Φόβοι, ενστάσεις και το πορτοφόλι του προέδρου

Ο Δημήτρης Κριτής καταγράφει τις αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης ότι ο Παναθηναϊκός ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Εσιέν.

Φόβοι, ενστάσεις και το πορτοφόλι του προέδρου

“Όχι πρόεδρε, μη. Με αυτά τα λεφτά παίρνεις δύο παικταράδες και σου μένουνε και ρέστα...”! Σοκαρισμένοι “φίλοι” του Παναθηναϊκού από την είδηση των προχωρημένων διαπραγματεύσεων με τον Μίκαελ Εσιέν, σχολιάζουν τα σχετικά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο, προτρέποντας τον πρόεδρο της “πράσινης” ΠΑΕ να μην ενδώσει στις υψηλές απαιτήσεις και τα παζάρια του Γκανέζου σταρ και να αξιοποιήσει πιο εποικοδομητικά τα χρήματα που απαιτούνται για αυτή τη μεταγραφή.

Οι ενστάσεις

Δεν μπορεί, θα τα έχετε δει. Ίσως να αμφιβάλλετε για το εάν πράγματι είναι φίλοι του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Εγώ για παράδειγμα, αμφιβάλλω ως προς το εάν υπάρχουν πράγματι φίλοι του Παναθηναϊκού που θέλουν να προστατεύσουν το πορτοφόλι του Γιάννη Αλαφούζου. Λες;

Μπααα. Δεν υπάρχουν, όσο και όπου κι αν ψάξεις στον πλανήτη Γη, φίλαθλοι που να διέπονται από πνεύμα οικονομίας για το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη. Μπορώ να δεχθώ ότι όσοι είναι αυτοί που ονειρεύονται έναν νέο Ζιλμπέρτο Σίλβα στο στρατηγείο της “πράσινης” μεσαίας γραμμής, άλλοι τόσοι είναι εκείνοι που φοβούνται έναν νέο Φλάβιο Κονσεϊσάο. Αυτό, ναι. Να το δεχτώ και να παραδεχτώ κιόλας, ότι αυτά είναι και τα προσωπικά μου άκρα του νήματος αυτής της ιστορίας.

Να δεχτώ επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες για την ορθότητα του σχεδιασμού ή φόβοι ότι η δαπάνη ενός υπέρογκου -για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του Παναθηναϊκού- ποσού για τη θέση 6, θα οδηγήσει σε οικονομικότερες και δευτεροκλασάτες επιλογές στις υπόλοιπες θέσεις που υπάρχει επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης.

Τα δεδομένα

Να σκεφτεί δηλαδή κάποιος, ότι δεν μπορεί όλη τη χρονιά να πληρώνεις τις αμυντικές σου αμαρτίες και τη στιγμή που χάνεις κιόλας τον πιο αξιόπιστο κεντρικό αμυντικό (Σίλντενφελντ), εσύ να συνδιαλέγεσαι με νεαρούς πολλά υποσχόμενους “wannabe star” του διεθνούς ποδοσφαίρου, για τα μετόπισθεν, την ίδια ώρα που φέρεσαι να καταθέτεις πρόταση 1,5 εκατ. ευρώ για αμυντικό μέσο. Ποιός όμως είπε ότι η ενίσχυση του Παναθηναϊκού στην αμυντική του γραμμή περιορίζεται στα ονόματα που έχουν ήδη ακουστεί, στιλ Στρόντμπεργκ, Ελάντερ κ.λ.π.; Σίγουρα δεν ακούστηκε από επίσημα χείλη.

Πρώτα απ' όλα είμαι της άποψης ότι γι αυτά τα θέματα αποφασίζει ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής. Έχω το δικαίωμα να υποθέτω τουλάχιστον, ότι είναι πιο αρμόδιοι για να αποφασίσουν τη θέση στην οποία απαιτείται η ενίσχυση με μία ξεχωριστή ποδοσφαιρική προσωπικότητα. Και να πάρουν και τα ρίσκα τους αν χρειαστεί.

Επίσης εκτιμώ, με το φτωχό μου το μυαλό, ότι ένας καλός αμυντικός μέσος είναι σε θέση να αποφορτίσει την επιθετική πίεση που ασκείται στο κέντρο της άμυνας και αυτό είναι και το ζητούμενο από έναν τέτοιο παίκτη. Συν του ότι συνολικά η προσωπικότητά του θα ωφελήσει και τους υπόλοιπους. Πολλές φορές, ακόμη κι αν δεν είναι σε θέση να προσφέρει το 100% της αξίας του. Άλλος ήταν ο Μπασινάς της π.Σ (προ Σόουζα) εποχής και εντελώς διαφορετικός της μετά Σόουζα. Του εύθραυστου πια Σόουζα την εποχή που ήρθε στον Παναθηναϊκό.

Όπως βέβαια άλλος θα ήταν ο Σιμάο Μάτε Jr. χωρίς τον Ζιλμπέρτο στο πλευρό του και προφανώς δεν θα αρκούσαν τα σκυλίσια ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά, για να πάρει το εισιτήριο για την Primera Division (άσχετο, αλλά για όσους τον έχασαν και ρωτούσαν, ανανέωσε το συμβόλαιό του με τη Λεβάντε, ως το καλοκαίρι του 2017...). Και εντελώς διαφορετική θα ήταν και η αμυντική επίδοση του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού, χωρίς τον Βραζιλιάνο, αφού έτσι κι αλλιώς Hummer δεν ήρθε ποτέ. Άλλο απωθημένο και τούτο.

Να το αφήσουμε στους ειδικούς

Ταπεινή μου άποψη λοιπόν, να επιτρέψουμε -αν μη τι άλλο- στους καθ' ύλην αρμόδιους να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και να κριθούν για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Και αν διαπιστωθεί κραυγαλέα ανισορροπία στις επιλογές και ανεκπλήρωτα κενά στο ρόστερ, τότε να επωμιστούν και το βάρος της ευθύνης, εφ' όσον επιχειρήσουν να “σκεπάσουν” το πρόβλημα ενός περιορισμένου μπάτζετ ή την κακή διαχείρισή του, με δηλώσεις τύπου “είμαστε πλήρεις”...

Εξάλλου και η εμπειρία μου μετά από τόσα χρόνια στον χώρο, λέει ότι πολύ δύσκολα τους αλλάζεις γνώμη. Πιθανότερο είναι να τους πεισμώσεις και να τους οδηγήσεις σε λάθη εκνευρισμού στην προσπάθεια να υπερασπιστούν εμπράκτως τη δική τους άποψη για την ομάδα, παρά να αλλαξοπιστήσουν.

Σπάνια οι νουθεσίες προς την τεχνική ηγεσία είχαν ευεργετικά αποτελέσματα. Η πίεση προς τη διοικητική ηγεσία για τη διάθεση του μεγαλύτερου δυνατού μεταγραφικού μπάτζετ, μπορεί και να βοηθήσει. Για να μην στεκόμαστε δηλαδή μόνο στην αναπόφευκτη παρόλα περί πληρότητας και ξεχνάμε κάποιες άλλες δηλώσεις, βάσει των οποίων ο Παναθηναϊκός δεν έκανε μεταγραφή μέσου, για να κερδίσει τον Δώνη. Λες και ο Δώνης δεν χρειάζεται δίπλα του παικταράδες για να φτάσει το μάξιμουμ των προδιαγραφών του...

Διαβάστε ακόμη:

Τα 10 μεγαλύτερα μεταγραφικά "μπαμ" του Παναθηναϊκού (PHOTOS)

Το "μπαμ" με Εσιέν και τα δεδομένα

News 24/7

24MEDIA NETWORK