Το θαύμα και το αναστάσιμο μήνυμα

Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για την εμφάνιση του Ολυμπιακού που ήταν αντάξια του τίτλου: "πρωταθλητής Ευρώπης", αλλά και τα "γκάζια" που επιθυμεί να βάλει ο Αλβέρτης στο παιχνίδι της ομάδας του.

Το θαύμα και το αναστάσιμο μήνυμα

Δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας πιστεύει στα θαύματα, το γεγονός πάντως ότι η άμυνα της ομάδας του (χωρίς να γυρίσει ποτέ σε ζώνη) κράτησε τους τρεις από τους τέσσερις ψηλούς της Ρεάλ (Μεϊρί, Μπουρούσης, Σλότερ) στο μηδέν, ουσιαστικά ισοδυναμεί με θαύμα.

Αυτή ακριβώς η επίδοση αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο για την πολύ δύσκολη μα συνάμα τρομακτικά σημαντική νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ τη Δευτέρα του Πάσχα, ημέρα αν μην τι άλλο ασυνήθιστη για μπάσκετ, ειδικά για τις ελληνικές ομάδες. Φαίνεται πάντως ότι οι ερυθρόλευκοι είχαν κατά νου το αναστάσιμο μήνυμα της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού αφού η εμφάνισή τους (σε σχέση με αυτές που προηγήθηκαν) είχαν σαφώς ενδείξεις...ανάστασης.

"Θα φτύσετε αίμα"

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα, επιτέλους, συμπεριφέρθηκαν ως πρωταθλητές Ευρώπης, σαν ομάδα που έχει αναπτύξει το πνεύμα του refuse to lose. Αυτό αποτυπώθηκε κυρίως στην άμυνα στην οποία οι "ερυθρόλευκοι", παρά τα προβλήματα στο τέλος του ματς, έβγαλαν όση ενέργεια δεν είχαν βγάλει στα δύο ματς της Μαδρίτης πηγαίνοντας σαν καμικάζι στις φάσεις. Είναι γεγονός ότι σε μία δύο περιπτώσεις το παράκαναν με τη δύναμη, ωστόσο το μήνυμα ήταν σαφές στους παίκτες της Ρεάλ. "Απόψε, κύριοι, θα φτύσετε αίμα για να μας νικήσετε".

Το θαύμα και το αναστάσιμο μήνυμα
SERG.jpg INTIME SPORTS

Με βάση την εμφάνιση στα 30 πρώτα αγωνιστικά λεπτά μάλιστα, θα τολμούσε κανείς να πει ότι η νίκη θα έπρεπει να έρθει πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο όμως έγινε σαφές γιατί αυτή η Ρεάλ ξεχωρίζει από όλες τις άλλες ομάδες της εφετινής Ευρωλίγκας. Διότι διαθέτει πολύ, μα πολύ δυνατές μπασκετικές προσωπικότητες που μπορούν εκτός συστήματος και εκτός λογικής να φέρουν τα πάνω κάτω. Κάτι τέτοιο επιχείρησε ο χαρισματικός Σέρχιο Ροντρίγκεθ αλλά και ο υποτιμημένος Σέρχιο Γιουλ στο τελευταίο δεκάλεπτο και αμφότεροι κατάφεραν να δώσουν στο παιχνίδι το στοιχείο του θρίλερ με σκοράρισμα από φάσεις που βρίσκονται συνήθως έξω από τις νόρμες και τα πινακάκια των προπονητών.

Εστω και in extremis όμως, o Ολυμπιακός όχι απλώς επιβίωσε αλλά τόνωσε και την ψυχολογία του ενόψει του αγώνα της Τετάρτης που έχει και πάλι το χαρακτήρα do or die για τον πρωταθλητή Ευρώπης. Μόνο που αυτή τη φορά ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έχουν χαράξει ένα μονοπάτι για να βαδίσουν πάνω του, έχουν βρει μία φόρμουλα νίκης. Και φυσικά αυτή η φόρμουλα αρχίζει από την προσπάθεια στην άμυνα και τον περιορισμό του inside game της Ρεάλ η οποία όμως με τη σειρά της θα παρουσιαστεί πιο σοφή και υποψιασμένη. Αν πάντως ο Ολυμπιακός κάνει το 2-2, αυτομάτως θα μεταφέρει όλο το άγχος στις πλάτες των Ισπανών με ότι αυτό συνεπάγεται για το 5ο ματς.

Το θαύμα και το αναστάσιμο μήνυμα
INTIME SPORTS

Τα ίδια για τον Παναθηναϊκό

Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό ο οποίος επίσης θα μπορούσε να νικήσει πιο εύκολα την μέτρια (ναι, μέτρια) ΤΣΣΚΑ αν δεν εμφάνιζε σημάδια έντονης κόπωσης στο δεύτερο μέρος. Φύσει επιθετικός παίκτης στην καριέρα του ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, κατέληξε σε ένα σοφό μπασκετικό συμπέρασμα μετά το τέλος του ματς. "Δεν μπορούμε να παίρνουμε όλα τα ματς από την άμυνα, πρέπει να τρέξουμε για να ανεβάσουμε το σκορ". Πες τα χρυσόστομε Φράγκι. Αν δεν τρέξει η ομάδα σου κόντρα στον Κριάπα και τον Κρστιτς, πότε θα το κάνει; Τσίτα τα γκάζια λοιπόν και όποιος αντέξει την Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη:

Ολυμπιακός-Ρεάλ 78-76

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ 65-59

News 24/7

24MEDIA NETWORK