Η διατροφή 

Μετά από τον αγώνα, χρειάζεται μια σεβαστή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων, ώστε το σώμα του να μπορέσει να αποκατασταθεί πλήρως, ύστερα από την υπερπροσπάθεια που έχει προηγηθεί. Ο Πορτογάλος σταρ αναπληρώνει την ενέργειά του με ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, με τις γαστρονομικές αδυναμίες του να περιλαμβάνουν μπριζόλα με σαλάτα, πίτσα και μπακαλιάρο σε μια σπέσιαλ πορτογαλική παραλλαγή με κρεμμύδια, πατάτες και αυγά στραπατσάδα, γνωστό και ως 'bacalau au braz'. 'Κόκκινο' στη διατροφή του έχουν πάρει το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Βέβαια, επειδή και ο Ρονάλντο άνθρωπος είναι, θα κάνει μια παρασπονδία κάποιες φορές, όταν πχ, έχει γενέθλια και μετά από τα κεράκια έρχεται η στιγμή που πρέπει να δοκιμαστεί η τούρτα.

Η αποθεραπεία

Εδώ εφαρμόζει ένα -φαινομενικά- περίπλοκο πρόγραμμα που και πάλι, στην ουσία του, είναι εντυπωσιακά απλό. Όλα αρχίζουν από το νερό. Το ντους γίνεται για 5 λεπτά με ζεστό νερό και στη συνέχεια για 3 λεπτά με κρύο νερό. Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, κολυμπάει για 20 λεπτά σε πισίνα αυστηρά μόνος, κάνει μια σύντομη στάση σε τζακούζι για λίγη υδροθεραπεία και τέλος, χαλαρώνει ακόμα περισσότερο σε τζακούζι για περίπου 10 λεπτά.

Ο ύπνος

Ο CR7 τονίζει διαρκώς πως ένα από τα 'κλειδιά' της ευεξίας και των υψηλών αποθεμάτων ενέργειας που βγάζει σε κάθε αγώνα είναι το γεγονός ότι κοιμάται περισσότερο από 7 ώρες καθημερινά, τηρώντας ευλαβικά ένα βραδινό σιωπητήριο που αρχίζει νωρίς το βράδυ και ολοκληρώνεται νωρίς το πρωί.

News 24/7

24MEDIA NETWORK