Δεν αρκούσαν ούτε ξεσπάσματα ούτε Φορτούνης

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για το πρώτο... στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα στα Περιβόλια, για τον Φορτούνη που δεν αρκεί και για την άμυνα που χρειάζεται βελτίωση.

Δεν αρκούσαν ούτε ξεσπάσματα ούτε Φορτούνης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σερί, το σερί, ε, τελείωσε για να... ησυχάσει το κεφάλι μας. Πρώτη βαθμολογική απώλεια για τον Ολυμπιακό. Η λογική του ποδοσφαίρου λέει ότι θα γινόταν κάπου. Ήρθε από ομάδα με σήμα το τριφύλλι και ερυθρόλευκη φανέλα! Τελείωσε αυτή η ιστορία λοιπόν, ο Ολυμπιακός κρατάει το αήττητο γι’ αυτούς που ζουν και για τις εντυπώσεις και από εκεί και πέρα, βλέπει τη συνέχεια.

Για μένα η συνέχεια είναι η Ευρώπη. Εκεί σε λίγες ημέρες θα κληθεί να ρίξει το βάρος ο Ολυμπιακός, έχοντας απέναντί του την Άντερλεχτ, μια ομάδα που δεν τρομάζει. Την είδαμε και κόντρα στην Γάνδη, στην ήττα της με 2-0. Θα έχουμε χρόνο μπροστά μας για να δούμε και τους Βέλγους και το τι θα χρειαστεί αρχικά στις 18 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες. Ένα-ένα άλλωστε θα πάνε τα ματς αυτά...

Πολλά τα λάθη

Σε ρόλο κομπάρσου ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο για τα καλά στα Χανιά. Οι ποδοσφαιριστές του Σίλβα, ήταν σαν να μην μπήκαν ποτέ. Μάλλον μπήκαν. Μόλις άνοιξε το σκορ. Γιατί ως τότε, βλέπεις κάποια νούμερα. Ναι, το να έχει ο Ολυμπιακός 65% κατοχή είναι φυσιολογικό. Να γράφει, όμως, στο κοντέρ 17 λάθη και ο αντίπαλος να έχει 11, δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Και όλη αυτή η εικόνα, αδίκησε την εικόνα των πρωταθλητών Ελλάδας που κυμάνθηκαν σε πολύ μέτρια (ο καφές είναι μεγάλε;) επίπεδα απόδοσης.

Με αυτή την άμυνα, δεν...

Από εκεί και πέρα, δεν είναι τίτλος τιμής να σκοράρει ο Πλατανιάς μετά από 425’. Κυρίως γιατί με αυτή την άμυνα ο Ολυμπιακός θα πάει να διεκδικήσει την πρόκρισή του στους "16" του Europa League. Αυτός είναι ο μεγάλος φετινός στόχος. Αυτή είναι η αλήθεια. Το πρωτάθλημα ήρθε από... μόνο του, ενώ στο Κύπελλο θα έχουμε καιρό να ασχοληθούμε με τα μπαλάκια και τι μπορεί να προκύψει στη συνέχεια. Βλέπεις, όμως, τον γενικότερο τρόπο αντίδρασης.

Πάει ο Σιόβας "σβηστός" στον Γουνδουλάκη. Θα σε αφήσει δηλαδή; Μια καριέρα μέσα στα γήπεδα έχει κάνει ο Φανούρης, σουτάρει ανενόχλητος, άσχετα αν αποκρούει ο Ρομπέρτο! Εγώ θα το επαναλάβω. Ο Σιόβας δεν είναι ούτε ο καλύτερος, αλλά ούτε ο χειρότερος. Το στυλ του, όμως, αδικεί και τη γενικότερη εικόνα του, κυρίως γιατί στο ποδόσφαιρο μένουν οι στιγμές. Βλέπεις τον Ντα Κόστα για παράδειγμα στο τέλος του ημιχρόνου να... τρώγεται με αντίπαλό του. Ανάβεις, νιώθεις ένα νεύρο, έναν τσαμπουκά...

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε κάτι για τη φάση του 58’ που ο Ρομπέρτο με τον Σιόβα προσπαθούν να συνεννοηθούν...

"Χτυπάνε" στον Μαζουακού

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός αναλυτής του ποδοσφαίρου για να καταλάβεις ότι ο Ολυμπιακός έχει πρόβλημα και στο αριστερό του άκρο. Όσες ομάδες θέλουν να του κάνουν κακό, να τον προβληματίσουν, τι κάνουν; Πολύ απλά "χτυπάνε" στην πλευρά του Μαζουακού. Βάζουν και έναν και δύο παίκτες εκεί, φορτώνουν την πλευρά και αλλάζουν όλη την αμυντική ισορροπία του Ολυμπιακού. Δείτε για παράδειγμα που είναι ο Σιόβας στη φάση του 1-0. Έχει καλύψει, έχει πάρει πολλά μέτρα, τόσα ώστε να γίνει όλη η άμυνα άνω-κάτω και να μην μπορέσει κανείς άλλος (ούτε ο Ντα Κόστα, ούτε ο Σαλίνο).

Χωρίς κίνηση, "άναψε" ο Σίλβα

Τι και αν έβρεχε προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ο Μάρκο Σίλβα φάνηκε και από την τηλεόραση να "ανάβει" για τα καλά. Τι να του αρέσει; Ήρθε και το γκολ αυτό ως... κερασάκι στην τούρτα. Και περισσότερο τον "άναψε" η αντίδραση μετά το 1-0. Βλέπει την ομάδα του μπροστά, να απειλεί άμεσα με ισοφάριση, να κάνει ευκαιρίες για γκολ. Σε τέτοιο βαθμό που να αναρωτιέται, που ήταν αυτή η ομάδα ως το 1-0; Δεδομένα στον Σίλβα, δεν θα άρεσαν δύο ακόμη πράγματα. Το πρώτο, η έλλειψη κινήσεων. Καμία σχέση... Στατικοί όλοι, δεν έρχονται έτσι τα γκολ. Οι φάσεις... Το δεύτερο, τα πολλά γεμίσματα από την άμυνα. Χαμένες μπαλιές και ούτε καν διεκδικήσιμες με έναν Ιντέγε που δεν θύμιζε το "τανκ" προηγούμενων ματς.

Περιμένεις ενέργεια, αλλά...

Έχοντας στο μυαλό την εικόνα με την οποία ολοκληρώνεται το πρώτο ημίχρονο, θα περίμενε κανείς με την έναρξη του δευτέρου ο Ολυμπιακός να μπει στο γήπεδο και να "πνίξει" τον Πλατανιά. Αμ δε... Οι "ερυθρόλευκοι" πέταξαν το πρώτο τέταρτο χωρίς να μπορούν να βρουν διαδρόμους στην εστία του Σωτηρίου, με τους γηπεδούχους να είναι μια χαρά στημένοι στον αγωνιστικό χώρο από τον μετρ της τακτικής Γιώργο Παράσχο.

Ο Σίλβα από την πλευρά του, προσπάθησε να παίξει το πρώτο του δυνατό χαρτί. Αυτό φυσικά δεν ήταν άλλο από τον Κώστα Φορτούνη. Ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού φέτος, ο ηγέτης στα δύσκολα, μπήκε, για να αποχωρήσει ο Καμπιάσο. Μια πρόθεση του Σίλβα να βγάλει περισσότερη ποιότητα, περισσότερη πίεση, αφήνοντας στον Μιλιβόγεβιτς περισσότερη δουλειά στα ανασταλτικά καθήκοντα και ελευθερώνοντας τον Τσόρι...

Πάει πάνω η μπάλα του γιατί είναι η χρονιά του

Η ώρα περνούσε και "φώναζε" πως αν γίνει κάτι, θα έρθει από ατομική ενέργεια. Όσο οι γηπεδούχοι έδιναν βάρος με πρώτο και δεύτερο παίκτη στα άκρα, τον Ιντέγε εξουδετερωμένο, περίμενες από μία στημένη φάση, ένα σουτ, κάτι. Από το σουτ του Ντουρμάζ και το... ριμπάουντ που πήρε ο Φορτούνης στο 72’ ήρθε η ισοφάριση. Ο Έλληνας μέσος έκανε το 1-1 και απέδειξε γιατί είναι ο ηγέτης. Γιατί φέτος είναι η χρονιά του, γιατί και η μπάλα... πάει πάνω του, για να γίνει ο ήρωας, το πρόσωπο του ματς. Και εδώ, πρέπει να σταθούμε κάτι στο οποίο έχει παίξει μεγάλο ρόλο στον φετινό Ολυμπιακό. Τα γκολ του Φορτούνη έχουν δώσει πολλές λύσεις. Ο Ολυμπιακός από τον Ιντέγε δεν έχει πάρει και δεν θα πάρει τα γκολ του... Μήτρογλου για παράδειγμα. Όσο θα έχει, όμως, Φορτούνη, δεν φοβάται τίποτα. Ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα... Απλά αυτή τη φορά, φάνηκε πως το ένα γκολ δεν αρκούσε!

Κάπως έτσι, ο πίνακας έγραψε 1-1 και ο Πλατανιάς τη δική του ιστορία. Θα τελειώσουν οι δηλώσεις για το σερί και το απόλυτο, τώρα θα συζητάμε για το αήττητο και ντόρος να γίνεται. Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά χάνει δύο βαθμούς. Ίσως του κάνει και καλό αυτό το "Χ". Να δουλέψει εκεί που πρέπει, ειδικά ανασταλτικά και να δει τι γίνεται. Επίσης η εικόνα του Ιντέγε... Δεν πήγε καλά, βούλιαξε ο Ολυμπιακός επιθετικά. Και η αλήθεια είναι ότι με αλλαγή τον Πουλίδο και τον Σεμπά στο 83ο λεπτό, δεν μπορείς να έχεις και πολλές απαιτήσεις.

Υ.Γ.: Η μεταγραφική περίοδος είναι σε εξέλιξη, έτσι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πλατανιάς - Ολυμπιακός 1-1

Κίνδυνος τιμωρίας για τον υπότροπο Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK