Είναι η ευκαιρία του, αλλά να την αρπάξει

Ο Διονύσης Βερβελές γράφει για την Άντερλεχτ που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στο Europa League και αναλύει τις μεταγραφικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο.

Είναι η ευκαιρία του, αλλά να την αρπάξει

Στη... δύση του 2015, νομίζω πως το μυαλό των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού πλέον είναι στην άδεια που θα πάρουν από τον Σίλβα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως μια ομάδα δεν γίνεται να παίζει σε φουλ ρυθμό. Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε νωρίς φρέσκος, είχε πολύ ενέργεια στα δύσκολα και τον τελευταίο μήνα δείχνει να αδειάζει. Φάνηκε σε μεγάλο βαθμό με την Άρσεναλ, ψυχολογικά φάνηκε και στον αγώνα με τον Παναιτωλικό. Συνήθως έστω και την κρίση λίγων ημερών, την αντιμετωπίζεις με την επόμενη πρόκληση.

Για τον Ολυμπιακό, η επόμενη πρόκληση έχει έρθει από την Δευτέρα (14/12). Η Άντερλεχτ και τα ραντεβού στις 18 και 25 Φλεβάρη, είναι μπροστά. Αυτή τη στιγμή φαντάζουν μακρινά. "Φλέρταρες" με κλήρωση κόντρα σε Φιορεντίνα, σε Ντόρτμουντ και σου ήρθε η Άντερλεχτ. Από τη στιγμή που ήρθαν οι Βέλγοι, μόνο ικανοποιημένος μπορείς να είσαι. Βέβαια, εγώ είμαι ρεαλιστής και σε αυτό το επίπεδο δεν θεωρώ ότι είναι τίποτα δεδομένο. Επίσης, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε ποιος είναι το φαβορί. Το πρώτο ματς είναι σε 65 ημέρες! Ως τότε, μπορεί να έχουμε αλλαγή και στα ρόστερ. Και στου Ολυμπιακού και στης Άντερλεχτ. Δεν ξέρουμε και την κατάσταση που θα είναι τότε οι δύο αντίπαλοι. Όλα αυτά θα παίξουν το ρόλο τους...

Τι σου δίνει, όμως, η κλήρωση με την Άντερλεχτ; Σου "φωνάζει" πως είναι η ευκαιρία σου. Μήπως δεν "φώναζε" πέρσι με την Ντνίπρο; Είδαμε, όμως, τους Ουκρανούς να φτάνουν ως τον τελικό και ο Ολυμπιακός παρακολουθούσε από την τηλεόραση. Επίσης, δεν συγκρίνονται με τα ματς του Champions League. Αν χάσεις 2-1 στις Βρυξέλλες, είσαι ακόμη μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το θέμα το μεγάλο, είναι αυτό που γράφω για μια ακόμη φορά. Πως ο Μάρκο Σίλβα θα καταφέρει να διαχειριστεί την ομάδα στη συνέχεια.

Πήρε το μάθημά του ο Σίλβα

Ο Πορτογάλος δεν είναι στον κόσμο του. Ξέρει πλήρως τι του γίνεται. Ψάχνει με τους συνεργάτες του να εξηγήσει τα πάντα. Σίγουρα πήρε κι αυτός το μάθημά του στο 0-3 με την Άρσεναλ. Όπως κατάλαβε πολλά και κόντρα στον Παναιτωλικό. Εκτιμώ πως ο Σίλβα κάτι θα ψάξει στο ρόστερ για τον Γενάρη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην επιλογή να μπει ο Ντουρμάζ στην ευρωπαϊκή σου λίστα. Ε, αυτό δεν θέλει και πολύ μυαλό. Βγάζεις τον Πουλίδο, βάζεις τον Ντουρμάζ, προχωράς. Το θέμα είναι τι μπορεί να ζητήσει. Τι είναι αυτό που θέλει. Πολλοί λένε πως ο Ολυμπιακός χρειάζεται στόπερ. Μπορείς να τον βρεις τώρα; Και επίσης τι θα κάνεις έχοντας στο ρόστερ Σιόβα, Μποτία, Ντα Κόστα; Δεν βάζω σε αυτούς τον Αυλωνίτη που ήταν εκτός λίστας στην Ευρώπη. Ή τον Γούτα...

Είναι αρκετά τα θέματα που θα κληθεί να λύσει τις επόμενες ημέρες ο Σίλβα. Θέλει τη νίκη με τον Απόλλωνα στο Κύπελλο, το "15 στα 15" με την Καλλονή το Σάββατο και πιάνει δουλειά για τα καλά με διοίκηση και συνεργάτες. Δεν δίνει ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές που ψάχνουν χρόνο συμμετοχής με τον Παναιτωλικό, εμπιστεύεται τους ίδιους. Ξεκάθαρο πως δεν θα συνεχίσει με 35 παίκτες και ήδη στην ΠΑΕ πρέπει να φτάνουν αιτήματα για "θέλουμε τον Γιαννιώτα, τον Κολοβό" και πάει λέγοντας.

"Καυτός" Γενάρης με μία κίνηση

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι έκανε καλή δουλειά. Του βγήκαν πολλά. Καταρχήν προσαρμόστηκε ο ίδιος ο προπονητής. Στα 38 του, πρώτη φορά εκτός της πατρίδας του, ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο. Βγήκαν κάποιοι παίκτες, άλλοι ψάχνονται. Κι εδώ, θέλω να αναφερθώ σε έναν ποδοσφαιριστή που δέχεται αυστηρή κριτική. Ο Βαλβέρδε είχε τον Φουστέρ. Ο Σίλβα τον Σεμπά. Ο Σεμπά κακά τα ψέματα, είναι ένας εξτρέμ ειδικών συνθηκών. Θεωρώ πως αν ο Ερνάνι είχε μπει όπως οι περισσότεροι περιμέναμε, ο Σεμπά απλά θα ήταν μια αλλαγή. Όχι ο βασικός σου εξτρέμ. Ο κόσμος του Ολυμπιακού αριστερά δεν είδε τον Ριέρα να προσφέρει. Έχει μείνει με εκείνη την εικόνα του Τζόρτζεβιτς και του Γεωργάτου, ή στην τελική τον Μιραλάς να παίζει και να μπαίνει προς τα μέσα. Αυτός που αποφασίζει, όμως, είναι ο Σίλβα. Ο Πορτογάλος γνωρίζει την ομάδα, εμπιστεύεται τους ποδοσφαιριστές του. Αν το καλοκαίρι ήταν κομβικό, ο Γενάρης προβλέπεται καυτός. Γενάρης και καυτός; Και με μία κίνηση μπορεί να γίνει.

Την επόμενη ημέρα του αποκλεισμού από την Άρσεναλ, θεωρούσα και έλεγα και στον Sport24 Radio 103,3 πως το Europa League μπορεί να φέρει την πραγματική διάσταση και προοπτική του φετινού Ολυμπιακού. Δεν θα μπω υποθετικά να γράψω ότι θα κληρωνόταν με την Μπαρτσελόνα. Αυτά είναι... αναφορές. Βλέπω, όμως, ότι ένας Ολυμπιακός σοβαρός, ψυχωμένος, με ενέργεια, μπορεί να μπει στους 16 του Europa League. Επίσης μετά, παίζουν όλοι με όλους. Κοινώς δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει. Αφήστε δε που από πρόκριση, μπορείς να έχεις την ψυχολογία. Έτσι κι αλλιώς, στήριξη του κόσμου υπάρχει, τα 22.000 διαρκείας ανά πάσα στιγμή μπορούν να είναι στο Καραϊσκάκη, υπάρχουν τα... όπλα.

Είμαι και από αυτούς που δεν βιάστηκα να χαρακτηρίσω τον Σίλβα ως... νέο Μουρίνιο. Έχω και την τρέλα μου με τον τεχνικό της Τσέλσι βλέπετε, άλλο αν φέτος έχει ταλαιπωρία για τα καλά το μενού του. Ο Σίλβα στον Ολυμπιακό προσφέρει, αλλά και μαθαίνει. Σίγουρα έχει δει πολλά περισσότερα από όλους εμάς στο Ρέντη, γνωρίζει την ομάδα, μιλάει με αυτούς που πρέπει, αυτός αποφασίζει. Αυτό είναι το μεγάλο του κίνητρο πλέον. Δεν γίνεται να μην έσκασε ένα χαμόγελο όταν είδε Άντερλεχτ. Κυρίως γιατί θα τα παίξει τα δύο ματς, δεν θα γίνει όπως στον όμιλο που η ομάδα συμμετείχε σε τέσσερις αγωνιστικές (τα δύο με την Μπάγερν δεν τα υπολόγιζες).

Ποιος θα έρθει;

Ακόμη και αν γίνει έτσι μια μεταγραφή, εκεί θα πρέπει η επιλογή να είναι προσεκτική. Ο κόσμος θέλει Μιραλάς. Εγώ μόνο εύκολο δεν το βλέπω. Αύριο αν μπορούσε να φέρει έναν παίκτη ο Σίλβα, τον Καρίγιο θα έβαζε στο αεροπλάνο. Περίπτωση, όμως, κάτι παραπάνω από δύσκολη. Κι αν πει για στόπερ; Θα έρθει έτοιμος ή κάποιος για... παζλ, όπως ήταν πέρσι ο Σαντάνα; Μπορείς τώρα να βρεις τέτοιον παίκτη;

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι παίκτες του Ολυμπιακού θα έχουν άδεια και εμείς δουλειά. Να ψάχνουμε, να αναλύουμε, να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Μια πρόκριση επί της Άντερλεχτ με νταμπλ, σίγουρα σου κάνει τη χρονιά πιο πετυχημένη από την περσινή. Χωρίς να ξέρεις πόσο μακριά μπορεί να πάει η… βαλίτσα στην Ευρώπη. Θα το ζεις. Αν, όμως, δεν πάνε καλά τα πράγματα, όλοι θα θυμόμαστε τα ρεκόρ στο ελληνικό πρωτάθλημα και καλά ματς στον όμιλο του Champions League.

Γι’ αυτό που χαίρομαι, είναι που βλέπω τον κόσμο ώριμο και προσγειωμένο. Ούτε "φύγαμε για τους 16", ούτε ιστοριούλες. Έτσι πρέπει να πάνε όλοι και ο Σίλβα να ετοιμάσει όπως πρέπει την ομάδα για τα δύο ματς με τους Βέλγους. Ως τώρα, συνήθως διαβάζει καλά τους αντιπάλους, θα το κάνει καλά και τώρα. Το θέμα είναι πως θα είναι η ομάδα μέσα στο γήπεδο τότε. Σε 65 ημέρες θα φανεί...

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κλήρωση Europa League: Με Άντερλεχτ ο Ολυμπιακός

Το προφίλ της Άντερλεχτ

Κόκκαλης: "Ας αφήσει ο Μαρινάκης να το πάρει άλλος"

News 24/7

24MEDIA NETWORK