Οι κοντοί κρατούν τα κλειδιά

Ο Γιώργος Συρίγος γράφει για τον Διαμαντίδη που πλην του Λάσμε δεν είχε άλλον παίκτη δίπλα του για να τον βοηθήσει, τον ωριμότερο από ποτέ Βασίλη Σπανούλη και τον στρατιωτικό νόμο που επέβαλε ο Μπαρτζώκας στη θέση 4.

Οι κοντοί κρατούν τα κλειδιά
INTIME SPORTS

Έπεσαν πράγματι κορμιά στον χθεσινό τρίτο τελικό της Basket League, όμως ντέρμπι, με την πραγματική του έννοια, δεν είδαμε. Δεν άφησε να γίνει ο Ολυμπιακός. Κι ας έπαιξε στο τέλος με τη φωτιά, καίγοντας ένα ισχυρό +10 (64-54 στο 36.40’).

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης πέταξε την μπάλα στο πουθενά, σημαδεύοντας τον Στεφάν Λάσμε στην κρισιμότερη επίθεση του Παναθηναϊκού κι αμέσως μετά ο Σπανούλης ξόρκισε οριστικά τα φαντάσματα, με το λέι απ απέναντι στον Γκαμπονέζο σέντερ (66-62, 45 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε).

Ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί, πέρα από την πνευματική ετοιμότητα που επέδειξε, υπερίσχυσε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό στις δύο θέσεις της περιφέρειας. Αν το δούμε ανάποδα, μοιάζει με αστείο. Τα "ερυθρόλευκα" γκαρντ όρισαν το τέμπο του παιχνιδιού, τη βραδιά που ο Διαμαντίδης ξύπνησε μνήμες απ’ την εποχή της κυριαρχίας του.

Αβοήθητος ο Διαμαντίδης

Το καθοριστικό λάθος, 45'' πριν από το τέλος, με τον Ολυμπιακό να προηγείται 64-62, έγινε προφανώς επειδή ο αρχηγός έμεινε για 38:30 στο παρκέ. Μέχρι εκείνη την ώρα ήταν μαζί με τον Λάσμε (και ό,τι είχε απομείνει από τον Τζέιμς Γκιστ) όλος ο Παναθηναϊκός. Σούταραν με 13/20 εντός πεδιάς αυτοί οι τρεις (συν 14/17 βολές) και όλοι οι υπόλοιποι "πράσινοι" μαζί είχαν 9/41!

Ποιους είχε δίπλα του ο Διαμαντίδης στην δεύτερη θέση των γκαρντ; Καταρχάς τον Ρόκο Λένι Ούκιτς και τον Ράμελ Κάρι. Μαζί είχαν 0/9 σουτ και στο δεύτερο ημίχρονο ο Φραγκίσκος Αλβέρτης τους πάρκαρε στον πάγκο. Ο πρώτος "δεν έχει πόδια", όπως λένε οι προπονητές, γιατί τον κατέστρεψαν οι συμπατριώτες του το περασμένο καλοκαίρι στην εθνική Κροατίας, ο δεύτερος γιατί ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αθλητικός και πλέον έχουν περάσει και τα χρόνια.

Μία ταχύτητα πάνω ο Ολυμπιακός

Ποιοι έμειναν λοιπόν; Μισός Ράιτ και ολίγος Μπράμος. Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μπει φρένο στις ορέξεις του, ωριμότερου από ποτέ στο ΟΑΚΑ, Βασίλη Σπανούλη, και των δύο υπασπιστών του, Βαγγέλη Μάντζαρη και Μάρντι Κόλινς...

Η άμυνα με αλλαγές σε όλα τα σκριν έδωσε περιορισμένες επιλογές στους "πράσινους": ο Διαμαντίδης (με όποιον τρόπο ήθελε), ο Λάσμε (συνήθως με κοντό χαμηλά, λόγω των αλλαγών) και τα επιθετικά ριμπάουντ. Τίποτα άλλο. Όσο για την επίθεση, ο ρυθμός που επέβαλαν οι "κοντοί" του Γιώργου Μπαρτζώκα έμοιαζε πολλές φορές μια ταχύτητα πάνω απ’ αυτόν που μπορούσαν να ακολουθήσουν οι αντίπαλοί τους.

Στρατιωτικός νόμος

Υπήρχε ωστόσο και μια τρίτη θέση-κλειδί. Αυτή του πάουερ φόργουορντ. Ο Παναθηναϊκός είχε κάνει μεγάλη ζημιά με Γκιστ και Κώστα Τσαρτσαρή στους περσινούς τελικούς και ο Γιώργος Πρίντεζης είχε βρεθεί πολλάκις από κάτω. Χθες ήταν η σειρά του να επιβάλει "στρατιωτικό νόμο" στο "4", με την βοήθεια του Πέτγουεϊ, βεβαίως. Ο Γιώργος έβαλε τη χάρη, με το αψεγάδιαστο παιχνίδι του απ’ το ποστ και ο Αμερικανός τον... δυναμίτη.

Εδώ που φτάσαμε, με τον Ολυμπιακό να θέλει νίκη την Κυριακή στο ΣΕΦ για να σηκώσει το τρόπαιο, δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Αλβέρτη και τους παίκτες του να ανατρέψουν τα δεδομένα. Ψυχικές δυνάμεις μπορεί να βρουν. Τα εργαλεία δεν υπάρχουν...

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλιο Σταύρος Καραΐνδρος: Ο Γιαννακόπουλος κάλυψε τα χάλια του Παναθηναϊκού

Σχόλιο Γιάννης Ζωιτός: Ο κόσμος του Παναθηναϊκού απείχε

Σχόλιο Τάσος Μαγουλάς: Νίκη του ρεαλισμού

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 64-69

"Καίει" το φύλλο αγώνα Παναθηναϊκό και Γιαννακόπουλο (PHOTO)

Επίθεση στον Σχινά (PHOTOS)

Γιαννακόπουλος: "Δεν ανέχομαι να με γ....ε μέσα στο γήπεδο" (VIDEOS)

News 24/7

24MEDIA NETWORK