Αχ, ουφ, ΣΕΦ και διαιτησία…

Ο Μάκης Δρόσος εξηγεί γιατί η νίκη για τους πράσινους ενδέχεται να αποδειχθεί τόσο κομβική που στο τέλος της κανονικής διάρκειας να την μνημονεύσουν.

Αχ, ουφ, ΣΕΦ και διαιτησία…

Αρχικά αν μην τι άλλο τα δυο παιχνίδια του Παναθηναϊκού με την Εφές στην κανονική περίοδο, τόσο στην αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη όσο και σε αυτή του ΟΑΚΑ, προσέφεραν συγκινήσεις και ανάγκασαν αυτούς που σηκώθηκαν νωρίς από την θέση τους για να προλάβουν την κίνηση στους δρόμους της Πόλης και της Αθήνας να επιστρέψουν κακήν κακώς. Αφού είχαν να παρακολουθήσουν τα 10 έξτρα λεπτά την 4η Νοεμβρίου στην Αμπντί Ιπεχτσί Αρίνα και το επιπλέον 5λεπτο την Παρασκευή στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αμαρουσίου.

ΟΥΦ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ

Το ξημέρωμα του Σαββάτου δίκαια βρήκε τους πράσινους να χαμογελούν, δεν γνωρίζω ωστόσο κατά πόσο τους βρήκε και να πανηγυρίζουν. Γιατί μπορεί να ήρθε η νίκη μεν που ήταν το ζητούμενο, αλλά για να έρθει πραγματικά του βγήκε η ψυχή του Παναθηναϊκού, απέναντι σε μία ομάδα που δεν αποτελεί φόβητρο σαφώς ειδικά σαν φιλοξενούμενη. Επιπλέον για ένα ακόμα παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός έχασε τον έλεγχο και δεν κατάφερε να διαχειριστεί διαφορές που απέκτησε. Δεν το πλήρωσε ούτε και τώρα, όπως δεν το είχε πληρώσει ούτε με την Νταρουσαφάκα, ούτε με την Μακάμπι.

Η νίκη για τους πράσινους ίσως αποδειχθεί τόσο κομβική που στο τέλος της κανονικής διάρκειας να την μνημονεύσουν. Τα χρονικά περιθώρια στενεύσουν και τα περιθώρια λάθους από εδώ και πέρα είναι μικρά, αφού είναι αρκετά δύσκολο να διορθωθούν. Με την νίκη επί της Έφες οι πράσινοι έφτασαν το 10-7 ρεκόρ και στην θεωρία είναι μέσα στο κόλπο ακόμα και για την τετράδα, που δίνει το πολυπόθητο πλεονέκτημα της έδρας. Μία τετράδα πάντως που για να μην αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τους πράσινους, θα πρέπει να βελτιώσουν τόσο το παιχνίδι τους, αλλά ακόμα περισσότερο την διάρκεια τους και ακόμα πιο πολύ την αποτελεσματικότητα τους στα εκτός έδρας. Διότι με ανάλογο ρεκόρ με αυτό του πρώτου γύρου στις αναμετρήσεις εκτός ΟΑΚΑ, τα μαθηματικά δεν βγαίνουν για να μπει ο Παναθηναϊκός στην τετράδα.

ΑΧ... Η ΗΤΤΑ ΘΑ ΤΟΝ ΕΒΑΖΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Αν οι πράσινοι είχαν χάσει δε από την Έφες, τότε πραγματικά θα είχαν μπει σε τρομερές περιπέτειες. Με 9-8 ρεκόρ θα ισοβαθμούσαν με Ερ. Αστέρα, με Εφές και Νταρουσαφάκα. Με το πρόγραμμα τις 3 επόμενες αγωνιστικές να περιλαμβάνει Φενέρ που «καίγεται» στην Τουρκία, Μπαρτσελόνα που θα έρθει στο ΟΑΚΑ σαν «καμικάζι» αφού δεν της βγαίνουν τα κουκιά και επίσκεψη στον εξαιρετικό ΕΡ. Αστέρα στο Βελιγράδι, σε μία έδρα που μόνο φιλόξενη δεν θα είναι για τον Πασκουάλ και τους παίκτες του και στην οποία έχουν ήδη υποκύψει Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αν είχε έρθει η 3η συνεχόμενη ήττα στην Ευρωλίγκα, με ακόμα ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που μεσολαβεί την Δευτέρα για το Κύπελλο, το ενδεχόμενο να στράβωνε όλη η χρονιά ή ακόμα και να χανόταν από το τέλος Γενάρη δεν θα μπορούσε κανείς να το αποκλείσει.

ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Ο Παναθηναϊκός, θέλει χρόνο, χρόνο που δεν έχει και που αποτελεί είδος προς εξαφάνιση πλέον και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η αλήθεια είναι ότι οι πράσινοι ουσιαστικά κάθε μήνα έχουν να προσαρμοστούν και σε νέα δεδομένα. Ξεκίνησαν από την αλλαγή προπονητή, που από μόνη της είναι ένα σοκ και απαιτεί προσαρμογή. Έπειτα ήρθε η ένταξη του Τζέιμς στο ρόστερ που και πάλι τάραξε τις όποιες ισορροπίες είχαν δημιουργηθεί και φυσικά άλλαξε αρκετά και στο στυλ της ομάδας του Παναθηναϊκού. Ήρθε ο τραυματισμός του Γκιστ, σοκ για τον Παναθηναϊκό που έχασε το μοναδικό κλασικό «4αρι» του και έναν υπερπολύτιμο παίκτη. Ακολούθησε η έκτακτη μεταγραφή του Τζεντίλε στο ρόστερ που επίσης βάζει σε μία διαφορετική διαδικασία πάλι την ομάδα και αναπροσαρμόζει τα πλάνα και συγχρόνως τον χρόνο και τον ρόλο αρκετών παικτών. Με όλα αυτά κατανοεί κανείς γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει αυτό που λέμε «χημεία» και πολύ περισσότερο δεν καταφέρνει να έχει διάρκεια στο παιχνίδι του. Αλλά θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό και να αντιπαρατάσσει την ποιότητα, τις λύσεις και το βάθος του πάγκου του και το γεγονός ότι έχει παίκτες με προσωπικότητα να σηκώσουν την ομάδα στις πλάτες τους.

Είχαμε γράψει προ μηνός και ίσως πέρασε στα ψιλά ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιμένει μία περίοδο που δεν θα έχει τον Σίνγκλεντον στα καλύτερα του. Το είχαμε δικαιολογήσει ότι ερχόταν από μία γεμάτη σεζόν στην Ευρώπη, που είχε συνοδευτεί από συνέχεια στην Κίνα με συνέπεια την μηδενική ξεκούραση και αποφόρτιση αγωνιστική και πνευματική. Δείχνει ότι έχει πλησιάσει αυτή η περίοδος, από το πόσο θα διαρκέσει ίσως να επηρεάσει σημαντικά και το που θα τερματίσει τελικά ο Παναθηναϊκός. Γενικά ο Παναθηναϊκός με τον Γκιστ να είναι εκτός δράσης και με τον Μπουρούση να μην είναι σαφώς ο Μπουρούσης της Λαμποράλ και να μην προλαβαίνει να καλύψει το χαμένο έδαφος αναφορικά με την φυσική του κατάσταση, είναι έκδηλη η ανισορροπία που εμφανίζει ο Παναθηναϊκός ανάμεσα στην περιφέρεια και την φροντ λάιν του.

Οι πράσινοι με τον Τζέιμς έχουν αποκτήσει έκρηξη και «τρέλα» στο παιχνίδι τους, που την είχαν ανάγκη. Με την προσθήκη του Τζεντίλε επίσης έχουν επιπλέον «τρέλα» και έναν παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει αρκετά mismatch. Έχουν ανάγκη όμως τον Καλάθη ο οποίος πάνω που έδειχνε να το βρίσκει, τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με την Έφες προβλημάτισε με την εικόνα του. Πρωτίστως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται το μυαλό, την ηρεμία, την πάσα και την οργάνωση από τον Ελληνοαμερικάνο γκαρντ. Όλα τα παραπάνω χαρακτηρικά δεν υπάρχει άλλος παίκτης που μπορεί να τα προσφέρει στους πράσινους, συνδυαστικά. Ο Καλάθης θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο Παναθηναϊκός δεν τον έχει ανάγκη και να σκοράρει.

Οι πράσινοι έχουν κάνει διάνα με τον Ρίβερς, ο οποίος διανύει μία τρομερή περίοδο και ο Παναθηναϊκός έχει έναν αξιόπιστο σουτέρ από το τρίποντο. Συνεπικουρούμενος από τον Φελντέιν που μοιραία βλέπει όμως ότι ο χρόνος του μειώνεται, ο Παναθηναϊκός έχει παίκτες να δώσει την μπάλα όταν ψάχνει το μακρινό σουτ. Τον Τζεντίλε ο Πασκουάλ δείχνει να τον εκμεταλλεύεται σωστά. Ο Ιταλός ήταν σαφώς καλύτερος από το ντεμπούτο του στο ΣΕΦ, αλλά είπαμε πέρα από το πολύ καλό σουτ από μέση απόσταση, έχει να δημιουργήσει αρκετά mismatch υπέρ του και ελεύθερα σουτ για τους συμπαίκτες του.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Ο Παναθηναϊκός έχει κυριολεκτικά ένα ροτέσιον 9-10 παικτών, που στην περιφέρεια του δείχνει να έχει λυμένα τα θέματα του, αφού έχει επιλογές και μπορεί να παίξει με διαφορετικά στυλ, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι η φροντ λάιν του. Με το κλειδί να είναι ο Μπουρούσης για όσο καιρό είναι εκτός ο Γκιστ ακόμα. Ο Πασκουάλ μοιραία ζητάει από τον Έλληνα σέντερ να τρέχει ψηλά για να δίνει τα σκριν σε Καλάθη και Τζέιμς, αλλά παράλληλα του ζητάει σε αρκετά συστήματα να ποστάρει, να τροφοδοτείται και να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι. Γενικά ο Μπουρούσης λειτουργεί καλύτερα μέσα στο παρκέ με τον Σίνγκλεντον στο πλάι του, όταν δεν τον έχει δείχνει πολύ χειρότερος τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Και πιο ευάλωτος είναι και ο Παναθηναϊκός κατά συνέπεια.

Ο Πασκουάλ θα πρέπει να καταλήξει άμεσα στο τελικό πλάνο. Στην περιφέρεια οι επιλογές είναι περισσότερες όπως αναφέραμε ήδη. Οι Καλάθης, Ρίβερς και Τζεντίλε πρέπει να είναι ο βασικός άξονας, με τον Τζέιμς να αλλάζει είτε Ρίβερς είτε Καλάθη. Ο Φελντέιν θα παίρνει και αυτός πλέον τα λιγότερα λεπτά που του αναλογούν μέσα στο παρκέ. Στους ψηλούς ο Παναθηναϊκός πρέπει να κινηθεί με βασικό άξονα τον Σίνγκλεντον με τον Μπουρούση. Επειδή οι δυο τους, απόντος του Γκιστ που θα μπορούσε να παίξει και στο «5», αλληλοσυμπληρώνονται ο Μπουρούσης δίπλα του θέλει πιο γρήγορα πόδια με τον Γκάμπριελ να είναι η καλύτερη επιλογή, στην παρούσα φάση. Με Φώτση δίδυμο υπάρχει θέμα στην άμυνα, όπως και με τον Νίκολς. Με τον τελευταίο να πρέπει να μεταφερθεί σχεδόν μόνιμα στο «4», εκεί που μαζί με τον Σίνγκλεντον μπορεί να κάνει ένα καλό δίδυμο. Το πιο βασικό όλων είναι να καταφέρει ο Πασκουάλ να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην ομάδα του κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, αφού ο Ισπανός έδειξε σαστισμένος και στο παιχνίδι με αντίπαλο την Εφές όταν του στράβωσε.

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΟ ΣΕΦ

Πλέον για τον Παναθηναϊκό στο μυαλό του είναι μονάχα το παιχνίδι του ΣΕΦ, την Δευτέρα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Σε ένα ματς που το μεγάλο πρέπει το έχουν οι πράσινοι για να μην γελιόμαστε. Όχι ότι δεν ενδιαφέρει τον Ολυμπιακό φυσικά, τουναντίον. Απλά ο Παναθηναϊκός ήδη κουβαλάει 3 ήττες από τον αιώνιο στις πλάτες του την φετινή σεζόν. Μία για το πρωτάθλημα και δυο για την Ευρωλίγκα. Μία τέταρτη και στο κύπελλο θα είναι ακόμα πιο δύσκολη να χωνευτεί από τον κόσμο, ο οποίος μπορεί να μην το μαρτυρά αλλά βλέπει ότι προς το παρόν ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του, του έχουν πάρει τον αέρα. Είναι συνάμα και το δεύτερο παιχνίδι μέσα σε λίγες μέρες, ούτε ένα 10ημερο σχεδόν που ο Παναθηναϊκός βρίσκει και πάλι τον Ολυμπιακό «λαβωμένο». Από την οπτική ότι ο Σπανούλης έχει προβλήματα τραυματισμών και ο Πρίντεζης είναι ερωτηματικό κατά πόσο είναι απόλυτα έτοιμος και μπορεί να βγάλει διάρκεια σε συνεχόμενα κρίσιμα παιχνίδια. Επικοινωνιακά θα χάσει και άλλο ο Παναθηναϊκός αν ηττηθεί πάλι. Φυσικά θα χάσει και ένα τίτλο στη περίπτωση της ήττας.

Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Για το τέλος κρατήσαμε το κομμάτι διαιτησία στην Ευρωλίγκα. Ειδικά μετά από την αναμέτρηση στο Καζάν με την Ουνιξ, το παιχνίδι του ΣΕΦ, με τον Ολυμπιακό αλλά και με την Έφες στο ΟΑΚΑ, είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στις τάξεις των φιλάθλων των πρασίνων. Αν κανείς κοιτάξει τα φάουλ ένθεν και κείθεν στα τρία παιχνίδια που αναφέραμε σαφώς δεν θα παρατηρήσει τίποτα το αξιοπερίεργο ως προς τον αριθμό τους. Μόνο στο ΣΕΦ υπάρχει η διαφορά ως προς τις βολές που εκτελέστηκαν από τις δυο ομάδες, αλλά δικαιολογημένα με βάση τον τρόπο που αντιμετώπισαν το παιχνίδι η καθεμία ομάδα.

Ο κόσμος περισσότερο ενοχλείται ότι η ομάδα του (ο Παναθηναϊκός) δεν έχει το σφύριγμα παραπάνω που έχουν οι ομάδες με ανάλογο βάρος της δικής του φανέλας στην διοργάνωση και δεύτερο ότι δεν παίρνει τα σφυρίγματα έδρας που παίρνουν πάλι οι ομάδες του δικού του βεληνεκούς. Με τα φάουλ σχεδόν μοιρασμένα στο ΟΑΚΑ η Εφές σούταρε 10 βολές παραπάνω από τον γηπεδούχο, ενώ εκεί που βγήκαν εκτός εαυτού οι φίλοι των πρασίνων ήταν η φάση του Τζέιμς, που αρχικά δόθηκε από τον διαιτητή που το καταλόγισε χαμηλά και όχι πάνω στην προσπάθεια για το τρίποντο, όπως διορθώθηκε άμεσα. Ο Παναθηναϊκός δεν ευνοείται, αλλά ούτε και αδικείται από την διαιτησία συνολικά μέχρι στιγμής, αλλά δεν αντιμετωπίζεται ανάλογα με ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και ο Ολυμπιακός, ακόμα και οι δυο τρεις τουρκικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πασκουάλ: "Ο Ολυμπιακός όχημα που ρολάρει, εμείς..."
"Μπλέχτηκαν" με τις διαφορές Παναθηναϊκός και Εφές!
Η κατάταξη στην Euroleague μετά την 17η αγωνιστική
Επιβίωσε σε απίστευτο θρίλερ ο Παναθηναϊκός
Καλό και το σημειωτόν

News 24/7

24MEDIA NETWORK